…cu ciocolata, cafea si bezea. Daca as mai fi pus si niste „zmeurele”, as fi zis ca e tortul cu ceea ce iubesc mai mult pe lume…:)))
Cu dedicatie, pentru voi toti cei care ieri ati avut cate o vorba buna si o urare minunata de facut. Pentru toti prietenii mei virtuali, pe care uneori ii simt foarte aproape si nu in cele din urma, pentru prietenii mei cei din viata reala, pe care ii iubesc si apreciez foarte mult…
Citeam candva in blogosfera, un comentariu rautacios dupa parerea mea, in care persoana respectiva zicea ca e o prostie din partea cuiva sa-si ureze singur „LA MULTI ANI”… Eiii, asta nu ma impiedica sa-mi urez singura toate cele bune… :)) Si bineinteles, un calduros „la multi ani” :))
Ingrediente
- * Pentru blat:
- * 5 oua
- * 150 g zahar
- * 3 linguri ulei
- * 4 linguri cacao
- * 1 praf de copt
- * esenta de rom
- * 1 cana faina
- * Pentru blatul dungat:
- * 4 oua
- * 100 g zahar
- * 2 linguri cacao
- * 2 linguri ulei
- * 1 lingurita praf de copt
- * 4 linguri faina
- * esenta de vanilie
- * esenta de rom
- * Pentru 2 blaturi de bezea:
- * 8 albusuri
- * 350 g zahar
- * esenta de vanilie
- * Pentru mousse de cafea:
- * 200 g ciocolata alba
- * 400 ml frisca lichida
- * 1 lingurita gelatina
- * 3 linguri cafea solubila
- * Pentru crema de ciocolata:
- * 200 g ciocolata amaruie
- * 200 ml frisca lichida
- * 250 g mascarpone
- * 3 linguri coniac
- * Pentru decor:
- * 100 g ciocolata cu lapte
- * 300 ml frisca lichida
- * Pentru insiropat:
- * 100 ml apa
- * 50 g zahar
- * 2 linguri coniac
Mod de preparare Tort „Senzatii tari”:
Blat:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana devin lucioase, ca pentru bezea. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul si esenta de rom si se adauga peste albusuri. Urmeaza apoi faina amestecata cu praful de copt si cacaoa. Se amesteca usor, sa nu se lase compozitia. Compozitia se toarna intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se coace la foc mediu, in jur de 30 de minute. Se face proba cu scobitoarea.
Blat dungat:
Se procedeaza intocmai ca si la blatul de cacao.
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana devin lucioase, ca pentru bezea. Galbenusurile se mixeaza cu uleiul si se adauga peste albusuri. Urmeaza apoi faina amestecata cu praful de copt. Compozitia se imparte in 2, in una vom pune esenta de vanilie, in cealalta esenta de rom si cacaoa. Daca se ingroasa prea tare se pot pune 1-2 linguri cu lapte.
Cele 2 compozitii se pun in 2 posh-uri ( sau 2 pungi taiate la un capat) si se spriteaza cate o fasie oblica, una alba una neagra, in tava mare de aragaz, tapetata cu hartie de copt. Se coace la foc mediu, timp de 10-15 minute.
Blaturi de bezea:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana compozitia devine lucioasa si face turturi. Se adauga si esenta.
Se imparte compozitia in 2 si se coc 2 blaturi, in tava tapetata cu hartie de copt, la foc mic, cu usa cuptorului deschisa. Blaturile trebuie sa se usuce, nu sa se coaca.
Mousse de cafea:
Gelatina se pune la hidratat in 2 linguri cu apa rece.
Ciocolata se topeste la foc mic impreuna cu 200 ml frisca lichida. Cand ajunge la punctul de fierbere se da deoparte si se amesteca pana se topeste ciocolata si se omogenizeaza compozitia. Se da deoparte si se lasa la racit. Cand este calduta, se adauga gelatina si se amesteca pana aceasta se topeste. Se da la frigider pana la racirea completa, apoi se amesteca usor cu restul de frisca batuta. Se da la rece pana la montarea tortului.
Crema de ciocolata:
Se pune ciocolata la topit impreuna cu frisca lichida. Se lasa la racit, apoi se pune mascarponele si coniacul. Se mixeaza pana la omogenizare.
