Prajitura Amandina (2)

de Miha
10227 vizualizări
Amandina

Am mai facut de multe ori aceasta reteta de prajitura, e foarte usor de facut si nu necesita multa…piguleala. :)) De aceasta data am vrut neaparat sa incerc glazura propusa de Gabi. Voiam sa vad daca se face chiar atat de usor pe cat zice ea, caci mie mi se parea fooooarte greu.

Chiar daca prajitura asta am mancat-o impreuna cu nepotica Stefania (si cu mama Stefaniei, evident! :)) ) aceasta postare o dedic surorii mele care astazi implineste o varsta frumoasa. O varsta care pentru ea inseamna ca imbatraneste :)) dar care eu mi-as mai dori sa o am. :)))

Amandina

Ingrediente

  • Blat
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 30 g cacao
  • 6 linguri faina
  • esenta de rom
  • 1 praf de copt
  • Pentru crema:
  • 250 g unt
  • 200 g zahar
  • 4 linguri cacao
  • 2 galbenusuri
  • esenta de rom
  • Sirop:
  • 50 g zahar
  • 1 plic cappucino cu rom
  • ~100 ml apa
  • Pentru fondant:
  • 250 g zahar
  • 75 ml apa
  • 50 g miere
  • 150 g ciocolata menaj

Mod de preparare Prajitura Amandina:

Blat:

Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare cu zaharul si un praf de sare, ca la bezea. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si esenta. Se toarna totul peste albusul batut, apoi se pun cacaoa si faina amestecata cu praful de copt. Se omogenizeaza amestecand usor.

Compozitia se toarna intr-o tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu in jur de 25-30 de minute. Se face testul cu scobitoarea. Se scoate pe un gratar, se lasa la racit apoi se taie in 2.

Crema:

Se topeste untul partial, sa mai ramana bucati netopite. Se mixeaza pana se raceste si se leaga din nou, obtinand o crema fina si pufoasa. Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana acesta se topeste. Adaugam cacaoa, galbenusurile unul cate unul mixand bine dupa fiecare, iar la sfarsit aromam dupa gust cu esenta de rom.

Sirop:

Apa se fierbe cateva minute cu zaharul. Se da deoparte, se adauga praful de cappucino si se omogenizeaza. Se lasa la racit.

Fondant:

Apa si zaharul se pun la fiert. Se fierbe pana siropul capata consistenta. Se adauga mierea si se mai fierbe cateva minute. Intr-o ceasca punem putina apa rece si cu lingura picuram din siropul fierbinte. Daca siropul se imprastie mai trebuie fiert, daca picatura ramane ca o perluta in ceasca este gata. Transferam vasul intr-un alt vas cu apa rece si cu o lingura de lemn amestecam in sirop pana se albeste, dupa care adaugam ciocolata rupta bucatele.

Data pe razatoarea cu ochiuri mari se va topi si omogeniza mai bine. As recomanda mai degraba sa folositi o ciocolata amaruie de calitate, cea de menaj pe care am folosit-o acum nu mi-a placut cum s-a comportat la topit.

Oprim 2 linguri de crema, ce le vom folosi la ornat, restul o punem intre cele 2 blaturi racite si insiropate. Dam putin la rece sa se intareasca crema, apoi cu un cutit bine ascutit o portionam, dupa dorinta.

Pe fiecare prajitura turnam cate o lingura de fondant, lasam putin sa se intareasca, apoi ornam cu moate de crema.

Fondantul se va intari in timp ce prajitura sta la rece, astfel ca il vom pune din nou pe foc si il incalzim pana se fluidizeaza.

Amandina

poate vă plac și rețetele

43 comentarii

gaby_d 8 februarie 2011 - 8:40

vaaai, ce-mi faci!!!!
nimic bun nu am in casa (decat doua eugenii :))) )si tu pui prajitura mea preferata?
gata, nu mai esti „pretena” mea 🙁

Răspuns
Claudia Mic 8 februarie 2011 - 9:17

La multi ani surioarei tale!Si eu am doua mai mici ca mine care se tot plang de varsta:)))
Delicioasa prajitura!Miha poze din ce in ce mai reusite pe blogul tau!

