Retete de prajituri / Torturi

Tort cu crema mascarpone si vanilie

Despre tortul de astazi nu am prea multe sa va spun… L-am facut si tot in aceeasi zi l-am si mancat. Si a fost bun, da’ bun de tot… Atat de bun incat cu greu m-am hotarat sa-l impart cu prietenii :)))))  Eu azi va dau reteta sa faceti si voi sa vedeti daca m-au laudat sau nu pe merit 😉

Tort cu crema de mascarpone si vanilie

Tort cu crema de mascarpone si vanilie

Ingrediente

  • Blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar pudra
  • 3 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • esenta de vanilie
  • 1 lingurita praf de copt (optional)
  • Crema de mascarpone:
  • 3 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 3 linguri lapte
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smantana pentru frisca/frisca lichida
  • esenta de vanilie
  • Pentru insiropat:
  • 200 ml lapte
  • 3 linguri Nesquik

Mod de preparare Tort cu crema mascarpone si vanilie:

Blat:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa.

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Compozitia o turnam intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Blat de tort cu vanilie

  • Daca doriti un blat mai inalt, din acelasi numar de oua coaceti intr-o forma mai mica, de 22 cm diametru.

Crema de mascarpone:

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin ca o crema. Se adauga laptele si se amesteca usor. Punem compozitia pe baie de aburi sau pe foc mic si se fierbe pana se ingroasa, fara a da in clocot. Dam deoparte si lasam la racit.

Smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa.

In crema de oua racita adaugam mascarponele si esenta de vanilie, mixam energic, sa se omogenizeze foarte bine compozitia. La sfasit punem si frisca batuta si mixam pana obtinem o crema ferma si pufoasa.

Crema cu mascarpone

Blatul racit se taie pe orizontala in 2 felii. Fiecare parte de blat se insiropeaza cu laptele in care am dizolvat cacaoa Nesquik.

Blat de pandispan cu vanilie

Punem o parte din crema intre cele 2 blaturi, restul pastrandu-l pentru ornat.

Ornam tortul dupa preferinta, iar la sfarsit se pudreaza cu cacao. Se da la rece pentru minim o ora.

Pofta buna! 😉

 

Tort cu crema de mascarpone si vanilie

Tort cu crema de mascarpone

Tags: , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

51 Comentarii

  1. Minunat tort, apetisant! puteai sa spui ca nu mai ai, ca reteta o puteam fura si eu :)))) Muaah!

  2. magnifique ton gâteau, bravo!
    bisous

  3. Mmmmm ce as vrea dar nu am 😀

  4. camy says:

    Ca de obicei minunat!!!

    Super!!!

  5. aurelia says:

    mihalis, faci tu ce faci si din cand in cand mai dai, nuuu, nu lovitura 🙂 ci un tort de gratzie.
    Divina.
    Divin.
    Tortul!
    Papilele noastre vizuale – ei, stiu, ca nu exista, dar cand privesti o minunatie dulce, ochii iti vibreaza desigur si la frumos – asadar asta se intampla, te asigur, ochii nostri iti multumesc, tot frumos!

  6. Andreea Denisa says:

    Foarte bine arata!! Nici nu ma mir ca s-a terminat in aceeasi zi :)))

  7. ara f bine. minunat! doar cafeau as putea-o inlocui pt ca ai mei nu se dau in vant dupa gustul de cafea din prajituri.

  8. Magnifique ton gâteau, bravo.
    Bisous

  9. Superb tort, felicitari!

  10. flory says:

    Am facut cu toata increderea acest tortdar,din pacate crema s-a taiat in momentul in care am pus frisca.Am folosit smantana pt frisca-frisca s-a batut f bine.Unde am gresit?

    • Nu-mi dau seama de ce ti s-a taiat. De obicei, daca amesteci mascarpone cu frisca obtii o crema ferma, foarte buna chiar si pentru ornat. Poate ai batut-o prea mult? Nu stiu ce sa zic 🙁

  11. Ioana says:

    am facut tortul de ziua otului meu si incredibil, am mai ramas cu o felie. nu imi venea nici mie sa cred pentru ca nu ma pricep prea tare la dulciuri. este o reteta care trebuie salvata

  12. Anca says:

    Nu inteleg unde gresesc… 🙁 Nu imi iese crema suficient de tare….am incrcat de 3 ori… Este foarte gustoasa crema insa aproape lichida……

  13. Andrea says:

    Este foarte bun tortul, deși noi l-am mâncat cu crema alături pentru că a ieșit mult prea lichidă. Și după ce am stat și m-am gândit toată noaptea am ajuns la o singură concluzie. Crema de ouă nu era suficient de rece în momentul în care am incorporat mascarponele și frișca bătută, era răcită, dar nu de la frigider. Oricum este foarte bun, voi mai încerca

  14. lili says:

    Arata delicios! Ma intreb daca mascarponele nu as putea sa-l inlociuesc cu crema de branza dulce.

