Retete de prajituri / Torturi

Tort de ciocolata cu crema caramel

Nu e musai sa am un motiv ca sa fac tort, dar daca a fost 8 martie atunci  a fost unul numa’ bun si tare bine intemeiat 😉

Nu e vorba ca celorlalti ce au mancat din acest tort nu le-ar fi placut, dimpotriva… dar daca tot a fost pentru mine, am zis ca un tort de ciocolata cu crema caramel va fi sigur pe gustul meu 😉 :))

Tort cu crema de mascarpone cu caramel

Fe;lie de tort cu ciocolata cu crema mascarpone cu caramel

 

Ingrediente

  • Blat:
  • 150 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 50 ml ulei
  • 50 ml lapte condensat neindulcit
  • 3 oua
  • 100 g zahar
  • 150 g faina
  • 1 praf de copt
  • esenta de rom
  • Pentru crema caramel:
  • 200 g zahar
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 100 g unt
  • 250 g mascarpone
  • 1 intaritor de frisca (daca este necesar)
  • 1 plic zahar vanilat
  • Pentru glazura de ciocolata:
  • 50 g ciocolata
  • lapte condensat neindulcit

Mod de preparare Tort de ciocolata cu crema caramel:

Blat:

Topim foc mic (sau la baine marie) ciocolata rupta bucatele impreuna cu untul, uleiul si laptele condensat. Amestecam continuu pana obtinem o compozitie omogena. Dam deoparte si lasam la racit.

In crema de ciocolata racita, adaugam pe rand galbenusurile mixand energic, apoi cernem deasupra faina si praful de copt. Omogenizam si aromam dupa gust cu esenta de rom.

Albusurile le mixam cu un praf de sare pana devin o spuma tare. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea ferma si lucioasa. Bezeaua o vom incorpora in compozitia cu ciocolata, in 2 reprize, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Impartim compozitia in 2 parti egale si coacem 2 blaturi intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt, in cuptorul incins la foc mediu, pentru cca 20 de minute fiecare. Cand sunt gata le scoatem pe un gratar, le lasam la racit, apoi le taiem in doua. Vom avea stfel 4 felii de blat.

Crema caramel cu mascarpone:

Zaharul se caramelizeaza. Se da deoparte si turnam 200 ml frisca lichida (atentie la aburi!) Punem din nou pe foc si amestecam continuu pana se topeste caramelul si compozitia incepe sa se ingroase, moment in care punem si untul. Amestecand continuu, si fierbem compozitia pana caramelul ajunge la consistenta dorita. Se lasa sa se raceasca foarte bine.

In caramelul bine racit punem mascarponele si mixam energic. Separat mixam restul de smantana pentru frisca cu zaharul vanilat pana devine ferma si pufoasa. O incorporam apoi in crema caramel cu mascarpone. Adaugati intaritorul de frisca doar daca vi se pare ca e prea moale crema (asa cum mi s-a parut mie 😉 :)) )

Crema se imparte in 4 parti, apoi asamblam tortul in tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara. Invelim bine in folie si dam la rece. Crema ramasa se pune intr-un vas cu capac si se patreaza la frigider pana a doua zi cand vom rasturan tortul pe platou si-l vom orna cu ciocolata.

Pentru glazura se topeste ciocolata, apoi se toarna lapte condensat putin cate putin pana glazura ajunge la consistenta dorita.

Pofta buna! 😉

Tort cu blat de ciocolata si crema mascarpone cu caramel

 RETETA IN IMAGINI

Tags: , , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

29 Comentarii

  1. imi vine sa il mananc din poze

  2. Vai, dar arata senzational. Eu si familia mea suntem mari fani ciocolata si trebuie sa incerc neaparat aceasta reteta. Ador mai ales felul in care l-ai decorat. Simplu, dar de efect cu ciocolata care se scurge si fulgii de cioco de pe centru. Trebuie sa ai si ochi artistic, nu doar fler la prajiturit. Felicitari pentru reteta minunata!

  3. O reteta de neiertat:)divin!

  4. LARISA says:

    Urgent, am nevoie de ajutor!! Acum am facut caramelul dar, zapacita, am pus untul in caramel imediat dupa ce am adaugat si frisca lichida, nu cand se ingroasa caramelul. Si ideea e ca nu mi s-a mai ingrosat!! Eu cred ca am lasat suficient pe foc…Este destul de subtire. Ce e de facut? Diseara am musafiri si tortul meu mai are pana la final. Sa pun iarasi pe foc caramelul? Intaritorul de frisca e suficient cat sa ingroase caramelul? Help!!
    Multumesc!!

    • Caramelul se mai intareste dupa ce se raceste foarte bine. Eu zic sa-l lasi sa se raceasca si in functie de cum va fi vezi care va fi pasul urmator 😉

  5. LARISA says:

    Ok. astept..Merci mult! Incepe parca sa capete alta consistenta,…vad apoi ce si cum….