Decor:
Topim ciocolata cu 100 ml frisca. Omogenizam si lasam la racit. Cand este rece, amestecam cu restul de frisca batuta
Blatul dungat se taie fasii, late in functie de cat de inalt aproximati ca va fi tortul. Se insiropeaza.
Blatul de cacao racit se taie in 2. Se insiropeaza.
In tava in care am copt blatul de cacao se pune un blat insiropat, apoi pe laterale fasii de blat dungate, formand un inel. Se toarna jumatate din cantitatea de mousse de cafea, se acopera cu un blat de bezea. Punem toata crema de ciocolata, acoperim cu cel de-al doilea blat de bezea. Urmeaza restul de mousse, acoperim cu cel de-al doilea blat de cacao si dam la rece pentru 2 ore.
Rasturnam tortul pe un platou si ornam cu frisca ciocolatoasa.
Cam asta e tortul cu care mi-am incantat musafirii si pentru care am muncit vreo 2 zile. :))
23 comentarii
la multi ani si din partea mea, cu sanatate si tot ce iti doresti tu! Super tort,ca de obicei,ai niste maini de aur, si o rabdareeeeeee, eu sunt toital antitalent la capitolul dulciuri,dar salivez dupa o felie din minunea asta de tort al tau Petrecere frumoasa!
La multi ani
Tort minutat
Simplemente espectacular esta tarta, se ve preciosa.
Saludos
looks super pie
I wish a beautiful weekend
Great job!!! it looks delicious, and Happy Birthday to you!
e senzational de fain , cred ca si gustul este super bun, o seara minunata iti doresc.
mai primesti urari si azi?please…
la multi ani,buni si frumosi,sa-ti creasca piticii voinici si sanatosi!:))
arata minunat…la multi ani si tot ce iti doresti!meritai sincer un tort ca asta…cred ca musafirii au fost tare incantati
ai mucit ceva ,da’ a meritat,bravo!
LA MUTI ANI ! SANATOSI SOTULUI TAU SI TIE DEOPOTRIVA !
La multi ani fericiti Miha!
Tortul e superb!
La multi – multi anisori! Draga Miha iti doresc multa sanatate, bucurii si cat mai multe impliniri pe toate planurile. Tortul tau este superb si tare imbietor! Calde salutari si pupicei din Montreal!
La multi ani !!!
Multa sanatate si bucurie de la fiintele dragi, sa fii o sotie, mama si gospodina fericita si implinita!
Pup. Lena
Va multumesc tuturor pentru urari si aprecieri!
Daca as putea v-as servi pe fiecare cu cate o feliuta!
Sa aveti o duminica frumoasa! Chiar daca afara ploua! 🙁
La multi ani fericiti!
Foarte interesant tortul!
La multi ani Miha… sa traiesti multi ani fericita si sanatoasa alaturi de familia ta…
La multi ani inca o data ,Miho! Sa fi fericita alaturi de cei dragi si ma bucur ca esti prietena mea!
„La multi ani!” si numai bucurii alaturi de cei daragi.
Tortul arata minunat si cred ca este foarte gustos. Felicitari ptr.retete .
La multi ani Miha, sa ai parte de tot binele din lume si sa fii sanatoasa ca sa ne mai bucuri cu retetele tale. Te pup
arata minunat! are multe componente, multa munca, dar ce rezultat deosebit – si cu cata grija l-ai ornat, in cofetarii vad mereu torturi mult mai putin reusite! la multi ani fericiti!
La multi ani ieseanca draga, sa fii sanatoasa si sa te bucuri de cei mai bun si frumos in viata, sa ai alaturi pe cei dragi si viitorul sa fie asa cum ti-l doresti. Tortul este minunat si pe gustul meu, asa ca fie-ti mila si arunca si la mine cu o bucatica. Yafa
La multi ani!sa fii sanatoasa!minunat tortul…
La multi ani cu sanatate,bucurii si vise implinite!
miha,ce pot sa spun despre cum arata !minunat ! premii te asteapta la mine pe blog daca iti face placere sa le ridici !le meriti cu prisosinta.