Tort Joffre

de Miha
6436 vizualizări
Tort Joffre

Multa vreme mi-a ramas intiparit in minte aspectul impecabil al acestui tort Joffre.  Si cand a venit una din zilele acelea 😀 , zi cu pofta de dulce, de dulce cremos si ciocolatos am stiut ca reteta de tort Joffre este cea mai potrivita. Si s-a potrivit atat de bine, ca n-am simtit nici un fel de vinovatie cand am mancat doua felii una dupa alta :))))

Am schimbat un pic modul de preparare al retetei, asta pentru ca nu prea agreez ouale crude. Poate e doar un „pitic” , dar vreau sa fiu eu linistita ca le-am preparat termic, mai ales daca mananca si copiii sau altcineva din afara casei.

Dar destul cu vorbaria, haideti sa vedem cum se prepara acest minunat tort Joffre.

Tort Joffre

 

Ingrediente

  • 150 g unt
  • 4 oua
  • 250 g zahar pudra
  • 35 g cacao
  • 4 linguri apa
  • 2 linguri faina
  • un varf de lingurita praf de copt
  • esenta de rom
  • cacao pentru finisat

Mod de preparare Tort Joffre:

Se amesteca galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar, cacaoa si apa.

ingrediente tort joffre

Se pune vasul la baine marie pana compozitia se infierbanta foarte bine si nu se mai simt cristale de zahar. Dam deoparte si lasam la racit.

Untul lasat la temperatura camerei se mixeaza spuma cu restul de zahar. Se adauga cate putin, lingura cu lingura, din compozitia de cacao racita. Se mixeaza bine si se aromeaza dupa gust cu esenta de rom.

Compozitia obtinuta de imparte in doua parti. Una o vom pune la frigider, in cealalta vom incorpora faina amestecata cu praful de copt si albusurile batute spuma tare cu un praf de sare. Spuma de albusuri o vom incorpora in 2-3 reprize, astfel incat la sfarsit sa avem o compozitie spumoasa si aerata.

Turnam compozitia intr-o tava (20 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 30 de minute, pana blatul de tort trece testul cu scobitoarea.

blat tort joffre

Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit, apoi il taiem in doua parti. Punem crema pastrata la frigider intre cele 2 blaturi, pastrand o parte si pentru uns deasupra. Se pudreaza cu cacao si se da la frigider pentru macar 1 ora, dupa care se portioneaza dupa dorinta.

  • Tortul se poate orna in functie de preferinta fiecaruia.
  • Crema fiind una pe baza de unt se intareste destul de bine, asfel ca tortul trebuie lasat putin la temperatura camerei inainte de servire

Tort Joffre

Pofta buna! 😉

Tort Joffre

poate vă plac și rețetele

9 comentarii

roxana 17 februarie 2015 - 8:51

Blatul nu se în siropează deloc ?

Răspuns
Miha 17 februarie 2015 - 9:46

Nu se insiropeaza. Nici daca ar fi fost specificat in reteta originala ca trebuie, eu nu l-as fi insiropat :)) Blatul are o textura foarte placuta, moale si usor umeda… ce nu necesita insiropare. Asta in cazul in care nu-ti plac prajiturile foarte insiropate. Putin sirop n-are ce sa strice, daca o sa consideri ca este necesar 😉

Răspuns
Ana 27 august 2015 - 15:58

Bunica punea nuci in blat. Din pacate nu mai am cum sa o mai intreb reteta, oare e ok sa adaug? Multumesc

Răspuns
Miha 28 august 2015 - 23:08

Cred ca da, rau n-are ce sa fie 🙂

Răspuns
Ana 30 noiembrie 2015 - 16:46

A iesit excelent. Aproape cum il stiam de la bunica. Am o forma mare de tort asa ca nu am am oprit deloc crema, si am improvizat cu o spuma de ciocolata. As vrea totusi sa-l fac pentru mai multe persoane (si sa folosesc crema de ou ca umplutura de data asta :)) Cum as putea spori ingredientele?

Răspuns
Miha 1 decembrie 2015 - 16:53

Ma bucur ca ti-a placut! 😉
In functie de cat e de mare forma dublezi sau triplezi cantitatile

Răspuns
eandrei 8 ianuarie 2016 - 17:26

am inercat reteta si nu am fost foarte placut impresionata….este foarte gustos….dar a iesit cam tare ,blatul.de fapt s-a intarit dupa ce l-am asamblat(posibil sa nu-l fi lasat suficient sa se raceasca?!…sigur am gresit undeva si nu imi pot da seama unde…..iar in crema s-a simtit zaharul(probabil nu am frecat suficient untul cu zaharul). Il voi incerca iar,poate de data asta voi reusi…crema joffre este creme mea preferata.Daca mi-ai putea da un sfat….cu toate ca nu stiu sa iti spun unde am gresit….

Răspuns
Miha 8 ianuarie 2016 - 19:58

Blatul a fost tare cel mai probabil pentru ca l-ai copt prea mult.
Untul il mixezi cu zahar pana se topeste zaharul. Data viitoare foloseste zahar pudra, se topeste mai repede 😉

Răspuns
Nu iese ! 2 iulie 2019 - 1:39

Am facut exact dupa reteta siblatul a crescut foarte mult si s-a tuflit rau de tot. A ramas la 2 cm inaltime, n-am avut ce sa fac cu el si l-am aruncat.

Răspuns

Lasă un răspuns