Retete de prajituri / Torturi

Tort cu nuca si crema mascarpone

Hristos a inviat!

Sper ca acest Paste v-a gasit sanatosi si Iepurasul a venit cu multe cadouri. :) Va doresc sa petreceti frumos in continuare si va multumesc din inima de urarile ce mi le-ati facut cu ocazia acestor sarbatori pascale. N-am apucat sa va raspund la fiecare in parte, dar am trimis gandul bun catre fiecare.

Acest tort cu nuca este unul din torturile ce le-am facut pentru masa de Paste. Am facut portii mici de dulciuri, sa pot satisface toate preferintele. :)


 
Pentru blat:

3 oua
3 linguri zahar
2 linguri ulei
3 linguri faina
4 linguri nuca macinata
1 lingurita praf de copt
1 lingura zahar vanilat

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se bat in continuare pana se obtine o spuma densa si lucioasa ca pentru bezea. Incorporam galbenusurile amestecate cu ulei, apoi faina in care am amestecat nuca macinata si praful de copt. Se amesteca usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Compozitia se toarna intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pentru cca 30 de minute. Se va face proba cu scobitoarea. Se scoate blatul pe un gratar si se lasa la racit.

Pentru nucile caramelizate:

100 g zahar
100 g miez de nuca

Zaharul se caramelizeaza. Cand a devenit lichid se adauga  nuca si se amesteca, astfel incat nuca sa fie bine acoperita de caramel. Rasturnam pe o bucata de hartie de copt si lasam la racit. Cand s-a racit bine si s-a intarit se pune intr-o punga groasa si se sparge cu ciocanul de snitele.

Pentru crema:

100 ml smantana pentru frisca
250 g mascarpone
1 intaritor de frisca
1 lingura zahar vanilat

Smantana rece se bate cateva minute cu mixerul pana incepe sa capete consistenta. Se adauga zaharul vanilat si intaritorul de frisca si se bate pana devine ferma si pufoasa.

Mixam mascarponele intr-un alt castron, apoi incorporam frisca batuta si nucile caramelizate.

Pastram o parte din nucile caramelizate pentru decor.

Pentru crema de ciocolata:

50 g ciocolata amaruie
100 ml smantana pentru frisca

Ciocolata rupta bucatele o topim la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Omogenizam, lasam sa se raceasca, apoi dam la rece pana se intareste si se raceste foarte bine. Mixam apoi pana obtinem o crema pufoasa si ciocolatoasa.

Pentru sirop:

50 ml apa
50 g zahar
1 lingura esenta de rom

Blatul se taie in 3 parti ce se vor insiropa dupa preferinta, mai mult sau mai putin. Primul si al doilea blat se ung cu crema de ciocolata.

Se repartizeaza crema cu nuca intre cele 3 blaturi, apoi se orneaza cu frisca si nucile caramelizate puse deoparte.

Tags: , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

28 Comentarii

  1. Hristos a inviat!

  2. Foarte frumos tort!

  3. foarte frumos tortul! imi place combinatia din crema!

  4. Superbe ce gâteau j’adore la mascarpone, il doit être delicieux!

    Bisous

  5. Adevarat a Inviat!!! Tortul arata excelent!!!!

  6. Hristos a inviat , Miha !
    Minunat tort … ca deobicei .

  7. Hristos a Inviat!o combinatie perfecta.

  8. Nemes Andra says:

    Hristos a inviat!

    Pentru o tava cu diametrul de 26cm, trebuie triplate cantitatile?
    Am facut cu ocazia Pastelui prajitura cu piscoturi si mascarpone.E un deliciu.
    Multumesc anticipat,
    Andra

  9. Andra, cred ca doar dublate e suficient. :)

  10. Nuca si mascarpone…. Vreai sa ma faci sa lesin? Eu is la dieta!!!! Nuu, eu nu tre sa deschid pagina blogului tau… hahahah, ma ucizi altfel… :))))

  11. Nemes Andra says:

    Multumesc mult.
    Am sa revin cu impresii dupa ce-l fac.

