Bagheta

de Miha
4054 vizualizări
Bagheta frantuzeasca

Ce poate fi mai bun decat mirosul de paine de casa proaspat scoasa din cuptor?  Bagheta cu coaja crocanta si miez moale, iti vine s-o rupi in 2 si s-o mananci pana la ultima firimitura. :))

Bagheta frantuzeasca

Ingrediente

  • 500 g faina alba
  • 250 ml apa
  • 30 ml ulei de masline
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita miere
  • 10 g drojdie uscata

Mod de preparare Bagheta:

  • Am preparat aluatul la masina de paine, programul de framantare + dospire.

In cuva masinii de paine se pune faina si sarea. Drojdia amestecata cu zaharul si mierea, se dizolva in putina apa calduta. Se toarna peste faina, adaugam restul de apa si uleiul. Se framanta un aluat elastic si omogen.

Scoatem aluatul pe masa unsa cu ulei si-l impartim in 3 parti egale (sau 4, in functie de marimea tavii)

Fiecare bucata de aluat o intindem cu mana pana ii dam o forma dreptunghiulara. Impaturim dreptunghiul pe lungime, astfel incat sa acopere 3/4 din suprafata. Lipim marginea apasand usor cu degetele, apoi din partea dublata incepem sa rulam, dand aluatului forma de sul. Sulul astfel format il intindem apoi cu mana (prin rulare cu palmele) pana ajunge la dimensiunea tavii.

Bagheta

In tava tapetata cu hartie de copt punem prima bagheta. Indoim putin hartia, astfel incat sa facem o margine. Repetam operatiunea dupa fiecare bagheta in parte. Lateralele le vom sustine cu 2 cutii de carton, de la folia de aluminiu sau cea alimentara. Astfel baghetele vor creste numai in inaltime, nu si in latime.

Cum se face bagheta frantuzeasca

  • Cine are forma speciala de copt baghete va sari peste aceasta operatiune. 🙂

Acoperim tava cu folie alimetara si lasam vreo jumatate de ora la crescut. Le-am uns cu galbenus de ou desfacut cu 2 linguri de lapte, am crestat din loc in loc cu un foarfece de bucatarie si am dat tava la cuptor la foc mediu pentru cca 25 de minute, pana s-au rumenit frumos.

Bagheta de casa

Sursa de inspiratie

poate vă plac și rețetele

55 comentarii

Daniela 2 noiembrie 2011 - 6:21

Helou, faci piine si nu ma inviti ?! Ma bucur ca ti-a placut, ai vazut ca dispare ca prin farmec… Stii ce publicitate fac pe canalele de tv italiane, ca piinea alba din comert e facuta cu conservanti care ingrasa ficatul si poti face diabet… abia acum a priceput barbatul meu de ce ii ieseau analizele asa de rele… Mama ce mult am vorbit, concluzia, piinea facuta in casa e sanatoasa si delicioasa… Hai ca te-am pupicit, iau un colt de piine ca mi s-a facut foame la cit am scris…

Răspuns
Oana 2 noiembrie 2011 - 6:58

Nimic nu se compara cu painea de casa. De vreo 4 ani de cand am luat masina de paine abia daca m-am mai atins de painea cumparata. Iar baghetele tale arata tare apetisante. Parca simt mirosul de paine calda! Dau fuguta sa fac si eu o portie 🙂

Răspuns
Alice 2 noiembrie 2011 - 7:34

cutiile alea n-au luat foc la cuptor?

Răspuns
Miha 2 noiembrie 2011 - 7:40

Nu Alice. Si eu m-am gandit la asta, dar nu s-a intamplat nimic. 😉

Răspuns
Miha 2 noiembrie 2011 - 7:41

Oana, si noi la fel…foarte foarte rar am mai cumparat paine din comert. 😉

Răspuns
Miha 2 noiembrie 2011 - 7:45

Cuscra, foarte buna a fost.
Asa cum ziceam si Oanei, noi n-am mai cumparat paine din comert decat f rar, in rest fac acasa, tocmai din acest motiv, ca e mai sanatoasa si nu are toate porcariile bagate in ea.

Te pupacesc si multumesc de reteta!

Răspuns
Daniela 2 noiembrie 2011 - 8:21

Stii unde e facuta piinea din comertul italian ?! In Romania… da, o congeleaza si dupa aia cind ajunge in Italia, o baga in cuptoare, de aceea piinea e frumoasa, grasa… dar daca o lasi pe masa fara sa o tii in punga se intareste automat… Si inca ceva… eu am uitat sa scriu, cutiile le iei cind bagi piinita in cuptor… ai fost norocoasa ca nu au luat foc… Pup !!!

