Retete de prajituri / Torturi

Tort cu mousse de zmeura si ciocolata

In fiecare an, la sfarsit de noiembrie incheiem o serie tumultoasa de petreceri si aniversari. Rasuflu usurata de fiecare data ca am scapat :))) dar sunt multumita ca am reusit cu fiecare tort ce l-am facut sa-i incant pe cei dragi si apropiati mie. Voua va multumesc inca o data pentru toate cuvintele frumoase ce ni le-ati transmis si va intoarcem urarile inzecit.

Astazi va las reteta de tort de la aniversarea Amirei si cat de curand ne apucam sa facem liste cu retete de prajituri pentru Craciun 😉

Tort cu ciocolata si zmeura

Tort cu zmeura si ciocolata

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 50 ml ulei
  • 50 ml smantana pentru frisca
  • 4 oua
  • 100 g zahar
  • 200 g faina
  • 1 praf de copt
  • esenta de rom
  • Pentru mousse de zmeura si ciocolata alba:
  • 300 g ciocolata alba
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 250 g mascarpone
  • 200 g zmeura
  • 50 g zahar
  • 15 g gelatina
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 100 g ciocolata
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • esenta de vanilie
  • Pentru bordura de ciocolata:
  • 150 g ciocolata
  • 1 lingura unt
  • 1 lingura smantana pentru frisca
  • 1 fasie de punga de ambalat pentru efectul „cu buline” sau hartie de copt

Mod de preparare Tort cu mousse de zmeura si ciocolata:

Blat:

Punem intr-un vas ciocolata rupta bucatele, untul, uleiul si smantana pentru frisca. Punem vasul pe foc mic (sau la baine marie) si amestecam continuu pana obtinem o compozitie omogena. Dam deoparte si lasam la racit.

In crema de ciocolata racita, adaugam pe rand galbenusurile mixand energic, apoi cernem deasupra faina si praful de copt. Omogenizam si aromam dupa gust cu esenta de rom.

Albusurile le mixam cu un praf de sare pana devin o spuma tare. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea ferma si lucioasa. Bezeaua o vom incorpora in compozitia cu ciocolata, in doua reprize, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Impartim compozitia in 4 parti egale si coacem 4 blaturi intr-o tava (20 cm diametru) tapetata cu hartie de copt, in cuptorul incins la foc mediu, pentru cca 20 de minute fiecare. Cand sunt gata le scoatem pe un gratar si le lasam la racit, cu tot cu hartia de copt.

Mousse de ciocolata alba si zmeura:

Gelatina o vom pune la hidratat in apa rece, in doua vase mici, intr-un vas vom pune 10 g in celalalt 5 g.

Pentru aceasta reteta am folosit zmeura congelata, pe care am pus-o intr-un vas, am presarat cu zahar si am lasat-o sa se dezghete. Cand s-a dezghetat am pasat-o cu blenderul vertical, apoi am trecut-o prin sita, obtinand astfel un piure fin, fara samburi. Am pus pe foc mic, cat sa se incalzeasca putin, pentru a se putea dizolva bine cele 5 g de gelatina hidratata. Lasam la racit.

Ciocolata rupta bucatele si 300 ml smantana pentru frisca le punem intr-un vas si topim la foc mic, fara a da in clocot. Cand a ajuns la punctul de fierbere dam deoparte si omogenizam. Lasam sa se racoreasca putin, apoi punem gelatina hidratata (10 g) si amestecam pana aceasta se dizolva. Lasam crema sa se raceasca si sa prinda consistenta, apoi adaugam mascarponele si mixam bine pana la omogenizare.

Mixam restul de smantana pentru frisca cu zaharul vanilat. Frisca batuta o incorporam in crema de ciocolata alba, amestecand usor cu o spatula. Impartim crema in 3 parti, iar in una dintre ele punem piureul de zmeura.

Preparare mousse de zmeura

Asamblam tortul in tava tapetata cu folie alimentara: un blat, o parte din crema alba, alt blat, mousse de zmeura, cel de-al treilea blat, ultima parte de crema alba si acoperim cu ultimul blat. Invelim bine in folie si dam la rece pentru cateva ore sau peste noapte.

