Retete de prajituri / Torturi

Tort „Iepurasii ciocoholici”

Reteta de tort o am de la o buna prietena de familie, Iulia…careia ii multumesc pentru asa o nebunie de tort si pentru atat de multa ciocolata :))

Cea mai tare faza la tortul asta a fost ca a trebuit sa refac glazura, care oricat m-am straduit n-am mai reusit sa o fac neteda si frumoasa. Si asta pentru ca hoata cea mica, adica fii-mea :)) a halit iepurasii de pe tort. A pandit cand nu eram atenta, a deschis frigiderul i-a inhatat si a fugit. :)))

Tort de ciocolata cu nuca

Ingrediente

  • Pentru blat avem nevoie de:
  • 6 oua
  • 150 g zahar
  • 2 pahare nuca macinata
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri pesmet de biscuit
  • 1/2 pahar de apa
  • Pentru crema avem nevoie de:
  • 50 g cacao
  • 150 g zahar
  • 200 g unt
  • 4 galbenusuri
  • Pentru blatul de bezea avem nevoie de:
  • 200 g zahar
  • 4 albusuri
  • 1 lamaie
  • Pentru glazura avem nevoie de:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 50 ml frisca lichida
  • Pentru marginea tortului:
  • miez de nuca prajit
  • 100 g zahar
loading...

Mod de preparare Tort „Iepurasii ciocoholici”

Blat:

Nuca, zaharul si apa se pun la foc mic. Se fierb pana se ingroasa si incepe sa miroase a nuca prajita šŸ™‚ Apoi se adauga cacaoa si pesmetul de biscuit. Se amesteca bine si se lasa la racit. Cand s-a racorit se adauga galbenusurile unul cate unul, amestecandu-se energic dupa fiecare. In final, se adauga albusurile batute spuma tare ca pentru bezea. Se coace in forma de tort tapetata cu hartie de copt timp de 40 de minute.

  • Blatul nu trebuie sa fie uscat, este foarte important.

Crema:

Cacaoa impreuna cu jumatate de pahar cu apa, jumatate din cantitatea de zahar, se fierb la foc foarte mic, pana compozitia devine ca o smantana.

Galbenusurile si cealalta jumatate din cantitatea de zahar se freaca spuma si se toarna peste crema fierbinte de cacao. Se fierbe in continuare la foc mic sau pe baie de abur, sa aveti certitudinea ca nu se prinde :))

Untul il topim pe jumatate, apoi il mixam pana devine ca o crema, pe care o incorporam in compozitia racita de galbenusuri.

Blat de bezea:

Albusurile se bat spuma tare. Apoi se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana compozitia devine lucioasa. Se adauga si zeama de lamaie. Se poate pune si coaja rasa, daca va place. Se coace la foc mic, pana blatul de bezea devine uscat. Eu l-am pus in cuptorul la foc mic si cu usa (cuptorului) deschisa si l-am „uitat” acolo šŸ™‚

Glazura de ciocolata:

Se topeste ciocolata impreuna cu untul si frisca si se uniformizeaza.

Decor:

Zaharul il caramelizam, apoi adaugam miezul de nuca prajit. Se rastoarna fierbinte pe o farfurie unsa cu unt. Dupa ce s-a racit se marunteste cu sucitorul. Eu am pus la robot šŸ˜‰

Blatul de cacao il taiem in doua. Repartizam jumatate din crema pe unul dintre ele, acoperim cu blatul de bezea, restul de crema si din nou blat. Acoperim cu glazura de ciocolata, iar marginile laterale le „imbracam” in krantz.

Felie tort cu ciocolata si bezea

RETETA IN IMAGINI

Tags: , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

20 Comentarii

  1. Chiar ca e o nebunie de tort, arata absolut bestial! Iar Amira e de milioane :-)))) draga de ea. Io am noroc ca frigiderul e inalt, avind congelatorul sub el. Altfel cite mi-ar fura si mie Vanda din el.. šŸ˜€

  2. Hristos a inviat !
    Se vede ca Amira face parte din familie ! Ciocoholica, nu hotomana. :)) Pupici šŸ™‚

  3. Bravo Amira… sa furi toti iepurasii si outele de pe dulciurile facute de mami… M-ai facut sa rid cu lacrimi…

  4. Natalia,cand am cumparat frigiderul n-am luat in calcul si hotomanii de bunataturi. :)))

    Tortul este intr-adevar super! šŸ˜‰

  5. Adevarat a inviat,Alina! Pupici si de la noi!

  6. Pupici cuscra draga…Ma bucur ca ti-ai inceput ziua razand…;)

  7. oooo,ce bunatate!vin si io,al meu e gata!

