Cozonac fara framantare

de Miha
4859 vizualizări

 

Cozonac fara framatare

Ingrediente

  • Aluat:
  • 525 g faina
  • 100 g unt
  • 300 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 7 g drojdie uscata
  • 1 lingurita sare
  • coaja de portocale Finesse
  • Umplutura:
  • 200 g nuca macinata
  • 100 g zahar
  • 30 g cacao
  • coaja de portocale Finesse
  • lapte, cat nuca sa devina legata, ca o pasta
  • In plus:
  • 1 galbenus
  • 1 lingura lapte

De Sarbatori mai toata lumea cauta solutii de eficientizare a timpului alocat pentru pregatiri. Retete simple, rapide, cu ingrediente la indemana si cat mai gustoase. Reteta de cozonac fara framantare poate fi acea reteta care iti salveaza mult timp si munca, in toiul pregatirilor pentru Sarbatori. Poate aveti retineri in ceea ce priveste aceasta metoda, va inteleg pentru ca si eu am avut 🙂 Dar va spun ca nu aveti de ce, cozonacul iese la fel de bun si pufos ca si cel framantat mult si bine.

Mod de preparare Cozonac fara framantare:

Aluat:

Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul, sarea si coaja de portocale. Incalzim la foc mic, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget si untul se topeste. Lasam sa se raceasca si punem galbenusurile. Amestecam bine pana la omogenizare.

Separat, intr-un castron amestecam faina cu drojdia uscata. Facem o gropita in mijloc si turnam amestecul lichid. Amestecam cu o spatula pana aluatul devine omogen, moale si usor lipicios. Acoperim castronul cu folie alimentara si lasam la dospit, pana isi dubleaza volumul. O ora, poate o ra si jumatate va fi timpul de dospie, in functie de cat este de cald in incapere.

Daca nu aveti cuptorul ocupat cu alte bunatati puteti scurta timpul de dospire punand castronul cu aluat in cuptorul incalzit la 40 grade.

Cand aluatul este dospit il mutam in frigider, pentru minim 12 ore. Daca va sta mai mult nu e nicio problema.

Pentru umplutura, amestecam nuca macinata cu zahar, cacao si coaja de portocale. Turnam apoi lapte fierbinte, putin cate putin, pana nuca devine legata ca o pasta.

Umplutura se poate aromatiza cu orice aroma va place: rom, vanilie, scortisoara sau lamaie. Se pot adauga stafide sau rahat, dupa preferinta.

Cum se face cozonacul:

Aluatul dospit se imparte in 2 parti. Fiecare parte se intinde in foaie subtire pe masa usor infainata. Foaia se unge cu nuca, lasand libera o margine de cca 2-3 cm, apoi se ruleaza cat mai strans. Se procedeaza intocmai si cu a doua parte de aluat. Cele 2 suluri obtinute se impletesc si se pun in tava de cozonac, tapetata cu hartie de copt.

Lasam din nou la crescut, la temperatura camerei pana cozonacul creste putin. Se unge cu galbenusul de ou „desfacut” cu lapte si se da la cuptor la 150 grade (cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 50 de minute. Cozonacul trebuie sa fie bine rumenit. Faceti proba cu scobitoarea. Daca scobitoarea nu iese curata acoperiti cozonacul cu o bucata de hartie de copt si mai dati la cuptor pentru cca 10-15 minute, cat mai este necesar ca sa fie bine copt.

Vom avea o minunatie de cozonac fara framantare, rumenit si pufos. Il lasati sa se raceasca, apoi il taiati felii.

Pofta buna! 😉

Cozonac fara framantare

RETETA IN IMAGINI

Alte retete de cozonac gasiti si AICI

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

poate vă plac și rețetele

7 comentarii

Georgiana 23 decembrie 2016 - 10:50

Buna ziua!
Am încercat si eu reteta ,dar coca are un gust acru.
De ce?
La frigider a stat aprox 24 h.

Răspuns
Georgiana 23 decembrie 2016 - 11:06

14 h aproximativ a stat la frigider

Răspuns
Miha 23 decembrie 2016 - 11:50

Probabil ca are gust de drojdie dospita, nu?
Eu n-am gustat aluatul, dar avea miros de drojdie.
Dar la final a fost foarte bun.

Răspuns
Echipament Dezinsectie 14 ianuarie 2017 - 2:27

Tare rau imi pare ca nu am gasit aceasta reteta inainte de Craciun, m-ar fi salvat de o febra musculara ingrozitoare :))

Răspuns
Miha 18 ianuarie 2017 - 9:54

Pastele nu-i departe :))))

Răspuns
Cristina 12 mai 2019 - 15:55

Miha, mi-a fost pofta de cozonac (😊) si am facut reteta ta. A iesit foarte gustos, multumesc mult, am mai pus doar putin ulei si 50 g de zahar, doar ca a crapat la copt. Stii cumva care ar fi cauza? La cuptor obisnuit am pus la 180 grade.
O sa l-l mai fac. Numai bine, 🤗😘

Răspuns
Miha 13 mai 2019 - 13:46

Sunt mai multe cauze din cauza carora cozonacii crapa:
-prea multa umplutura, foaia de aluat intinsa prea subtire..
-uneori si calitatea fainii conteaza
Mi s-a intamplat si mie sa se mai crape, dar atata timp cat a fost gustos zau! ca nu a mai contat 🙂
Toate cele bune si tie! 😘

Răspuns

Lasă un răspuns