Retete de prajituri / Torturi

Tort de ciocolata si frisca

Asadar, pe 8 noiembrie am deschis sezonul petrecerilor la noi in familie 😉 N-am facut o petrecere in adevaratul sens al cuvantului, dar m-am bucurat sa revad prieteni dragi, sa stam la taclale si povesti pana la ceas tarziu de seara. Si cum as fi putut marca aceste momente decat cu un tort de ciocolata? Pentru ornat am preferat o crema fina de mascarpone, asta pentru ca surpriza sa fie si mai mare pentru cei ce asteptau „sa fie maro” :)))))

Tort de ciocolata ornat cu crema de mascarpone si frisca

Tort de ciocolata si frisca cu mascarpone

 

Ingrediente

  • Pentru blat (inspiratie Licuta Marin)
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 30 ml ulei
  • 75 ml smantana pentru frisca
  • 3 oua
  • 100 g zahar
  • 150 g faina
  • 1 praf de copt
  • esenta de rom
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 250 g ciocolata
  • 325 ml smantana pentru frisca
  • 150 g mascarpone
  • Pentru ornat:
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 150 g mascarpone
  • 1 lingura smantana fermentata
  • 3 linguri zahar pudra
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • esenta de vanilie
loading...

Mod de preparare Tort de ciocolata si  frisca:

Blat:

Punem intr-un vas ciocolata rupta bucatele, untul, uleiul si smantana pentru frisca. Punem vasul pe foc mic (sau la baine marie) si amestecam continuu pana obtinem o compozitie omogena. Dam deoparte si lasam la racit.

In crema de ciocolata racita, adaugam pe rand galbenusurile mixand energic, apoi cernem deasupra faina si praful de copt. Omogenizam si aromam dupa gust cu esenta de rom.

Albusurile le mixam cu un praf de sare pana devin o spuma tare. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea ferma si lucioasa. Bezeaua o vom incorpora in compozitia cu ciocolata, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Impartim compozitia in 3 parti egale si coacem 3 blaturi intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt, in cuptorul incins la foc mediu, pentru cca 20 de minute fiecare. Cand sunt gata le scoatem pe un gratar si le lasam la racit.

Blat de tort cu ciocolata

Crema de ciocolata:

Peste ciocolata rupta bucatele se toarna smantana pentru frisca. Se pune vasul pe foc mic sau la baine marie si se fierbe fara a da in clocot, pana se topeste ciocolata. Se da deoparte, se lasa sa se raceasca, apoi se da la frigider pentru cateva ore, pana se raceste foarte bine

Compozitia racita se mixeaza pana incepe sa prinda consistenta, moment in care se adauga mascarponele si se mixeaza energic pana obtinem o compozitie ferma.

Crema de ciocolata pentru tort

Eu am facut tortul cu o zi inainte, astfel ca l-am asamblat in tava in care am copt blaturile, tapetata cu folie alimentara. Am impartit crema in 2 parti egale si am repartizat intre blaturi. Am invelit bine in folie si am dat la frigider pana a doua zi dimineata.

Asamblare tort de ciocolata

A doua zi am rasturnat tortul pe un platou si am ornat cu frisca si crema mascarpone.

Jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca (200 ml) am mixat-o pana a inceput sa prinda consistenta. Am adaugat zaharul pudra, zaharul vanilat si smantana. Am mixat pana frisca a devenit ferma si pufoasa. Am „imbracat” tortul intr-un strat  generos.

Am procedat la fel cu restul de smantana pentru frisca, doar ca in loc de smantana am pus mascarpone. Se obtine o crema fina si ferma, perfecta pentru ornat. 😉

Tortul se da la rece pana in momentul servirii.

Pofta buna! 😉

Tort de ciocolata si frisca

Tags: , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

34 Comentarii

  1. Lumy says:

    Suuuuper tort! Blaturile au fost insiropate? Asa par in fotografie.

    • Nu, nu le-am insiropat. Blatul e dens, usor umed… o textura foarte placuta. Din punctul meu de vedere nu necesita insiropare, dar cine prefera un blat insiropat il poate insiropa fara probleme 😉

  2. Diana says:

    Ma inebunesti ………………..

  3. alina says:

    Bună ziua!
    Tortul dvs arată senzational si ma gândesc că e si foarte bun, de aceea as vrea sa il fac de ziua mea, care se apropie…dar nu inteleg cum ati procedat la sfarsit cu frisca si crema mascarpone…le-ati facut separat si apoi ati ornat alternativ, cu frisca si crema sau cum? Sper sa imi răspundeti pt ca vreau neapărat să fac tortul acesta. Mulțumesc!

