Tort de ciocolata cu crema caramel

de Miha
13617 vizualizări
Tort cu crema de mascarpone cu caramel

Fe;lie de tort cu ciocolata cu crema mascarpone cu caramel

Nu e musai sa am un motiv ca sa fac tort, dar daca a fost 8 martie atunci  a fost unul numa’ bun si tare bine intemeiat 😉 Nu e vorba ca celorlalti ce au mancat din acest tort nu le-ar fi placut, dimpotriva… dar daca tot a fost pentru mine, am zis ca un tort de ciocolata cu crema caramel va fi sigur pe gustul meu 😉 :))

Tort cu crema de mascarpone cu caramel

Tort de ciocolata cu crema caramel

Nu e musai sa am un motiv ca sa fac tort, dar daca a fost 8 martie atunci  a fost unul numa’… Torturi tort de ciocolata, crema caramel European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 5.0/5
( 3 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 150 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 50 ml ulei
  • 50 ml lapte condensat neindulcit
  • 3 oua
  • 100 g zahar
  • 150 g faina
  • 1 praf de copt
  • esenta de rom
  • Pentru crema caramel:
  • 200 g zahar
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 100 g unt
  • 250 g mascarpone
  • 1 intaritor de frisca (daca este necesar)
  • 1 plic zahar vanilat
  • Pentru glazura de ciocolata:
  • 50 g ciocolata
  • lapte condensat neindulcit

Mod de preparare Tort de ciocolata cu crema caramel:

Blat:

Topim foc mic (sau la baine marie) ciocolata rupta bucatele impreuna cu untul, uleiul si laptele condensat. Amestecam continuu pana obtinem o compozitie omogena. Dam deoparte si lasam la racit.

In crema de ciocolata racita, adaugam pe rand galbenusurile mixand energic, apoi cernem deasupra faina si praful de copt. Omogenizam si aromam dupa gust cu esenta de rom.

Albusurile le mixam cu un praf de sare pana devin o spuma tare. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea ferma si lucioasa. Bezeaua o vom incorpora in compozitia cu ciocolata, in 2 reprize, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Impartim compozitia in 2 parti egale si coacem 2 blaturi intr-o tava (18 cm diametru) tapetata cu hartie de copt, in cuptorul incins la foc mediu, pentru cca 20 de minute fiecare. Cand sunt gata le scoatem pe un gratar, le lasam la racit, apoi le taiem in doua. Vom avea stfel 4 felii de blat.

Crema caramel cu mascarpone:

Zaharul se caramelizeaza. Se da deoparte si turnam 200 ml frisca lichida (atentie la aburi!) Punem din nou pe foc si amestecam continuu pana se topeste caramelul si compozitia incepe sa se ingroase, moment in care punem si untul. Amestecand continuu, si fierbem compozitia pana caramelul ajunge la consistenta dorita. Se lasa sa se raceasca foarte bine.

In caramelul bine racit punem mascarponele si mixam energic. Separat mixam restul de smantana pentru frisca cu zaharul vanilat pana devine ferma si pufoasa. O incorporam apoi in crema caramel cu mascarpone. Adaugati intaritorul de frisca doar daca vi se pare ca e prea moale crema (asa cum mi s-a parut mie 😉 :)) )

Asamblare Tort de ciocolata cu crema caramel:

Crema se imparte in 4 parti, apoi asamblam tortul in tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara. Invelim bine in folie si dam la rece. Crema ramasa se pune intr-un vas cu capac si se patreaza la frigider pana a doua zi cand vom rasturan tortul pe platou si-l vom orna cu ciocolata.

Pentru glazura se topeste ciocolata, apoi se toarna lapte condensat putin cate putin pana glazura ajunge la consistenta dorita.

Pofta buna! 😉

Tort cu blat de ciocolata si crema mascarpone cu caramel

 RETETA IN IMAGINI

Crema de mascarpone cu caramelTort cu crema de mascarpone si caramelTort cu crema de mascarpone si caramelTort cu crema de mascarpone si caramel

Ma gasiti si pe Facebook la DULCIURI FEL DE FEL

poate vă plac și rețetele

38 comentarii

sorina 25 martie 2015 - 0:40

imi vine sa il mananc din poze

Răspuns
Miha 18 aprilie 2015 - 11:41

😉
Multumesc!