  15. Georgi says:

    Doresc sa fac si eu acest tort si mi-ar plăcea sa-l ornez in acelasi stil. Poti sa îmi spui cum ai făcut? Mulțumesc frumos!

  16. Roxana says:

    Am inceput sa fac tortul aseara. Toate bune si frumoase pana la crema. Mai exact in momentul cand am baut galbenusurile cu zaharul . Desi mi s-a parut extraordinar de mult zahar pentru 3 oua , am facut exacT cum spune reteta. Desigur , crema a iesit foarte moale . Astazi am modificat putin reteta, am pus doar 80gr zahar , dar zahar pudra. Astept parerea musafirilor in legatura cu gustUl. Mi se pare delicios. Doar ca nu inteleg cum ai reusit sa faci sa se topeasca 150 gr zahar la 3 galbenusuri si 3 linguri de lapte :))

    • Daca tu consideri ca 80 g zahar sunt de ajuns pentru crema nu-i nicio problema. Zaharul nu influenteaza nici intr-un fel consistenta cremei, doar gustul.

    • Bucataru says:

      Pai daca ai baut galbenusurile si dupaia probabil ai baut si zaharul .. ce sa faci n ai ce sa faci !

  17. Alina says:

    Am facut acest tort in week-end si a fost delicios. Crema este foarte delicioasa. Doar ca eu am adaugat si dulceata de afine peste crema. Multumesc pentru reteta.

  18. Unele doamne s-au plans ca iese foarte moale crema. Mie mi-a iesit perfecta consistenta cu urmatoarele „amendamente”: galbenusuri – 6, FARA sa DUBLEZ zaharul si laptele (asta din greseala, va asigur, nu intetionat – am uitat pur si simplu).
    M-am gandit ca se pot face si greseli de genul: 1. s-au pus ouale intregi, neobservandu-se ca se pun doar galbenusurile (e uman, exista si retete asemanatoare cu ouale intregi); 2. nu s-au frecat destul de mult galbenusurile cu zahar – de mica imi amintesc ca prin frecare, crema rezultata se deschide la culoare si se intareste consistenta pe masura ce se dizolva zaharul; 3. nu s-a tinut destul crema pe bain-marie (eu am tinut-o pana s-a schimbat sunetul lingurei cu care amestecam si s-a ingrosat super-zdravan crema, care prin racire in cratita cu apa rece, s-a mai intarit inca o bucata).
    Maine testul… 🙂 Abia astept !

  19. Revin cu rezultatul: a fost un success total. S-a terminat pe loc si am primit laude inclusiv de la cei care nu prea erau fani ai acestui gen de tort.
    Totusi… crema s-a dovedit a fi moale, aproape ca parca s-a inmuiat peste noapte, iar feliile se naruiau in farfurii si tortul, odata taiat, de asemenea.
    Pastrez reteta, dar voi adauga probabil un plic de gelatina in crema data viitoare. Mentionez ca l-am facut in forma cu margini detasabile.
    MULTUMIM !!!

    • Si eu multumesc! >:D< Ma bucur tare mult ca v-a placut, chiar daca crema a fost moale. Nu-mi dau seama de ce s-a inmuiat peste noapte, cand de fapt ar fi trebuit sa fie invers. Poate ai insiropat blaturile prea tare?

  20. simona says:

    tortul este super. mi-a iesit de fiecare data crema, dar mi s-a parut cam putina. nu mi-a ajuns sa ornez tortul ca si dvs. si acum sunt in uk si l-am facut si aici si i-am servit pe vecini. problema este ca vor si ei reteta si nu stiu cum o sa ma descurc ca nu stiu f bine engleza. multumesc mult

    • In susul paginii este „butonul” Google Translate. Selecteaza limba engleza si pagina se va traduce automat.
      Multumesc! 🙂

      • simona says:

        da multumesc acum am vazut.m-am chinuit eu asa cum am putut si i-am dat reteta.zice ca au inteles-o.

