Prajitura frageda cu nuci

de Miha
34484 vizualizări
Prajitura cu nuca si bezea

La prima vedere prajitura frageda cu nuci poate parea sofisticata si greu de facut. Daca prietenele tale nu-ti vor cere reteta de prajitura lasa-le sa creada ca ai muncit pe branci pentru ea :)))))

O prajitura delicioasa, perfecta pentru atunci cand aveti musafiri. Iese destul de multa, este consistenta si poate fi portionata in bucati mici.

Prajitura cu nuca si bezea

Prajitura frageda cu nuci

La prima vedere prajitura frageda cu nuci poate parea sofisticata si greu de facut. Daca prietenele tale nu-ti vor cere reteta de… Prajituri prajitura cu foi fragede, prajitura cu nuca European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 1 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru foi:
  • 600 g faina
  • 150 g unt
  • 50 g zahar (pudra)
  • 3 galbenusuri
  • 7 g drojdie uscata
  • lapte cat cere aluatul (cca 150 ml)
  • 1 pliculet coaja de lamaie Finesse
  • Umplutura:
  • 200 g nuci macinate
  • 150 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat (sau esenta de vanilie)
  • 3 galbenusuri
  • 150 g smantana
  • Pentru glazura de bezea:
  • 6 albusuri
  • 200 g zahar pudra vanilat
  • 5-6 linguri nuca macinata

Mod de preparare Prajitura frageda cu nuci:

Foi:

Punem faina intr-un castron si o amestecam cu un praf de sare, coaja de lamaie, drojdia uscata si zaharul pudra.  Facem o adancitura in mijloc si punem untul topit si galbenusurile. Incepem sa framantam si adaugam putin cate putin lapte caldut, pana obtinem un aluat moale, elastic si care nu se lipeste de maini.

Acoperim castronul si lasam deoparte pana pregatim umplutura.

Umplutura se pregateste foarte simplu amestecand nuca macinata cu restul ingredientelor.

Impartim aluatul in doua parti si se intind foi subtiri de aluat cat marimea tavii (40/28 cm). Punem prima foaie in tava tapetata cu hartie de copt. Deasupra turnam umplutura cu nuca si acoperim cu cea de-a doua foaie de aluat.

Se lasa la crescut la loc caldut. Intre timp pregatim si glazura de bezea cu nuca.

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o bezea ferma si lucioasa. Punem nuca macinata si amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Se pune in strat uniform peste aluatul din tava.

Se da la cuptor la foc mic, pana cand glazura de bezea cu nuca se rumeneste usor si foile sunt coapte (eu am tinut la ~100 grade, cuptor electric cu ventilatie, pentru cca 1 ora si jumatate)

Prajitura frageda cu nuci se lasa sa se raceasca si se portioneaza folosind un cutit bine ascutit si usor umezit (ca sa nu se sfarame bezeaua).

Eu n-am avut rabdare si am taiat cateva bucati cat inca era calduta. Nu s-a taiat foarte bine si cu toate ca era foooooarte buna mi s-a parut un pic cam dulce pentru gustul meu. Lucrurile s-au schimbat dupa ce prajitura frageda cu nuci s-a racit, s-a portionat foarte bine si gustul a fost unul echilibrat 😉 Asadar… rabdarea e cheia! 😉

Pofta buna!

Prajitura cu glazura de bezea cu nuca

RETETA IN IMAGINI

Sursa de inspiratie

poate vă plac și rețetele

14 comentarii

olivia 28 ianuarie 2016 - 15:38

Delicioasa si spornica.

Răspuns
Miha 29 ianuarie 2016 - 11:40

Asa este! 😉
Multumesc.

Răspuns
Mada 29 ianuarie 2016 - 1:29

E vorba de smantana pt. frisca?
Multumesc anticipat pt. raspuns
si mult spor in bucatarie!

Răspuns
Miha 29 ianuarie 2016 - 11:41

Nu, este vorba de smantana fermentata, cea ce o folosim la mancare (20% grasimi)

Răspuns
irina 30 ianuarie 2016 - 22:16

Dacă cuptorul nu are ventilație, respectam aceeași rețeta?
Mulțumesc

Răspuns
Miha 30 ianuarie 2016 - 22:23

desigur. Folosesti treapta cea mai mica de temperatura a cuptorului

Răspuns
Irina 31 ianuarie 2016 - 4:41

Mulțumesc
Motivul pt care am întrebat este pt ca la reteta tort amandina se cer tot cuptor cu ventilație ceea ce nu am, am preparat tortul și toate bune și frumoase pana am tăiat blatul ….sa plostit rău de tot. A fost f. bun la gust numai ca aspectul i-ți tăia pofta …
înainte sa prepar alta reteta fără a avea cuptor cu ventilație am vrut sa știu dacă se schimba ceva în reteta. Mulțumesc frumos și felicitări pt website .

Răspuns
Miha 31 ianuarie 2016 - 9:43

in general, majoritatea blaturilor pentru prajitura sau tort se coc la foc mediu. In functie de cum coace cuptorul tau il pui pe mediu spre mare sau mediu spre mic, il tii mai mult sau mai putin la cuptor.
In cazul blatului tau pleostit, cred ca mai trebuia tinut la cuptor, nu s-a copt suficient si cand l-ai scos s-a „prabusit”

Răspuns
Irina 31 ianuarie 2016 - 19:38

Mulțumesc frumos. O sa încerc reteta din nou!

Răspuns
mirela 22 noiembrie 2017 - 16:32

foarte buna da samntana unde trebuie folosita ?

Răspuns
Miha 22 noiembrie 2017 - 17:55

In reteta am scris: „Umplutura se pregateste foarte simplu amestecand nuca macinata cu restul ingredientelor” 😉

Răspuns
Service GSM 13 decembrie 2017 - 18:54

De abia astept sa incerc

Răspuns
Simona 12 mai 2018 - 21:46

Bună! O întrebare…pot înlocui laptele de vaca cu cel de orez? Sau apa? Mulțumesc

Răspuns
Miha 13 mai 2018 - 14:41

Da, se poate

Răspuns

Lasă un răspuns