Retete de prajituri / Torturi

Tort cu spuma de ciocolata

Eiiii dragilor… am lipsit, dar sa stiti ca lipsa e motivata. Am fost sa vad rasaritul! :))))

Rasarit de soare la mare

Una peste alta, daca v-au lipsit retetele mele iata ca n-am venit cu mana goala, ci cu o reteta de tort, un tort absolut delicios, un tort ce face parte din colectia de amintiri de dinainte de vacanta ­čśë

V-am povestit la tortul cu bezea si piersici cat de incantata am fost de nebunia de arome si texturi, unul din cele mai bune torturi mancate vreodata. Dar ciocoholicul din mine nu mi-a dat pace si m-a tot presat cu intrebarea…dar cu ciocolata oare cum o fi? ­čśÇ Si iata ce-a iesit!

Tort cu bezea de ciocolata

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • 1 lingura ulei
  • esenta de vanilie
  • Pentru spuma de ciocolata:
  • 4 albusuri
  • 4 linguri zahar
  • 3 linguri ciocolata tocata marunt
  • Pentru ornat:
  • 3 linguri smantana 20% grasime
  • 3 linguri zahar
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 plic zahar vanilat
  • Pentru caramel:
  • 3 linguri zahar
loading...

Mod de preparare Tort cu spuma de ciocolata:

Blat:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia. Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Caramel:

Se caramelizeaza zaharul, apoi ÔÇťse tapeteazaÔÇŁ vasul cu caramelul obtinut. Vasul va trebui sa aiba acelasi diametru ca si tava in care am copt blatul, 18 cm in cazul de fata.

Spuma de ciocolata:

Albusurile se mixeaza cu un praf de sare pana devin o spuma tare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa, spuma ce face tepi in momentul in care scoatem paletele mixerului. Adaugam ciocolata tocata marunt si o incorporam amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Tort cu bezea de ciocolata

Se toarna spuma de ciocolata in vasul cu caramel. Se pune vasul in altul cu diametru mai mare, plin cam pe jumatate cu apa. Dam la cuptor la foc mediu pentru cca 30 de minute, vom face testul cu scobitoarea. Deschidem usa cuptorului si lasam sa se raceasca in cuptor.

Dupa ce s-a racit punem blatul deasupra, acoperim vasul cu un platou si cu o miscare ferma rasturnam tortul pe platou.

  • Atentie la caramelul care se scurge.

Decor:

Mixam smantana pentru frisca pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga zaharul vanilat si se mixeaza pana frisca devine pufoasa. Adaugam smantana si mixam pana obtinem o crema ferma.

Imbracam tortul in crema si dam la rece pana in momentul servirii.

Pofta buna! ­čśë

Tort cu spuma de ciocolata si frisca

Felie de tort cu spuma de ciocolata

Tags: , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe re╚Ťete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Mod de preparare Tort de inghetata de caramel si vanilie: Blat de biscuiti: Biscuitii ii punem in vasul robotului de bucatarie si ii rasnim pana obtinem un pesmet foarte fin. Adaugam zaharul vanilat si untul topit si mixam inca putin, pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Rasturnam intr-o tava […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]