Retete de prajituri / Torturi

Tort cu rulada si mousse de mascarpone

Ieri a fost ziua lui Marius, sotul meu drag si iubit. Din motive obiective si subiective, luate laolata :)) n-am reusit sa postez tortul cu care l-am sarbatorit, dar o voi face acum si va voi invita cu drag si pe voi. La o felie de tort cu rulada si mousse de mascarpone si un pahar de sampanie… Sau poate vreti un suc? Sau poate apa? :)))

Tort cu crema mascarpone

Ingrediente

  • Pentru rulada:

     

  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 2 linguri ulei
  • esenta de vanilie
  • Pentru mousse de mascarpone:
  • 2 galbenusuri
  • 2 linguri zahar
  • 50 ml lapte
  • 5 g gelatina
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • esenta de vanilie
loading...

Mod de preparare Tort cu rulada si mousse de mascarpone:

Rulada:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana spuma devine lucioasa, ca pentru bezea. Separat mixam galbenusurile cu uleiul, apoi turnam emulsia obtinuta peste spuma de albusuri. Amestecam usor cu o lingura sau la viteza cea mai mica a mixerului. La sfarsit adaugam si faina si omogenizam.

Compozitia se toarna in tava (40/28 cm) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu pentru cca 15 minute, pana se rumeneste usor deasupra. Blatul se desprinde usor din tava si se rastoarna pe o alta bucata de hartie de copt tapetata cu putin zahar tos. Se ruleaza cu atentie, sa nu se rupa, si se lasa pana se racoreste.

Intre timp pregatim gemul sau dulceata cu care vom umple blatul pentru rulada. Eu am folosit dulceata de trandafiri, dulceata cu care m-a cadorisit draga de Gabi. Multumesc fata draga pentru asa bunatate, pe care pana acum n-am avut ocazia s-o gust.

  • Gemul sau dulceata se incalzeste usor pana se „desface” atat cat sa devina… tartinabil. N-am gasit acum alta comparatie. :)) Atentie, sa nu fie foarte lichid, altfel va fi absorbit in blat.
  • Cantitatea si aroma gemului depinde de preferinta fiecaruia
  • Rulada este suficienta pentru un tort mic, asamblat intr-o forma de 20 cm diametru

Se desface blatul racorit, se unge cu dulceata si se ruleaza din nou. Se inveleste in hartia de copt si se da la rece pana pregatim mousse-ul de mascarpone.

  • Rulada fiind foarte dulce ( am taiat marginile, ca n-am rezistat ispitei :))) ) am preferat sa fac mousse-ul mai putin dulce. Puteti pune mai mult zahar, daca va place.

Gelatina se hidrateaza in cateva linguri cu apa rece.

Galbenusurile se freaca pana se albesc impreuna cu zaharul. Se desface crema cu laptele, turnand putin cate putin si amestecand continuu. Se pune vasul pe foc mic si amestecand continuu  se fierbe pana compozitia se ingroasa si devine ca o ciulama. Dam deoparte si lasam la racit. Cand s-a racorit si a ajuns la o temperatura suportabila la deget se adauga gelatina si se omogenizeaza. Se da la frigider pana la racirea completa.

Intre timp, mixam smantana petru frisca pana devine pufoasa. Nu trebuie neaparat sa fie batoasa, o batem atat cat sa devina pufoasa si sa-si mareasca volumul.

In crema racita incorporam mascarponele, mixand usor pana obtinem o crema fina, apoi frisca batuta.

Scoatem rulada de la frigider si o portionam in felii subtiri de cca 1 cm grosime.

In forma (20 cm diametru)  in care vom asambla tortul  tapetata cu folie alimentara punem un strat de felii de rulada si un rand pe peretii formei. Turnam crema, acoperim cu folie si dam la rece peste noapte.

Se rastoarna tortul pe un platou si se orneaza cu frisca.