Asamblare tort cu mousse de ciocolata si zmeura

Crema de ciocolata:

Peste ciocolata rupta bucatele se toarna smantana pentru frisca. Se pune vasul pe foc mic sau la baine marie si se fierbe fara a da in clocot, pana se topeste ciocolata. Se da deoparte, se lasa sa se raceasca, apoi se da la frigider pentru cateva ore, pana se raceste foarte bine.

Compozitia racita se mixeaza pana incepe sa prinda consistenta, pana obtinem o compozitie ferma. Aceasta crema de ciocolata o vom folosi la ornat.

Bordura de ciocolata:

Ciocolata rupta bucatele o topim pe baie de aburi cu untul si smantana pentru frisca. Omogenizam si lasam sa se raceasca.

Pe fasia de punga de ambalat, taiata la dimensiunea tortului, turnam ciocolata si nivelam foarte bine cu o spatula. Lasam putin sa se intareasca, atat cat sa nu curga, apoi o punem de jur imprejurul tortului pe care l-am uns cu un strat subtire de crema de ciocolata. Dam din nou la rece, cat sa se intaresca foarte bine ciocolata, apoi dezlipim cu atentie fasia de ceolofan.

Bordura de ciocolata pentru tort

  • Tortul se tine la rece, dar de preferat ar fi sa stea cateva minute la temperatura camerei inainte de a fi taiat.
  • Blaturile nu le-am insiropat, consider ca nu este necesar. Dar daca va plac blaturile insiropate o puteti face 😉

Pofta buna! 😉

Tort cu zmeura si crema de ciocolata

Felie de tort cu mousse de zmeura si crema de ciocolata

 

Tags: , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

26 Comentarii

  1. Ce frumos e!

  2. Suteu Anemarie says:

    Superb!

  3. E foarte frumos si aspectuos! Sunt convinsa ca i/a placut sarbatoritei!

  4. Foarte bine arată tortuletul! Bravo pentru munca depusă in tot ceea ce faceti. Doresc sa fac acest tort dar nu am înțeles ceva. Cele 5gr de gelatina vine amestecat cu zmeura pasata? Scrie ca dupa ce zmeura s-a dezghetat ati pasat-o , apoi ati pus pe foc cat se se dizolve bine gelatina. Deci sa înțeleg ca compozitia ati amestecat-o si ati pus-o pe foc , nu? Sa stiti ca fac cu mult drag rețetele Dumneavoastră si va multumesc frumos pentru ele 🙂

    • Am scris in reteta:
      „Gelatina o vom pune la hidratat in apa rece, in doua vase mici, intr-un vas vom pune 10 g in celalalt 5 g. Pentru aceasta reteta am folosit zmeura congelata, pe care am pus-o intr-un vas, am presarat cu zahar si am lasat-o sa se dezghete. Cand s-a dezghetat am pasat-o cu blenderul vertical, apoi am trecut-o prin sita, obtinand astfel un piure fin, fara samburi. Am pus pe foc mic, cat sa se incalzeasca putin, pentru a se putea dizolva bine cele 5 g de gelatina hidratata”
      Ai inteles bine, am pasat-o, am pus-o pe foc apoi am amestecat-o cu gelatina 😉
      Multumesc >:D<

  5. Fantastic, exceptional, grozav. Cum sa-i mai zic tortului asta? 🙂
    La multi ani, Amirei. Sa aibe parte de zile senine si sa isi bucure parintii! <3

  6. Nadia says:

    Tortul arata senzational, ca si toate retetele de pe site:) Felicitari!
    am o mica intrebare: atunci cand coacem blatul tortului, si aici ma refer la un blat pt orice tort, cuptorul meu fiind electric si are grill-ul de sus si cel de jos, cum e mai bine sa-l coc? doar la grillul de jos sau cu ambele pornite?

    • Nadia, te rog sa ma ierti ca nu ti-am raspuns pana acum… nu stiu cum de mi-a scapat.
      Ideea e ca de curand mi-am cumparat si eu un cuptor electric, pana acum am folosit pe gaz si nu prea stiu sa-ti spun. Dar dupa ce voi testa pe al meu promit sa revin cu un raspuns.

