Inghetata

Tort inghetat

De ce tort inghetat? Pentru ca am vrut sa fac un tort fara coacere, dar am folosit o alta gelatina fata de ceea ce folosesc de obicei si crema mea n-a vrut sa se intareasca atat cat ar fi trebuit. Si atunci, cu toate ca n-am mai facut niciodata inghetata cu gelatina, am decis ca tortul meu va fi unul inghetat 😉 A fost o alegere inspirata, pentru ca am avut un tort de inghetata grozav.

Acum, daca voi o sa decideti ca vreti tort de inghetata puteti sa nu-i mai puneti gelatina, daca il vreti doar rece puneti gelatina, dar una pe care o folositi de obicei si stiti ca nu ridica probleme 🙂

Tort de inghetata

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 150 g biscuiti simpli Petit Beurre
  • 75 g unt
  • Pentru crema:
  • 250 g iaurt bine scurs de zer
  • 350 g lapte condensat indulcit
  • 100 ml lapte
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 10 g gelatina
  • esenta de vanilie
  • 100 g ciocolata neagra
  • Pentru glazura:
  • 100 g ciocolata neagra
  • lapte cat sa obtineti consistenta dorita
loading...

Mod de preparare Tort inghetat:

Blatul de biscuiti:

Biscuitii rupti bucatele se macina in robotul de bucatarie  pana se obtine un pesmet fin. Turnam untul topit si amestecam pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Punem intr-o tava detasabila (20 cm diametru)  si tasam bine cu fundul unui pahar. Dam la frigider pana pregatim crema.

Crema:

Initial am avut vreo 350-400 g iaurt pe care l-am pus intr-o strecuratoare si l-am lasat la scurs vreo 2 ore.

Gelatina se pune la hidratat in cateva linguri de apa rece.

Intr-un castron se amesteca iaurtul cu smantana pentru frisca (nebatuta), laptele simplu si laptele condensat indulcit. Peste gelatina topita la baine marie se pun cateva linguri din compozitia cu iaurt (pentru a aduce cele 2 compozitii la aceeasi temperatura) si omogenizam. Amestecam apoi cele 2 compozitii si omogenizam, amestecand usor. Aromam dupa gust cu esenta de vanilie.

Peste blatul de biscuiti turnam jumatate din compozitie si dam ca congelator pana crema incepe sa se inchege. In crema ramasa incorporam ciocolata topita. Crema cu ciocolata se toarna in tava peste crema alba, acoperim tava cu folie alimentara si dam la rece pana se intareste crema.

Asa cum ziceam, daca doriti tort de inghetata dati tava la congelator 🙂

Cand crema s-a intarit suficient scoatem inelul detasabil si punem tortul pe un platou.

Pentru glazura topim 50 g ciocolata la baine marie si amestecand mereu turnam cate putin lapte, pana ciocolata ajunge la consistenta dorita. Turnam peste tort. Din restul de ciocolata facem carlionti, razuind ciocolata cu un curatitor de legume.

Pofta buna! 😉

Tort inghetat

 

Tags: , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

20 Comentarii

  1. Am sosit! Am sosit! am sosit!
    Ma asez la masa! ma asez la masa! ma asez la masa :))))))
    Arata demential! :X:X

  2. Arata nemaipomenit. Vin la tine, pazea :))

  3. Arata demential!!!Yummyyyy

  4. Geniala idee, super prezentare, felicitari!

  5. vad ca ai deja musafiri, asa ca unul in plus nu mai conteaza ;).
    Arata intr-un mare fel tortul tau!

  6. Arata foarte apetisant si nici nu stiu ce spui tu acolo ca n-a inchegat pt ca nici nu mai conteaza. Superb! … Ce-i drept ca si eu am patit-o la tortul ala de iaurt fix acelasi lucru, era o gelatina noname si foloseam pt prima oara, ce-i drept. M-am spovedit in reteta ce si cum am facut si patit. Acum m-am consolat ca vad ca se intampla si la case mai mari 😛

    • Multumesc Lia! >:D< Se intampla si la case mai mari, doar ca asta nu ajunge "in eter" de fiecare data :))))))

  7. mena says:

    Azi l-am facut! 😉

  8. Grozav arata si chiar nu e cu suparare ca e inghetat. Mie imi place inghetata deci nu ma supar daca ma inviti la o felie 🙂
    Ca tot veni vorba de gelatina, am citit eu prin ceva articol ca e foarte buna si pentru inghetata si impiedica formarea acelor de gheata. Nu stiu daca o fi adevarat ca nu am incercat, dar poate imi spui tu acum 🙂
    Te pup!

  9. Foarte frumos tortul!

  10. Carmen Marinescu says:

    Se poate inlocui vreun ingredient lactat (laptele condensat sau jumatate din iaurt si restul crema Mascarpone) cu crema Mascarpone ?
    Tortul arata extraordinar, mai ales ca nu folosesti zahar in plus fata de ce contin ingredientele.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Mod de preparare Tort de inghetata de caramel si vanilie: Blat de biscuiti: Biscuitii ii punem in vasul robotului de bucatarie si ii rasnim pana obtinem un pesmet foarte fin. Adaugam zaharul vanilat si untul topit si mixam inca putin, pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Rasturnam intr-o tava […]

Inghetata de casa cu Dulce de Leche

Inghetata de casa cu Dulce de Leche

Mod de preparare Inghetata de casa cu Dulce de Leche: Cel mai simplu ar fi daca ati gasi de cumparat Dulce de Leche. Daca nu, il puteti prepara acasa dintr-o cutie de lapte condensat indulcit, dupa cum am aratat AICI Se poate prepara cu cateva zile inainte si se foloseste […]

Inghetata de vanilie – reteta de baza

Inghetata de vanilie – reteta de baza

Mod de preparare Inghetata de vanilie – reteta de baza: Galbenusurile, semintele de la pastaia de vanilie si zaharul se mixeaza pana se obtine o crema. Se toarna incet laptele si smantana pentru frisca si se omogenizeaza. Se pune vasul la baine marie si se fierbe compozitia pana se infierbanta […]

Inghetata de ciocolata alba cu lamaie

Inghetata de ciocolata alba cu lamaie

Mod de preparare Inghetata de ciocolata alba cu lamaie: Ciocolata rupta bucatele, peste care am turnat jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca, se pune la foc mic sau la baine-marie si se topeste, fara a da in clocot. Turnam restul de smantana pentru frisca, omogenizam si dam la rece. […]