Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura „Tavalita” cu ciocolata

O prajitura de casa foarte usor de facut, dar deosebit de gustoasa. Pe langa toate acestea este si foarte aspectuoasa. Noua nu ne lipseste niciodata de pe masa festiva de Sarbatori 😉

Prajitura Tavalita cu nuca si ciocolata

Ingrediente

  • * Pentru blat:
  • * 6 oua
  • * 200 g zahar
  • * 50 g unt
  • * 1 praf de copt
  • * 1 cana faina
  • * esenta de vanilie
  • * Pentru sosul de ciocolata:
  • * 400 g ciocolata
  • * 200 g unt
  • * ~50 ml lapte
  • * esenta de rom
  • * Pentru „tavaleala” :))
  • * nuca macinata

Mod de preparare  Prajitura „Tavalita” cu ciocolata:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si esenta de vanilie si se mixeaza pana devin lucioase, ca pentru bezea.

Galbenusurile se mixeaza cu untul topit si se toarna peste albusuri. Adaugam faina amestecata cu praful de copt si omogenizam.

Turnam compozitia intr-o tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pana se rumeneste. Se face proba cu scobitoarea.

Blatul copt si racit se taie cubulete de marime potrivita.

Blat pentru prajitura tavalita

Sosul de ciocolata:

Ciocolata o topim impreuna cu untul moale, apoi adaugam laptele si omogenizam. Daca mai este nevoie se adauga mai mult lapte, atat cat sa obtinem un sos de consistenta unei smantani subtiri.

Fiecare cubulet de blat il trecem prin sosul de ciocolata, pe toate partile, apoi il tavalim prin nuca macinata, din abundenta.

Tavalita cu ciocolata

Tags: , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

10 Comentarii

  1. Oh, Miha, ce frumos arata „tavalita” aceasta! Eu o fac aproape la fel, doar ca blatul are si cacao. ce pofta mi s-a facut! Am pe cineva foarte drag care este incantat de prajitura asta atat de simpla, dar foarte buna si cred ca o sa profit de ocazie sa fac si eu varianta ta. Daca-ti face placere, la mine pe blog sunt cateva premii foarte frumoase, oferite de mine tuturor, deci si tie, pentru ca te admir foarte mult.

  2. Trebe so fac si eu, ce bunatate

  3. Maine vin la vizita saptamanala. Sa-mi pasterzi si mie o bucatica. Pleeeeaaaaaseeee!

  4. Miha arata de nota 10. O sa o fac si eu cred ca merita.Iti urez o zi frumoasa in continuare.

  5. Nici nu mai discut trebuie sa o execut cat de curand,arata demential,am si salvat reteta!pupik!

  6. carmen says:

    grozava reteta.sigur o incerc si eu

  7. daniel says:

    e fffffffffffffffffffffffff buna am facuto si eu

  8. bruneta says:

    Delicios!

  9. Ileana says:

    Buna, as dori sa stiu cana de faina specificata ca ingredient pentru blat cat gramaj are? Mersi frumos!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Cornulete cu rahat

Cornulete cu rahat

Mod de preparare Cornulete cu rahat: Untul topit partial se mixeaza cu un praf de sare, coaja de portocale, galbenusurile si smantana pentru frisca. Se adauga praful de copt si faina si se framanta un aluat elastic si nelipicios. In functie de tipul de faina folosit e posibil sa trebuiasca […]

Prajitura cu nuca si crema mascarpone

Prajitura cu nuca si crema mascarpone

Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema mascarpone: Blat cu nuca: Nuca macinata, zaharul si apa se pun intr-o cratita, la foc mic. Se fierb pana scade apa si amestecul se ingroasa (va incepe sa miroase frumos a nuca prajita ? ) Se adauga cacaoa si pesmetul de biscuiti. […]

Prajitura Krantz

Prajitura Krantz

Mod de preparare Prajitura Krantz: Blat: Vom imparti ingredientele pentru blat in 2 parti si vom coace separat 2 foi in tava mare de aragaz (40/30 cm) Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce […]

Paleuri cu crema de lamaie

Paleuri cu crema de lamaie

Mod de preparare Paleuri cu crema de lamaie: Paleuri: Untul topit partial se mixeaza cu zaharul, un praf de sare si coaja de lamaie pana devine ca o crema si nu se mai simt cristale de zahar. In crema de unt adaugam ouale, unul cate unul, si mixam bine dupa […]