  21. cristina says:

    Buna.. Incerc Si eu astazi aceasta reteta.. Mi Se pare delicioasa… Doar ca nu sunt o cofetara prea Buna… Am citit commentirile fetelor de Mai sus in leg cu crema… Sper Sa imi iasa… In ingredientele pentru crema Ai scris Si esenta de vanilie. in expliatia modului de prepare nu mentionezi unde Si cand se Pune aceasta. Ma poti ajuta cu un raspuns Te Rog.. Ma repet nu le am cu coptul dulciurilor Si sper Sa imi iasa ceva …

  22. Dana says:

    Da,arata foarte bine tortul de aceea am ales sa încerc și eu aceasta rețetă cu speranța că îmi va ieși la fel,cu toate ca am citit părerile anterioare despre crema și m-am cam descurajat.Dar totuși l-am încercat. Și am pățit același lucru,nu mi-a ieșit crema pufoasa așa cum ar fi trebuit…

  23. Otilia says:

    Buna, spuntimi varog cita esenta de vanilie trebuie?

  24. florentina says:

    Cand spui „mixezi energic”,te referi ca mixezi cu mixerul,nu?

  25. Dig_andreea91 says:

    Si eu am pățit asa la tiramisu.cred ca greșeala este atunci când amesteci crema mascarpone cu frișca.Nu trebuie folosit mixeru.asta am făcut eu de mi-a ieșit crema moale.amestecati cu o lingura ușor până se amesteca uniform si o sa va iasă.b afta

    • Eu am folosit mixerul de fiecare data si a fost ok. Nu e gresit nici daca se foloseste lingura.

    • moni says:

      Cred ca puteti folosi o lingura de faina la crema de galbenusuri pentru ingrosare . Felicitari doamnei Miha pentru reteta.

  26. Nu este nevoie la crem ade amidon sau gelatina?

    • Crema nu are nevoie de amidon sau gelatina.
      Poti folosi eventual un pliculet sau 2 de intaritor de frisca (la sfarsit) daca ti se pare ca este necesar

  27. Lidy says:

    Eu am pus frisca fara sa o bat ,am adaugat mascarpone amandoua reci de la frigider ,le am mixat impreuna si am adaugat incetul cu incetul galbenusul rece .a iesit o crema súper

  28. Ina says:

    Buna Miha, am facut doar crema aceasta pt un tort cu blat umed de ciocolata.Foarte gustoasa dar putin moale pt un blat umed de ciocolata .O voi reface pt ca imi place mult, dar vreau sa adaug si gelatina in crema de galbenus cu zahar.
    Imi poti sugera cam cate grame de gelatina sa folosesc? Nu vreau o crema f inchegata. Mai spre moose.
    Multumesc mult!
    Un an nou plin de impliniri!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura rasturnata cu mere – varianta rapida

Prajitura rasturnata cu mere – varianta rapida

Mod de preparare Prajitura rasturnata cu mere – varianta rapida: Merele se curata de coaja si cotor si se taie felii subtiri. Se stropesc cu zeama de lamaie. Topim la foc mic zaharul pentru caramel. Cand a devenit lichid il turnam in tava in care vom coace prajitura (20/30 cm) […]

Rulada cu visine si ciocolata alba

Rulada cu visine si ciocolata alba

Mod de preparare Rulada cu visine si ciocolata alba: Vom prepara mai intai crema de ciocolata: Peste ciocolata rupta bucatele se toarna smantana pentru frisca. Se pune vasul pe foc mic si fara a da in clocot se fierbe pana ciocolata se topeste. Se lasa sa se racoreasca, apoi se […]

Tort Ecler

Tort Ecler

Mod de preparare Tort Ecler: Baza tortului si coji de eclere: Apa se pune la fiert impreuna cu untul, uleiul, zaharul si sarea. Cand incepe sa clocoteasca se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe fundul vasului. Lasam putin sa […]

Prajitura „Tavalita cu nuca de cocos”

Prajitura „Tavalita cu nuca de cocos”

Mod de preparare Prajitura „Tavalita cu nuca de cocos”: Blat: Ouale si un praf de sare se mixeaza pana isi dubleaza volumul. Adaugam zaharul, mierea, esenta de vanilie, coaja de lamaie si untul topit si mixam pana obtinem un amestec spumos. Punem apoi faina amestecata cu praful de copt, cate […]