Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura Fanta

Prajitura cu Fanta

Prajitura Fanta este una dintre acele prajituri ce am vazut-o foarte des laudata pe diverse site-uri culinare sau pagini de Facebook 😀 Este o reteta destul de veche din cate-mi dau seama, pentru ca o stie si mamica si bunica si vecina de la 3 si e prezenta in mai multe variante… Si m-am trezit eu foarte hotarata intr-o dimineata… „sa vedem dom’le ce-i de capul prajiturii asteia” 😛

A fost buna si ne-a placut! Nu la fel de mult ca o prajitura cu ciocolata :)))) dar e una dintre acele prajituri de casa ce le poti face la ocazii deosebite, pentru ca va arata foarte bine pe platou printre alte prajituri.

Desi juma de kil de Fanta si un plic de budinca n-or fi chiar o bomba pentru burtile sensible 😀 prajitura se poate adapta si in varianta mai sanatoasa… suc proaspat de portocale si amidon alimentar pentru glazura, branza proaspata de vaci de la producatorii locali (numa’ sa fie grasa, cremoasa si deloc acra) pentru umplutura…

Prajitura cu Fanta

Ingrediente

  • Blat:
  • 4 oua
  • 4 linguri zahar (pudra)
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri faina
  • 1 lingura cacao
  • esenta de rom
  • un varf de lingurita praf de copt
  • Crema de branza:
  • 300 g crema de branza Almette
  • 100 g unt
  • 100 g zahar pudra (sau mai mult daca preferi mai dulce)
  • esenta de vanilie
  • Pentru glazura:
  • 1 plic budinca de vanilie
  • 500 ml suc Fanta
  • 3 linguri zahar
loading...

Mod de preparare Prajitura Fanta:

Blat:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu (150 grade, cuptor electric cu ventilatie), pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Crema de branza:

Mixam untul moale cu zaharul pudra, pana se topeste zaharul si devine ca o crema. Adaugam crema de branza si esenta de vanilie si mixam pana se omogenizeaza foarte bine.

Crema de branza pentru prajitura

Blatul racit il punem in tava in care l-am copt, tapetata cu folie alimentara. Intindem crema deasupra in strat uniform si dam la frigider pana pregatim glazura.

Glazura cu Fanta:

Punem la fiert intr-o craticioara o parte din suc, cca 300 ml. Amestecam praful de budinca de vanilie cu zaharul si dizolvam cu sucul ramas. Amestecam bine sa nu se formeze cocoloase. Cand sucul din craticioara ajunge la punctul de fierbere turnam budinca de vanilie si amestecam bine si energic cu un tel. Tinem pe foc cateva minute, pana budinca se ingroasa. Dam deoparte si lasam la racit.

Budinca racita (cat sa ajunga la temperatura camerei) se toarna peste crema de branza.

Glazura cu Fanta pentru prajitura

Se da din nou tava la rece pana glazura se intareste suficient si prajitura Fanta poate fi portionata.

Prajitura cu suc Fanta

Pofta buna! 😉

Prajitura cu branza si Fanta de portocale

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

5 Comentarii

  1. valentina says:

    Azi am facut si eu prajitura,acum astept s.o gust!

  2. Livia says:

    Delicios!!Multumesc pt reteta
    Doar ca blatul nu a prea crescut,am avut mare de cuptor,dar am dublat si cantitatea la ingrediente

  3. Livia says:

    Am facut prajitura intr-o tava mare de cuptor si am pus si 2 pliculete de praf de copt****

  4. Mie mi-a iesit foarte bine, cu putin noroc 🙂

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura cu nuca si crema de cafea

Prajitura cu nuca si crema de cafea

Azi avem o reteta de prajitura cu nuca si crema de cafea. O prajitura ce am facut-o mai mult din dorinta de a manca ceva bun. Dar a fost atat de bun incat nu pot sa nu v-o recomand si voua. Se face foarte simplu si usor si s-a votat […]

Prajitura rapida cu iaurt si banane

Prajitura rapida cu iaurt si banane

Prajitura rapida cu iaurt si banane pe care am adus-o astazi ne dovedeste ca nici macar nu trebuie sa muncesti prea mult pentru a obtine o prajitura buna, cu care sa-i impresionezi pe cei dragi. E drept ca prajitura trebuie sa stea cateva ore la frigider, dar asta nici macar […]

Rulada cu mere caramelizate

Rulada cu mere caramelizate

Rulada cu mere caramelizate este cel mai simplu desert cu mere, ce-l poti face in mai putin de-o ora. Ideala pentru atunci cand ti se anunta musafiri sau pentru atunci cand pofta de ceva dulce si bun e apriga rau de tot 😀 Mod de preparare Rulada cu mere caramelizate: […]

Prajitura Raffaello cu piscoturi

Prajitura Raffaello cu piscoturi

Prajitura Raffaello cu piscoturi pe care v-am adus-o azi este sugestia mea pentru doamnele care vor sa pregateasca ceva bun pentru 8 martie. Prajitura este atat de simplu de facut incat chiar si domnii ne-bucatari si-ar putea surprinde iubitele sau sotiile 😀 Decorul meu este unul foarte simplist, frisca „ninsa” […]