Răspuns
Iulia 16 aprilie 2015 - 11:55

Vai, dar arata senzational. Eu si familia mea suntem mari fani ciocolata si trebuie sa incerc neaparat aceasta reteta. Ador mai ales felul in care l-ai decorat. Simplu, dar de efect cu ciocolata care se scurge si fulgii de cioco de pe centru. Trebuie sa ai si ochi artistic, nu doar fler la prajiturit. Felicitari pentru reteta minunata!

Răspuns
Miha 18 aprilie 2015 - 11:41

Multumesc frumos Iulia!

Răspuns
Ikem 21 aprilie 2015 - 23:24

O reteta de neiertat:)divin!

Răspuns
LARISA 22 octombrie 2015 - 10:24

Urgent, am nevoie de ajutor!! Acum am facut caramelul dar, zapacita, am pus untul in caramel imediat dupa ce am adaugat si frisca lichida, nu cand se ingroasa caramelul. Si ideea e ca nu mi s-a mai ingrosat!! Eu cred ca am lasat suficient pe foc…Este destul de subtire. Ce e de facut? Diseara am musafiri si tortul meu mai are pana la final. Sa pun iarasi pe foc caramelul? Intaritorul de frisca e suficient cat sa ingroase caramelul? Help!!
Multumesc!!

Răspuns
Miha 22 octombrie 2015 - 10:32

Caramelul se mai intareste dupa ce se raceste foarte bine. Eu zic sa-l lasi sa se raceasca si in functie de cum va fi vezi care va fi pasul urmator 😉

Răspuns
LARISA 22 octombrie 2015 - 10:57

Ok. astept..Merci mult! Incepe parca sa capete alta consistenta,…vad apoi ce si cum….

Răspuns
LARISA 23 octombrie 2015 - 16:19

Excelent tortul! Are un gust fantastic, ne-a cucerit pe toti! Ti-as trimite poze dar nu stiu cum..:)) Multumim din suflet pt aceasta reteta!

Răspuns
Miha 26 octombrie 2015 - 21:46

Ma bucur tare mult ca a fost pe placul vostru!
Poze imi poti trimite pe mail sau pe pagina de FB. Daca esti de acord le pot atasa la aceasta postare

Răspuns
Nicoleta 26 octombrie 2015 - 16:22

Doar 3 ouă la un tort așa înalt,? Ce dimensiune are tava? Mulțumesc.

Răspuns
Nicoleta 26 octombrie 2015 - 16:28

da, am citit mai cu atentie, 18 cm are tava

Răspuns
Nicoleta 26 octombrie 2015 - 16:25

Doar 3 oua la un tort asa inalt si mare ?

Răspuns
LARISA 5 noiembrie 2015 - 18:12

V-am trimis pozele pe FB….Dupca cum spuneam si in mesaj, voi repeta tortul si pt ziua mea…e cum nu se poate mai bun! Aaa…plus ca am dat reteta, respectiv link-ul la cateva prietene care au fost atrase de poze…

Răspuns
florentina 29 ianuarie 2016 - 9:54

De ce trebuie sa intoarcem tortul?

Răspuns
Miha 29 ianuarie 2016 - 11:39

pentru ca asa e mai usor de scos din tava si de scos folia 🙂

Răspuns
florentina 29 ianuarie 2016 - 20:45

Aha,am inteles.eu de obicei il asamblez direct in forma de copt si de aceea intrebam.
L-am facut astazi,maine il devoram,pare delicios.pt crema nu am avut nevoie de intaritor a iesit foarte bine.
O intrebare legata de blat,a iesit sfaramicios,mi s-a si rupt dupa ce l-am tait(l-am dres eu).intrebarea e :asa trebuie sa iasa sau am gresit eu pe undeva?

Răspuns
Miha 29 ianuarie 2016 - 21:27

probabil ca l-ai tinut un pic mai mult la cuptor

Răspuns
florentina 29 ianuarie 2016 - 21:43

Probabil☺ l-am lasat pe sot sa il pazeasca ca adormeam bebelina!a venit el cu tava la mine sa vad,dar cred ca era prea tarziu!!!

