Descopera dulciurile copilariei – Tort Amandina

de Miha
3584 vizualizări
Tort Amandina ca la cofetarie

De cele mai multe ori atunci cand spun „copilarie”, gandul mi se duce, inevitabil, la prajiturile facute acasa, impreuna cu mama si sora mea. Toate retetele le aveam pastrate cu sfintenie intr-un caiet de 200 file. Sora mea le aduna numai ea stia de unde, iar eu le scriam. Acum stiu sa tastez la fel de frumos si citet cum scriam cu stiloul atunci cand eram copil :)))

In timpul anului, in timpul saptamanii, nu prea aveam noi parte de prajituri cu crema, de prajituri sofisticate, ci mai degraba de prajituri simple, dupa cum si cand era posibil. Insa, aveam  parte la aproape fiecare sfarsit de saptamana de o iesire la cofetarie. Uneori aveam voie sa luam si cate 2 prajituri (probabil atunci cand nu tocam nervii mamei prea tare! :))) ) alteori doar cate una. Atunci imi luam inevitabil un profiterol, pentru ca avea de toate… si crema, si aluat, si inghetata, si putina ciocolata 😉 , dar preferate erau Amandina si Boema.

Zilele acestea, Rama Maestro ne trezeste amintiri frumoase si propune tuturor bloggerilor culinari competitia „Redescopera dulciurile copilariei” lansata pe www.prajituria.ro Pana pe 1 decembrie va puteti inscrie cu reteta unei prajituri pe care o preferati in copilarie.

Asadar, orice blogger culinar care doreste sa se inscrie in competitie trebuie sa confirme inscrierea pe adresa de email mcorbeanu@golin.com pentru a primi kitul de Maestro necesar pentru a pregati reteta de prajitura preferata in copilarie. Postati apoi reteta si povestea acestui desert, trimite-ti linkul articolului pe aceeasi adresa de mail pentru a fi incarcata pe platforma www.prajituria.ro. Nu va ramane apoi decat sa va invitati fanii sa va voteze reteta pe www.prajituria.ro!

Desi aveam o alta reteta de Amandina, am ales acum sa prepar pentru aceasta competitie reteta de cofetarie, cu blat fara cacao, ci doar cu zahar ars, reteta gasita la Papa Bun 😉

Iata si premiile:

  • Premiul I:  aparitie in matinalul „Neatza cu Razvan si Dani”, unde va pregati o reteta alaturi de bucatarul Vladut si un voucher in valoare de 250 de euro la eMag
  • Premiul II: voucher in valoare de 250 de euro la eMag
  • Premiul III: voucher in valoare de 200 de euro la eMag
  • Premiul IV: voucher in valoare de 100 de euro la eMag

– Premiile vor fi acordate pe baza urmatorului criteriu de jurizare:  50% votul fanilor pe site-ul prajituria.ro si 50% decizia unui juriu specializat. La finalul competitiei, cei 4 castigatori vor fi invitati la un Cooking Session special alaturi de Vladut, la Chef Parade (Bucuresti), pe data de 10 decembrie.

Tort Amandina ca la cofetarie

Tort Amandina ornat cu frisca

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar pentru caramel
  • 1 lingura zahar
  • 5 linguri faina
  • 1 lingurita praf copt
  • 40 ml apa
  • 2 linguri ulei
  • Crema:
  • 1 pachet Rama Maestro
  • 3 galbenusuri
  • 175 g zahar
  • 2 linguri cacao neagra
  • 30 ml lapte
  • esenta rom
  • Sirop:
  • 300 ml apa
  • 200 g zahar
  • Pentru ornat:
  • frisca batuta

Mod de preparare Tort Amandina:

Blat:

Se caramelizeaza 4 linguri de zahar, pana capata culoarea chihlimbarului. Se stinge cu apa rece si se lasa deoparte pana se raceste si caramelul se topeste.

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Cand spuma s-a intarit suficient, se adauga 1 lingura zahar (pudra) si se mixeaza pana bezeaua devine ferma si face tepi cand scoatem paletele mixerului. Galbenusurile se amesteca intr-un castron cu uleiul si siropul caramel, apoi se toarna peste bezea. Se omogenizeaza usor. Deasupra se cerne faina amestecata cu praful de copt si se amesteca usor, cu o paleta, cu miscari de jos in sus.

