Retete de prajituri / Torturi

Tort egiptean

Reteta tort Egiptean

Ingrediente

  • * Foi:
  • * 6 albusuri
  • * 6 linguri zahar
  • * 1 lingura si jumatate faina
  • * 120 g nuca macinata
  • * Crema 1:
  • * 6 galbenusuri
  • * 6 linguri zahar
  • * 350 ml lapte
  • * 2 linguri amidon
  • * 200 g unt
  • * esenta vanilie
  • * Crema 2 :
  • * 200 ml frisca lichida
  • * 100 g zahar
  • * 120 g nuca zdrobita in bucati mai mari

Mod de preparare Tort egiptean:

Foi:

Albusurile se bat spuma tare, cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam in continuare, pana obtinem o bezea lucioasa.

Amestecam faina cu nuca macinata si o adaugam treptat in bezea. Compozitia rezultata o impartim in 3. Coacem 3 foi subtiri intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt, la foc mic, in jur de jumatate de ora.

Crema 1:

Galbenusurile le frecam cu zahar pana devin ca o crema. Adaugam amidonul si mixam, sa nu se formeze cocoloase. Laptele il punem la fiert, iar cand da in clocot il turnam in fir subtire peste crema de galbenusuri. Punem din nou in vasul in care am fiert laptele, punem din nou la foc mic si amestecam continuu pana compozitia incepe sa se ingroase. Lasam la racit.

Untul moale il mixam pana devine pufos, apoi adaugam putin cate putin din budinca racita. La sfarsit punem si esenta de vanilie.

Crema 2:

Intr-un vas punem zaharul la caramelizat. Dupa ce s-a topit si a capatat o culoare aurie frumoasa, il picuram pe o bucata de hartie de copt si lasam la racit.

Batem frisca, apoi adaugam „picaturile” de zahar ars si nuca macinata mare.

Tort Egiptean

Crema 1 o impartim in 2 parti, pe care le repartizam intre cele 3 blaturi. Acoperim toata suprafata tortului cu crema 2 si dam la rece pentru cateva ore.

Felie tort Egiptean

Sursa

Tags: , , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

16 Comentarii

  1. Este un deliciu,am facut-o si eu o data si acum vazand la tine….mi s-a facut o poftaaaa!!!Arata foarte bine al tau,felicitari!!!

  2. Multumesc Judy!

  3. Arata super.. imi face si mie cu ochiul, dar tre’ sa gasesc ocazia potrivita. Felicitari!!

  4. Miha… tare bine suna toata combinatia de ingredinte… si mai arata si bine… Trebuie sa il incerc si eu… cand o sa am o ocazie.. Te pup

  5. am auzit de tortul asta cum ca ar fi… o bunatate maxima… :D vreau si eu sa fac sa ma conving :P arata minunat, miha

  6. Salut!
    felicitari pentru blog :)
    Acum trei saptamani am lansat si eu unul de acest gen si vreau sa construiesc un blogroll de bloguri culinare. Vrei sa facem link exchange?
    Daca da, ma gasesti la http://hapleablog.wordpress.com

    Succes!

  7. Foarte bine arata tortul…si tu esti o scumpa in noua poza….:-)

  8. Foarte bine arata si imbietor pentru o pfticioasa ca mine,am sa-l incerc.Te pup si o saptamana frumoasa.

  9. Foarte bine arata tortul !

  10. grozav arata tortul si imi plac si ingredientele,cred ca e foarte gustos !

  11. Minunata arata asta e primul tort pe care il testez :))))ma si gandesc la el cand pedalez pe bicicleta :))))) pupici .

  12. Miha, asa cum am promis, am postat reteta pentru cheesecake-ul pe bat. Este destul de detaliata zic eu dar daca ai intrebari sau nedumeriri lasa un cmentariu sau scrie-mi pe adresa kittytweedy@gmail.com. O sa raspund negresit
    http://www.kittytweedy.blogspot.com

    Ahh, era sa uit(glumesc)…tortul tau arata..perfect! De fapt, am o nemultumire: tortul tau arata prea delicios,ceea ce inseamna ca o sa-l fac si eu ceea ce inseamna cateva ore in plus de alergat la sala pentru o saptamana :( Vezi nemultumirea mea? :(

  13. MIHA cu intarziere :( pentru ca nu l-am observat :) …ti a iesit f fain
    mi se face dor de el ce bun e la gust ….

    te pup

  14. Multumesc Anca.
    Da, e un tort tare bun. Mai ales pentru iubitorii de frisca…;)

  15. Anonymous says:

    fac tortuletul acesta de vreun an si ceva si tot ce pot spune este ca de fiecare data parca este si mai delicios :)

  16. Este intr-adevar o combinatie foarte reusita. ;)

    Multumesc!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai multe rețete...

Rulada cu ganache de ciocolata

Rulada cu ganache de ciocolata

Mod de preparare Rulada cu ganache de ciocolata: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de rom le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam […]

Prajitura din albusuri cu nuca si cacao

Prajitura din albusuri cu nuca si cacao

Mod de preparare Prajitura din albusuri cu nuca si cacao: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se bat in continuare pana spuma devine consistenta, lucioasa si face „tepi” cand scoti paletele mixerului. Se adauga uleiul si coaja de lamaie si se omogenizeaza […]

Cornuri cu crema de ciocolata

Cornuri cu crema de ciocolata

Mod de preparare Cornuri cu crema de ciocolata: Intr-o craticioara punem laptele la incalzit, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget. Punem untul, zaharul, sarea si coaja de lamaie, omogenizam. Intr-un vas amestecam faina cu drojdia uscata. Facem o adancitura in faina, punem laptele, uleiul si ouale. Framantam pana […]

Chec simplu cu lapte condensat

Chec simplu cu lapte condensat

Mod de preparare Chec simplu cu lapte condensat: Ouale se mixeaza cu un praf de sare pana se albesc si isi tripleaza volumul. Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana compozitia devine cremoasa. Mixand continuu se adauga uleiul si laptele condensat, iar la sfarsit faina amestecata cu praful […]