Prajituri / Retete de prajituri

Tavalite

Tavalite

Ingrediente

  • Pentru blat avem nevoie de:
  • 50 g unt sau margarina
  • 2 oua
  • 200 g zahar
  • 300 g faina
  • 2 linguri miere
  • 200 ml lapte
  • 1 lingura bicarbonat
  • Pentru glazura avem nevoie de:
  • 250 g zahar
  • 200 g unt sau margarina
  • 4 linguri lapte
  • 4 linguri cacao
  • esenta rom
  • Pentru tavaleala 🙂 avem nevoie de:
  • 250 g nuca de cocos sau nuca macinata
loading...

Mod de preparare Tavalite:

Blat:

Se amesteca bine intr-un castron zaharul, ouale, mierea si untul/margarina, pana obtinem un amestec spumos. Se adauga faina, cate putin si cate putin lapte in care s-a dizolvat bicarbonatul, amestecand mereu. Obtinem un aluat moale, ca o smantana groasa.

Aluatul se toarna într-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptor la 170 grade primele 15 minute, apoi se coboara temperatura cuptorului la 150 grade si se lasa înca 10 minute.

Dupa ce s-a racit il taiem cubulete, la marimea dorita.

Glazura:

Punem la foc mic pentru a se topi zaharul, cacaoa, laptele amestecat cu esenta si untul/margarina. Se amesteca bine, pana la omogenizare.

Luam cate un cub si-l dam prin glazura apoi il tavalim generos prin nuca sau cocos.

Sursa

Tags: , , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

18 Comentarii

  1. Am facut si eu iarna asta tavalite cu cocos, dar a trebuit sa ma sacrific ca nu a mincat familionul. Tura viitoare o sa le tavalesc prin nuca. Bune rau si astea si ingrasa… nu mai spun cit.

  2. Cu un coniac inainte nu ingrasa deloc deloc…:))

  3. Da,da,Danelutza,ai dreptate,ingrasa tare,dar sunt bune rau:))…Miha,are insa mai mare dreptate..cu coniacul..hihihih…felicitari Miha pt bunataturile care le faci!!!

  4. Multumesc Mirela!
    Tu ce-ai mai prajiturit? Merge treaba? 😉

  5. Mai facusem ceva de genul , cu toate ca nu era exact aceeasi compositie, dar pe atunci nu m-am gandit sa le dau prin nuca. Sunt delicioase asa. Poate ar trebui sa scrii si ce exercitii de gimnastica am putea face sa ardem caloriile :-))))

  6. Ereena,le poti da prin nuca macinata,nuca de cocos sau ciocolata rasa. 😉
    Exercitii de ardere a caloriilor nu stiu…is prea putoare ca sa mai invat si de astea. :)))

  7. Miha si eu am facut retzeta asta si intradevar este ffff buna. Am luat retzeta de la Maya. cand nu te cunosteam pe tine inca… este foarte usor de facut si nu mai spun de cat de delicioasa mai este. Te pupic.

  8. Alina says:

    Buna! As dori sa stiu ce dimensiuni are tava in care ai copt blatul?

  9. Alina, 20/30 cm.

  10. Alina says:

    Multumesc!

  11. cami says:

    Buna ! Vreau da stiu si eu trebuie neaparat bicarbonat ??

  12. Cami, poti inlocui cu praf de copt.

  13. Anonymous says:

    hola! am zis sa incerc si eu…dar am schimbat 3 tavi pana am ajuns sa pun in tava de cozonac acum e la cuptor si numi iese e inca moale.In schimb glazura mi-a iesit multa pt o portie dubla,cred ca ar trebui sa rectifici reteta.

  14. Nu inteleg din comentariul tau ce anume nu-ti iese, aluatul sau blatul copt?

    Daca blatul e moale inseamna ca mai trebuie copt, timpul de coacere depinde de fiecare cuptor in parte.

    Daca aluatul e prea moale mai trebuie faina. Sunt diferite tipuri de faina, unele absorb mai mult, altele mai putin lichid.

    Tava de cozonac nu este cea potrivita pentru aceasta reteta. Trebuie o tava de 20/30 cm. Probabil ca o sa ti se para putin aluat, dar nu este asa, el va creste si va deveni pufos dupa coacere.

    De rectificat nu am ce sa rectific la reteta, este intocmai asa cum am facut-o. Si nu sunt singura, daca ai sa te uiti pe sursa o sa-ti dai seama de asta.

    Imi pare rau de nereusita ta, dar daca aveai vreo nelamurire ma puteai intreba de la bun inceput si gaseam solutia impreuna. Am mai spus-o si o repet, formularul acesta de comentarii nu este numai pentru a primi critici (nefondate, ca alea constructive sunt binevenite), asa cum nu este numai pentru a primi laude. Este si pentru a lamuri eventualele dificultati intampinate in prepararea unei retete.

    Iti doresc o zi buna si te astept cu lamuriri, daca ai sa vrei sa mai faci reteta.

  15. geo23 says:

    Mi-a iesit!! nu asa inalta cum e a ta, ca am facut-o intr-o tava mai intinsa.dar mi-a iesit si e delicioasa!!!multumesc pentru reteta:X:X

  16. Geanina says:

    Salut. Mi.a iesit perfect. Multumesc pentru reteta. Vreau doar sa adaug ca glazura a fost suficienta, nu mi.a ramas. Apreziez foarte mult ca retetele tale sunt probate mai intai de tine. Absolut orice reteta facuta dupa dozele si indicatiile tale mi.a iesit. Din acest motiv, te recomand cu drag si cand am nevoie de inspiratie esti „baza” 🙂 Craciun fericit tie si familiei si fiti binecuvantati! Geanina

  17. Georgiana says:

    Excelenta reteta mai ales pentru cei indragostiti de combinatia ciocolata-nuca.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]

Rulada cu capsuni

Rulada cu capsuni

Mod de preparare Rulada cu capsuni: Umplutura de capsuni: Punem capsunile si zaharul intr-o craticioara si fierbem la foc mic, pana capsunile isi lasa zeama si se inmoaie. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca, apoi  cu mixerul vertical pasam pana obtinem un piure fin. Lasam sa se raceasca. Blat de […]