Tort cu mousse de iaurt si ciocolata – La multi ani tata!

de Miha
4131 vizualizări
Tort aniversar cu ciocolata si crema de iaurt

Astazi este ziua tatalui meu, implineste frumoasa varsta de 62 de ani. Sa fii sanatos draga tata si sa ne fii alaturi inca pe atatia ani, daca mai mult nu se poate. La multi ani!

Pentru aceasta ocazie am pregatit un tort cu ciocolata, bun, delicios, savuros… ok ok, ma opresc aici cu complimentele… :)))) …intregit de un mousse de iaurt pentru care as avea cam tot atatea complimente… :)))

Tort cu ciocolata si mousse de iaurt

Tort aniversar cu ciocolata si crema de iaurt

 

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingura cacao neagra
  • Pentru mousse de iaurt:
  • 200 g iaurt gras
  • 200 g lapte condensat indulcit
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra
  • 1 intaritor de frisca (doar daca este absolut necesar)
  • 5 g gelatina
  • Mousse de ciocolata:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 100 g lapte condensat
  • 5 g gelatina
  • Glazura de cacao:
  • 150 g zahar
  • 50 g cacao neagra
  • 100 ml apa
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 5 g gelatina

Mod de preparare Tort cu mousse de iaurt si ciocolata:

Blat:

Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana obtinem o spuma densa si lucioasa, ca de bezea.

Se amesteca galbenusurile cu uleiul, amestecand uosr, pana devin ca o crema. Se toarna peste spuma de albusuri si se mixeaza usor. In cazul in care mizxerul nu are o treapta mica de viteza se foloseste lingura.

Cacaoa se incorporeaza in faina, apoi se adauga in compozitia de albus si se amesteca usor cu o lingura, cu miscari de jos in sus.

Turnam compozitia intr-o tava (22 cm) tapetata cu hartie de copt (eu am folosit o cratita, pentru ca nu am o tava asa mica) sau unsa cu ulei si tapetata cu faina si se da la cuptor la foc mediu, pana trece testul cu scobitoarea.

Se scoate pe un gratar, se lasa la racit, apoi se taie in 2. Blatul nu va iesi foarte inalt, asta pentru ca vom avea nevoie de 2 blaturi subtiri.

Blat de tort

Mousse de iaurt:

Gelatina se hidrateaza in cateva linguri cu apa rece.

Intr-un castron amestecam iaurtul cu laptele condensat, amestecand usor cu o lingura.

Gelatina se pune pe baie de aburi si se incalzeste pana se dizolva si devine lichida. Adaugam cate o lingura din compozitia de iaurt, astfel incat sa aducem la aceeasi temperatura, apoi incorporam in ce-a ramas din compozitia de iaurt.

Smantana pentru frisca rece se mixeaza pana incepe sa capete consistenta, apoi se adauga zaharul si se bate in continuare pana devine teapana si pufoasa. Incorporam in compozitia de iaurt, amestecand usor cu o lingura, cu miscari de jos in sus. Dam la rece pana incepe sa se intareasca.

Intre timp pregatim mousse-ul de ciocolata:

Gelatina se hidrateaza in cateva linguri cu apa rece.

Ciocolata rupta bucatele o topim la foc mic impreuna cu jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca si laptele condensat. Omogenizam si lasam la racit. Cand s-a racorit si a ajuns la o temperatura suportabila la deget se adauga gelatina si se amesteca pana aceasta se dizolva si se incorporeaza in crema.

Restul de frisca se mixeaza, pana se intareste si devine pufoasa, apoi se incorporeaza usor, amestecand cu o lingura. Dam la rece pana incepe sa se intareasca.

In tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara, punem unul din blaturi, apoi cate un start de mousse, unul de ciocolata, unul de iaurt, unul deasupra celuilalt. Acoperim cu cel de-al 2-lea blat, invelim in folie si dam la rece pentru cateva ore. Peste noapte ar fi ideal.

