Prajituri / Prajituri de post / Retete de prajituri

Negresa de post

Prietenii mi-au cerut o saptamana dedicata retetelor de post. Nu promit ca am s-o pot face, dar o sa ma stradui foarte tare :) Si uite-asa voi incepe cu o negresa de post absolut delicioasa, daca n-ai sti nici n-ai spune ca e o prajitura de post… fara lapte, fara oua…

negresa de post

Ingrediente

  • Blat:
  • 2 cani faina
  • 100 g zahar
  • 3 linguri cacao
  • 1/2 cana nuca macinata
  • 1 praf de copt
  • 1 cana si jumatate de apa minerala carbogazoasa
  • 1/2 cana ulei
  • 300 g dulceata de trandafiri
  • Pentru glazura:
  • 2 linguri cacao
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura ulei
  • 3 linguri apa
  • esenta de rom

Mod de preparare Negresa de post:

Blat:

Intr-un castron amestecam faina cu zaharul, cacaoa, praful de copt, un praf de sare si nuca macinata. Turnam apoi apa minerala si uleiul, omogenizand bine cu un tel. La sfarsit incorporam dulceata, amestecand bine.

  • folosind dulceata textura blatului va fi una moale si umeda. Daca veti folosi gem blatul va fi la fel de pufos, dar mai uscat
  • se poate folosi orice alt fel de dulceata, vedeti si voi ce aveti prin camara :))

Turnam compozitia intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pana suprafata prajiturii devine ferma la atingere. Lasam la racit in tava.

Glazura:

Punem cacaoa  intr-o craticioara. Adaugam zaharul si omogenizam, apoi turnam apa si uleiul. Punem la foc mic si fierbem pana glazura ajunge la consistenta dorita. Lasam sa se raceasca, apoi aromam dupa gust cu esenta de rom.

Cand glazura este calduta,  o turnam peste blat, apoi lasam sa se raceasca foarte bine. Se portioneaza dupa dorinta.

negresa de post

Tags: , , , , ,

Comentarii prin facebook

66 Comentarii

  1. Delicias Baruz says:

    Se hace la boca agua, qué bocado más exquisito. Un abrazo, Clara.

  2. Arata divin!!!
    Si e cu dulceata de trandafiri…to do, must do!:))

    Te imbratisez, Miha!
    Ilda
    lavender Thouhghts

  3. Prajiturile de post sunt foarte bune.Iau o bucatica de negresa!

  4. ramo says:

    Ce dulceata pot sa pun in loc de cea de trandafiri?

    • Ramo, am scris in reteta, poti folosi orice alt fel de dulceata. Ce ai…ce-ti place… Poti folosi si gem, dar prajitura va capata o alta textura.

  5. daniela says:

    unde se gaseste dulceata de trandafiri de cumparat??

    • Eu am avut adus de o prietena din Republica Moldova, dar am vazut zilele trecute si in Auchan. Posibil sa fie in orice supermarket.

  6. Arata minunat!!!! Miha, fur si e o portie, bine? :)

  7. Oana says:

    Desi nu tin post, o s-o incerc chiar azi. Arata minunat si sunt convinsa ca e super gustoasa.

  8. Diana says:

    Delicata si f aratoasa .

  9. Anca says:

    Buna,merge sa o insiropez si sa o folosesc ca blat de tort?As vrea sa fac un tort de post si cau o reteta de blat.Multumesc anticipat.

    • Anca, blatul are deja o consistenta umeda, nu merge insiropat. Si nici nu merge taiat in 2. Poate doar sa faci blatul si sa pui crema deasupra, fara sa-l mai tai. Daca pui gem in loc de dulceata s-ar putea sa poata fi taiat, blatul capata o alta consistenta… mai aspra, ca sa zic asa.

  10. Georgiana Alina says:

    Putem sa folosim miere de albine in loc de dulceata/gem?

    • Georgiana, n-am incercat niciodata deci nu pot sa spun. Dar fiind mai dulce decat dulceata/gem si mai grea… s-ar putea sa iasa cu totul altceva… Daca incerci sa ne spui si noua cum iese. Astfel invatam impreuna. Multumesc >:D<

  11. Raluca says:

    Foarte buna prajiturica. Am facut-o aseara, rapid si usor! ca sa nu mai spunem cat e de gustoasa! Multumim pentru reteta! Sa ai un week-end superb!

  12. Mgd says:

    Hei..:-)..daca nu am nuca pot sa o inlocuiesc cu altceva.??:).ms

  13. teodora says:

    foarte, foarte buna. eu am pus dulceata de mure.multumesc pentru reteta, toate cele bune!!

  14. andreea says:

    eu o incerc chiar acum…o fac cu nuca de cocos si dulceata de visine!!

  15. tocmai am bagat si eu la facut prajiturica! multumesc de reteta!

