Dulciuri / Retete de prajituri

Papanasi prajiti

Sincera sa fiu, multa vreme eu n-am stiut decat de papanasi moldovenesti, pentru ca asa se fac la noi in Moldova. Asa erau facuti si de bunica si de mama si de toate neamurile noastre. Apoi am descoperit ca prin alte parti se fac altfel, arata altfel si gustul e altfel. Papanasii prajiti seamana mai mult cu niste gogosi cu branza, in timp ce papanasii modovenesti sunt ca niste parjoale si plini de branza. Copii fiind ii mancam ca atare, mai tarziu descoperind ca sunt grozavi daca torni peste ei smantana (multa! 😀 ) indulcita

Reteta de papanasi prajiti diferita de cea din Moldova, n-am experimentat-o decat la restaurant. Si cum piticii mei ma tot rugau sa le fac „ori papanasi, ori gogosi… nu conteaza” 🙂 am hotarat sa o fac si acasa, convinsa fiind ca impusc 2 iepuri dintr-un foc :))))

Papanasi prajiti cu smantana si dulceata

 

Ingrediente

  • 500 g branza de vaci
  • 2 oua
  • 100 g zahar
  • ~400 g faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie (sau orice alta aroma va place)
  • smantana si dulceata pentru servit
  • ulei pentru prajit
loading...

Mod de preparare Papanasi prajiti:

Intr-un bol amestecam branza cu zaharul, esenta de vanilie,un praf de sare si ouale. Adaugam treptat faina si praful de copt si omogenizam. Vom avea un aluat moale, usor lipicios, dar care poate fi usor de modelat.

Lasam aluatul sa se „odihneasca” 10-15 minute, il arsturnam pe masa presarata cu faina, apoi il impartim in bucati de cca 40-50 grame si tot atatea bucati de cca 10-15 grame. Puteti sa impartiti si in bucati mai mari, nu e nicio problema.

Fiecare bucata de aluat o modelam sub forma de sfera. Bucatile mari le aplatizam, le dam forma rotunda si le facem cate o gaura in mijloc.

Prajim papanasii in uleiul foarte bine incins, la foc mic spre mediu, pana se rumenesc frumos.

  • Imediat ce i-am plonjat in ulei si s-au ridicat la suprafata i-am intors pe partea cealalta si am continuat prajirea. In acest mod si-au pastrat forma frumoasa, nu au „explodat”

Dupa ce s-au prajit ii scoatem pe un platou pe care am pus prosoape de bucatarie, sa se absoarba surplusul de ulei.

Se servesc calzi cu smantana si dulceata. Eu am folosit dulceata de caise, voi puteti folosi de oricare aveti si de care va place 🙂

Pofta buna! 😉

papanasi prajiti

 

RETETA IN IMAGINI

Tags: , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Panna Cotta cu caramel

Panna Cotta cu caramel

Mod de preparare Panna Cotta cu caramel: Gelatina o punem la hidratat in apa rece, atat cat sa fie bine acoperita cu apa. Punem laptele, smantana pentru frisca, zaharul si semintele de vanilie intr-un vas pe foc mic si aducem la punctul de fierbere. Fierbem fara a da in clocot, […]

Trufe din lapte condensat

Trufe din lapte condensat

Mod de preparare Trufe din lapte condensat: Laptele condensat cu cacao se pune intr-o craticioara impreuna cu untul. Se pune la foc mic si amestecand continuu se fierbe (nu cred ca a durat mai mult de 5 minute) pana compozitia se ingroasa usor. Se adauga biscuitii macinati si se omogenizeaza. […]

Crema de vanilie – reteta de baza

Crema de vanilie – reteta de baza

Mod de preparare Crema de vanilie: Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza. In loc de amidon se poate folosi faina, dar crema va trebui fiarta mai mult, sa nu ramana faina cruda Turnam laptele amestecand usor, sa […]

Inghetata de casa cu Dulce de Leche

Inghetata de casa cu Dulce de Leche

Mod de preparare Inghetata de casa cu Dulce de Leche: Cel mai simplu ar fi daca ati gasi de cumparat Dulce de Leche. Daca nu, il puteti prepara acasa dintr-o cutie de lapte condensat indulcit, dupa cum am aratat AICI Se poate prepara cu cateva zile inainte si se foloseste […]