Profiterol

de Miha
2874 vizualizări

Reteta Profirerol

Ingrediente

  • Pentru gogosele:
  • 250 g faina
  • 100 g unt
  • 100 g ulei
  • 500 ml apa
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingura zahar
  • 6 oua
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 3 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 1 zahar vanilat
  • 2 linguri amidon
  • 500 ml lapte
  • 100 g unt
  • 100 g ciocolata amaruie
  • In plus:
  • inghetata
  • frisca
  • sos caramel

Mi-as dori ca peste ani si copiii mei sa-si aduca aminte cu drag de copilarie. Eu imi aduc aminte si acum de fustita pepit cu pliuri si de bluza alba cu volanase pe care le pastram ca pe niste bunuri de pret si pe care le imbracam doar duminica la biserica. 🙂 Ce nu-mi placea deloc atunci erau pompoanele prinse-n par, si nu accesoriile in sine ci faptul ca ma tragea mama de par pana sa mi le puna :)))  Dar, uitam repede de asta pentru ca dupa slujba de la biserica mergeam cu totii la cofetaria Opera, unde se faceau cele mai bune prajituri, si mancam cel mai mare si mai bun profiterol 😉

Zilele trecute mi-am propus sa le arat copiilor o particica din copilaria mea, desertul care mi-a indulcit duminicile. Au fost atat de incantati si uimiti incat e musai sa-l mai fac inca o data. Curand!

Mod de preparare Profiterol:

Gogosele:

Apa impreuna cu untul, uleiul, zaharul si sarea se pune la fiert. Se fierbe pana se topeste untul, apoi se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe fundul vasului. Lasam putin sa se raceasca, apoi adaugam ouale unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare.

Aluatul se spriteaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se da tava la cuptor la foc mare pentru 15 minute, apoi inca 10 minute la foc mediu. Primele 15-20 de minute nu se deschide usa cuptorului.

Crema de ciocolata:

Galbenusurile se freaca cu zaharul si zaharul vanilat, pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza. Se toarna laptele, putin cate putin amestecand mereu. Se pune vasul pe foc mic si se fierbe pana se ingroasa ca o budinca. Adaugam untul si ciocolata, amestecam pana compozitia se omogenizeaza. Lasam la racit pana crema se intareste.

Gogoselele racite se umplu cu crema de ciocolata.

Profiterolul se monteaza in cupe sau pe un platou intins punand cate 3 gogosele si multa 😉 inghetata. Se orneaza cu frisca si sos caramel.

Pofta buna! 😉

 

poate vă plac și rețetele

11 comentarii

Didi 8 aprilie 2014 - 9:29

o pofta teribila mi-ai facut. il am si eu pe lista de mult timp dar ai mei deja au racit dupa ce au mancat nougat, ca sunt sensibili amandoi, astept sa fie mai cald afara.
introducerea mi-a mers la inima

Răspuns
Didi 8 aprilie 2014 - 9:30

bai, dar ce emoticon urat a pus la semnul [: x] 🙁 , parca se infurie. mai bine sterge-l, te rog

Răspuns
Miha 11 aprilie 2014 - 18:09

Era simpatic :))) dar l-am sters daca asa ai vrut! Multumesc >:D<

Răspuns
Paula Gafitescu 9 aprilie 2014 - 12:32

Yummy, ce bunatate am gasit eu la tine. Ma primesti si pe mine la desert? 🙂

Răspuns
Miha 11 aprilie 2014 - 18:10

Intotdeauna cu mare drag! >:D<

Răspuns
Rocsy Ciobanu 9 aprilie 2014 - 21:39

O adevarata nebunie. Bravo!

Răspuns
Miha 11 aprilie 2014 - 18:11

Multumesc Rocs! >:D<

Răspuns
Dana 12 aprilie 2014 - 8:06

Ai dreptate, gustul copilariei, alaturi de savarine, indiene…prajitura Carpati!
Minunat reteta de profiterol!

Răspuns
simonacallas 27 aprilie 2014 - 10:05

Iubesc tare profiterolul, si mie imi aduce aminte de copilarie. Super reteta, am notat-o 🙂

Răspuns
Doina 5 august 2014 - 20:17

Multumesc mult pt. retete.

Răspuns
Miha 7 august 2014 - 11:24

Si eu multumesc de vizita! >:D<

Răspuns

Lasă un răspuns