Retete de prajituri / Torturi

Tort cu nuca si crema mascarpone

Hristos a inviat!

Sper ca acest Paste v-a gasit sanatosi si Iepurasul a venit cu multe cadouri. :) Va doresc sa petreceti frumos in continuare si va multumesc din inima de urarile ce mi le-ati facut cu ocazia acestor sarbatori pascale. N-am apucat sa va raspund la fiecare in parte, dar am trimis gandul bun catre fiecare.

Acest tort cu nuca este unul din torturile ce le-am facut pentru masa de Paste. Am facut portii mici de dulciuri, sa pot satisface toate preferintele. :)


 
Pentru blat:

3 oua
3 linguri zahar
2 linguri ulei
3 linguri faina
4 linguri nuca macinata
1 lingurita praf de copt
1 lingura zahar vanilat

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se bat in continuare pana se obtine o spuma densa si lucioasa ca pentru bezea. Incorporam galbenusurile amestecate cu ulei, apoi faina in care am amestecat nuca macinata si praful de copt. Se amesteca usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Compozitia se toarna intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pentru cca 30 de minute. Se va face proba cu scobitoarea. Se scoate blatul pe un gratar si se lasa la racit.

Pentru nucile caramelizate:

100 g zahar
100 g miez de nuca

Zaharul se caramelizeaza. Cand a devenit lichid se adauga  nuca si se amesteca, astfel incat nuca sa fie bine acoperita de caramel. Rasturnam pe o bucata de hartie de copt si lasam la racit. Cand s-a racit bine si s-a intarit se pune intr-o punga groasa si se sparge cu ciocanul de snitele.

Pentru crema:

100 ml smantana pentru frisca
250 g mascarpone
1 intaritor de frisca
1 lingura zahar vanilat

Smantana rece se bate cateva minute cu mixerul pana incepe sa capete consistenta. Se adauga zaharul vanilat si intaritorul de frisca si se bate pana devine ferma si pufoasa.

Mixam mascarponele intr-un alt castron, apoi incorporam frisca batuta si nucile caramelizate.

Pastram o parte din nucile caramelizate pentru decor.

Pentru crema de ciocolata:

50 g ciocolata amaruie
100 ml smantana pentru frisca

Ciocolata rupta bucatele o topim la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Omogenizam, lasam sa se raceasca, apoi dam la rece pana se intareste si se raceste foarte bine. Mixam apoi pana obtinem o crema pufoasa si ciocolatoasa.

Pentru sirop:

50 ml apa
50 g zahar
1 lingura esenta de rom

Blatul se taie in 3 parti ce se vor insiropa dupa preferinta, mai mult sau mai putin. Primul si al doilea blat se ung cu crema de ciocolata.

Se repartizeaza crema cu nuca intre cele 3 blaturi, apoi se orneaza cu frisca si nucile caramelizate puse deoparte.

Tags: , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

28 Comentarii

  1. Hristos a inviat!

  2. Foarte frumos tort!

  3. foarte frumos tortul! imi place combinatia din crema!

  4. Superbe ce gâteau j’adore la mascarpone, il doit être delicieux!

    Bisous

  5. Adevarat a Inviat!!! Tortul arata excelent!!!!

  6. Hristos a inviat , Miha !
    Minunat tort … ca deobicei .

  7. Hristos a Inviat!o combinatie perfecta.

  8. Nemes Andra says:

    Hristos a inviat!

    Pentru o tava cu diametrul de 26cm, trebuie triplate cantitatile?
    Am facut cu ocazia Pastelui prajitura cu piscoturi si mascarpone.E un deliciu.
    Multumesc anticipat,
    Andra

  9. Andra, cred ca doar dublate e suficient. :)

  10. Nuca si mascarpone…. Vreai sa ma faci sa lesin? Eu is la dieta!!!! Nuu, eu nu tre sa deschid pagina blogului tau… hahahah, ma ucizi altfel… :))))

  11. Nemes Andra says:

    Multumesc mult.
    Am sa revin cu impresii dupa ce-l fac.

