Aluat dulce / Retete de prajituri

Placinta impletita cu mere si stafide

Placinta cu mere

Si la voi a venit toamna dragilor? :))) Atunci sa pornim cuptoarele, sa facem sa miroase-n toata casa a scortisoara si mere coapte ­čśë

Daca iti plac deserturile cu mere o sa-ti placa si aceasta placinta impletita cu mere si stafide. Este foarte buna si nu numai ca se face foarte usor, dar si arata impresionant ­čśë

Placinta cu mere

 

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 2 oua
  • 10 g drojdie uscata (sau 25 g drojdie proaspata)
  • 100 g zahar
  • 250 ml lapte
  • 60 g unt
  • 525 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • esenta de vanilie (sau orice aroma va place voua)
  • Pentru umplutura:
  • 1 kg mere
  • 100-150 g zahar (in functie de cat de dulci sunt merele)
  • 1-2 linguri de amidon (in functie de cat de multa zeama lasa merele)
  • 1 pumn de stafide
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • Pentru uns placinta:
  • 1 galbenus
  • cateva linguri lapte rece
loading...

Mod de preparare Placinta impletita cu mere si stafide:

Aluat:

Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, 50 ml lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata.

Punem maiaua in cuva masinii de paine, adaugam apoi ouale, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, esenta de vanilie, laptele ramas si faina putin cate putin. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

  • In cazul in care nu aveti masina de paine aluatul se poate framanta si manual
  • In functie de tipul de faina folosit sau de marimea oualor se mai adauga faina daca aluatul este prea moale sau lapte caldut daca aluatul este prea vartos

Intre timp, pregateste umplutura:

Se curata merele de cotoare si seminte (poti sa le si curati de coaja daca vrei) Se taie cubulete si se pun intr-o craticioara. Adaugam zaharul si punem pe foc mic pana se topeste zaharul si merele isi lasa zeama. Adauga amidonul si scortisoara si amesteca bine, dar cu atentie, sa nu se sfarame merele. Cand merele s-au inmuiat adauga stafidele si da deoparte de pe foc.

Aluatul crescut se rastoarna pe masa presarata cu putina faina si se imparte in doua parti. Fiecare parte se intinde cu sucitorul intr-o foaie subtire de cca 0.5 cm.  Cu un cutit bine ascutit taiem fasii pe lateralele aluatului.

Umplutura de mere, bine racita, o repatizam pe mijlocul foii, intre cele 2 randuri de fasii. Apoi incepem sa ÔÇ×impletimÔÇŁ fasiile, aducand cate una de pe fiecare parte si suprapunandu-le.

Se procedeaza la fel cu a doua bucata de aluat.

Cu atentie se pune placinta impletita intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se lasa putin la crescut apoi se unge cu galbenusul de ou desfacut cu cateva linguri de lapte rece.

Tava se da la cuptor la foc mediu (150 grade, cuptor electric cu ventilatie)pentru cca 30 de minute, pana placina se rumeneste.

Lasa placinta sa se racoreasca, pudreaza cu zahar si portioneaza.

Pofta buna! ­čśë

RETETA IN IMAGINI

Sursa de inspiratie

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

7 Comentarii

  1. RUXI says:

    prea groasa foia ,prea multa coca si putine fructe

  2. intr-adevar este cam prea groasa folia

  3. Arata foarte bine.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe re╚Ťete...

Cozonac Bradut

Cozonac Bradut

Aveam in plan pentru Craciun acest cozonac Bradut, mi s-a parut o idee interesanta si foarte draguta, care va arata fooooarte bine pe masa de sarbatoare. Si pentru ca tocmai facusem un aluat de cozonac pentru niste rulouri cu unt si scortisoara, preferatele copiilor, am „furat” o bucata de aluat, […]

Rulouri cu unt si scortisoara

Rulouri cu unt si scortisoara

Nu stiu cum o fi la voi, dar la mine, atunci cand se lasa frigul, imi place sa miroasa-n casa a scortisoara. Multa scortisoara! ­čÖé Asa ca, azi avem rulouri cu unt si scortisoara – cu aluat asemanator celui de cozonac, doar ca fara oua. Este un aluat moale si […]

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors

Cand am facut aceste cornulete fragede cu bors, nu m-am gandit neaparat ca vreau neaparat o reteta de post. Chiar nu conteaza ca nu au lapte, unt sau oua. Sunt fragede si atat de bune! Se pastreaza foarte bine, ba chiar sunt mai bune dupa cateva zile. Daca rezista atat! […]

Bascute cu nuca si ciocolata

Bascute cu nuca si ciocolata

Am pornit catre bucatarie cu gandul sa fac un aluat dospit. Nu stiam sigur cu ce sa fie, cert e ca-mi trebuia ceva ce sa pot pune in pachetelul copiilor pentru scoala. Mi-am adus aminte de bascutele Pocai de pe culinar.ro si de cat de mult mi-a placut ideea. Dulceata […]