Răspuns
Livia 8 februarie 2011 - 9:55

Foarte frumoase ti-au iesit si cred ca sunt bune rau!
Eu fondantul il bat cu mixerul, merge mai repede si pun putina apa fierbinte pt a-l fluidiza, chiar nu e greu de facut!

Răspuns
Bianka 8 februarie 2011 - 10:47

Foarte gustos

Răspuns
jose manuel 8 februarie 2011 - 11:34

Madre mía, esto es fantastico.

Saludos

Răspuns
AdinaCarla 8 februarie 2011 - 12:51

La Multi Ani!!!! surorii tale
Delicioasa prajitura

Răspuns
Elena Toma 8 februarie 2011 - 13:57

Miha, ce amandina delicioasa! Oricum tu faci niste prajituri care ma lasa cu pofta in gat, dar de data asta chiar mi-ai dat o idee de dulce pe care as vrea sa-l refac, nostalgica dupa perioada tineretilor mele! Sanate multa si numai bucurii surioarei tale!

Răspuns
Ionela aka Ionix 8 februarie 2011 - 14:18

Vreau şi eu câteva moţate de astea. *drools*

Răspuns
lia 8 februarie 2011 - 15:52

Ce pofta mi-ai facut de amandine…si arata atat de bine. Esti grozava ! La multi ani surioarei tale dragi!

Răspuns
minoki 8 februarie 2011 - 16:38

Cea mai buna pjitura. Oricat as manca tot nu m-as satura.

Răspuns
Andreea 8 februarie 2011 - 19:05

Sa-ti traiasca surioara! Prajitura arata foarte bine!

Răspuns
Bărbat la Cratiţă 8 februarie 2011 - 20:54

Amandina este „imaginea” categoriei mele de prajituri, dar acum mi-am dat seama ca eu nici macar n-am postat-o 🙂 Imi place la nebunie, mai ales ca nu este multa piguleala 😀 Poza ta (cu amandina) ma va bantui toata noaptea 😛

Răspuns
Viviana 8 februarie 2011 - 22:38

Arata nemaipomenit ca tot ce faci tu de altfel…si toate retele care le-am incercat de pe blogul tau mi-au iesit bune si ciocolatoase 😀 ca noi…
Dar am o intrebare de ce nu-ti mai apar actualizarile blogului tau pe site-ul gustosro?
La multi ani surioarei!!!

Răspuns
Miha 11 februarie 2011 - 8:30

Gabi, eu am terminat amandinele de mancat. Sper ca si tie ti-a trecut supararea. :)))

Răspuns
Miha 11 februarie 2011 - 8:31

Multumesc Claudia. Si de urari si de aprecieri. :* :* :*

Răspuns
Miha 11 februarie 2011 - 8:32

Livia, sa stii ca am fost surprinsa de cat de repede se face. Nu stiu de ce aveam impresia ca e tare greu de facut. Multam de pontul cu apa fierbinte. :* :*

Răspuns
Miha 11 februarie 2011 - 8:32

Multumesc Bianka. 🙂

Răspuns
Miha 11 februarie 2011 - 8:33

Jose Manuel, multumesc! 🙂

Răspuns
Miha 11 februarie 2011 - 8:33

Multumesc Adina! Pupici!

Răspuns
Miha 11 februarie 2011 - 8:34

Multumesc din suflet Elena! Laudele venite din partea ta ma onoreaza. 🙂 :*

Răspuns
Miha 11 februarie 2011 - 8:36

Ionixule, cate poftesti draga, cate poftesti. Promit sa nu-ti dau peste mana sau ghionturi pe sub masa. :))))

Răspuns
Miha 11 februarie 2011 - 8:37

Lia, multumesc mult de urari si aprecieri. Pupici!

Răspuns
Miha 11 februarie 2011 - 8:38

Mino, o tava ti-ar fi de ajuns? :)))

Răspuns
Miha 11 februarie 2011 - 8:38

Multumesc Andreea. Pupici!