Compozitia se toarna intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu (150 grade la cuptorul electric, cu ventilatie) pana blatul trece proba cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit, dupa care se taie in doua, pe orizontala.

Crema:

Amesteca galbenusurile cu zaharul pudra si laptele. Pune vasul la baie de abur si fierbe pana crema se ingroasa si atunci cand iei putina crema intre degete si le departezi se formeaza fir. In crema fierbinte incorporeaza cacaoa si Rama Maestro taiata cubulete.

Rama Maestro

Amesteca bine, pana la omogenizare, apoi aromeaza dupa gust cu esenta de rom. Da la rece pana crema se ingroasa suficient cat sa poata fi intinsa.

cum se face tortul amandina

Sirop:

Intr-o craticioara caramelizeaza zaharul, apoi stinge cu apa rece. Lasa deoparte pana la racirea completa si pana caramelul se topeste.

Blaturile se insiropeaza foarte bine cu sirop caramel, crema se imparte in doua parti. O parte se repartizeaza intre blaturi, cu cealalta vom acoperi suprafata tortului. Se orneaza cu frisca batuta si se da la rece pana in momentul servirii.

Pofta buna! 😉

felie tort amandina

poate vă plac și rețetele

12 comentarii

Vali 25 noiembrie 2015 - 10:28

Rama Maestro. .e unt??? Mulzumesc pentru recete gustoase

Răspuns
Miha 26 noiembrie 2015 - 15:40

Este margarina pentru prajituri, dar poti inlocui cu unt 🙂

Răspuns
olivia 26 noiembrie 2015 - 12:16

Pentru o tava cu diametrul 26cm trebuie dublate cantitatile,nu?Multumesc pentru reteta.

Răspuns
Miha 26 noiembrie 2015 - 15:29

da, cam asa 😉

Răspuns
deea 27 noiembrie 2015 - 1:16

F bunaa!!! Miha, iti multumesc sincer ptr toata munca ce o faci pt cei care au nevoie de un ajutor in bucătărie!!!sincera sa fiu multe din retetele tale le-am cerut acum cativa ani unor „prietene” care lucrau la cofetarie dar ziceau ca e secret ceea ce fac ele acolo asa ca am rămas cu, „cumparatul”…am gasit la tine retetele ce mi le doream, nu neapărat reteta in sine..ci si gustul perfect al prajiturilor ce le cautam. Iti doresc multa sanatate tie si familiei tale si sa sti ca nu ma dezlipesc de blogul tau…sunt multe retete care mi-au iesit perfect asa ca am 100% încredere in ceea ce faci!mult succes in continuare!

Răspuns
Miha 27 noiembrie 2015 - 18:26

ma bucura tare mult aprecierile tale. Multumesc!

Răspuns
Mariana 27 noiembrie 2015 - 14:29

Buna Mihaela…am o nelamurire…am facut blatul dubland cantitatile…dar desi cand l-am pus in cuptor era frumos aerat…cand l-am scos mi s-a lasat pana aproape de jumatatea tavii rotunde…unde sa fi gresit?

Răspuns
Miha 27 noiembrie 2015 - 18:26

ori mai trebuia putina faina in compozitie, ori mai trebuia tinut la cuptor…

Răspuns
MARIA ROSU 22 decembrie 2015 - 15:47

multam pt retete superbune si pt rabdarea de a ni le transmite.SARBATORI FERICITE SI SANATATE.

Răspuns
Miha 29 decembrie 2015 - 9:11

Multumesc!
Va doresc si eu toate cele bune, un An Nou fericit!

Răspuns
paul danila 5 februarie 2016 - 16:22

care este culoarea chihlimbarului ? de ce nu folosesti culorile curcubeului ?

Răspuns
Miha 5 februarie 2016 - 23:54

daca tu poti descrie chihlimbarul in culorile curcubeului… go for it! 😀

Răspuns

Lasă un răspuns