  8. Alison,si al nostru e gata! šŸ™
    Dar daca vii mai facem unul! :))

  9. Anonymous says:

    reteta pentru cel mai bun tort !!!!……..de cand am gasit aceasta reteta, tortul este nelipsit de pe mesele de sabatori…..multumim pentru postarea rettei…si feliciari!!!

  10. E o reteta de tort primita de la o prietena draga. Si noua ne place foarte foarte mult! Ma bucur ca si voua.

    Va imbratisez si va doresc un An Nou fericit!

  11. Nio says:

    As dori sa fac si eu de Pasti, acest tort. As vrea sa te intreb daca ti se pare ok sa coc blaturile intr-o forma de tort cu diametru de 28 de cm sau imi trebuie o forma mai mica? Si as dori sa te mai intreb daca ai insiropat blatul? Multumesc anticipat pt raspuns.

  12. Nio, forma mea de tort e de 24 cm. L-am mai facut o data intr-un ade 26 si a fost ok. De 28 cm n-am avut niciodata. :))

    Blatul nu se insiropeaza.

  13. Nio says:

    Miha, multumesc mult pt raspuns. Inseamna ca trebuie sa imi cumpar si eu una mai mica.
    Ce ironie…caut una mai mica:)))

  14. :)))) De tava e vorba aici draga…de tava…. :)))))

  15. Nio says:

    Multumesc de precizare, draga Miha!:* Maine este marea zi…adica maine fac tortul. O sa intru sa iti spun cum mi-a iesit. Paste fericit!

  16. Nio, „precizarea” a fost o gluma. :)) Pup! Si tin pumnii sa iasa totul bine.

  17. Anonymous says:

    La blat nu trebuie praf de copt sa creasca? Sau creste singur? Sau….nu trebuie sa creasca?
    Il am in cuptor si am si ceva emotii…sper sa iasa sa am ce pune pe masa de pasti šŸ˜›

  18. Blatul va creste de la albusurile batute. šŸ™‚

    Sper sa fie totul in regula.

  19. vali says:

    arata superb o sa-l gatesc cat de curand

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Tort cu rulada si banane

Tort cu rulada si banane

Poate parea complicat sa faci un tort cu rulada si banane, dar va asigur ca nu este, absolut deloc. Daca vrei ca totul sa fie si mai rapid decat este deja poti folosi o rulada din comert, cu orice umplutura vrei si iti place. Abia la degustare mi-am dat seama […]

Prajitura cu banane si crema de ciocolata alba

Prajitura cu banane si crema de ciocolata alba

Prajitura cu banane si crema de ciocolata alba a fost in cazul meu solutia salvatoare pentru niste banane ce nu le mai voia nimeni, cat si cea mai eficienta cale de a astampara pofta de „ceva bun”. Desigur, prajitura poate fi finisata si ornata daca doriti neaparat sau daca aveti […]

Rulouri cu unt si scortisoara

Rulouri cu unt si scortisoara

Nu stiu cum o fi la voi, dar la mine, atunci cand se lasa frigul, imi place sa miroasa-n casa a scortisoara. Multa scortisoara! šŸ™‚ Asa ca, azi avem rulouri cu unt si scortisoara – cu aluat asemanator celui de cozonac, doar ca fara oua. Este un aluat moale si […]

Briose bicolore

Briose bicolore

Reteta de astazi de Briose bicolore este o reteta simpla, care pur si simplu nu are cum sa nu iasa šŸ™‚ Briosele sunt minunate, pufoase si cu miezul umed. Sunt rapide si cu ingrediente la indemana. Reteta am facut-o de mai multe ori pana acum, copiii sunt foarte incantati daca […]