Mousse de iaurt

  • Daca este nevoie, dupa ce am pus primul strat de mousse, dam cateva minute la congelator, pentru a se intari suficient.

Se rastoarna tortul pe un gratar asezat deasupra unei tavi si se acopera cu glazura de cacao pe care am preparat-o astfel:

Glazura de cacao:

Gelatina se hidrateaza in cateva linguri cu apa rece.

Amestecam zaharul cu cacaoa, apoi „desfacem” cu smantana pentru frisca si apa. Omogenizam si punem vasul la foc mic. Fierbem pana compozitia incepe sa se ingroase. Dam deoparte si lasam la racit. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina hidratata si omogenizam. Dam la frigider pana incepe sa se ingroase si ajunge la consistenta unei smantani.

  • Pentru siguranta, se trece glazura printr-o sita, pentru a indeparta eventualele cocoloase de cacao.

Turnam glazura peste tort incepand din centru. Fiind lichida ea se va scurge si va acoperi si marginile tortului. Se transfera tortul pe un platou si se da la rece pentru cateva ore, apoi se orneaza dupa preferinta si imaginatie.

Azi pe mine nu m-a lovit inspiratia :))) astfel ca am folosit niste ornamete pentru tort de la Dr Oetker

Tort cu mousse de iaurt si ciocolata

poate vă plac și rețetele

37 comentarii

DiaMar-bucataria galbena 9 august 2011 - 18:09

La multi ani cu sanatate tatalui tau.Petrecere frumoasa va doresc.

Răspuns
TeoBucatar 9 august 2011 - 18:17

Sa-ti traiasca,Miha!Multi ani sanatosi!Pup!

Răspuns
alison 9 august 2011 - 18:26

la multi ani,tot ce-i mai bun!ce bine e sa ai fete…:)

Răspuns
Dan-Irinel si Ionela 9 august 2011 - 18:35

La multi ani tatalui ,sa se bucure cu voi si alaturi de voi multi ani. Tortul,un deliciu cu o eleganta tipica .

Răspuns
gaby_d 9 august 2011 - 18:47

La multi ani si lui Mino si tatei!
Sa fie sanatosi si fericiti!

Răspuns
maria mihalache 9 august 2011 - 18:56

La multi ani cu sanatate, tatalui tau!

Răspuns
minoki 9 august 2011 - 18:56

Saru’ mana de tort! Arata foarte bine si cred ca e la fel de bun.La multi ani pentru tatal tau!

Răspuns
Adela Zilahi 9 august 2011 - 19:45

La multi ani tatalui tau! Multa sanatate si fericire alaturi de cei dragi! super delicios arata tortul!

Răspuns
Alexandrina 9 august 2011 - 20:00

La multi ani tatalui tau!
Superb tort!

Răspuns
Lory 9 august 2011 - 20:06

La multi ani!! sa fie sanatos sa-l aveti aproape multi,multi ani 🙂
Frumos tort i-ai pregatit!!!

Răspuns
Brindusa 9 august 2011 - 20:28

Sa-ti traiasca tatal, Miha! Si sa fie sanatos, alaturi de voi muuulti ani de acum incolo.

Răspuns
Ancuta 9 august 2011 - 20:31

La multi ani!!! Multa sanatate tatalui tau!!!

Răspuns
Sara & Miki 9 august 2011 - 20:56

La multi ani tatalui tau. Tortul e minunat.

Răspuns
Sara & Miki 9 august 2011 - 20:56

La multi ani tatalui tau. Tortul e minunat.

Răspuns
mandala 9 august 2011 - 21:18

La multi ani tatalui tau!

Răspuns
mandala 9 august 2011 - 21:20

Tortul este foarte aratos, cred ca a fost foarte foarte bun 1

Răspuns
FLORY 10 august 2011 - 4:16

Minunat tortul !La multi ani cu multa sanatate tatalui tau!