  6. LARISA says:

    Excelent tortul! Are un gust fantastic, ne-a cucerit pe toti! Ti-as trimite poze dar nu stiu cum..:)) Multumim din suflet pt aceasta reteta!

    • Ma bucur tare mult ca a fost pe placul vostru!
      Poze imi poti trimite pe mail sau pe pagina de FB. Daca esti de acord le pot atasa la aceasta postare

  7. Nicoleta says:

    Doar 3 ouă la un tort așa înalt,? Ce dimensiune are tava? Mulțumesc.

  8. Nicoleta says:

    Doar 3 oua la un tort asa inalt si mare ?

  9. LARISA says:

    V-am trimis pozele pe FB….Dupca cum spuneam si in mesaj, voi repeta tortul si pt ziua mea…e cum nu se poate mai bun! Aaa…plus ca am dat reteta, respectiv link-ul la cateva prietene care au fost atrase de poze…

  10. florentina says:

    De ce trebuie sa intoarcem tortul?

  11. florentina says:

    Aha,am inteles.eu de obicei il asamblez direct in forma de copt si de aceea intrebam.
    L-am facut astazi,maine il devoram,pare delicios.pt crema nu am avut nevoie de intaritor a iesit foarte bine.
    O intrebare legata de blat,a iesit sfaramicios,mi s-a si rupt dupa ce l-am tait(l-am dres eu).intrebarea e :asa trebuie sa iasa sau am gresit eu pe undeva?

  12. florentina says:

    L-am facut este delicios!am avut invitati si l-au laudat.
    Crema este absolut delicioasa si se potriveste f bine cu blatul.se simte ciocolata din blat,este f bun.o sa il refac deoarece nu a mai ramas bucatica din el.
    Data viitoare il fac fara glazura ca sa savurez mai bine crema delicioasa.
    Multumesc de reteta!o sa mai fac din retetele tale.

  13. tatiana says:

    puteti sa-mi spuneti de ce inaltime iese tortul??vreau sa- fac de ziua fetitei mele,in forma de pupusha cu rochie,si am nvoie de un tort inalt..multumesc mult

  14. Nu trebuie si gelatina la crema ca sa nu avem emotii ca va curge?

    • Daca va iesi mai moale un intaritor de frisca ar trebui sa fie de ajuns.
      Crema se mai intareste stand la rece, umezeala va fi absorbita de blat… Dar daca vrei neaparat, poti pune si gelatina 😉

  15. Nadia says:

    Sotul meu este innebunit dupa caramel,si cred ca tortul acesta Este Ideal pt El.Dar am o problema.Nu stiu de unde sa cumpar lapte condensat neindulcit!
    Precizez ca locuim in Italia.Avem magazine cu specific romanesc,dar gasesc numai lapte condensat dulce.Ce Pot sa fac?!

  16. Roman says:

    Nu se insiropeaza blatul? Nu vreau sa fie uscat imi plac prajitutile insiropate aromate.

    • blatul este foarte moale si fraged, din punctul meu de vedere nu trebuie insiropat. Dar il poti insiropa daca asa iti place 🙂

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura rasturnata cu mere – varianta rapida

Prajitura rasturnata cu mere – varianta rapida

Mod de preparare Prajitura rasturnata cu mere – varianta rapida: Merele se curata de coaja si cotor si se taie felii subtiri. Se stropesc cu zeama de lamaie. Topim la foc mic zaharul pentru caramel. Cand a devenit lichid il turnam in tava in care vom coace prajitura (20/30 cm) […]

Rulada cu visine si ciocolata alba

Rulada cu visine si ciocolata alba

Mod de preparare Rulada cu visine si ciocolata alba: Vom prepara mai intai crema de ciocolata: Peste ciocolata rupta bucatele se toarna smantana pentru frisca. Se pune vasul pe foc mic si fara a da in clocot se fierbe pana ciocolata se topeste. Se lasa sa se racoreasca, apoi se […]

Tort Ecler

Tort Ecler

Mod de preparare Tort Ecler: Baza tortului si coji de eclere: Apa se pune la fiert impreuna cu untul, uleiul, zaharul si sarea. Cand incepe sa clocoteasca se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe fundul vasului. Lasam putin sa […]

Prajitura „Tavalita cu nuca de cocos”

Prajitura „Tavalita cu nuca de cocos”

Mod de preparare Prajitura „Tavalita cu nuca de cocos”: Blat: Ouale si un praf de sare se mixeaza pana isi dubleaza volumul. Adaugam zaharul, mierea, esenta de vanilie, coaja de lamaie si untul topit si mixam pana obtinem un amestec spumos. Punem apoi faina amestecata cu praful de copt, cate […]