Răspuns
Miha 11 februarie 2011 - 8:39

Robert, ai postat reteta intre timp? Ia sa ma duc sa te verific. :)))
Poftele ti-au trecut?

Răspuns
Miha 11 februarie 2011 - 8:41

Viviana, ma bucur mult ca facem parte din aceeasi gasca, cea a ciocolatosilor. :))

Nu stiu sa-ti raspund la intrebarea legata de gustos.ro Cu siguranta e ceva de la ei…independent de mine.

Răspuns
Bărbat la Cratiţă 23 februarie 2011 - 23:16

:)) Nu mi-au trecut deloc poftele, Miha… Dovada faptul ca am revenit sa mai arunc o privire acum, tot inainte de culcare. N-am postat inca reteta pentru ca nu i-am facut suficiente poze, pe atunci nici nu-mi trecea prin cap sa-mi fac blog 🙂 Dar nu-ti mai pierde timpul citind-o vreodata pe-a mea, eu sunt de parere ca atunci cand ai o reteta buna n-are rost sa mai cauti alta 😉

Răspuns
Anonymous 12 martie 2011 - 7:04

Foarte interesant blog, ma ajuta mereu, multumesccccccccc:)))

Răspuns
Miha 12 martie 2011 - 9:29

Robert, sa stii ca inca sunt cu ochii pe tine. :)))

Răspuns
Miha 12 martie 2011 - 9:30

Anonim, daca sunt de ajutor, nu pot decat sa ma bucur. Si eu multumesc! 🙂

Răspuns
Magdalena.Lynn 3 octombrie 2011 - 11:53

Am să-i pregătesc asta prietenului meu pentru că se apropie aniversarea noastră de 2 ani şi este o opertunitate mai ales că adora ciocolata.

Răspuns
Miha 3 octombrie 2011 - 12:41

La multi ani fericiti, va urez si eu anticipat. Foarte buna prajitura ai ales ales pentru aniversare.
Poti incerca si sub forma de tort pentru un aer si mai festiv. Uite reteta, aici: http://dulciurifeldefel.blogspot.com/2010/11/tort-amandina.html

Răspuns
RODICA MANEA 20 octombrie 2011 - 15:19

Prajitura AMANDINA este preferata mea.Locuiesc in Spania din 1996,si cand o prietená din Madrid mi-a zis ca vine pe la mine,m-a intrebat:ce sa iti aduc?i-am raspuns:20 de prajituri amandine.Si imi zice:credeam ca ceri lucruri mai serioase,nu dulciuri.Dar am preferat 20 de amandine decat un cadou pe care mi-l puteam cumpara din orice magazin.Ea era o norocoasá,in sensul ca in orasul ei era o cofetarie romaneascá,unde locuiesc eu nu existá.Acum,multumitá faptului ca am descoperit reteta de AMANDINA,o voi prepara personal,in fiecare saptamaná.Cand am fost in tará in concediu,primul lucru pe care i l-am zis fratelui meu a fost:ia 100 de euros,schimba-i si cumpara 30 de AMANDINE.A facut niste ochi cat cepele.Se mira probabil ce voi face cu atat de multe prajituri AMANDINE.Nu stia ca AMANDINA e prajitura mea preferatá.Sunt fericitá ca am gasit reteta,va multumesc.

Răspuns
Miha 20 octombrie 2011 - 15:41

Rodica, ma bucur tare mult ca te-am putut face fericita cu aceasta reteta. E o prajitura foarte buna si da, seamana cu cea de la cofetarie.

Iti doresc spor la treaba si pofta buna! Pupici!