      PS: nu ai carticica cu instructiuni? Al meu are o carte in care imi arata cum se coc diferite feluri de mancare

  7. Monica says:

    Am o intrebare poate fi prosteasca dar o pun; blaturile se coc pe rand ?Deci cu alte cuvinte amestecul pt blat care se imparte in 4 parti egale se coc pe rand si cele care raman in asteptare pana se coace primul , apoi cel de-al doilea s.a.m.d sufera vreo transformare ?Adica nu mai cresc ? Daca lasi un aluat cu praf de copt fara sa-l bagi in cuptor face basicute.Multumesc anticipat.

    • Intr-adevar se intampla asta la blatul simplu de pandispan sau la blatul de bezea. Nu cred ca e din cauza prafului de copt, ci mai degraba din cauza ca iese aerul din compozitie.
      La acesta nu, poate si pentru ca are in compozitie si ciocolata, si unt, si frisca… Blaturile vor iesi intocmai cum se vede in poze 😉

  8. Ana Pop says:

    Buna ziua, am si eu o intrebare, as vrea sa dac acest tort dar mai mare, intr-o tava de 26cm . Va trebui dublat cantitatea la blat ? Multumesc mult.Mult spor in toate,arata senzational totul, am pus ochii pe cateva retete ?

  9. Ana Pop says:

    Multumesc pentru raspuns!?

  10. pruteanu irina says:

    Buna ziua! Acum am descoperit siteul si nu o sa il mai scap din ochi :):*
    Retetele sunt super gustoase sper sa imi iasa si mie.
    Atat vreau sa va intreb la acest tort, ce smantana trebuie sa folosesc? Sau cata grasime trebuie sa aiba??
    Multumesc :*

    • Eu am folosit smantana pentru frisca (frisca lichida) de la Lidl. Poti folosi orice alta smantana cu procent mare de grasime (30%)
      Multumesc frumos!

  11. Este fantastic de bun acest tort si nici nu este greu de facut, desi la prima vedere pare complicat.

  12. Nicoleta says:

    Foarte frumos tortul, din păcate crema mi-a ieșit moale, deși am respectat rețeta întocmai. Nu știu ce i-as mai putea face 🙁

  13. Daniela says:

    Am facut si eu tortul acesta la ziua fiicei mele si a fost un succes! A fost foarte laudat,intr-adevar,a iesit super! Imi pare rau ca nu pot sa atasez o poza, ori nu stiu eu cum sa fac!? Imi plac retetele de pe site! Deja am mai ochit cateva! Multumesc!

  14. Pingback: Tort cu ciocolata alba si zmeura | Rețete Papa Bun

  15. Mihaela says:

    Buna ziua, curand va fi ziua mea de nastere si mi’ar placea sa fac acest tort, pare delicioc…insa as dori sa stiu daca pot coace intreaga compozitie de blat, fara a o mai imparti in patru parti si ulterior sa il dai eu in 3? Multumesc si va doresc sarbatori fericite!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura rasturnata cu mere – varianta rapida

Prajitura rasturnata cu mere – varianta rapida

Mod de preparare Prajitura rasturnata cu mere – varianta rapida: Merele se curata de coaja si cotor si se taie felii subtiri. Se stropesc cu zeama de lamaie. Topim la foc mic zaharul pentru caramel. Cand a devenit lichid il turnam in tava in care vom coace prajitura (20/30 cm) […]

Rulada cu visine si ciocolata alba

Rulada cu visine si ciocolata alba

Mod de preparare Rulada cu visine si ciocolata alba: Vom prepara mai intai crema de ciocolata: Peste ciocolata rupta bucatele se toarna smantana pentru frisca. Se pune vasul pe foc mic si fara a da in clocot se fierbe pana ciocolata se topeste. Se lasa sa se racoreasca, apoi se […]

Tort Ecler

Tort Ecler

Mod de preparare Tort Ecler: Baza tortului si coji de eclere: Apa se pune la fiert impreuna cu untul, uleiul, zaharul si sarea. Cand incepe sa clocoteasca se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe fundul vasului. Lasam putin sa […]

Prajitura „Tavalita cu nuca de cocos”

Prajitura „Tavalita cu nuca de cocos”

Mod de preparare Prajitura „Tavalita cu nuca de cocos”: Blat: Ouale si un praf de sare se mixeaza pana isi dubleaza volumul. Adaugam zaharul, mierea, esenta de vanilie, coaja de lamaie si untul topit si mixam pana obtinem un amestec spumos. Punem apoi faina amestecata cu praful de copt, cate […]