Prajituri / Retete de prajituri

Tavalite

Tavalite

Ingrediente

  • Pentru blat avem nevoie de:
  • 50 g unt sau margarina
  • 2 oua
  • 200 g zahar
  • 300 g faina
  • 2 linguri miere
  • 200 ml lapte
  • 1 lingura bicarbonat
  • Pentru glazura avem nevoie de:
  • 250 g zahar
  • 200 g unt sau margarina
  • 4 linguri lapte
  • 4 linguri cacao
  • esenta rom
  • Pentru tavaleala :) avem nevoie de:
  • 250 g nuca de cocos sau nuca macinata

Mod de preparare Tavalite:

Blat:

Se amesteca bine intr-un castron zaharul, ouale, mierea si untul/margarina, pana obtinem un amestec spumos. Se adauga faina, cate putin si cate putin lapte in care s-a dizolvat bicarbonatul, amestecand mereu. Obtinem un aluat moale, ca o smantana groasa.

Aluatul se toarna într-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptor la 170 grade primele 15 minute, apoi se coboara temperatura cuptorului la 150 grade si se lasa înca 10 minute.

Dupa ce s-a racit il taiem cubulete, la marimea dorita.

Glazura:

Punem la foc mic pentru a se topi zaharul, cacaoa, laptele amestecat cu esenta si untul/margarina. Se amesteca bine, pana la omogenizare.

Luam cate un cub si-l dam prin glazura apoi il tavalim generos prin nuca sau cocos.

Sursa

Tags: , , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

15 Comentarii

  1. Am facut si eu iarna asta tavalite cu cocos, dar a trebuit sa ma sacrific ca nu a mincat familionul. Tura viitoare o sa le tavalesc prin nuca. Bune rau si astea si ingrasa… nu mai spun cit.

  2. Cu un coniac inainte nu ingrasa deloc deloc…:))

  3. Da,da,Danelutza,ai dreptate,ingrasa tare,dar sunt bune rau:))…Miha,are insa mai mare dreptate..cu coniacul..hihihih…felicitari Miha pt bunataturile care le faci!!!

  4. Multumesc Mirela!
    Tu ce-ai mai prajiturit? Merge treaba? ;)

  5. Mai facusem ceva de genul , cu toate ca nu era exact aceeasi compositie, dar pe atunci nu m-am gandit sa le dau prin nuca. Sunt delicioase asa. Poate ar trebui sa scrii si ce exercitii de gimnastica am putea face sa ardem caloriile :-))))

  6. Ereena,le poti da prin nuca macinata,nuca de cocos sau ciocolata rasa. ;)
    Exercitii de ardere a caloriilor nu stiu…is prea putoare ca sa mai invat si de astea. :)))

  7. Miha si eu am facut retzeta asta si intradevar este ffff buna. Am luat retzeta de la Maya. cand nu te cunosteam pe tine inca… este foarte usor de facut si nu mai spun de cat de delicioasa mai este. Te pupic.

  8. Alina says:

    Buna! As dori sa stiu ce dimensiuni are tava in care ai copt blatul?

  9. Alina, 20/30 cm.

  10. Alina says:

    Multumesc!

  11. cami says:

    Buna ! Vreau da stiu si eu trebuie neaparat bicarbonat ??

  12. Cami, poti inlocui cu praf de copt.

  13. Anonymous says:

    hola! am zis sa incerc si eu…dar am schimbat 3 tavi pana am ajuns sa pun in tava de cozonac acum e la cuptor si numi iese e inca moale.In schimb glazura mi-a iesit multa pt o portie dubla,cred ca ar trebui sa rectifici reteta.

  14. Nu inteleg din comentariul tau ce anume nu-ti iese, aluatul sau blatul copt?

    Daca blatul e moale inseamna ca mai trebuie copt, timpul de coacere depinde de fiecare cuptor in parte.

    Daca aluatul e prea moale mai trebuie faina. Sunt diferite tipuri de faina, unele absorb mai mult, altele mai putin lichid.

    Tava de cozonac nu este cea potrivita pentru aceasta reteta. Trebuie o tava de 20/30 cm. Probabil ca o sa ti se para putin aluat, dar nu este asa, el va creste si va deveni pufos dupa coacere.

    De rectificat nu am ce sa rectific la reteta, este intocmai asa cum am facut-o. Si nu sunt singura, daca ai sa te uiti pe sursa o sa-ti dai seama de asta.

    Imi pare rau de nereusita ta, dar daca aveai vreo nelamurire ma puteai intreba de la bun inceput si gaseam solutia impreuna. Am mai spus-o si o repet, formularul acesta de comentarii nu este numai pentru a primi critici (nefondate, ca alea constructive sunt binevenite), asa cum nu este numai pentru a primi laude. Este si pentru a lamuri eventualele dificultati intampinate in prepararea unei retete.

    Iti doresc o zi buna si te astept cu lamuriri, daca ai sa vrei sa mai faci reteta.

  15. geo23 says:

    Mi-a iesit!! nu asa inalta cum e a ta, ca am facut-o intr-o tava mai intinsa.dar mi-a iesit si e delicioasa!!!multumesc pentru reteta:X:X

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai multe rețete...

Prajituri cu ciocolata

Prajituri cu ciocolata

Mod de preparare Prajituri cu ciocolata: Blat: Punem intr-un vas ciocolata rupta bucatele, untul, uleiul si smantana pentru frisca. Punem vasul pe foc mic (sau la baine marie) si amestecam continuu pana obtinem o compozitie omogena. Dam deoparte si lasam la racit. In crema de ciocolata racita, adaugam galbenusurile mixand […]

Prajitura cu ciocolata si blat de cocos

Prajitura cu ciocolata si blat de cocos

Mod de preparare Prajitura cu ciocolata si blat de cocos: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana spuma devine lucioasa si se tine bine de paletele mixerului. Se aromeaza dupa gust cu esenta de vanilie, se toarna in ploaie […]

Tiramisu pentru copii

Tiramisu pentru copii

Mod de preparare Tiramisu pentru copii: Ciocolata rupta bucatele se pune intr-un vas impreuna cu smantana pentru frisca si se topeste la foc mic sau la baine-marie. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca, apoi punem vasul la congelator, sa se raceasca foarte bine crema de ciocolata. Crema de ciocolata racita […]

Prajitura rapida cu ciocolata

Prajitura rapida cu ciocolata

Mod de preparare Prajitura rapida cu ciocolata: Ciocolata rupta bucatele si untul se topesc la foc mic sau la baine marie. Se adauga coaja de portocala, se omonenizeaza compozitia si se lasa la racit. In compozitia de ciocolata racita se adauga zaharul si se mixeaza bine. Urmeaza apoi ouale, pe […]