Ingrediente
- Pentru aluat avem nevoie de:
- 400 g faina
- 1 ou
- 2 linguri ulei
- sare
- Pentru umplutura avem nevoie de:
- 250 g branza de vaci
- 2 oua
- 100 g zahar
- 3 linguri smantana
- esenta de rom
O reteta de coltunasi ca la mama acasa, o reteta ce-mi aduce aminte intotdeauna de copilarie…
Mod de preparare Coltunasi:
Ingredientele pentru umplutura de coltunasi le-am pus la robot si le-am mixat pana au devenit o crema fina si pufoasa.
Se pune faina intr-un castron, se face o gaura la mijloc, in care se adauga oul, putina sare, uleiul si 1 cana de apa calduta. Se amesteca pana se incorporeaza toata faina. Daca mai este nevoie se adauga putina apa.
Coca obtinuta se framanta pana nu se mai lipeste de mana si nici de castron. Daca aluatul este prea moale se mai adauga putina faina.
Cand este gata, se intinde pe masa unsa cu faina o foaie subtire, care se taie in patrate
sau se decupeaza cercuri cu un pahar.
La mijlocul fiecarei forme se pune cate o lingurita de umplutura,
iar marginile se lipesc, dandu-li-se astfel forma de triunghiuri
sau de semiluna.
Eu am presat si cu furculita sa fiu sigura ca nu se desfac. :))
Coltunasii se fierb in apa cu sare in jur de 15 minute. Se scot pe un platou si se presara cu zahar tos.
Pofta buna! 😉
Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)
32 comentarii
Vreau si eu o portie de coltunasi… recunosc ca maninca doar la mama acasa, adica am mincat ultima oara acum doi ani, sper sa maninc din nou anul asta, daca nu la mama, fac o vizita la tine…
Te astept cu drag cuscra! Pup!
astia-s preferatii lui husband?mai ai,ca-l trimit la tine…eu nu fac…:)))
Alison,nu mai am,dar il poti trimte la mine. Il invat cum se fac si poate iti face el tie! :)))
taaaaaare
sunt tare buni fata mea are diabet si a mancat la buzias si i-a placut enorm am sa-i fac si eu mersi mult mult KAMI
Kami, ma bucur tare mult ca ti-a placut reteta si ca ii vei face si fetei. Nu stiu cat e de buna reteta asta pentru cei ce sufera de diabet, dar tu stii mai bine.
O zi frumoasa si multa sanatate. :*
Miha, azi am facut coltunasii, eu impreuna cu baiatul cel mare de 13 ani…bucatari priceputi..ce mai…Au iesit excelenti, e prima data cand fac si a mancat si cel mic, care de obicei are o problema cu branza de vaci…Te pup si multumesc mult,
Gabriela si baietii…de pe forum
Eiii…Gabriela…ce surpriza!!! Ma bucur tare mult ca v-au placut. Te mai astept pe aici, poate vei mai gasi ceva idei pentru mofturosi. :))
Pup cu drag!
Buna.Ma numesc Simona si am o intrebare.Locuiesc in Franta,si aici branza de vaci vanduta in magazine este mai cremoasa,ca smantana.Va rog sa imi spuneti,daca stie cineva,ce mai pot adauga in umplutura ptr coltunasi ca sa fie mai groasa,ptr ca daca pun doar branza,smantana si ouale iese chiar foarte lichida.Va multumesc si va pup.
SPer ca nu este mult prea tarziu pentru raspuns 🙂
Eu tot in Franta stau de ceva ani si am suferit mult timp fara branza de vaci. Am descoperit insa „la faisselle” care trebuie scursa intr-o bucata de tifon sau perdea si obtii exact branza de vaci bine scursa! Extra pentru papanasi sau coltunasi 🙂
Buna Simona.
Poti face asa: renunti la smantana, branza o amesteci cu zaharul si doar galbenusurile. Si mai poti adauga 1 lingura de amidon.
Spor la treaba! 😉
Azi e a doua reteta pe care o fur! N-am umblt suficient pe blogul tau. Doar ce am gasit pe fb si mai rar pe bloger. Trebuie sa-l iau la puricat, dar nu prea am timp. Noroc ca tu le mai actualizezi! Multumesc!
deliciosi
I-am facut! au iesit super buni! Si ce frica mi-era sa ma apuc (mama imi spunea ca ei nu-i ieseau niciodata). Multumesc pentru reteta si mult succes in continuare!
Dar in Italia care este branza de baci?
branza de vaci
am gasit tot la tine in blog, ricotta:)
Ricotta are o alta consistenta decat branza de vaci, dar e ok sa faci si asa. Cred ca vor fi la fel de buni 😉
Ciao Miha. Am facut compozitia cu ricotta si a iesit foarte subtire, am pus miste faina ca sa o leg si tot nimic, ma gandesc sa pun gris(daca gasesc). Ajutor…
Ricotta avand o alta consistenta trebuiau „ajustate” si celelalte ingrediente (oua, smantana) Nu stiu ce sa zic de grisul in compozitie, nu prea folosesc ricotta si nu stiu cum se comporta.
Daca ar fi dupa mine as schimba totalmente directia si as face un cheesecake. 😀 Decat sa stric ingredientele mai degraba fac altceva bun si las coltunasii pe data viitoare 😉
Azi ii facem! mi-am luat si aparat de impaturit coltunasii, abea astept! Pupici!
Cum Dumnezeu cu numai 1 ou la 400 g faina va iese voua aluat? E aberanta reteta.
daca ai sa citesti reteta pana la capat ai sa vezi ca am scris: „Se pune faina intr-un castron,se face o gaura la mijloc,in care se adauga oul,putina sare,uleiul si 1 cana de apa calduta. Se amesteca pana se incorporeaza toata faina.Daca mai este nevoie se adauga putina apa.” 😀
Dragilor care locuiti in italia,ricota inseamna urda si nu este buna pt coltunasi incercati robiola cu putina faina adaugata
din atatea feluri de branze bune care le au italieni doar ricota ati gasit???
Daca nu adaug smantana are ceva….pentru ca numi imaginez smantana intr-o compozitie de branza dulce
Daca branza este moale si cremoasa nu mai este nevoie si de smantana.
ROxana ai dreptate…
robiola iese bine, inca si in placinte…
ricotta nici in placinte nu iese prea buna..
Miine am planuit si eu sa prepar coltunasi Moldovenesti pentru o familie de Italieni..
Fale ca-i dai peste cap –
Eu de exemplu nu am pus smantana si am pus branza 2 parti si urda o parte ca asta am avut. Au iesit deeeliciosi;)