Răspuns
Miha 2 noiembrie 2011 - 8:31

:))) Bine ca-mi spui dupa. :))) Oricum nu s-a intamplat nimic, pot face poze ca dovada. :)))

Răspuns
Sabina 2 noiembrie 2011 - 9:07

Hey, Miha! Chiar imi propusesem sa fac baghete week-end-ul ce vine. Acum ca mi-ai servit reteta, nu mai am nicio scuza :))

Răspuns
Emily 2 noiembrie 2011 - 9:10

Miha, arata minunat! o sa incerc si eu marea cu degetul si o sa fac niste baghete!
te pup :*

Răspuns
catkitchen 2 noiembrie 2011 - 11:33

nimik nu poate fi mai bun :(((((( , ador painica facuta in casa !!!!

Răspuns
Anastasia 2 noiembrie 2011 - 12:16

Arata minunat, ador painea de casa :-*

Răspuns
irinaririna 2 noiembrie 2011 - 12:54

arata minunat….. gustul cred ca e la fel….

Răspuns
Lily 2 noiembrie 2011 - 13:25

minunate…sigur o sa fac si eu…

Răspuns
Antonina 2 noiembrie 2011 - 13:35

Perfecte pentru concurs!! cred ca-ti mirosea casa a primavara!! prin mail o bagheta te rog! pup

Răspuns
Fancy Cake 2 noiembrie 2011 - 15:02

Minunate! Imi place pont-ul pentru copt!

Răspuns
Mihaela - mykyduta 2 noiembrie 2011 - 17:31

Miroase a painica calda, yamiiiiii!!!!!

Răspuns
simona 2 noiembrie 2011 - 19:43

A incercat cineva si cu faina integrala? Ies la fel de bune?

Răspuns
Andreea Elena 2 noiembrie 2011 - 20:20

am sa fac si eu baghete:) m-ai convins 😀

Răspuns
Alexandrina 2 noiembrie 2011 - 20:26

Minunate!! Felicitari, imi plac mult fotografiile!

Răspuns
Anonymous 2 noiembrie 2011 - 22:07

am facut painea e minunata si crema de cicolata neagra la fel mersi pt retetele superbe besitoooo

Răspuns
pansy 2 noiembrie 2011 - 23:42

arata grozav!!!!!!!!!!!!!

Răspuns
Ana Maria Ciolacu 3 noiembrie 2011 - 9:57

Beautiful !!! Eu am o focaccia in cuptor, asa ca am cu ce ma alina. 🙂 Pup, scumpa!xoxo

Răspuns
iulian berzuc 3 noiembrie 2011 - 11:15

Buuun! Foarte bun!
http://iulianberzuc.blogspot.com/

Răspuns
Bianka 3 noiembrie 2011 - 14:55

Au reusit minunate

Răspuns
In bucatarie cu Aziz 3 noiembrie 2011 - 15:36

Vai cum pot arata ,daca le vede Cristi ,,papabun,, ….abia astept sa fac si eu ,pup o seara faina!!

Răspuns
ciucan ramona 4 noiembrie 2011 - 8:36

ce frumos arata bachetele tale

Răspuns
Anonymous 6 noiembrie 2011 - 12:31

deci e deci e deci…durere…foarte frumos si gustos…si cutiile alea de carton,nu iau fooooc/e foarte buna ideea.bravopup,mariana.

Răspuns
Miha 7 noiembrie 2011 - 16:48

Hey Sabina… ma bucur ca ti-am dat imboldul necesar sa faci baghete. Week-end-ul a trecut, sper ca le-ai si papat de-acu. :)))

Răspuns
Miha 7 noiembrie 2011 - 16:49

Pupici Emily. Ma bucur ca-ti plac, iar daca le vei face ma voi mai bucura inca o data. :))

Răspuns
Miha 7 noiembrie 2011 - 16:51

Cat, de cand mi-am cumparat masina de paine, imi place sa incerc fel si fel de painici delicioase. 😉

Răspuns
Miha 7 noiembrie 2011 - 16:51

Anastasia, si noi! 🙂 Pupici!

