Retete de prajituri / Torturi

Tort Opera

Tort Opera

Tort Opera sectiune

Ingrediente

  • Pentru crema bavareza:
  • 2 galbenusuri
  • 60 g zahar
  • 160 ml lapte
  • 5 g gelatina
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 240 ml frisca lichida
  • Pentru crema de cafea:
  • 20 ml apa
  • 2 lingurite (pline cu varf) ness
  • 90 g zahar
  • 2 galbenusuri
  • 150 g unt
  • Pentru crema ganache:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 120 ml frisca lichida
  • Pentru glazura:
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 50 ml frisca lichida
  • 50 g unt
  • Pentru blat:
  • 4 albusuri
  • 3 oua
  • 150 g zahar
  • 50 g nuca macinata
  • 100 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de rom
loading...

Mod de preparare Tort Opera:

Crema bavareza:

Gelatina o pune la inmuiat in cateva linguri de apa rece.

Galbenusurile le mixam intr-un vas impreuna cu zaharul, pana devin ca o crema. Adaugam laptele cate putin si omogenizam. Punem vasul pe bain-marine si firbem pana incepe sa se ingroase. Adaugam ciocolata rupta bucatele si amestecam pana la topirea completa. Dam deoparte si lasam sa se racoreasca. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina si la sfarsit frisca batuta, amestecand usor. Dam la rece.

Crema de cafea:

Untul il topim (dar nu de tot, sa mai ramana bucati netopite), apoi il mixam pana ajunge ca o crema pufoasa.

Ness-ul il dizolvam in apa fierbinte.

Galbenusurile le mixam cu zahar pana se albesc, adaugam nessul fierbinte mixand energic pana se racoreste. Adaugam untul crema si omogenizam. Lasam la temperatura camerei. Daca punem la frigider se intareste prea tare.

Crema ganache de ciocolata:

Ciocolata o topim impreuna cu frisca lichida, pana la punctul de fierbere. Omogenizam si dam la rece.

Glazura:

Ciocolata o topim impreuna cu frisca si unt. Omogenizam si lasam la racit.

Blat:

Faina o amestecam cu praful de copt si nuca macinata.

Cele 3 oua se bat bine, cu jumatate din cantitatea de zahar, pana isi dubleaza volumul. Adaugam amestecul de faina si omogenizam.

Albusurile se bat spuma tare ca pentru bezea, cu un praf de sare si cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Le agaugam in compozitia de mai sus amestecand usor.

Compozitia rezultata o impartim in 4 si coacem 4 foi subtiri, intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt, la foc mediu spre mare, timp de 7-8 minute.

Blaturile se scot de pe hartie si nu se pun unele peste altele pentru ca se lipesc.

  • Pentru insiropat am folosit cateva linguri de lichior de ciocolata, dar puteti folosi si un sirop simplu de zahar. In functie de preferinta.

Asamblarea:

1. blat stropit cu lichior acoperit cu crema de cafea
2. blat stropit cu lichior acoperit cu crema bavareza
3. blat stropit cu lichior acoperit cu crema ganache
4. acoperim totul cu cel de-al 4-lea blat si acoperim cu glazura de ciocolata

Se da la rece pentru cateva ore. Ideal ar fi sa-l lasati peste noapte.

Felie tort Opera

Ornarea va fi dupa preferinta si inspiratie. Eu n-am avut. :))))

Tags: , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

51 Comentarii

  1. Vai, ce tort minunat! Preiau reteta sa o incerc curand! Multumesc mult de tot!

  2. Ton opéra est très réussi. BRAVO!!

  3. Superb! Si eu am de gand sa-l fac in urmatoarele saptamani, tot Narnia m-a inspirat.
    Deci e la fel de bun precum arata? Eram sigura! :))))

  4. Cred ca e delicios si arata tare bine!

  5. Sa va fie de bine, Miha! Cum vi s-a parut ? Am emotii, cu cate dulciuri ii rasfeti tu pe ai tai, banuiesc ca sunt mai pretentiosi ca ai mei. :))

  6. Super. E ca si cum ti-as descoperi blogul pentru prima data. Dar, asa sa fie oare?
    Arata foarte rafinat. MAi bine ca nu ai avut inspiratie. Dar ce zici, eu am avut ?

  7. Superb tortul! Ca de obicei, arata de milioane.

  8. Super arata, ca de altfel tot ce faci tu.O zi buna iti doresc.

  9. Cred ca e delicios; arata minunat!

  10. Dar unde ti-ai pierdut inspiratia, cuscra ?!!! Fur si eu o feliuta si iti repeta ca mi-e ciuda ca poti minca atitea dulciuri si nu te ingrasi…

  11. Foarte apetisant!La ingredientele pentru crema bavareza ai scris doua cantitati de lapte si la preparare ai scris despre frisca…tu sti ca eu is o profana in ale prajituritului asta asa cum faci tu , torutirle astea bestiale…asa ca rogu-te , lumineaza-ma ca io nu pricep!Te pup!

  12. uaaaau Miha ce mi-ai facuuuut…salivez dupa tortul ala…musai sa-l fac si eu…:)

  13. Ce bunatate de tort, felicitari.

  14. Cu mare drag Judith! 🙂 Asteptam impresii!

  15. Mersi beaucoup, Saveurs de Gourmandises! 🙂

  16. Da Andreea…e foarte bun. Si plin de ciocolata. :))

  17. Carmen, merita incercat! 😉

  18. Narnia, le-a placut. Copiilor le-am dat doar din partea de sus, fara crema de cafea.
    E adevarat, sunt tare mofturosi si nu stiu daca este ceva cu care i-as impresiona la maxim. Poate doar cu niste gogosi! :))))

  19. Gospodino de criza, incerc sa ghicesc cine se ascunde sub acest nick. :)) Oare esti cea care ma gandesc eu ca esti? :)))

  20. Multumesc Cristina!

  21. O zi buna si tie Micule! Multumesc!

  22. Multumesc draga Ellis!

  23. Cuscra, ma gandeam ca poate o fi ajuns pe la tine, ca tare harnicuta ai fost. 🙂

  24. Ana-Maria, multumesc mult de atentionare. Am rectificat. Mi se intampla cateodata sa ma ia „tastatura” pe dinainte. :)))

    Pup!