Răspuns
Beatrice 20 decembrie 2011 - 8:12

Buna, Mihaela!
Am mancat de la cineva o parjitura foarte buna, cu crema de iaurt in care pusese si banane, ffff.delicioasa.M-a incantat foarte mult ca si lui Luca, baietelul meu de 8 ani i-a placut foarte mult.Inainte imi placea foarte mult sa fac prajituri si chiar imi ieseau.De cand s-a facut Luca mai maricel,am constatat ca nu-i prea plac prajiturile de casa si ca prefera prostii cumparate 🙁 , asa ca am incetat sa-i mai fac.
Cautand reteta prajiturii cu crema de iaurt, am dat de blog-ul tau si am visat toata noaptea Amandine.De mult timp caut reteta asta si nu-mi vine sa cred ca am gasit-o!
Am vazut ca ai cateva retete care sper sa fie si pe placul lui Luca.
Promit sa le incerc!
O intrebare: cum masori 50g miere ? Multumesc!

Răspuns
Miha 20 decembrie 2011 - 9:50

Beatrice, mierea care o am eu este groasa, inspre zaharisita. 50 g inseamna 1 lingura.

Ma bucur tare mult ca ti-a placut ce ai gasit pe aici, te mai astept cu drag si altadata. Te inteleg foarte bine cand spui de pui mofturos…si ai mei sunt la fel. 🙁 Dar eu insist sa le fac in continuare… :))

Sarbatori fericite!

Răspuns
Beatrice 23 decembrie 2011 - 7:48

Miha, m-am tinut de cuvant si am facut prajitura.Mi-a iesit super! Este foarte gustoasa si s-a mancat repede.Surpriza! I-a placut si lui Luca!Mi-a spus ca cel mai mult ii place glazura si ca ar vrea o prajitura numai din glazura 🙂 Trebuie sa-ti marturisesc ca m-am cam speriat cand am pus cacaoa in aluat, ca mi-a scazut aluatul la jumatate.Plus de asta cred ca imi trebuie o tava ceva mai mica.Oricum a fost o portiune f.mica de blat unde nu am putut sa-l tai pe jumate, dar am reparat-o la asamblat.Referitor la crema, data viitoare cred ca pun zahar pudra,sau il rasnesc un pic sa se topeasca mai repede.Oricum, este foarte fina si foarte gustoasa.
Sunt foarte incantata ca am reusit sa fac o asa prajitura gustoasa si iti multumesc mult pentru toate retetele si sfaturile tale bune si iti urez CRACIUN FERICIT alaturi de cei dragi!

Răspuns
Miha 23 decembrie 2011 - 8:00

Beatrice, pontul asta cu zaharul rasnit l-am primit si eu de curand de la cineva si l-am adoptat si eu. Merge mult mai bine si mai repede.

Pentru a evita sa se lase blatul poti amesteca cacaoa cu faina si le amesteci apoi usor in spuma de albusuri.

Ma bucur tare mult ca v-a placut prajitura, si mai ales ca i-a placut puiului Luca. va imbratisez cu drag si va doresc din inima Craciun fericit!

Răspuns
Anonymous 9 ianuarie 2012 - 17:55

Miha,am terminat acum prajitura!!a iesit o minunatie!!iti multumesc pt reteta si pt timpul pe care il acorzi noua,nestiutorilor;))te pup!!

Răspuns
Miha 9 ianuarie 2012 - 17:59

Ma bucur tare mult ca iti place!
Ma voi stradui in continuare sa aduc numai retete bune si delicioase! 🙂

Răspuns
mirela 13 ianuarie 2013 - 12:21

buna miha,acum vreo ora am terminat prajitura,,deja s-a mancat mai mult de jumatate,,a iesit super,felicitari pt tot ce faci si mai ales pt modul in care explici toate retetele ,asa nu dam gres nici noi,amatorii,ie imbratisez cu drag

Răspuns
Costache Lavinia 13 iulie 2014 - 20:58

Nu prea e bine sa mananci crema cu galbenusurile crude !!!! Se poate gasi o alta modalitate pentru a nu prepara cu oua crude.In rest cred ca e foarte buna!

Răspuns
Miha 13 iulie 2014 - 22:18

Nici eu nu sunt adepta oualor crude in prajituri, dar daca ouale sunt proaspete sau daca prajitura se consuma toata in aceeasi zi e ok. Daca nu se doreste consumarea oualor crude, intr-adevar se poate gasi o alta modalitate de preparare 😉

Răspuns

Lasă un răspuns