Krapfen-gogosi austriece

de Miha
2080 vizualizări
Gogosi pufoase

Nu prea am avut azi chef de bucatarit,dar cum i-am promis copilului de vreo cateva zile ca-i fac gogosi…si cum ochisem deja reteta Laurei Adamache…am purces la treaba. 😉

Gogosi pufoase

Ingrediente

  • Deci, avem nevoie de:
  • 500 g faina
  • 1 ou
  • 3 linguri zahar
  • 60 g unt
  • 250 ml apa calduta
  • 35 gr drojdie proaspata (eu am pus un cubulet de 25 de grame)
  • vanilie
  • 1 lingurita sare

Mod de preparare Krapfen – gogosi austriece:

In reteta originala zice asa: 

„Amestecam faina cu drojdia dizolvata in 125 g apa calduta, cu oul, zaharul, untul taiat cubulete mici, zaharul vanilat.

Dupa ce aluatul incepe sa prinda consistenta adaugam treptat restul de 125 gr apa calduta si sarea si framantam pana obtinem o biluta de aluat elastica pe care o lasam 15-30 minute la odihna.

In cazul in care aluatul mai cere faina va infainati usor mainile si mai framantati putin pana nu se lipeste.”

Eu am pus toate ingredientele in masina de paine, ca doar eram in una din zilele acelea 😀 Acelea fara chef…:))  Am folosit programul de framantare+dospire.

Apoi am intins aluatul intr-o foaie de 1 cm grosime si am taiat cercuri, cu ajutorul unei forme. Le-am lasat pe masa sa mai creasca, atat timp cat l-am urmarit pe dr House. :))

Cu ajutorul unei spatule (in reteta zice ca nu e bine sa fie atinse cu mana si m-am conformat intocmai) le-am azvarlit in uleiul incins si le-am prajit pe ambele parti. Le-am scos pe hartie absorbanta si le-am tavalit generos prin zahar pudra.

Foarte bune! Merita incercate! 😉

Gogosi pufoase

Dulciuri fel de fel

poate vă plac și rețetele

8 comentarii

Mirela 30 ianuarie 2009 - 23:58

Miha,wauu,acum iar salivez,:)…bune tare cred…eu is la dieta,sau ma rog,imi nr caloriile si astea m-ar omori,:)…dar tare imi fac cu ochiul…iubesc gogosile oricum ar fi…foarte frumos arata…si deci si tie iti place Dr. House,sa inteleg,hihihi…eu sunt fan inrait,nu ratez nimic:))
Pupic dulce!

Răspuns
LauraAdamache 31 ianuarie 2009 - 14:24

Superb ti-au ieist Miha draga!! Multumesc ca ai incercat reteta si ca ti-au placut. Ti-au crescut minunat si se vede ca sunt excelent de pufoase!! Te pup si sa va fie de bine!!

Răspuns
Miha 31 ianuarie 2009 - 14:27

Multumesc Laura! Cu siguranta le voi mai face…Robert e mare iubitor de gogosi. 🙂

Răspuns
Nati 2 iulie 2009 - 15:57

Miha, tu ai respectat intocmai reteta? Intreb pentru ca tocmai am pus la framintat aluatul la masina, si mi-a iesit prea moale. A trebuit sa-i mai adaug faina, vreo 2-3 linguri.
Eu stiu proportia clasica de 250 ml apa la 500 g faina, dar acum a intrat in scena si un ou, asa ca mi se pare logic sa fie un pic mai multa faina. Dar poate faina mea e altfel. Deci, tie cum ti-a iesit aluatul?

Răspuns
Ligia 8 octombrie 2009 - 9:51

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Răspuns
Miha 8 octombrie 2009 - 10:17

Multumesc tare mult Ligia pentru cuvintele frumoase!

O zi buna!

Răspuns
Anonymous 16 ianuarie 2012 - 11:52

prea mult zahar si prea multa drojdie! Eu pun un sfert de cubulet de drojdie si l dizolv in lapte caldut. Si zahar pun 1 lingura mare si un plic de zahar vanilinat. Iar cand n-am pun esenta. In orice caz, prea mult zahar. La sfarsit trebuie pudrate…

Răspuns
Miha 16 ianuarie 2012 - 11:59

3 linguri de zahar la 500 g faina nu este mult, mai ales pentru gogosi. Dar, daca se vrea mai putin zahar…de ce nu, la urma urmei? Fiecare e liber sa adapteze dupa bunul sau gust.

Iar drojdia… 25 g este cantitatea recomandata pentru 500 g faina. Eu n-am incercat cu mai putin, dar daca tu zici ca merge si mai putin… asa o fi…nu te contrazic. 🙂

Răspuns

Lasă un răspuns