  12. Am doar mascarpone, ca nucile costa un sac de bani, nu-mi vine sa maninc… Dar daca tot e gata tortuletul, servesc si eu de la tine… virtual, mi-ar ajunge vreo jumatate din el… Acum, ma enervezi rau de tot, cum poti sa maninci atitea bunatati dulci si sa nu te ingrasi, ca eu a trebuit sa alerg dimineata doua ore ca sa dau un gram jos de pe mine…

  13. Delicios! Abia astept sa-l pregatesc si eu! Multumesc pentru idee!

  14. O combinatie super delicicoasa!! Imi place la maxim!! Pupici!

  15. Hristos a inviat!!

    Ce tortura!! Chiar daca am burta impanata cu dulcegarii, tot mai vreau o feliuta si de la tine ;) Pupici

  16. Hristos a inviat!
    Sunt o mare admiratoare a ta. Delicatesele pe care le postezi ma inspira si ma provoaca in acelasi timp. In semn de multumire iti trimit cadou prima mea postare pe blogul comoridelicioase:)

  17. Vai ce pofta mi-ai facut? Si cum arata??????!!!!!

  18. Adevarat a inviat !!! Tortul arata ffff bine !!!

  19. Arata excelent, Miha. Paste fericit!

  20. Un adevarat deliciu … o sa ma imbolnavesti !!! Arata super super bine !!!

  21. Hristos a inviat!!O mare nebunie de tort!!!

  22. Adevarat a inviat!
    Dragu’ de el, iti vine sa-l mananci :))

  23. Mihaela, tortul este absolut delicios! Mi-a placut foarte mult, si nu numai mie! Si nici foarte complicat de facut nu e!
    Multumesc!

  24. Lili says:

    Buna
    in imagine nu vad nici o crema de ciocolata , acea crema unde se foloseste ?

    • Buna Lili.
      In reteta am scris asa: „Primul si al doilea blat se ung cu crema de ciocolata” Fiind crema putina (din 50 g de ciocolata si 100 de frisca nici nu are cum iesi multa :D) blaturile doar se ung cu crema respectiva, deci stratul de crema de ciocolata va fi unul foarte subtire. Daca te uiti cu atentie se vede si acel strat. ;)

  25. Cristina says:

    Buna!
    Spune-mi te rog, ingredientele date cam pentru cate portii ar fi?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai multe rețete...

Rulada cu gem si ciocolata

Rulada cu gem si ciocolata

Mod de preparare Rulada cu gem si ciocolata: Pentru a realiza aceasta rulada am pornit de la ideea Claudiei, dar am facut-o asa cum am vrut eu si asa cum am crezut eu ca o sa iasa bine Blat cu vanilie: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de […]

Chec simplu (la tava)

Chec simplu (la tava)

Mod de preparare Chec simplu (la tava): Ouale se mixeaza cu un praf de sare pana isi tripleaza volumul. Se adauga zaharul (pudra) si se mixeaza in continuare pana compozitia devine cremoasa. Mixand continuu se adauga uleiul si laptele, iar la sfarsit 6 linguri de faina amestecata cu praful de […]

Prajituri cu mousse de ciocolata alba

Prajituri cu mousse de ciocolata alba

Mod de preparare Prajituri cu mousse de ciocolata alba: Blat: Topim ciocolata rupta bucatele impreuna cu untul, uleiul si smantana pentru frisca, apoi lasam la racit. Adaugam galbenusurile, apoi cernem deasupra faina si praful de copt. Omogenizam si aromam dupa gust cu esenta de rom. Albusurile le mixam cu un […]

Prajitura cu blat de nuca si crema de ciocolata

Prajitura cu blat de nuca si crema de ciocolata

Mod de preparare Prajitura cu blat de nuca si crema de ciocolata: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul pudra si se mixeaza pana spuma devine lucioasa. Aceasta trebuie sa faca „turturi” in momentul in care scoatem palete mixerului din castron. Adaugam […]