Retete de prajituri / Torturi

Tort cu ursuleti

Stiti si voi cum incepe o poveste minunata. Cu “a fost odata”… A fost odata o mogaldeata, cheala si negricioasa :)) care ne-a umplut inimile de bucurie.
Cei 2 ani ai Amirei au trecut in mare graba, perioada de bebelusie e undeva departe in urma. Acum e o domnisorica in toata regula, care ne uimeste de la o zi la alta cu realizarile ei.

Filmuletul asta e doar ca sa ma laud…:))


La multi ani draga noastra! Sa fii sanatoasa si drumul vietii sa-ti fie presarat numai cu bucurii.

Initial am vrut sa fac un urs mare pe tort, dar mai apoi mi-am dat seama ca nu am loc in frigider. :)) Asa ca am facut 2 mai mici. Prea mici pentru rabdarea mea pentru detalii, dar important e ca si-a dat seama ca sunt ursuleti. :))

Ingrediente

  • Salam de biscuiti:
  • 250 g biscuiti obisnuiti
  • 350 ml lapte condensat
  • 50 g unt
  • 20 g cacao neagra
  • 100 g nuca
  • Blat:
  • 9 oua
  • 225 g zahar
  • 110 g faina
  • 40 g amidon
  • vanilie
  • Crema de ciocolata:
  • 6 oua
  • 270 g zahar
  • 225 g ciocolata amaruie
  • 300 g unt
  • Glazura de ciocolata:
  • 150 g ciocolata amaruie
  • 150 ml frisca lichida
  • 50 g unt
  • Blanita de ciocolata:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 150 ml frisca lichida

Mod de preparare:

Ursuletii i-am facut din compozitie de salam de biscuiti.

Biscuitii i-am macinat cu cacao si nuca.

Am adaugat untul topit si laptele condensat. Compozitia trebuie sa fie moale, dar destul de ferma incat sa poata fi modelata.

Pentru baza tortului am facut reteta de tort Dobos a Narniei.

Blat:

Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se freaca impreuna cu zaharul si vanilia pana se albesc si devin ca o crema. Albusurile se bat spuma tare ca pentru bezea, cu un praf de sare. Se adauga la compozitia de galbenusuri si se amesteca usor, cu miscari de sus in jos, cu o lingura de lemn.

Urmeaza apoi faina, amestecata cu amidonul.

Foile le-am copt intr-o tava de 25/35 cm, tapetata cu hartie de copt. Se pune cate un strat subtire de aluat, se intinde cat mai uniform si se da la cuptorul incins la 180 de grade pentru 5 minute, pana incepe sa se rumeneasca.

Foile sunt moi si se rup usor, asa ca trebuie manevrate cu grija. Nu se pun una peste alta, altfel se lipesc.

Cel mai indicat ar fi sa se prepare mai intai crema, apoi pe masura ce se scot foile din cuptor sa fie “construit” tortul. Cand se scoate o foaie din cuptor, cea racita se pune pe tort.

Ouale se bat cu zaharul pana se albesc si isi dubleaza volumul.

Se pune vasul pe bain-marine si se fierb pana compozitia incepe sa se ingroase. Se adauga ciocolata rupta bucatele si se fierbe in continuare pana crema devine groasa si lipicioasa.

Se lasa la racit, timp in care se freaca untul spuma.

In spuma de unt se adauga cate o lingura din compozitia de ciocolata racita si se omogenizeaza.

Peste foile umplute cu delicioasa crema de ciocolata,

am turnat o glazura de ciocolata preparata astfel:

Ciocolata se topeste impreuna cu frisca si untul, se omogenizeaza si se lasa la racit. Se toarna pe tort cand a ajuns la consistenta unei smantani mai groase.

Am ornat cu frisca si nuca de cocos colorata. Ursuletii i-am imbracat intr-o delicioasa blanita de ciocolata :)) preparata asa:

Am topit ciocolata impreuna cu frisca si am lasat la racit. Dupa racirea completa, am mixat pana am obtinut o crema pufoasa.

O portie pentru doritori…:)

Mi-a mai ramas destul din aceasta crema si ceva compozitie de salam de biscuiti, din care am improvizat o rulada pentru copilasi.

LA MULTI ANI IUBITA MEA DRAGA!

Tags: , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

27 Comentarii

  1. La multi ani!!!Sa aveti parte de impliniri si bucurii!Tortul este superb!

  2. La multi ani, Amira, fetita vesela si ochioasa!!! Sa ai noroc in viata si sa fii iubita!!

  3. la muti ani,amira,fata desteapta si frumoasa!mult noroc si sanatate!
    miha,tortul e superb!

