Retete de prajituri / Torturi

Tort cu mousse de portocale

loading...

 Pentru blat:

6 oua
6 linguri zahar
3 linguri ulei
6 linguri faina
1 praf de copt
esenta de vanilie

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, adaugand treptat jumatate din cantitatea de zahar. Se mixeaza pana se intareste spuma si devine lucioasa.

Galbenusurile se bat cu zaharul ramas pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga vanilia. Faina se cerne in galbenusuri, se adauga albusurile batute si se omogenizeaza cu atentie.

Aluatul obtinut se imparte in 4 si se coc 4 foi in tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt. Se coc in jur de 10-15 minute, pana incep marginile sa se rumeneasca, iar foaia e aurie.

Se scot pe un gratar si se lasa la racit, fara a le suprapune.

Pentru mousse de portocale:

2 galbenusuri
100 g zahar
2 linguri amidon
250 ml lapte
sucul de la 1 portocala (~100 ml)
10 g gelatina
250 ml frisca lichida

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc. Se adauga amidonul si se amesteca bine, sa nu ramana cocoloase.

Laptele se da in fiert, apoi se toarna incet in compozitia de mai sus. Se muta totul in apoi in vasul in care a fiert laptele si se pune pe foc mic, amestecand continuu, cateva minute, pana la ingrosarea compozitiei (fara a se aduce la fierbere).

Se ia budinca de pe foc, se acopera cu o folie, ca sa se evite formarea pojghitei si se lasa sa se raceasca.

Gelatina se dizolva in sucul rece de portocala si se lasa sa se umfle, apoi se fliudizeaza cateva secunde la microunde. Se adauga in budinca usor racita. Se omogenizeaza si se da la rece. Se bate frisca apoi se incorporeaza usor in budinca racita.

Pentru uns blaturile:

150 g ciocolata amaruie
50 g unt
50 ml frisca lichida

Ciocolata o topim cu untul si frisca la foc mic, fara a fierbe. Se da deoparte si se omogenizeaza, apoi se lasa la racit. Se imparte in 3.

3 blaturi din cele 4 se ung cu ciocolata racita si usor intarita.

In tava in care am copt blaturile tapetata cu folie alimentara se pune un blat, o parte din mousse-ul de portocale. Se repeta operatiunea cu toate celelalte blaturi si parti de crema.

Se da la rece pentru cateva ore, de preferat peste noapte. Se rastoarna pe un platou si se orneaza cu frisca, felii de portocale si carlionti de ciocolata.

Tortul l-am papat in vizita la niste prieteni dragi noua si nu am sectiune. Pe furis am reusit sa fac cateva poze :))) , dar n-au iesit bune. Poate data viitoare. 😉

Tags: , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

46 Comentarii

  1. Ce ai in cana aia, sa nu-mi zici ca e ceai! :)))
    Faina de tot poza! E facuta cu aparatul nou?

  2. Deci,Miho….asa da! Brava!

  3. Natali…eiii, ceai!? E cafea draga. Ceaiul e bine mersi in dulap. :)))

    Da, pozele-s facute cu aparatul nou. Inca mai butonez la el, ca nu l-am descalcit. :)))

  4. Deci Mino…nu pot sa cred…chiar nu mai ai nimic de obiectat? :))))

  5. superb…doar atit!:)

  6. Multumesc Simona draga! Pupici!

  7. Superb tortul! Si foarte frumoase pozele, felicitari pt aparatul foto 🙂

  8. Realmente maravillosa esta receta, que arte.

    Saludos

  9. ce bine l-ai decorat,i-mi vine sa-l mananc si cu ochii!pup!

  10. ce frumos e!
    vreau si eu.
    pupici >:d<

  11. Vai!ce bine arata,ca-n filme!Bravo!

  12. Miha, e absolut superb!! :X
    Iti da o anume stare de bine.:)

  13. Deci Miho, am descoperit ceva de comentat. Tortuletul tau e cam mic. Si ce te faci daca ai musafiri inopotuni? Asa ca mine de ex?

  14. Minunat…….o felie mi se cuvine?

  15. Wow what a elegant and delicious cake! Compliments!

  16. Ce bine arata! Felicitari Miha!

  17. Cum adica pozele „n-au iesit bune”? te referi la astea? Sunt de vis! Pana sa citesc ca ai aparat foto nou, ceea ce se vede cu ochiul liber, am crezut ca ai angajat un fotograf culinar…Si ce decor…excelent!Pfuuu…ce-mi arde buza dupa o sectiune…astaaa, o felie! pup

  18. foarte frumos decorat si prezentat!

  19. Super tortu ,ca de altfel toate retete tale

  20. Arata minunat tortul, ia sa faci bine sa tai o felie si sa o gasesc pe masa la mine cind ma intorc de la cumparaturi, da ???
    Pupici la ciocholatosii familiei…

  21. Lena, multumesc. Sper sa invat si sa-l folosesc. :)))

  22. Jose Manuel, multumesc!

  23. Gabriela scumpa, esti tare draguta cu mine. Multumesc!

  24. Gabi, multumesc.
    Te-as chema la mine, dar nu mai am. :)))
    Pup!

  25. Mariana, multumesc!
    Sper ca filmul e unul cu happy end. :))) Pup.

  26. Alina, multumesc draga mea! Pupici!

  27. Multumesc Maria! 🙂

  28. Ghiocel, multumesc frumos! 🙂

  29. Liana, multumesc! Esti tu o draguta…de unde atata fotograf culinar? As vrea eu…:))

  30. Mino, de ce eram eu sigura ca vei gasi ceva pana la urma? :)))

  31. Medi, draga mea…pentru tine…oricand…oricate felii doresti. Iti dau si la pachet. :)))

  32. Multumesc Mihaela!

  33. Nadina, multumesc! Pupici!

  34. Cusca, ai gasit feliuta pe masa? Sau a mancat-o pisica? :)))
    Pupam si noi cu drag!

  35. Superb arata!!!!

  36. Miha iubita a iesit minunat pozica , ce sa mai zic de reteta ca ploua si iar ploua la mine in gura! sa stapanestu sanatoasa aparatul nou si sa faci fotografii inspirate cu el! pupicei!*****

  37. Anonymous says:

    miha, scumpo! de ce nu mai faci poze cu etapele sau pasii retetei? nu e o acuzatie,e doar o inrebare de la o admiratoare care de abia asteapta retete noi! te felicit!

  38. E minunat draga mea Miha! Arata superb!

  39. Arata extraordinar,iar pozele…Super tari ! Se vede ca ai schimbat aparatul.Sa il stapanesti sanatoasa si sa pozezi multe minunatii dulci. Mie mi-a luat un pic pana l-am descalcit bine,e mereu ceva nou de invatat. :)) Pupici!

  40. Multumesc Bianka! 🙂

  41. Dana, multumesc frumos! Ma bucura nespus aprecierile voastre, dar cand vin de la tine ma bucura si mai mult. Pupici!

  42. Roberta, multumesc! Asa sa fie! 😉 Pup si eu!

  43. Anonim, nu reusesc de fiecare data sa fac poze pe etape, desi mi-as dori. Se intampla sa fiu foarte aglomerata… grabita si atunci sar peste poze. Sau sa nu am lumina buna…sau bateriile incarcate…:)))
    Multumesc! Si ma voi stradui mai mult pe viitor. 😉

  44. Iulia draga, iti multumesc frumos! :*

  45. Ana Maria, mai am de descalcit…Sper sa nu ma descurajez si sa ma intorc la cel vechi. :))
    Pupici si multumesc!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Mod de preparare Tort de inghetata de caramel si vanilie: Blat de biscuiti: Biscuitii ii punem in vasul robotului de bucatarie si ii rasnim pana obtinem un pesmet foarte fin. Adaugam zaharul vanilat si untul topit si mixam inca putin, pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Rasturnam intr-o tava […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]