  25. Andreea, te-as pofti la mine daca ar mai fi, dar nu mai este demult! 🙂

  26. Multumesc Daniela!

  27. ton opéra est magnifique je t’en félicite bravo
    bonne journée

  28. foarte aspectuos . Ce decorare mai trebuie la cum arata ca il mananc cu ochii. miam miam

  29. Super arata tortul…de gust ce sa mai vorbesc…cred ca e demential…felicitari!

  30. Un premiu te asteapta la mine pe blog.

  31. Foarte frumos……..imi plac teribil de mult torturilr cu cioco.
    Pup

  32. Cu tortul asta m-ai loit la fix. Tort cu cioco si cafeeeeeeeeeaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

  33. Ce tort minunat si f.bun!Te invit sa ridici un premiu pentru tine!Te pup Miha draga!

  34. Fimere, mersi beaucoup!

  35. Sandita, ma bucur ca ti-a placut tortul. Sa stii ca e foarte foarte bun. Sa-l faci neaparat. al tau va fi si frumos cu siguranta. 😉

  36. Multumesc Monica.
    Te mai astept pe la mine! 🙂

  37. Cristina, multumesc. Voi trece negresit. Te pup!

  38. maria, si mie imi place ciocolata. Iar combinatia de cafea cu ciocolata e irezistibila. 🙂

  39. Laura….e buuuuun….:)))

  40. Multumesc Mariana. Voi trece negresit!

    Pup si seara buna.

  41. Buna.. as vrea sa fac si eu tortul dar am o nelamurire.. la blat la cantitati sunt trecute 3 oua.. insa la prepararea se mentioneaza 2 oua. Cum este corect? Ms mult.

  42. Daniela, este vb de 3 oua. Am gresit la redactarea modului de preparare.

    Multumesc de atentionare. Pup si o zi buna!

  43. Foarte buna ideea! As vrea sa o incerc dar nu stiu ce fel de frisca lichida sa folosesc si de unde sa o cumpar.
    Multumesc anticipat!
    O zi buna!

  44. Angela, poti folosi orice fel de frisca lichida. Vegetala ( maeggle, Hulala) sau naturala (La Dorna, Milli). Le gasesti in orice supermarket, la raionul cu produse lactate pasteurizate.

  45. Alina says:

    ness-ul il topim in cata apa? Multumesc mult.

  46. Alina says:

    multumesc mult pentru lamurire, este tortul nostru de Anul Nou, pentru ca, cred ca este excelent.

    • Da, tortul este unul foarte bun, cu siguranta merita sa-l faci de Anul Nou. 😉
      Daca ai vreo nelamurire nu ezita sa-mi scrii.
      Sa ai spor si Sarbatori fericite!

  47. Alina says:

    Am facut acest tort. Este minunat si usor de facut desi la prima vedere s-ar parea mai complicat. Am facut niste mici modificari si anume: am inlocuit ness-ul (nu-l agreem) cu cafeaua (am cautat o cafea mai speciala, mai putin tare, dar aromata, si o alta modificare a fost aranjarea. Am inversat locul cremelor, am pus de jos in sus crema ganache, urmata de bavareza si apoi cea de cafea, deoarece crema ganache si glazura seaman. Multumesc mult pentru reteta detaliata si bine ilustrata, pentru ca am pofticiosi in familie a trebuit sa-l fac mai repede, asa ca acum trebuie sa aleg altul, pentru revelion. Iti urez numai bine in anul ce vine, multa sanatate si fericire.

Lasă un răspuns la Ana-Maria Cancel

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura cu blat pufos si crema de ciocolata alba

Prajitura cu blat pufos si crema de ciocolata alba

Mod de preparare Prajitura cu blat pufos si crema de ciocolata alba: Blat pufos cu nuca: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei, esenta de vanilie si cea de migdale […]

Tort cu mousse de caramel si ciocolata

Tort cu mousse de caramel si ciocolata

Mod de preparare Tort cu mousse de caramel si ciocolata: Blat: Amestecam faina cu cacaoa, zaharul pudra, praful de copt si un praf de sare. Dupa ce le-am amestecat bine le cernem intr-un castron. Facem o adancitura in mijloc si turnam uleiul, iaurtul, esenta de rom si cele 3 oua. […]

Cheesecake cu fructe de padure (fara zahar)

Cheesecake cu fructe de padure (fara zahar)

Mod de preparare Cheesecake cu fructe de padure (fara zahar): Blat: Alunele de padure si nuca de cocos se pun in vasul robotului de bucatarie si se mixeaza. Se rastoarna intr-un castron, se adauga mierea si untul topit si se amesteca pana la omogenizare. mierea nu se foloseste in dieta […]

Tort cu mousse de ciocolata si lamaie

Tort cu mousse de ciocolata si lamaie

Mod de preparare Tort cu mousse de ciocolata si lamaie: Blat crocant cu nuca: Intr-un castron punem untul rece, taiat cubulete, zaharul, faina si un praf de sare. Se amesteca cu varful degetelor pana obtinem firimituri. Se adauga nuca macinata si laptele si amestecam pana aluatul se leaga, fara a […]