  16. Emilia says:

    Este un desert minunat…am facut-o cu dulceata de capsuni si almendre si pot spune ca e delicioasa…salutari si numai bine

  17. Raluca Nitu says:

    Foarte buna si simpla reteta de negresa de post! Am facut-o de mai multe ori deja, chiar si cand nu era post; i-am facut o glazura din ciocolata cu lapte topita si a fost fff buna! Iar dulceata de trandafiri am inlocuit-o cu gem de caise amestecat cu gem de prune, ca din astea aveam… Delicioasa! Multumim pentru reteta!

  18. Andreea says:

    As vrea sa stiu cate portii ies, daca pun atat cat scrie in reteta?

    • Andreea, tava e de 20/30 cm… in functie de cat de mari le tai vei avea si portiile. Daca tai patrate de cca 4-5 cm vei avea in jur de 20 de bucati ;)

  19. gabi says:

    este la cuptor sper sa-mi iasa am pus dulceata de zmeura!,multumim pt. reteta.

  20. gabi says:

    a iesit o prajitura minunata! multumim!

  21. ileana says:

    intr o saptamana am facut reteta de 5 ori cu diverse sortimente de dulceata si de fiecare data a iesit excelent, felicitari si multe multumiri!

  22. nico says:

    buna….cat timp de coacere necesita ?

    • Buna! Scuze ca raspund cu intarziere, dar am fost plecata si n-am avut acces la net.
      Timpul de coacere difera de la un cuptor la altul, dar ca idee am scris in reteta “dam la cuptor la foc mediu, pana suprafata prajiturii devine ferma la atingere” >:D<

  23. Catalina says:

    Hello,
    Ai uitat sa pui romul :)

    Spor!

  24. E BUNA RETEA SI CHIAR IMI PLACE

  25. emanuela says:

    daca am doar tava pentru aragaz???? e ok?

  26. Raluca says:

    Daca vreau sa nu fac varianta de post inlocuiesc apa minerala cu lapte, nu?

  27. madalina teodorescu says:

    foarte buna reteta!cu toate ca am doar 13 ani gatesc multe dulciuri…maine este aniversarea bunicii mele si pe langa tort am mai facut si aceasta negresa

  28. a fost delicioasa

    fooarte

  29. Gabriella says:

    Am facut si eu de 2 ori aceasta prajitura care mi-a iesit un deliciu

  30. Foarte buna reteta, multumesc

  31. Mariana says:

    Abia am terminat aceasta prajitura.Este delicioasa!Va recomand sa o incercati cu toata inima, este foarte simplu de facut, economica si foarte delicioasa;)
    Atentie la dimensiunile tavii,eu spre exemplu am o tava atipica, mai mare decat cea din reteta si am dublat cantitatile.
    Felicitari pentru reteta!

  32. vera says:

    Nu mi-a iesit. E cruda. De ce?

  33. stama elena says:

    buna! negresa e delicioasa, dar am o singura problema: cum fac sa o pot taia estetic? :D glazura e lipicioasa si se prinde de cutit, singura modalitate a fost sa inmoi mereu cutitul in apa fierbinte… gresesc oare ceva la glazura?
    multumesc!

  34. emi b says:

    Foarte buna praji, am facut-o si eu de cateva ori pana acum si a fost un real succes :). Eu am pus gem de prune ;). La crema am mai adaugat cateva linguri de apa.
    Multumim pt.reteta :)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai multe rețete...

Prajituri cu ciocolata

Prajituri cu ciocolata

Mod de preparare Prajituri cu ciocolata: Blat: Punem intr-un vas ciocolata rupta bucatele, untul, uleiul si smantana pentru frisca. Punem vasul pe foc mic (sau la baine marie) si amestecam continuu pana obtinem o compozitie omogena. Dam deoparte si lasam la racit. In crema de ciocolata racita, adaugam galbenusurile mixand […]

Prajitura cu ciocolata si blat de cocos

Prajitura cu ciocolata si blat de cocos

Mod de preparare Prajitura cu ciocolata si blat de cocos: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana spuma devine lucioasa si se tine bine de paletele mixerului. Se aromeaza dupa gust cu esenta de vanilie, se toarna in ploaie […]

Tiramisu pentru copii

Tiramisu pentru copii

Mod de preparare Tiramisu pentru copii: Ciocolata rupta bucatele se pune intr-un vas impreuna cu smantana pentru frisca si se topeste la foc mic sau la baine-marie. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca, apoi punem vasul la congelator, sa se raceasca foarte bine crema de ciocolata. Crema de ciocolata racita […]

Prajitura rapida cu ciocolata

Prajitura rapida cu ciocolata

Mod de preparare Prajitura rapida cu ciocolata: Ciocolata rupta bucatele si untul se topesc la foc mic sau la baine marie. Se adauga coaja de portocala, se omonenizeaza compozitia si se lasa la racit. In compozitia de ciocolata racita se adauga zaharul si se mixeaza bine. Urmeaza apoi ouale, pe […]