    • O parte din smantana pentru frisca (200 ml) am mixat-o pana a devenit pufoasa, frisca batuta adica. Cu aceasta am imbracat si finisat tortul inainte de ornare.
      Restul de smantana pentru frisca (200 ml) am mixat-o apoi am amestecat-o cu mascarpone. Cu aceasta crema am ornat tortul

  4. popon says:

    Arata f. bine sper sa-mi iasa

  5. alina says:

    Bună ziua
    Trebuia să revin pe site-ul dvs si să vă mulțumesc din suflet!!! Am făcut tortul de ziua mea si mi-a ieșit exact ca in poze(mai puțin partea cu ornatul,pt ca nu am avut ce imi trebuia). A fost delicios! Va mulțumesc, de acum înainte o sa vă urmăresc cu drag să văd ce ati mai făcut bun si cu siguranță voi mai încerca si alte rețete ale dvs. As fi vrut să pun si o poză, dar nu reușesc 🙁

  6. alina says:

    …ah!
    Vroiam sa va mai spun că la blat ati uitat sa spuneti ca trebuie sa punem si untul cand topim ciocolata cu smantana pt frişcă, trebuie sa modificati 😉

  7. iulian borsan says:

    Mihaela draga nu ti se pare ca minti prea mult ?????? mai invata sa faci un aluat de paine si pe urma uimestema c u retele tale penibile multumesc frumos reteata este pentru toata lumea valabila la doua aoua o lingura de zahar si una de faina atat bucatar sef borsan ionut iulian

  8. Mihaela şi mai cum vă cheamă.

    Vreau o lămurire şi dupaia mai vorbim. BINE!

  9. Rodica N. says:

    Numai ce am terminat de facut acest tort. Toate au iesit foarte bine si usor, blatul nu s-a lasat, crema s-a legat, frisca „a stat” la decorat. Pe scurt, un tort usor de facut de orice incepator in bucatarie. Nu l-am taiat inca, il taiem la miezul noptii. Daca nu om fi prea mahmuri maine, iti spunem si cat de bun a fost la gust 🙂

  10. Rodica N. says:

    Am revenit: foarte bun, foarte apreciat. Am uitat sa-ti spun ca eu l-am insiropat putin, cu toate ca nu era prevazut in reteta si o sa-l insiropez si mai mult data viitoare. Imi notez in caietul de retete 🙂 pt. ca, in mod clar, o sa-l mai fac. Repet: imi place mult ca e o prajitura „sigura” care nu prea are cum sa nu-ti iasa, sa-ti strice cheful de bucatareala si pregatirile de o jumatate de zi.

  11. Sarosi Ana says:

    Am facut si eu tortul dar sunt dezamagita deoarece am urmat pas cu pas reteta crema a iesit dar blatul nu creste si trebuie doar 12min foile deoarece devin casante si se rup este foarte gustos

    • Blatul este pufos si cu o consistenta umeda, nu inteleg cum sa iasa casant. Probabil cuptorul tau coace prea tare si ar trebui redusa temperatura. Si atentie la cum incorporezi albusurile in compozitie. Daca le incorporezi corect, plus praful de copt, blatul creste fara probleme

      • Sarosi Ana says:

        Am respectat tot dar o sa mai incerc

        • Te cred si imi pare rau ca nu ti-a iesit asa cum trebuie. Cred ca cel mai bine ar fi sa reduci temperatura in cuptor
          Iti doresc o duminica frumoasa si daca ai vreo nelamurire nu ezita sa-mi scrii 😉

          • Sarosi Ana says:

            Buna! Am facut tortul pt a doua oara si a iesit super doar foile le-am copt doar 12 min se face foarte usor astep si alte retete

  12. Sarosi Ana says:

    Buna! Am facut tortul pt a doua oara si a iesit super doar foile le-am copt doar 12 min se face foarte usor astep si alte retete

  13. Ana says:

    Numi iese

  14. Onti says:

    In loc de smantana as putea folosi dierect frisca ?

  15. Oana says:

    Buna! Sunt o mare admiratoare a retetelor tale si am incercat nenumarate prajituri pana acum, toate au iesit minunat, un adevarat deliciu! Crema de la acest tort a devenit preferata mea, e gustoasa si usor de facut! Am o intrebare, crezi ca as putea folosi ciocolata alba in loc de ciocolata cu lapte/amaruie? Consistenta sa ramana aceeasi? Ma gandesc ca la gust nu are de ce sa nu fie buna…
    Multumesc!

    • Multumesc Oana, ma bucur din suflet ca ai incercat retetele de pe acest blog.
      Crema se poate face si cu ciocolata alba, dar as schimba un pic proportiile, adica as pune smantana pentru frisca mai putina (200-250 ml) la cele 250 g ciocolata 😉

      • Oana says:

        Revin cu mii de multumiri pt sfat si reteta! Am pregatit tortul pt a doua oara in weekend, in cantitati mai mari acum, pt o ocazie deosebita. Am facut o crema cu ciocolata cu lapte, una cu ciocolata alba, urmand sfaturile tale si au iesit de minune ambele! A fost apreciat de toata lumea! Multumesc pt sfat! O primavara frumoasa si senina!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Mod de preparare Tort de inghetata de caramel si vanilie: Blat de biscuiti: Biscuitii ii punem in vasul robotului de bucatarie si ii rasnim pana obtinem un pesmet foarte fin. Adaugam zaharul vanilat si untul topit si mixam inca putin, pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Rasturnam intr-o tava […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]