  12. Am doar mascarpone, ca nucile costa un sac de bani, nu-mi vine sa maninc… Dar daca tot e gata tortuletul, servesc si eu de la tine… virtual, mi-ar ajunge vreo jumatate din el… Acum, ma enervezi rau de tot, cum poti sa maninci atitea bunatati dulci si sa nu te ingrasi, ca eu a trebuit sa alerg dimineata doua ore ca sa dau un gram jos de pe mine…

  13. Delicios! Abia astept sa-l pregatesc si eu! Multumesc pentru idee!

  14. O combinatie super delicicoasa!! Imi place la maxim!! Pupici!

  15. Hristos a inviat!!

    Ce tortura!! Chiar daca am burta impanata cu dulcegarii, tot mai vreau o feliuta si de la tine ;) Pupici

  16. Hristos a inviat!
    Sunt o mare admiratoare a ta. Delicatesele pe care le postezi ma inspira si ma provoaca in acelasi timp. In semn de multumire iti trimit cadou prima mea postare pe blogul comoridelicioase:)

  17. Vai ce pofta mi-ai facut? Si cum arata??????!!!!!

  18. Adevarat a inviat !!! Tortul arata ffff bine !!!

  19. Arata excelent, Miha. Paste fericit!

  20. Un adevarat deliciu … o sa ma imbolnavesti !!! Arata super super bine !!!

  21. Hristos a inviat!!O mare nebunie de tort!!!

  22. Adevarat a inviat!
    Dragu’ de el, iti vine sa-l mananci :))

  23. Mihaela, tortul este absolut delicios! Mi-a placut foarte mult, si nu numai mie! Si nici foarte complicat de facut nu e!
    Multumesc!

  24. Lili says:

    Buna
    in imagine nu vad nici o crema de ciocolata , acea crema unde se foloseste ?

    • Buna Lili.
      In reteta am scris asa: “Primul si al doilea blat se ung cu crema de ciocolata” Fiind crema putina (din 50 g de ciocolata si 100 de frisca nici nu are cum iesi multa :D) blaturile doar se ung cu crema respectiva, deci stratul de crema de ciocolata va fi unul foarte subtire. Daca te uiti cu atentie se vede si acel strat. ;)

  25. Cristina says:

    Buna!
    Spune-mi te rog, ingredientele date cam pentru cate portii ar fi?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai multe rețete...

Fursecuri Linzer cu gem

Fursecuri Linzer cu gem

Mod de preparare Fursecuri Linzer cu gem: Jumatate din cantitatea de zahar se caramelizeaza. Cand a devenit lichid se rastoarna pe o bucata de hartie de copt si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a intarit si racit foarte bine se rupe bucati si se mixeaza fin, la robot […]

Prajituri cu ciocolata

Prajituri cu ciocolata

Mod de preparare Prajituri cu ciocolata: Blat: Punem intr-un vas ciocolata rupta bucatele, untul, uleiul si smantana pentru frisca. Punem vasul pe foc mic (sau la baine marie) si amestecam continuu pana obtinem o compozitie omogena. Dam deoparte si lasam la racit. In crema de ciocolata racita, adaugam galbenusurile mixand […]

Fursecuri cu unt

Fursecuri cu unt

Mod de preparare Fursecuri cu unt: Untul moale se mixeaza cu zaharul si un praf de sare pana devine spumos. Se adauga coaja de portocala, apoi ouale unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. In crema obtinuta incorporam cu o spatula faina cernuta impreuna cu praful de copt. Aluatul obtinut […]

Prajitura cu ciocolata si blat de cocos

Prajitura cu ciocolata si blat de cocos

Mod de preparare Prajitura cu ciocolata si blat de cocos: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana spuma devine lucioasa si se tine bine de paletele mixerului. Se aromeaza dupa gust cu esenta de vanilie, se toarna in ploaie […]