Tort cu crema mascarpone si rulada cu gem

Tags: , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

36 Comentarii

  1. La multi ani sarbatoritilor!
    O prezentare frumoasa si cred ca tot la fel de gustoasa :))
    O zi buna!

  2. La multi ani, Marius!
    Sa fii sanatos si fericit, sa ai grija de copii si sa n-o ‘nerfezi pe Miha:)))

  3. La multi ani!!! Multa sanatate si fericire!
    Am mancat ieri tort, dar vreau si de la tine o feliuta mica 🙂

  4. La multi ani sotului ! Tortul arata minunat! nu as refuza o felie , doua 😉 Pupici

  5. La multi ani sotului tau! multa fericire amandurora va doresc si sa va bucurati de cei doi copii frumosi !

  6. La multi ani sotului!Tortul este tare apetisant,pupici!

  7. La multi ani sotulicului!!!tortul arata fantastic si deja stiu ce gust poate sa aiba, doar are dulceata de trandafiri si minunatie de crema fina si cel mai important ,are suflet;),pup o zi minunata!!!

  8. madicuisine says:

    La multi ani sotului tau! Sa fie sanatos si sa va bucurati impreuna de copilasii vostri multi multi ani de-acum inainte! Foarte frumos e tortuletul….

  9. La multi ani sotului! Multa fericire impreuna.

  10. La multi ani sotului! Multa fericire impreuna.

  11. Arata foarte bine!!! Servesc cu placere o feliuta! La multi ani sotului!

  12. La multi ani sotului tau! Sa fie sanatos si sa aiba intelepciunea de a te pretui mereu!
    Tortul arata delicios, Doamne ce-as mai manca!!!
    Pupici!
    (ilda76)

  13. Un tort minunat,mi-l imaginez vaporos si racoros…
    La multi ani sotului tau,sa te iubeasca si sa te respecte precum meriti,sa te bucuri de el si de copiii tai!
    Pupici si o seara minunata!!!

  14. Recunosc ca n-am citit reteta, eu ma uit la poze [blush] :))))
    Ma bucur mult ca v-a placut!

  15. La multi ani, sotului!
    Un tort deosebit de frumos .

  16. Frumos tort a avut sotul tau!Sa-ti traiasca,la multi ani!

  17. La multi ani sotului tau !!!!Minunat tort ai facut si o prezentare de exceptie, pupici .

  18. La multi ani cu sanatate!
    Tortul arata de poveste 🙂 Felicitari!

  19. Vasi, multumesc! A fost si frumos si gustos. Imi pare rau ca pozele arata asta. 🙁

    Zi frumoasa si tie!

  20. Gabi, multumim. Marius iti multumeste pentru urari, eu ca esti tare grijulie cu mine. :))))
    Hai, ti pup!

  21. Ancuta, mutumesc!
    La multi ani si mamei tale, inca o data. Te pup!

  22. Antonina, multumesc! Tu spune cate vrei si eu le pun deoparte! :)))

  23. Multumim Ophelia! Pupici!

  24. Pupici Flory! Multumesc!

  25. Zi frumoasa si tie Aziz-ule drag! Pup!

  26. Multumesc Madi, din suflet multumesc! :*

  27. Multumim Sara, asemenea si voua. :*

  28. Multumesc Licuta. Cu drag te poftesc la o felie de tort!

  29. Multumesc Ilda! Sa dea Dumnezeu asa sa fie, cum ai spus tu!
    Te pup si imi pare rau ca te pot servi doar virtual! :*

  30. Multumesc de urari si aprecieri Petronela draga. Est tare tare draguta! :*

  31. Multumesc Maria! :*

  32. Multumesc Teo! :*

  33. Multumesc Silvia! Pupici cu lipici!

  34. Anki, multumesc! :*

  35. Si mai zici ca n-ai talent la ornat…ce ma ‘nervezi! Inimioarele alea fac toti banii! puup

  36. Liana, is doar niste „strambaturi” mazgalite pe o bucata de hartie de copt. :))) Dar esti tu o draguta! Hai, ti pup! :*

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Mod de preparare Tort de inghetata de caramel si vanilie: Blat de biscuiti: Biscuitii ii punem in vasul robotului de bucatarie si ii rasnim pana obtinem un pesmet foarte fin. Adaugam zaharul vanilat si untul topit si mixam inca putin, pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Rasturnam intr-o tava […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]