Retete de prajituri / Torturi

Tort Martisor

Vi s-a intamplat vreodata sa uitati si ce-ati mancat cu o zi in urma? :))) Cam asa am patit eu cu acest tort cu ciocolata (de fapt, au fost 2, dar unul fu cadou) ce l-am facut pentru 8 martie si pe care ar fi trebuit sa-l impart cu voi, nu? :)) Sper sa nu fie prea tarziu si sa va incant si astazi cu…evident!!!…ciocolata. Multa ciocolata! :))

Cantitatile sunt pentru 2 torturi, unul patrat 20/20 cm si unul rotund de 24 cm diametru.

Tort cu ciocolata pentru luna martie

Tort Martisor

 

Ingrediente

  • Pentru blaturile de cacao:
  • 200 g unt
  • 200 g zahar
  • 200 g ciocolata amaruie + 2 linguri lapte
  • 8 oua
  • 40 g cacao neagra
  • 280 g faina
  • 1 praf de copt
  • esenta de rom
  • Pentru blatul de nuca:
  • 6 oua
  • 100 g zahar
  • 3 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • 200 g nuca macinata
  • 1 praf de copt
  • esenta de rom
  • Pentru crema:
  • 500 g ciocolata amaruie
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml frisca lichida
  • 4 linguri coniac
  • Pentru glazura:
  • 300 g ciocolata amaruie
  • 100 ml frisca lichida
  • 100 g unt
loading...

Mod de preparare Tort cu ciocolata Martisor:

Blaturi cu cacao:

Untul moale la temperatura camerei il mixam cu zaharul pana devine pufos ca o crema. Ciocolata impreuna cu laptele o topim la microunde, omogenizam, lasam sa se racoreasca, apoi incorporam in crema de unt. Punem apoi ouale, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare si esenta de rom. Faina o amestecam cu cacaoa si praful de copt, apoi o amestecam usor in compozitie, amestecand cu o lingura sau paleta, cu miscari de jos in sus.

Impartim compozitia in 4 parti si vom coace 4 foi (2 patrate, 2 rotunde) in tava tapetata cu hartie de copt, la foc mediu, in jur de 20 minute, fiecare. Se scot pe un gratar si se lasa la racit.

Blat cu nuca:

Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma tare, cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o spuma tare si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de rom le turnam peste bezea si amestecam usor. Faina o amestecam cu nuca macinata si praful de copt si adaugam usor in compozitie.

Impartim compozitia in 2 parti si vom coace 2 blaturi (1 patrat si 1 rotund) in tava tapetata cu hartie de copt, la foc mediu, in jur de 30 de minute. Se scot pe un gratar si se lasa la racit.

Crema:

Ciocolata o topim la foc mic impreuna cu frisca lichida. Cand a ajuns la punctul de fierbere, dam deoparte de pe foc, punem coniacul si omogenizam. Dam la rece pana crema se intareste.

Mascarponele se mixeaza pana devine pufos, apoi incorporam cate o lingura din crema de ciocolata, mixand energic. Vom obtine o crema ciocolatoasa si pufoasa. Si buna, ca de nu va grabiti cu asamblarea, ramaneti fara ea. :)))

Glazura de ciocolata:

Ciocolata o topim la microunde cu frisca lichida si untul. Omogenizam si lasam la racit.

Blaturile se insiropeaza usor cu un sirop facut din 100 ml apa, 50 g zahar si 2 linguri coniac.

Crema o impartim in 4 parti. Pe platou vom pune un blat de cacao, o parte din crema, blatul de nuca, cea de-a 2-a parte de crema si inca un blat de cacao. Repetam operatiunea cu cel de-al doilea tort.

Se acopera cu glazura racita si se orneaza dupa preferinta.

Tort martisor cu ciocolata

Tort cu crema de mascarpone si ciocolata

Galerie foto:

Tags: , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

15 Comentarii

  1. Anonymous says:

    Foarte frumoase! Amandoua!
    Si imi imaginez gustul..nuca, coniac:))) frisca, mascarpone.
    mda….:P
    gaby_d

  2. Ce nebunie si cum arata.Super faina.
    Duminica placuta iti doresc.

  3. Salut Miha!Nu stiu daca exista vreo bloggaritza care sa poata tine pasul cu tine!Te asteapta premii la mine pe blog.

  4. Anonymous says:

    mama draga, nu degeaba esti preferata mea in materie de prajituri, macar ca nu pot prepara de ca tine, dar aici am de unde alege.
    F frumos tortul – eu sunt fan torturi si fursecuri – pe cand un tort cu crema de ceai verde matcha dar asa aranjat dupa gustul tau original si surprinzator.
    numai bine, aurelia

  5. Minunate,imi imaginez minunatul gustul.O duminica placuta iti doresc ,pup

  6. Ce bun trebuie sa fie! Arata tare bine!
    Pupici draga mea!

  7. Niciodata nu e prea tarziu pentru asa delicii,esti mereu pe gustul meu,mai ales la dulciuri.Te pup si-ti multumesc ca imparti toate bunatatile cu noi!

  8. Realmente fantastica, que bonita te ha quedado.

    Saludos

  9. Foarte frumos Miha!..am retinut reteta la crema.Multumesc.

  10. Multumesc tare mult de aprecieri! Va pup cu drag pe toti! 🙂

  11. Fooarte gustos! 🙂

  12. Pingback: March Activities | MaWannaBeAHippie

  13. O portie din bunatatea asta nu refuz 🙂 Arata super yuumy!!!

  14. Pingback: 1 March | Around the World with the Kids

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Mod de preparare Tort de inghetata de caramel si vanilie: Blat de biscuiti: Biscuitii ii punem in vasul robotului de bucatarie si ii rasnim pana obtinem un pesmet foarte fin. Adaugam zaharul vanilat si untul topit si mixam inca putin, pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Rasturnam intr-o tava […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]