  4. La multi ani!
    La fel ca fratele ei a luat ochii
    mamei.Este o draguta.Felicitari pentru tort.

  5. La multi ani, Amira frumoasa si isteata!
    Sa fiti fericiti cu totii multi, multi ani inainte, Miha!

  6. LA MULTI ANI PUI DE GOSPODINUTA!
    Sa cresi mare si sanatoasa si sa mostenesti ce e mai bun de la parintii tai adaugand insa si farmecul tau personal;)
    multi ani frumosi fetita frumoasa!
    o pap toata cat de frumos numara:))))
    am auzit si vocea modovencei mele dragi insa..e o voce frumoasa si cada..nu cum cred multi ca noi vorbim cu accentul pe I:))))))))

  7. La multi ani, Amira ! Sa cresti mare, sanatoasa si norocoasa, ochioasa mica ! Cuscra, io vreau un ursulet, nu ma multumesc cu o feliuta… Pupici la sarbatorita mica !

  8. La Multi Ani, frumusete mica si desteapta! Sa fii sanatoasa si fericita, si sa nu uitam, sa mostenesti harul mamicutei tale harnicute, sa faci si tu papa bun si frumos! Felicitari, Miha pentru frumusetea de copilas!

  9. La multi ani, Amira! Sa cresti mare!
    Miha, felicitari pentru tort!

  10. La multi ani, Amira!
    Tocmai m-a salvat ideea ta cu figurine din “salam de biscuiti”. Ieri am experimentat cum se pot modela figurine din aluat de turta dulce si dupa reteta mea merge cam greu. Crezi ca pot face un Thomas din “salam de biscuiti”? NU am experienta intr-ale cofetaritului dar as vrea sa ii fac eu gazei un tort locomotiva….

  11. Judy, multumesc mult! O seara buna!

  12. petronele, multumesc mult de urari! La fel si voua! Pupici!

  13. Alison, multumesc.

    La multi ani si tie pentru astazi. Inca o data! :)

  14. Cuscra, daca as mai avea cu mare drag ti-as oferi. Lasa ca fac unul pentru cand voi veni in Elvetia! :)))

  15. Multumesc tare mult Daniela! Se mai vad ochii mei frumosi din spatele ochelarilor? :))

    Pup!

  16. Gratiela, multumesc!

    Pupici la strumfi!

  17. Gaby, eu vorbesc cu accent. De moldoveanca. :)) Si nu mi-e rusine cu asta. :D

    Multumesc si…ti pup! :)))

  18. Betty draga mea, iti multumesc tare mult de urarile frumoase.

    Mi se umple inima de bucurie de la atatea urari minunate.

  19. Alexandrina, iti multumesc de urari si aprecieri!

  20. Ceska, din compozitia asta poti modela orice vrei. Orice vrei, pentru care ai rabdare si pricepere.

    Am facut si eu un Thomas (de fapt pe James, prietenul lui Thomas :D ) pentru aniversarea lui Robert. Nu ti se pare mai usor de executat cu metoda aceea?

  21. LA MULTI ANI!!! Sa-ti traiasca Printzesa frumoasa, sa fie sanatoasa si norocoasa si voi sa va bucurati din plin de ingerasii vostri iubiti!!!!

  22. La multi ani, Amira, mica! sa fii sanatoasa si plina de bucurie!

    tortul e delicios!:D

  23. La mulţi ani Amira! să creşti mare şi sănătoasă!
    Miha, să-ţi trăiască frumuseţea de fetiţă, cu ochişorii ca două mărgele.
    felicitări pentru tort.

  24. SA VA TRAIASCA SANATOASA PRINTESA VOASTRA! SA FITI FERICITI CU TOTII!

    tortul..minunat, cum ne-ai obisnuit!

  25. bravo mami ..si la multi ani puiului ;)

  26. Cu ce este ursul acoperit?
    Pentru urs, se poate folosi si altceva in loc de lapte condensat?

  27. Cristina, am scris si in reteta, i-am acoperit cu crema ganache de ciocolata. ;) O blanita delicioasa. :))

    Se poate inlocui laptele condensat cu lapte normal, atat cat sa obtii o compozitie modelabila. Si sa mai adaigi ceva zahar, dupa gustul vostru.

    O seara buna!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai multe rețete...

Prajitura cu nuca si frisca

Prajitura cu nuca si frisca

Mod de preparare Prajitura cu nuca si frisca: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul pudra si se mixeaza pana spume devine densa si lucioasa. Aceasta trebuie sa faca “turturi” in momentul in care scoatem palete mixerului din castron. Adaugam esenta de […]

Prajitura cu crema de vanilie si ananas

Prajitura cu crema de vanilie si ananas

Mod de preparare Prajitura cu crema de vanilie si ananas: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma densa si lucioasa. Se adauga galbenusurile frecate cu ulei si coaja de lamaie, ca pentru maioneza. Se omogenizeaza […]

Madlene

Madlene

Mod de preparare Madlene: Ouale se mixeaza cu zaharul si un praf de sare pana se albesc si isi dubleaza volumul. Adaugam laptele, untul topit si racit, coaja de lamaie confiata, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt. Dam vasul la frigider pentru 15-20 de minute. Puneti compozitia […]

Tort cu crema caramel

Tort cu crema caramel

Mod de preparare Tort cu crema caramel: Blat de tort cu cacao: Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri […]