Prajituri / Retete de prajituri

Prajitura „Tavalita” cu ciocolata

O prajitura de casa foarte usor de facut, dar deosebit de gustoasa. Pe langa toate acestea este si foarte aspectuoasa. Noua nu ne lipseste niciodata de pe masa festiva de Sarbatori ;)

Prajitura Tavalita cu nuca si ciocolata

Ingrediente

  • * Pentru blat:
  • * 6 oua
  • * 200 g zahar
  • * 50 g unt
  • * 1 praf de copt
  • * 1 cana faina
  • * esenta de vanilie
  • * Pentru sosul de ciocolata:
  • * 400 g ciocolata
  • * 200 g unt
  • * ~50 ml lapte
  • * esenta de rom
  • * Pentru „tavaleala” :))
  • * nuca macinata

Mod de preparare  Prajitura „Tavalita” cu ciocolata:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si esenta de vanilie si se mixeaza pana devin lucioase, ca pentru bezea.

Galbenusurile se mixeaza cu untul topit si se toarna peste albusuri. Adaugam faina amestecata cu praful de copt si omogenizam.

Turnam compozitia intr-o tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu, pana se rumeneste. Se face proba cu scobitoarea.

Blatul copt si racit se taie cubulete de marime potrivita.

Blat pentru prajitura tavalita

Sosul de ciocolata:

Ciocolata o topim impreuna cu untul moale, apoi adaugam laptele si omogenizam. Daca mai este nevoie se adauga mai mult lapte, atat cat sa obtinem un sos de consistenta unei smantani subtiri.

Fiecare cubulet de blat il trecem prin sosul de ciocolata, pe toate partile, apoi il tavalim prin nuca macinata, din abundenta.

Tavalita cu ciocolata

Tags: , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

8 Comentarii

  1. Oh, Miha, ce frumos arata „tavalita” aceasta! Eu o fac aproape la fel, doar ca blatul are si cacao. ce pofta mi s-a facut! Am pe cineva foarte drag care este incantat de prajitura asta atat de simpla, dar foarte buna si cred ca o sa profit de ocazie sa fac si eu varianta ta. Daca-ti face placere, la mine pe blog sunt cateva premii foarte frumoase, oferite de mine tuturor, deci si tie, pentru ca te admir foarte mult.

  2. Trebe so fac si eu, ce bunatate

  3. Maine vin la vizita saptamanala. Sa-mi pasterzi si mie o bucatica. Pleeeeaaaaaseeee!

  4. Miha arata de nota 10. O sa o fac si eu cred ca merita.Iti urez o zi frumoasa in continuare.

  5. Nici nu mai discut trebuie sa o execut cat de curand,arata demential,am si salvat reteta!pupik!

  6. carmen says:

    grozava reteta.sigur o incerc si eu

  7. daniel says:

    e fffffffffffffffffffffffff buna am facuto si eu

  8. bruneta says:

    Delicios!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai multe rețete...

Prajitura cu doua blaturi si crema de ciocolata

Prajitura cu doua blaturi si crema de ciocolata

Mod de preparare Prajitura cu doua blaturi si crema de ciocolata: Blat cu vanilie: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de vanilie le turnam peste albusuri si […]

Prajitura rapida cu cacao

Prajitura rapida cu cacao

Mod de preparare Prajitura rapida cu cacao: Amestecam cacaoa cu 100 g zahar. Turnam untul topit si laptele si amestecam. Punem vasul pe foc mic sau la baine marie si fierbem compozitia, fara a da in clocot, pana zaharul se topeste si obtinem un sos delicios de cacao. Dam deoparte […]

Prajitura din albusuri cu nuca si cacao

Prajitura din albusuri cu nuca si cacao

Mod de preparare Prajitura din albusuri cu nuca si cacao: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se bat in continuare pana spuma devine consistenta, lucioasa si face „tepi” cand scoti paletele mixerului. Se adauga uleiul si coaja de lamaie si se omogenizeaza […]

Prajitura cu crema mascarpone si gem de capsuni

Prajitura cu crema mascarpone si gem de capsuni

Mod de preparare Prajitura cu crema mascarpone si gem de capsuni: Foi: Vom imparti ingredientele in 2 parti si vom prepara pe rand foile pentru prajitura. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile […]