Retete de prajituri / Torturi

Tort cu mousse de caramel si ciocolata

Tort cu ciocolata si caramel

Tort cu ciocolata si caramel

Tort cu ciocolata si mousse de caramel. Un tort cu blaturi subtiri de ciocolata, mousse de ciocolata si caramel, ce se imbina perfect. Un tort aniversar, foarte usor de preparat.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 200 g faina
  • 150 g zahar (pudra)
  • 50 g cacao
  • 1 praf de copt
  • 300 g iaurt (3.5 % grasime)
  • 2 oua
  • 75 ml ulei
  • esenta de rom
  • Pentru mousse de caramel:
  • 400 g Dulce de Leche
  • 7 g gelatina
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • Pentru mousse de ciocolata:
  • 200 g ciocolata (54% cacao)
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 5 g gelatina
  • esenta de vanilie
  • Pentru decor:
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 150 g crema de branza
  • 2 linguri zahar (pudra)
  • esenta de vanilie
loading...

Pentru ca in ultima vreme au cam lipsit postarile cu retete de tort si pentru ca trebuie sa va spun neaparat ca nu m-am lenevit, ci doar sunt intr-o acuta lipsa de timp 😀 iata ca azi va aduc o reteta de tort cu mousse de caramel si ciocolata. Un tort cu ciocolata cu care, in luna august, am sarbatorit o frumoasa varsta a sotului meu, la care nu am prea multe poze, din pacate. Sper sa ma credeti pe cuvant ca a fost un tort grozav de bun si sa-l incercati si voi! 😉

Mod de preparare Tort cu mousse de caramel si ciocolata:

Blat pentru tort cu ciocolata si mousse de caramel:

Amestecam faina cu cacaoa, zaharul pudra, praful de copt si un praf de sare. Dupa ce le-am amestecat bine le cernem intr-un castron. Facem o adancitura in mijloc si turnam uleiul, iaurtul, esenta de rom si cele 3 oua. Incepem sa mixam la viteza mica a mixerului, pana ingredientele se amesteca, apoi marim viteza mixerului si mixam pana obtinem o compozitie omogena si lucioasa.

Compozitia se imparte in 3 parti si se coc 3 blaturi intr-o tava de 20/30 cm, tapetata cu hartie de copt, la foc mediu, pentru cca 20-30 de minute fiecare, in functie de cuptor). Verificati din cand in cand, blatul trebuie sa fie moale si fraged. Daca sta prea mult la cuptor se usuca.

Blaturile se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca foarte bine, cu tot cu hartia de copt.

Mousse de caramel:

Gelatina o punem la hidratat in apa rece, atata apa cat gelatina sa fie bine acoperita.

Dulce de leche (lapte condensat caramelizat) il punem intr-o craticioara impreuna cu jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca. Punem cratita pe foc mic si amestecam continuu pana laptele se incalzeste si se uniformizeaza. In compozitia calda (nu fierbinte) punem gelatina si amestecam bine pana se topeste gelatina.

Punem la rece pana se raceste foarte bine.

Mixam restul de smantana pentru frisca pana devine pufoasa (nu e neaparat necesar sa fie si ferma) si o turnam peste caramelul bine racit. Mixam pana crema se omogenizeaza.

Mousse de ciocolata:

Gelatina se pune la hidratat in apa rece, atata apa cat sa fie acoperita gelatina.

Peste ciocolata rupta bucatele se toarna jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca si se topeste la foc mic, fara a da in clocot. Se da deoparte, se lasa sa se racoreasca, se incorporeaza gelatina, apoi se da la frigider pana crema de ciocolata se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca.

Restul de smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa. Crema de ciocolata se mixeaza putin, cat sa devina omogena, apoi adaugam frisca si o incorporam amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus. Se pune si esenta de vanilie, dupa gust.

Asamblare tort cu ciocolata si mousse de caramel:

Tapetam tava cu folie alimentara. Punem un blat, apoi mousse-ul de ciocolata, blat, mousse-ul de caramel si acoperim cu cel de-al treilea blat. Se pune la frigider pentru cateva ore (de preferat peste noapte) pana cremele se intaresc suficient.

Tortul cu ciocolata si mousse de caramel se rastoarna pe un platou si se orneaza cu crema de frisca preparata asa:

Smantana pentru frisca se mixeaza pana incepe sa prinda consistenta. Se adauga apoi zaharul pudra, esenta de vanilie si crema de branza. Se mixeaza pana crema devine ferma si pufoasa si poate fi spritata. Cu o parte din crema se „imbraca” tortul, o parte se pastreaza pentru „floricele” 😉

Cum se face tortul cu ciocolata si caramel

Pofta buna! 🙂

Tort cu ciocolata si dulce de leche

Va recomand sa incercati si reteta de Tort cu crema mascarpone si Dulce de Leche (reteta aici).

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , , , , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

Un comentariu

  1. Foarte bun pentru o aniversare, invitatii vor fi foarte incantati

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Cheesecake cu visine fara coacere

Cheesecake cu visine fara coacere

Branza de vaci proaspata nu prea imi lipseste din frigider. Ne place si o mancam sub orice forma, dulce sau sarata. Mai mult dulce, trebuie sa recunosc 😀 Fie ca e placinta cu branza sau papanasi, clatite cu branza ori prajitura turnata toate sunt apreciate si savurate. Dar vine o […]

Chec cu visine si crema mascarpone

Chec cu visine si crema mascarpone

Ma gandisem initial sa fac prajitura Valurile Dunarii, pana la urma mi-a iesit doar un chec cu visine si crema mascarpone 🙂 Desigur, prajitura Valurile Dunarii ramane acolo pe lista de asteptare, astazi avem doar o versiune ultra-simplificata si adaptata 🙂 Mod de preparare Chec cu visine si crema mascarpone: […]

Prajitura cu morcovi

Prajitura cu morcovi

De cateva zile ideea de a face o prajitura cu morcovi nu-mi dadea pace. Am mai facut candva o reteta de prajitura cu morcovi, dar de aceasta data imi doream o varianta imbunatatita, mai bogata si mai aromata. Impulsul mi l-a dat prietena mea care a ridicat uimita din sprancene […]

Chec pufos cu visine

Chec pufos cu visine

Am tot facut de-a lungul vremii diverse retete de chec, dar astazi am vrut neaparat sa incerc acest chec pufos cu visine. Se face usor si rapid si nu ai nevoie pentru el de prea multe ingrediente. In plus, se poate face cu orice fructe, proaspete sau conservate. Pana apar […]