Prajituri / Prajituri de post / Retete de prajituri

Negresa de post

Prietenii mi-au cerut o saptamana dedicata retetelor de post. Nu promit ca am s-o pot face, dar o sa ma stradui foarte tare šŸ™‚ Si uite-asa voi incepe cu o negresa de post absolut delicioasa, daca n-ai sti nici n-ai spune ca e o prajitura de post… fara lapte, fara oua…

negresa de post

Ingrediente

  • Blat:
  • 2 cani faina
  • 100 g zahar
  • 3 linguri cacao
  • 1/2 cana nuca macinata
  • 1 praf de copt
  • 1 cana si jumatate de apa minerala carbogazoasa
  • 1/2 cana ulei
  • 300 g dulceata de trandafiri
  • Pentru glazura:
  • 2 linguri cacao
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura ulei
  • 3 linguri apa
  • esenta de rom

Mod de preparare Negresa de post:

Blat:

Intr-un castron amestecam faina cu zaharul, cacaoa, praful de copt, un praf de sare si nuca macinata. Turnam apoi apa minerala si uleiul, omogenizand bine cu un tel. La sfarsit incorporam dulceata, amestecand bine.

  • folosind dulceata textura blatului va fi una moale si umeda. Daca veti folosi gem blatul va fi la fel de pufos, dar mai uscat
  • se poate folosi orice alt fel de dulceata, vedeti si voi ce aveti prin camara :))

Turnam compozitia intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pana suprafata prajiturii devine ferma la atingere. Lasam la racit in tava.

Glazura:

Punem cacaoaĀ  intr-o craticioara. Adaugam zaharul si omogenizam, apoi turnam apa si uleiul. Punem la foc mic si fierbem pana glazura ajunge la consistenta dorita. Lasam sa se raceasca, apoi aromam dupa gust cu esenta de rom.

Cand glazura este calduta,Ā  o turnam peste blat, apoi lasam sa se raceasca foarte bine. Se portioneaza dupa dorinta.

negresa de post

Tags: , , , , ,

Comentarii prin facebook

72 Comentarii

  1. Delicias Baruz says:

    Se hace la boca agua, quƩ bocado mƔs exquisito. Un abrazo, Clara.

  2. Arata divin!!!
    Si e cu dulceata de trandafiri…to do, must do!:))

    Te imbratisez, Miha!
    Ilda
    lavender Thouhghts

  3. Prajiturile de post sunt foarte bune.Iau o bucatica de negresa!

  4. ramo says:

    Ce dulceata pot sa pun in loc de cea de trandafiri?

    • Ramo, am scris in reteta, poti folosi orice alt fel de dulceata. Ce ai…ce-ti place… Poti folosi si gem, dar prajitura va capata o alta textura.

  5. daniela says:

    unde se gaseste dulceata de trandafiri de cumparat??

    • Eu am avut adus de o prietena din Republica Moldova, dar am vazut zilele trecute si in Auchan. Posibil sa fie in orice supermarket.

  6. Arata minunat!!!! Miha, fur si e o portie, bine? šŸ™‚

  7. Oana says:

    Desi nu tin post, o s-o incerc chiar azi. Arata minunat si sunt convinsa ca e super gustoasa.

  8. Diana says:

    Delicata si f aratoasa .

  9. Anca says:

    Buna,merge sa o insiropez si sa o folosesc ca blat de tort?As vrea sa fac un tort de post si cau o reteta de blat.Multumesc anticipat.

    • Anca, blatul are deja o consistenta umeda, nu merge insiropat. Si nici nu merge taiat in 2. Poate doar sa faci blatul si sa pui crema deasupra, fara sa-l mai tai. Daca pui gem in loc de dulceata s-ar putea sa poata fi taiat, blatul capata o alta consistenta… mai aspra, ca sa zic asa.

  10. Georgiana Alina says:

    Putem sa folosim miere de albine in loc de dulceata/gem?

    • Georgiana, n-am incercat niciodata deci nu pot sa spun. Dar fiind mai dulce decat dulceata/gem si mai grea… s-ar putea sa iasa cu totul altceva… Daca incerci sa ne spui si noua cum iese. Astfel invatam impreuna. Multumesc >:D<

  11. Raluca says:

    Foarte buna prajiturica. Am facut-o aseara, rapid si usor! ca sa nu mai spunem cat e de gustoasa! Multumim pentru reteta! Sa ai un week-end superb!

  12. Mgd says:

    Hei..:-)..daca nu am nuca pot sa o inlocuiesc cu altceva.??:).ms

  13. teodora says:

    foarte, foarte buna. eu am pus dulceata de mure.multumesc pentru reteta, toate cele bune!!

  14. andreea says:

    eu o incerc chiar acum…o fac cu nuca de cocos si dulceata de visine!!

  15. tocmai am bagat si eu la facut prajiturica! multumesc de reteta!

  16. Emilia says:

    Este un desert minunat…am facut-o cu dulceata de capsuni si almendre si pot spune ca e delicioasa…salutari si numai bine

  17. Raluca Nitu says:

    Foarte buna si simpla reteta de negresa de post! Am facut-o de mai multe ori deja, chiar si cand nu era post; i-am facut o glazura din ciocolata cu lapte topita si a fost fff buna! Iar dulceata de trandafiri am inlocuit-o cu gem de caise amestecat cu gem de prune, ca din astea aveam… Delicioasa! Multumim pentru reteta!

  18. Andreea says:

    As vrea sa stiu cate portii ies, daca pun atat cat scrie in reteta?

    • Andreea, tava e de 20/30 cm… in functie de cat de mari le tai vei avea si portiile. Daca tai patrate de cca 4-5 cm vei avea in jur de 20 de bucati šŸ˜‰

  19. gabi says:

    este la cuptor sper sa-mi iasa am pus dulceata de zmeura!,multumim pt. reteta.

  20. gabi says:

    a iesit o prajitura minunata! multumim!

  21. ileana says:

    intr o saptamana am facut reteta de 5 ori cu diverse sortimente de dulceata si de fiecare data a iesit excelent, felicitari si multe multumiri!

  22. nico says:

    buna….cat timp de coacere necesita ?

    • Buna! Scuze ca raspund cu intarziere, dar am fost plecata si n-am avut acces la net.
      Timpul de coacere difera de la un cuptor la altul, dar ca idee am scris in reteta „dam la cuptor la foc mediu, pana suprafata prajiturii devine ferma la atingere” >:D<

  23. Catalina says:

    Hello,
    Ai uitat sa pui romul šŸ™‚

    Spor!

  24. E BUNA RETEA SI CHIAR IMI PLACE

  25. emanuela says:

    daca am doar tava pentru aragaz???? e ok?

  26. Raluca says:

    Daca vreau sa nu fac varianta de post inlocuiesc apa minerala cu lapte, nu?

  27. madalina teodorescu says:

    foarte buna reteta!cu toate ca am doar 13 ani gatesc multe dulciuri…maine este aniversarea bunicii mele si pe langa tort am mai facut si aceasta negresa

  28. a fost delicioasa

    fooarte

  29. Gabriella says:

    Am facut si eu de 2 ori aceasta prajitura care mi-a iesit un deliciu

  30. Foarte buna reteta, multumesc

  31. Mariana says:

    Abia am terminat aceasta prajitura.Este delicioasa!Va recomand sa o incercati cu toata inima, este foarte simplu de facut, economica si foarte delicioasa;)
    Atentie la dimensiunile tavii,eu spre exemplu am o tava atipica, mai mare decat cea din reteta si am dublat cantitatile.
    Felicitari pentru reteta!

  32. vera says:

    Nu mi-a iesit. E cruda. De ce?

  33. stama elena says:

    buna! negresa e delicioasa, dar am o singura problema: cum fac sa o pot taia estetic? šŸ˜€ glazura e lipicioasa si se prinde de cutit, singura modalitate a fost sa inmoi mereu cutitul in apa fierbinte… gresesc oare ceva la glazura?
    multumesc!

  34. emi b says:

    Foarte buna praji, am facut-o si eu de cateva ori pana acum si a fost un real succes :). Eu am pus gem de prune ;). La crema am mai adaugat cateva linguri de apa.
    Multumim pt.reteta šŸ™‚

  35. Cristina says:

    Draga Miha, am facut si eu prajitura, dar cu gem de prune, a iesit o nebunie. Multumesc mult, la cat mai multe retete minunate!

  36. doina says:

    super am facut si mia placut

  37. roxana says:

    Pot sa nu pun nuci , apa minerala o pot inlocui cu apa ?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile necesare sunt marcate *

*

Mai multe rețete...

Tiramisu cu portocale

Tiramisu cu portocale

Mod de preparare Tiramisu cu portocale: Se freaca galbenusurile cu zaharul si o lingurita de zahar vanilat pana se albesc si devin ca o crema. Adaugam sucul de portocale si punem vasul la baine marie. Fierbem fara a da in clocot, pana crema se incalzeste bine si nu se mai […]

Prajitura cu budinca de ciocolata si piscoturi

Prajitura cu budinca de ciocolata si piscoturi

Mod de preparare Prajitura cu budinca de ciocolata si piscoturi: Blat: Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul treptat si mixam in continuare pana bezeaua devine lucioasa. Adaugam galbenusurile amestecate cu uleiul, coaja de lamaie si esenta de vanilie. Amestecam usor, la viteza cea mai […]

Prajitura cu crema de vanilie si caramel

Prajitura cu crema de vanilie si caramel

Mod de preparare Prajitura cu crema de vanilie si caramel: Blat: Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul treptat si mixam in continuare pana bezeaua devine lucioasa. Adaugam galbenusurile amestecate cu uleiul, coaja de lamaie si esenta de vanilie. Amestecam usor, la viteza cea mai […]

Prajitura Greta Garbo

Prajitura Greta Garbo

Mod de preparare Prajitura Greta Garbo: Foi: Punem faina intr-un castron si o amestecam cu un praf de sare, coaja de lamaie, drojdia uscata si zaharul pudra.Ā  Facem o adancitura in mijloc si punem untul topit, smantana si ouale. Framantam pana se incorporeaza toate ingredientele si obtinem un aluat moale, […]