Răspuns
florentina 31 ianuarie 2016 - 17:54

L-am facut este delicios!am avut invitati si l-au laudat.
Crema este absolut delicioasa si se potriveste f bine cu blatul.se simte ciocolata din blat,este f bun.o sa il refac deoarece nu a mai ramas bucatica din el.
Data viitoare il fac fara glazura ca sa savurez mai bine crema delicioasa.
Multumesc de reteta!o sa mai fac din retetele tale.

Răspuns
Miha 7 octombrie 2016 - 9:21

si eu multumesc!

Răspuns
tatiana 6 octombrie 2016 - 21:13

puteti sa-mi spuneti de ce inaltime iese tortul??vreau sa- fac de ziua fetitei mele,in forma de pupusha cu rochie,si am nvoie de un tort inalt..multumesc mult

Răspuns
Miha 7 octombrie 2016 - 9:20

n-as putea sa-ti spun exact, undeva la 15-20 cm… cred!

Răspuns
Torina 5 noiembrie 2016 - 19:23

Nu trebuie si gelatina la crema ca sa nu avem emotii ca va curge?

Răspuns
Miha 5 noiembrie 2016 - 21:13

Daca va iesi mai moale un intaritor de frisca ar trebui sa fie de ajuns.
Crema se mai intareste stand la rece, umezeala va fi absorbita de blat… Dar daca vrei neaparat, poti pune si gelatina 😉

Răspuns
Nadia 20 decembrie 2016 - 15:40

Sotul meu este innebunit dupa caramel,si cred ca tortul acesta Este Ideal pt El.Dar am o problema.Nu stiu de unde sa cumpar lapte condensat neindulcit!
Precizez ca locuim in Italia.Avem magazine cu specific romanesc,dar gasesc numai lapte condensat dulce.Ce Pot sa fac?!

Răspuns
Miha 20 decembrie 2016 - 15:42

Poti inlocui cu smantana pentru frisca (frisca lichida)

Răspuns
Roman 21 decembrie 2016 - 14:48

Nu se insiropeaza blatul? Nu vreau sa fie uscat imi plac prajitutile insiropate aromate.

Răspuns
Miha 21 decembrie 2016 - 15:03

blatul este foarte moale si fraged, din punctul meu de vedere nu trebuie insiropat. Dar il poti insiropa daca asa iti place 🙂

Răspuns
Ramona 18 februarie 2017 - 22:32

Se poate face si cu blat cumparat din comert si eu sa fac crema?dar cred ca nu are acelasi gust,multumesc

Răspuns
Miha 19 februarie 2017 - 9:27

Se poate face si cu blat cumparat, dar cu siguranta nu va avea acelasi gust 🙂

Răspuns
Doran Aletta 19 aprilie 2017 - 12:28

cate kg are tortul
?

Răspuns
Miha 20 aprilie 2017 - 12:34

Aletta, nu-ti pot raspunde cu exactitate pentru ca nu am cantarit niciodata. Cu aproximatie, cred ca vreo 2 kg

Răspuns
Doran Aletta 20 aprilie 2017 - 13:35

Multumesc. te pup

Răspuns
Petruta 16 octombrie 2017 - 22:29

Buna. Am făcut si eu tortul…. concluzia : delicios. Însă am o întrebare glazura de ciocolata trebuie lăsată sa se răcească înainte de a o pune pe tort. Eu am pus-o cum am luat-o de pe foc si ni a ieșit tocmai bine?!?!

Răspuns
Miha 17 octombrie 2017 - 7:24

Pentru glazura banuiesc ca ai pus ciocolata cu laptele la topit. Nu este gresit, doar ca trebuia sa o lasa sa se raceasca. Data viioare topeste ciocolata (pe baie de aburi sau la microunde) apoi adauga laptele (sau frisca lichida) putin cate putin, pana ciocolata ajunge la consistenta dorita de tine. In acest fel, pana ajunge la consistenta numai bine se si raceste 😉
Ma bucur mult ca ti-a placut!

Răspuns
Valeria 29 decembrie 2018 - 16:14

Bună ziua. Pentru un tort cu diametru de 22 cm ar trebui sa dublez cantitatea? Mulțumesc?

Răspuns
Miha 29 decembrie 2018 - 16:18

cred ca e ok inca o jumatate de portie 🙂

Răspuns

Lasă un răspuns