Retete de prajituri / Torturi

Tort de ciocolata

Cam demult n-am mai facut ceva cu ciocolata, cu multa ciocolata. :D Dar am profitat de o aniversare si de dragostea aniversatului pentru ciocolata si am facut un tort de ciocolata.  Prea multe nu am va spune despre acest tort, decat ca de data asta am folosit corect “de ciocolata” si nu “cu ciocolata” :))), iar laudele ce mi le-am primit m-au facut sa ma umflu-n pene. :))

Tort de ciocolata

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 1 lingura zahar pudra aromat cu vanilie
  • 3 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • 2 linguri cacao neagra
  • 2 linguri ciocolata amaruie rasa
  • 1 lingurita praf de copt
  • Pentru crema:
  • 400 g ciocolata amaruie
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 300 g unt
  • 2 linguri cacao

Mod de preparare tort de ciocolata:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana spuma devine densa si consistenta. Galbenusurile se mixeaza cu cele 3 linguri cu ulei si se adauga in spuma de albus amestecand usor. La sfarsit incorporam faina amestecata cu cacao, praful de copt si ciocolata rasa. Amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Turnam compozitia in tava mare de aragaz tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor la foc mediu pentru cca 30 de minute, pana blatul va deveni ferm la atingere. Cand este gata se scoate cu tot cu hartie pe un gratar si se lasa la racit.

Crema:

Ciocolata rupta bucatele bucatele se pune intr-un vas impreuna cu smantana pentru frisca, apoi la foc mic pana smantana da in clocot si ciocolata se topeste. Dam deoparte si adaugam untul.  Amestecam pana compozitia se omogenizeaza, lasam sa se racoreasca si dam la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte. Crema se va intari dar va curge.

Punem cacaoa peste crema de ciocolata, mixam la viteza mica pana se incorporeaza, apoi la viteza mare pana crema devine ferma si pufoasa.

Peste blatul racit punem aproximativ 2/3 din crema, restul pastram pentru ornat. Taiem apoi blatul in 4 fasii egale ca marime.

Nu am poze din timpul prepararii, dar procedeul este acelasi ca la tortul spirala cu ciocolata alba. :)

Luam o fasie si o rulam, apoi o punem pe platoul in care vom asambla tortul. Celelate fasii le punem in continuarea primei fasii rulate, formand astfel o spirala mai mare. Finisam si ornam cu restul de crema.

Tort de ciocolata

Si o felie pozata repede, repede… :))

sectiune tort de ciocolata

Tags: , , ,

Comentarii prin facebook

28 Comentarii

  1. victoria says:

    superb sa-ti traiasca sarbatoritul –si tu sa fi sanatoasa sa mai faci –danke

  2. ely says:

    buna miha superb tort un an nou fericit cu multe impliniri si la fel cu retete super gustoase cu drag ely

  3. Miha, sunt convinsa ca meriti toate laudele si inca pe-atat!
    Sanatate din plin pentru sarbatorit si pentru cofetareasa!:*:*

  4. Diana says:

    Wow , wow ,wow … alte comm is de prisos
    Sa-ti traiasca sarbatoritul ! Are gusturi alese …
    PS Fata , tu nu gusti din ce faci ? ca prea esti ca de pe prima pagina :))

  5. Ramo says:

    Sunt fan ciocolata deci la aniversarea mea te astept cu tortul)))))))))Atat la exterior cat si in interior arata demential!!

  6. Foarte frumos ti-a iesit.Bravo!

  7. Ah, ah…ce bunatate ai tu aici!! N-as refuza niciodata asa o felie ;) Pupici

  8. Tortul asta e viata mea :)

  9. roxana says:

    buna Miha, tortul arata super! maine am sa incerc sa-l fac si eu… vroiam sa te intreb daca blatul trbuie insiropat inainte sa-i pun crema si cam cat trebuie sa cresca blatul? si daca tava mea e un pic mai mica pot sa tai tortul in 3 fasii sau merge sa-l fac cu 4? mersi mult! felicitari pentru toate retetele sunt muninate!

    • Buna, Roxana!
      Eu n-am insiropat blatul, dar daca tu vrei sa-l insiropezi o poti face. Dar numai dupa ce-l asamblezi, altfel fasiile de blat se vor inmuia si nu le mai poti rula.
      Blatul va iesi subtire, ca pentru o foaie de rulada.
      Poti sa faci blatul si intr-o tava mai mica, dar ai grija sa ajustezi cantitatile ingredientelor pentru blat, altfel iti va iesi blatul prea inalt si pufos si mi-e ca n-ai sa-l poti rula bine.
      Blatul il poti taia si in 3 si in 4 fasii, dar trebuie sa ai in vedere ca latimea fasiei va fi inaltimea tortului. Daca-l tai in 4 vei avea fasii mai inguste si implicit un tort mai…scund. :D

      Mult spor sa ai! Multumesc!

  10. Miha, am pregatit si eu tortul acum…de 1 aprilie, ca a fost aniversarea fetitei mele si a iesit absolut demential! N-am mai apucat sa ii fac nicio fotografie , ca l-am luat la servici si din pricina colegilor…n-a mai avut nicio scapare saracul! E divin! Si atat de simplu de facut. Sigur il mai pregatesc!

  11. Andreea says:

    Buna Miha! Super reteta, maine am de gand sa o incerc dar doream sa te intreb daca as putea inlocui smantana pt frisca cu altceva :) sau spune-mi de unde ai achizitionat-o ca sa stiu incotro sa ma duc :))

  12. Livia says:

    Chiar nu trebuie zahar in crema? Cam ce diametru are tortul asamblat?

    • E de ajuns zaharul din ciocolata, dar daca o sa consideri ca trebuie mai dulce mai poti adauga zahar. Pudra, ca sa se topeasca usor. Sau poti folosi ciocolata cu lapte, aceea este mult mai dulce. ;)

      Diametrul tortului variaza in functie de latimea fasiilor. Daca vei taia fasii late vei avea un tort inalt si mic ca diametru, daca vei taia fasii mai inguste vei avea un tort mai mare in diametru dar mai putin inalt. ;)

  13. cristina says:

    o reteta extraordinara,intradevar.Am reusit sa impresionez mai multe persoane ,asa ca multumesc

  14. Milady says:

    Buna Miha,
    Te rog sa-mi spui cum aplici nuca pe exterior…si cum faci de platoul arata asa frumos si curat :)(Am pus odata 2 foi A4 sub blat, pana am terminat decoratul…si cand le-am tras, s-au rupt, pt ca se inmuiasera sub blat….si a trebuit sa am grija sa nu dau si hartie la musafiri in farfurie :) ) Eu am incercat sa “arunc” nuca cu mana din exterior…oricum nu s-a prins peste tot…si toata masa si pe jos…numai nuca era… Nu ma pricep deloc la ornat…am 2 maini stangi, dar tortul acesta arata foarte bine si nu pare complicat. Si…ce fel de “posh” folosesti pt floricele? Multumesc!

    • Sa stii ca nici la mine in bucatarie nu e mai curat dupa ce termin de ornat un tort :))))
      In principiu, pun tortul pe o farfurie/platou de marimea tortului. Dedesubt pun o bucata de hartie pentru a putea colecta ceea ce cade in timpul operatiunii. Cu o mana aplic nuca macinata, iar cu cealalta invart farfuria. Cu ajutorul a doua spatule transfer apoi tortul pe platoul de servire. Aici iti trebuie un pic de exercitiu sau de ajutor, sa te ghideze catre platou :))
      Mai simplu, poti orna direct pe platoul de servit. Nuca ce va cadea pe marginea platoului o dai deoparte cu o pensula, ca si cum a-i matura :)) Apoi cu un prosop de hartie stergi marginea cu atentie si gata! ;)
      Pentru floricele folosesc un sprit in forma de stea.

  15. florin says:

    buna seara doamna!! pe sambata vreau sa fac si eu tortul de ciocolata neagra (doar din asta vrea fiicamea) puteti sa imi spuneti va rog, smantana ptr frisca e cumva FRISCA LICHIDA????

    • Buna ziua Florin.
      Da, smantana pentru frisca este frisca lichida. Naturala sau vegetala, de care vreti si va place!

      Iti doresc mult spor si daca mai ai nelamuriri, aici sunt! ;)

  16. dana w. says:

    Mulţumim Miha pentru toate reţetele sunt superbe eu am făcut deja vreo 30 de prăjituri din reţetele tale şi o să mai fac acum am făcut tortul asta e superb o minune .multă sănătate .

  17. IONEL ILIESCU says:

    Buna ziua,
    Doresc o retea (sau mai multe)de ciocolata calda.
    Vreau sa ii fac o surpriza de sarbatori sotiei mele care este o mare consumatoare de cafea. Cred ca o ceasca de ciocolata calda este cel putin la fel de buna.
    Va rog sa ma ajutati daca se poate.
    Cu multumiri si sarbatori fericite va doreste un pensionar. Cu stima Ionel I.

  18. Buna Mihaela, imi place ff mult aceasta reteta,tortul are forma rotunda sau patrata? DAca sunt 4 spirale, atunci se formeaza un patrar nu? E ff interesant . Multumesc.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai multe rețete...

Prajitura Duo cu crema de mascarpone

Prajitura Duo cu crema de mascarpone

Mod de preparare Prajitura Duo cu crema de mascarpone: Blat cu nuca: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul pudra si se mixeaza pana spume devine densa si lucioasa. Aceasta trebuie sa faca “turturi” in momentul in care scoatem palete mixerului din castron. […]

Tort de ciocolata si  frisca

Tort de ciocolata si frisca

Mod de preparare Tort de ciocolata si  frisca: Blat: Punem intr-un vas ciocolata rupta bucatele, uleiul si smantana pentru frisca. Punem vasul pe foc mic (sau la baine marie) si amestecam continuu pana obtinem o compozitie omogena. Dam deoparte si lasam la racit. In crema de ciocolata racita, adaugam pe […]

Prajitura cu ciocolata alba si mascarpone

Prajitura cu ciocolata alba si mascarpone

Mod de preparare Prajitura cu ciocolata alba si mascarpone: Blat: Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va […]

Prajitura turnata cu mere caramelizate

Prajitura turnata cu mere caramelizate

Mod de preparare Prajitura turnata cu mere caramelizate: Mere caramelizate: Merele se spala si se taie in sferturi. Se scot cotoarele. Curatati-le de coaja daca o sa considerati ca este necesar. Se monteaza accesoriul de taiere cubulete pe Salad Chef Smart si cu o miscare ferma se apasa dispozitivul. Intr-un […]