Răspuns
Miha 7 noiembrie 2011 - 16:52

Irina, ai dreptate! 😉 Multumesc! :*

Răspuns
Miha 7 noiembrie 2011 - 16:53

Multumesc Lily! :*

Răspuns
Miha 7 noiembrie 2011 - 16:57

Antonina, am trimis mail, ai primit bagheta? :))) Multumesc! :*

PS: ce concurs? 🙂

Răspuns
Miha 7 noiembrie 2011 - 16:58

Multumesc Raluca! :*
Sper sa-ti fie si tie de ajutor! 😉

Răspuns
Miha 7 noiembrie 2011 - 16:59

Mihaela trimit si tie o bagheta? :)) Pupici!

Răspuns
Miha 7 noiembrie 2011 - 17:16

Simona, n-am incercat cu faina integrala, dar e o idee buna. De ce sa nu fie bun? Eu cred ca va fi chiar foarte bun. 🙂

Răspuns
Miha 7 noiembrie 2011 - 17:17

Andreea Elena, ma bucur! :*

Răspuns
Miha 7 noiembrie 2011 - 17:18

Multumesc Alexandrina! :*

Răspuns
Miha 7 noiembrie 2011 - 17:19

Anonim, si eu multumesc de incredere si aprecieri! :*

Răspuns
Miha 7 noiembrie 2011 - 17:21

Pupici Pansy! Multumesc! :*

Răspuns
Miha 7 noiembrie 2011 - 17:23

Ana Maria, ce pofta mi-ai facut de-o foccacia…mmm… Pupici draga mea!

Răspuns
Miha 7 noiembrie 2011 - 17:23

Iulian, asa e! 😉 Multumesc!

Răspuns
Miha 7 noiembrie 2011 - 17:24

Multumesc Bianka! :*

Răspuns
Miha 7 noiembrie 2011 - 17:30

Multumesc Aziz-ule drag! :*

Răspuns
Miha 7 noiembrie 2011 - 17:31

Ramona, multumesc! 🙂

Răspuns
Miha 7 noiembrie 2011 - 17:33

Mariana, n-au luat foc, dar se pot scoate inainte de a baga baghetele la cuptor, asa cum zice Daniela. Chiar azi am mai facut o tura, fara cutiile alea (le-am tinut doar pana la momentul in care a trebuit sa le bag la cuptor) si au iesit foarte bine. 😉

Multumesc! :*

Răspuns
Anonymous 14 noiembrie 2011 - 16:43

Daca nu framantam aluatul in masina de paine ,cum procedam?mai se lasa la dospit ,si daca da,cat?Multumesc anticipat

Răspuns
Miha 14 noiembrie 2011 - 16:58

Buna.

Da, se lasa la dospit, pana aluatul isi dubleaza volumul. Cred ca in jur de 1 ora, la loc caldut, este suficient.

Răspuns
Anonymous 15 noiembrie 2011 - 14:15

la ce temperatura le coacem?sai daca nu avem drojdie uscata putem fol drojdie proaspata si daca da,cata?multumesc anticipat

Răspuns
Miha 15 noiembrie 2011 - 14:26

Buna.

Se coc la foc mediu, asa cum am scris in reteta. Asta inseamna ~180 grade pentru cine are aragaz cu termostat.

Desigur ca se poate folosi si drojdie proaspata, echivalentul la drojdia uscata, adica 25 de grame. Atat este necesar pentru 500 g faina.

Cu drag.

Răspuns
Anonymous 3 februarie 2012 - 19:45

aspectoase baghetutele, dar ceva mult mai simplu de facut paine ,am gasit pe justlovecookin.com la Ana Maria Ciolacu ,vad ca a lasat si ea un comment.
De cand am descoperit-o pe Ana Maria o vizitez mereu ,iar aluatul de paine merge si la pizza ,pide…painea o fac din ce in ce mai diversificata ,ba impletita ba chifle si covrigei si le dau cu ou ,susan mac .O bunatate de paine neframantata are fata asta scumpica, reteta o fac cam la 3 zile dar cand o sa o fac din nou o sa fac si aceste baghetute aspectoase.imi place modul de prezentare ,te pupici de la malul marii ,lenna
aici e alt mod de paine neframantata http://profumiecolori.blogspot.com/

Răspuns
Miha 3 februarie 2012 - 20:15

Am facut si eu astazi paine neframantata. Foarte buna, asa ca te inteleg cand spui ca e o bunatate! 🙂

Multumesc si pupam si noi!

Răspuns
veronica 3 decembrie 2017 - 10:33

wow ce bine arata baghetele tale,maine le voi face si eu.
pupici

Răspuns

Lasă un răspuns