Negresa de post

Prietenii mi-au cerut o saptamana dedicata retetelor de post. Nu promit ca am s-o pot face, dar o sa ma stradui foarte tare šŸ™‚ Si uite-asa voi incepe cu o negresa de post absolut delicioasa, daca n-ai sti nici n-ai spune ca e o prajitura de post… fara lapte, fara oua…

negresa de post

Ingrediente

  • Blat:
  • 2 cani faina
  • 100 g zahar
  • 3 linguri cacao
  • 1/2 cana nuca macinata
  • 1 praf de copt
  • 1 cana si jumatate de apa minerala carbogazoasa
  • 1/2 cana ulei
  • 300 g dulceata de trandafiri
  • Pentru glazura:
  • 2 linguri cacao
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura ulei
  • 3 linguri apa
  • esenta de rom
loading...

Mod de preparare Negresa de post:

Blat:

Intr-un castron amestecam faina cu zaharul, cacaoa, praful de copt, un praf de sare si nuca macinata. Turnam apoi apa minerala si uleiul, omogenizand bine cu un tel. La sfarsit incorporam dulceata, amestecand bine.

  • folosind dulceata textura blatului va fi una moale si umeda. Daca veti folosi gem blatul va fi la fel de pufos, dar mai uscat
  • se poate folosi orice alt fel de dulceata, vedeti si voi ce aveti prin camara :))

Turnam compozitia intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pana suprafata prajiturii devine ferma la atingere. Lasam la racit in tava.

Glazura:

Punem cacaoaĀ  intr-o craticioara. Adaugam zaharul si omogenizam, apoi turnam apa si uleiul. Punem la foc mic si fierbem pana glazura ajunge la consistenta dorita. Lasam sa se raceasca, apoi aromam dupa gust cu esenta de rom.

Cand glazura este calduta,Ā  o turnam peste blat, apoi lasam sa se raceasca foarte bine. Se portioneaza dupa dorinta.

negresa de post

loading...

Comentarii prin Facebook

Comentarii

    1. Ramo, am scris in reteta, poti folosi orice alt fel de dulceata. Ce ai…ce-ti place… Poti folosi si gem, dar prajitura va capata o alta textura.

    1. Eu am avut adus de o prietena din Republica Moldova, dar am vazut zilele trecute si in Auchan. Posibil sa fie in orice supermarket.

  1. Desi nu tin post, o s-o incerc chiar azi. Arata minunat si sunt convinsa ca e super gustoasa.

  2. Buna,merge sa o insiropez si sa o folosesc ca blat de tort?As vrea sa fac un tort de post si cau o reteta de blat.Multumesc anticipat.

    1. Anca, blatul are deja o consistenta umeda, nu merge insiropat. Si nici nu merge taiat in 2. Poate doar sa faci blatul si sa pui crema deasupra, fara sa-l mai tai. Daca pui gem in loc de dulceata s-ar putea sa poata fi taiat, blatul capata o alta consistenta… mai aspra, ca sa zic asa.

    1. Georgiana, n-am incercat niciodata deci nu pot sa spun. Dar fiind mai dulce decat dulceata/gem si mai grea… s-ar putea sa iasa cu totul altceva… Daca incerci sa ne spui si noua cum iese. Astfel invatam impreuna. Multumesc >:D<

  3. Foarte buna prajiturica. Am facut-o aseara, rapid si usor! ca sa nu mai spunem cat e de gustoasa! Multumim pentru reteta! Sa ai un week-end superb!

  4. foarte, foarte buna. eu am pus dulceata de mure.multumesc pentru reteta, toate cele bune!!

  5. Este un desert minunat…am facut-o cu dulceata de capsuni si almendre si pot spune ca e delicioasa…salutari si numai bine

  6. Foarte buna si simpla reteta de negresa de post! Am facut-o de mai multe ori deja, chiar si cand nu era post; i-am facut o glazura din ciocolata cu lapte topita si a fost fff buna! Iar dulceata de trandafiri am inlocuit-o cu gem de caise amestecat cu gem de prune, ca din astea aveam… Delicioasa! Multumim pentru reteta!

    1. Andreea, tava e de 20/30 cm… in functie de cat de mari le tai vei avea si portiile. Daca tai patrate de cca 4-5 cm vei avea in jur de 20 de bucati šŸ˜‰

  7. intr o saptamana am facut reteta de 5 ori cu diverse sortimente de dulceata si de fiecare data a iesit excelent, felicitari si multe multumiri!

    1. Buna! Scuze ca raspund cu intarziere, dar am fost plecata si n-am avut acces la net.
      Timpul de coacere difera de la un cuptor la altul, dar ca idee am scris in reteta „dam la cuptor la foc mediu, pana suprafata prajiturii devine ferma la atingere” >:D<

  8. foarte buna reteta!cu toate ca am doar 13 ani gatesc multe dulciuri…maine este aniversarea bunicii mele si pe langa tort am mai facut si aceasta negresa

  9. Abia am terminat aceasta prajitura.Este delicioasa!Va recomand sa o incercati cu toata inima, este foarte simplu de facut, economica si foarte delicioasa;)
    Atentie la dimensiunile tavii,eu spre exemplu am o tava atipica, mai mare decat cea din reteta si am dublat cantitatile.
    Felicitari pentru reteta!

  10. buna! negresa e delicioasa, dar am o singura problema: cum fac sa o pot taia estetic? šŸ˜€ glazura e lipicioasa si se prinde de cutit, singura modalitate a fost sa inmoi mereu cutitul in apa fierbinte… gresesc oare ceva la glazura?
    multumesc!

    1. Nu gresesti cu nimic, asta este cea mai buna modalitate de a taia orice prajitura cu glazura de ciocolata šŸ˜‰

  11. Foarte buna praji, am facut-o si eu de cateva ori pana acum si a fost un real succes :). Eu am pus gem de prune ;). La crema am mai adaugat cateva linguri de apa.
    Multumim pt.reteta šŸ™‚

  12. Draga Miha, am facut si eu prajitura, dar cu gem de prune, a iesit o nebunie. Multumesc mult, la cat mai multe retete minunate!

  13. Daca nu pun gem deloc, se modifica reteta? As fi vrut sa nu iasa cleioasa. Reusesc fara gem/dulceata?

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *