Retete de prajituri / Torturi

Tort egiptean

Reteta tort Egiptean

Ingrediente

  • * Foi:
  • * 6 albusuri
  • * 6 linguri zahar
  • * 1 lingura si jumatate faina
  • * 120 g nuca macinata
  • * Crema 1:
  • * 6 galbenusuri
  • * 6 linguri zahar
  • * 350 ml lapte
  • * 2 linguri amidon
  • * 200 g unt
  • * esenta vanilie
  • * Crema 2 :
  • * 200 ml frisca lichida
  • * 100 g zahar
  • * 120 g nuca zdrobita in bucati mai mari

Mod de preparare Tort egiptean:

Foi:

Albusurile se bat spuma tare, cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam in continuare, pana obtinem o bezea lucioasa.

Amestecam faina cu nuca macinata si o adaugam treptat in bezea. Compozitia rezultata o impartim in 3. Coacem 3 foi subtiri intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt, la foc mic, in jur de jumatate de ora.

Crema 1:

Galbenusurile le frecam cu zahar pana devin ca o crema. Adaugam amidonul si mixam, sa nu se formeze cocoloase. Laptele il punem la fiert, iar cand da in clocot il turnam in fir subtire peste crema de galbenusuri. Punem din nou in vasul in care am fiert laptele, punem din nou la foc mic si amestecam continuu pana compozitia incepe sa se ingroase. Lasam la racit.

Untul moale il mixam pana devine pufos, apoi adaugam putin cate putin din budinca racita. La sfarsit punem si esenta de vanilie.

Crema 2:

Intr-un vas punem zaharul la caramelizat. Dupa ce s-a topit si a capatat o culoare aurie frumoasa, il picuram pe o bucata de hartie de copt si lasam la racit.

Batem frisca, apoi adaugam „picaturile” de zahar ars si nuca macinata mare.

Tort Egiptean

Crema 1 o impartim in 2 parti, pe care le repartizam intre cele 3 blaturi. Acoperim toata suprafata tortului cu crema 2 si dam la rece pentru cateva ore.

Felie tort Egiptean

Sursa

Tags: , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

16 Comentarii

  1. Este un deliciu,am facut-o si eu o data si acum vazand la tine….mi s-a facut o poftaaaa!!!Arata foarte bine al tau,felicitari!!!

  2. Multumesc Judy!

  3. Arata super.. imi face si mie cu ochiul, dar tre’ sa gasesc ocazia potrivita. Felicitari!!

  4. Miha… tare bine suna toata combinatia de ingredinte… si mai arata si bine… Trebuie sa il incerc si eu… cand o sa am o ocazie.. Te pup

  5. am auzit de tortul asta cum ca ar fi… o bunatate maxima… 😀 vreau si eu sa fac sa ma conving 😛 arata minunat, miha

  6. Salut!
    felicitari pentru blog 🙂
    Acum trei saptamani am lansat si eu unul de acest gen si vreau sa construiesc un blogroll de bloguri culinare. Vrei sa facem link exchange?
    Daca da, ma gasesti la http://hapleablog.wordpress.com

    Succes!

  7. Foarte bine arata tortul…si tu esti o scumpa in noua poza….:-)

  8. Foarte bine arata si imbietor pentru o pfticioasa ca mine,am sa-l incerc.Te pup si o saptamana frumoasa.

  9. Foarte bine arata tortul !

  10. grozav arata tortul si imi plac si ingredientele,cred ca e foarte gustos !

  11. Minunata arata asta e primul tort pe care il testez :))))ma si gandesc la el cand pedalez pe bicicleta :))))) pupici .

  12. Miha, asa cum am promis, am postat reteta pentru cheesecake-ul pe bat. Este destul de detaliata zic eu dar daca ai intrebari sau nedumeriri lasa un cmentariu sau scrie-mi pe adresa kittytweedy@gmail.com. O sa raspund negresit
    http://www.kittytweedy.blogspot.com

    Ahh, era sa uit(glumesc)…tortul tau arata..perfect! De fapt, am o nemultumire: tortul tau arata prea delicios,ceea ce inseamna ca o sa-l fac si eu ceea ce inseamna cateva ore in plus de alergat la sala pentru o saptamana 🙁 Vezi nemultumirea mea? 🙁

  13. MIHA cu intarziere 🙁 pentru ca nu l-am observat 🙂 …ti a iesit f fain
    mi se face dor de el ce bun e la gust ….

    te pup

  14. Multumesc Anca.
    Da, e un tort tare bun. Mai ales pentru iubitorii de frisca…;)

  15. Anonymous says:

    fac tortuletul acesta de vreun an si ceva si tot ce pot spune este ca de fiecare data parca este si mai delicios 🙂

  16. Este intr-adevar o combinatie foarte reusita. 😉

    Multumesc!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Mai multe rețete...

Prajitura cu iaurt si cirese

Prajitura cu iaurt si cirese

Mod de preparare Prajitura cu iaurt si cirese: Blat de biscuiti: Biscuitii ii punem in vasul robotului de bucatarie si ii rasnim pana obtinem un pesmet foarte fin. Adaugam zaharul vanilat si untul topit si mixam inca putin, pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Rasturnam intr-o tava (20 cm […]

Prajitura din albusuri cu mere

Prajitura din albusuri cu mere

Mod de preparare Prajitura din albusuri cu mere: Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si batem in continuare pana spuma devine consistenta, lucioasa si face „tepi” cand scoatem paletele mixerului. Se adauga uleiul si esenta de vanilie si se omogenizeaza mixand usor, la viteza […]

Prajitura cu gem si bezea

Prajitura cu gem si bezea

Mod de preparare Prajitura cu gem si bezea: Separam albusurile de galbenusuri si le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam in continuare pana spuma de albusuri devine consistenta, lucioasa si face turturi atunci cand scoatem paletele mixerului. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de […]

Choux cu crema de mascarpone si capsuni

Choux cu crema de mascarpone si capsuni

Mod de preparare Choux cu crema de mascarpone si capsuni: Choux: Apa se pune la fiert impreuna cu untul, uleiul, zaharul si sarea. Cand incepe sa fiarba se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe vas. Lasam putin sa se […]