Aluat dulce / Retete de prajituri

Strudel cu mere (2)

Ingrediente

  • * Pentru aluat:
  • * 1 ou
  • * 100 g smantana
  • * 100 ml apa
  • * 1 lingurita sare
  • * 400 g faina
  • * Pentru umplutura:
  • * 1 kg mere
  • * zahar (dupa gust si in functie de cat sunt merele de dulci)
  • * 2 linguri unt
  • * 1 lingura scortisoara
loading...

Mod de preparare:

Aluat:

Din ou, smantana, apa, sare si faina se framanta un aluat omogen, putin lipicios. Se lasa putin pe masa sa se odihneasca. Se imparte in 2 parti, apoi tot presarand faina se intinde fiecare bucata in foaie subtire, care nu se mai lipeste de masa.

Se unge cu unt din belsug, apoi se impacheteaza in 4, ca un plic si se dau la frigider pentru cel putin jumatate de ora. Se scot, se intind din nou si se repeta operatiunea…uns cu unt, impachetat in 4, dat la frigider jumatate de ora. 🙂

Umplutura:

erele se dau pe razatoarea cu ocgiuri mari si se pun la calit cu unt, zahar si scortisoara. Se fierb, amestecand din cand in cand, pana scade zeama. Se lasa la racit.

* smantana pentru uns strudelele
* 100 g unt pentru uns aluatul

Aluatul se intinde in foaie subtire si dreptunghiulara, apoi cu un cutit bine ascutit se taie fasii de cca 10 cm pe laterale si late de cca 1.5-2 cm.

Merele bine racite le repartizam pe mijlocul foii, intre cele 2 randuri de fasii de aluat, apoi incepem sa „impletim” fasiile, aducand cate una de pe fiecare parte si suprapunandu-le.

Punem strudelele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le ungem cu smantana.

Dam la cuptor la foc mediu pana se rumenesc.

Se lasa la racit, se portioneaza si se pudreaza cu zahar.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

10 Comentarii

  1. Ce-mi place felul in care ai impletit aluatul! Cred ca o sa-l incerc si la placinta.

  2. Foarte frumoasa impletitura asta. Am facut-o si am prezentat-o si eu, cu un an si un pic in urma in blogul meu cand am facut asa o paine umpluta cu sunca si masline.

    Merge si la placinta si merge si la alte gateli cu aluat. E frumoasa si pe un neaos strudel romanesc cu mere 🙂

    Felicitari pentru reteta 🙂

  3. Que rico strudel, se ve autentico.

    Saludos

  4. Uite ca am mai invatat ceva ………cum sa „impletesc” aluatul…….buna idee.
    O seara frumoasa!

  5. Mami, impletitura poate fi facuta pe orice fel de aluat. 😉

  6. Lacrima, tot cam de atunci stiu si eu impletitura asta. De pe cand frecventam un anumit forum cu mamici. 🙂 Toate harnicute si pricepute, una si una.
    Nu stiu de la cine a pornit ideea, dar e foarte faina si a adoptat-o multa lume.
    Pupici!

  7. Multumesc Jose!

  8. Pupici Maria draga!

  9. mikaelacorina says:

    Interesanta reteta.As vrea sa stiu,pentru uns trebuie neaparat unt? Si operatiunea de impachetare o repetam de 2 ori , inteleg.Si ce fel de smantana ?Imi cer scuze,vreau sa stiu inainte de a executa.Astept raspunsul tau.Multumesc frumos!

  10. Poti folosi si margarina, daca nu vrei unt. Operatiunea se reteta de cel putin 2 ori. Daca o faci de mai multe ori nu are ce strica, ba din contra.
    Smantana este smantana normala pentru gatit. Eu de obicei cumpar din cea cu 20% grasimi.

    Sper sa te fi lamurit. Daca mai ai intrebari, sunt aici. 🙂

    Zi frumoasa!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Placinta cu branza

Placinta cu branza

Buna, dragilor! Am facut placinta cu branza si e musai sa va spun si voua ca la mine in bucatarie miroase tare bine. Poate asa va fac pofta si faceti si voi reteta de placinta cu branza. M-am pus pe framantat in ideea ca voi face niste cornuri cu ciocolata, […]

Gogosi pufoase la cuptor

Gogosi pufoase la cuptor

Gogosi pufoase la cuptor este reteta ideala atunci cand ai niste pofticiosi ce insista sa le tot faci gogosi o data la 2 zile 🙂 Nu sunt ele ca si cele prajite in ulei, dar cu siguranta sunt usurele si mai sanatoase. Mod de preparare Gogosi pufoase la cuptor: Intr-o […]

Cozonac Bradut

Cozonac Bradut

Aveam in plan pentru Craciun acest cozonac Bradut, mi s-a parut o idee interesanta si foarte draguta, care va arata fooooarte bine pe masa de sarbatoare. Si pentru ca tocmai facusem un aluat de cozonac pentru niste rulouri cu unt si scortisoara, preferatele copiilor, am „furat” o bucata de aluat, […]

Rulouri cu unt si scortisoara

Rulouri cu unt si scortisoara

Nu stiu cum o fi la voi, dar la mine, atunci cand se lasa frigul, imi place sa miroasa-n casa a scortisoara. Multa scortisoara! 🙂 Asa ca, azi avem rulouri cu unt si scortisoara – cu aluat asemanator celui de cozonac, doar ca fara oua. Este un aluat moale si […]