Răspuns
Anonymous 10 august 2011 - 6:43

LA MULTI ANI , leului tatic ! Sa fie sanatos si fericit , ca are cu ce se mandri cu-asa fata
http://www.youtube.com/watch?v=km_GOMn07
http://www.youtube.com/watch?v=WKlLEfaI_q0&feature=related
Diana

Răspuns
alexandru 10 august 2011 - 6:59

La multi ani cu multa sanatate ii urez si eu tatalui tau!
M-au impresionat cuvintele cu care i-ai facut urari in postarea ta, am convingerea ca tortul este minunat si ca tata este tare mandru si multumit sa aiba o asa fiica!
Petrecere frumoasa!
(ilda76)

Răspuns
Mimmi 10 august 2011 - 8:11

La multi ani tataului tau !! Tortul arata superb !

Răspuns
Ana Maria S 10 august 2011 - 8:17

La multi ani tatalui tau si felicitarile noastre pentru copilul pe care il are si pentru talentele copilului sau!

Răspuns
Valérie ( Franche-Comté ) 10 august 2011 - 9:08

Olala quelle délicieuse gourmandise et bien copieuse, je n’ai encore jamais essayer de faire de gros gâteaux
Je te souhaite une agréable journée
Valérie.

Răspuns
nadina73 10 august 2011 - 9:12

La multi ani! pentru tatal tau,iar tie felicitari pt minunatul tort.Simplu ,dar elegant,pupici

Răspuns
Alice 10 august 2011 - 13:31

La multi ani sanatosi si fericiti!
Frumos tortul!

Răspuns
Sophie 10 august 2011 - 13:32

la multi ani! sunt sigura ca o sa fie rasfatat la maxim 🙂

Răspuns
Bianka 10 august 2011 - 14:04

La multi ani, tort minunat

Răspuns
Licuta Marin 10 august 2011 - 16:36

Minunat tortuletul!!! Sanatate!.. si.. La multi ani!! pentru tatal tau!

Răspuns
Cristina 11 august 2011 - 7:58

La multi ani cu sanatate pentru tatal tau! Tortul arata minunat! Pupici

Răspuns
pansy 11 august 2011 - 9:19

Sa-ti traiasca tatal sanatos multi ani ! Gustos tort i-ai facut !

Răspuns
gratziela 11 august 2011 - 13:48

La foarte multi ani bunului tau tata si tot atat de multa sanatate! Fii fericita foarte multi ani de acum incolo si sa ai cui sa-i spui „tata”.

Răspuns
Anonymous 11 august 2011 - 13:48

La multi ani tatalui tau..super tort..ma gendesc sa l incerc si eu de Sf Maria..ca fetita mea e si Maria…dar tot nu reusesc sa gasesc lapte condensat..tu l-ai cumparat sau l-ai facut?Florina

Răspuns
Carucioare 11 august 2011 - 21:00

La multi ani pt el! si multa fericire!

Răspuns
"petale de culori" 12 august 2011 - 19:25

La multi ani cu sanatate!

Răspuns
Miha 13 august 2011 - 13:02

Multumesc tare mult tuturor pentru urari! Va imbratisez cu drag pe toti si va intorc urarile inzecit.

Imi pare rau ca din cauza unor probleme de sanatate in familie nu am putut fi aici sa raspund la momentul oportun.

Răspuns
Miha 13 august 2011 - 13:05

Florina, laptele condensat l-am cumparat. Din cate am inteles ar fi in Carrefour, dar daca nu gasesti il poti face si in casa. Am aici o reteta super rapida: http://dulciurifeldefel.blogspot.com/2010/10/lapte-condensat.html

Răspuns
raluka 11 decembrie 2011 - 20:09

O sectiune super de nota 20!am sa fac aceasta reteta!multumim ca ni le impartasiti!

Răspuns
Miha 11 decembrie 2011 - 20:16

Multumesc! Cu drag impart cu voi ceea ce fac si stiu! :*

Răspuns

Lasă un răspuns