Dulciuri / Prajituri de post / Retete de prajituri

Baclava

Avem nevoie de:

#1 pachet foi de placinta
# 300 g nuca macinata
# 2 linguri scortisoara
# 200 g unt (se va inlocui cu ulei pentru varianta de post)

# Pentru sirop:
# 150 g zahar
# 120 g miere
# 240 ml apa
# vanilie

Foile de placinta le taiem la marimea tavii in care vom coace, apoi le impartim in 3.

Nuca macinata o amestecam cu scortisoara, apoi o impartim in 2 parti.

Punem in tava unsa cu unt prima parte de foi, unse fiecare in parte cu unt topit, din abundenta. Punem deasupra jumatate din cantitatea de nuca,apoi acoperim cu cea de-a doua parte de foi, de asemenea unse cu unt. Urmeaza cea de-a doua jumatate din cantitatea de nuca si la sfarsit ultima parte din foi, de asemenea unse cu unt.

Cu un cutit bine ascutit portionam baclavaua, dupa bunul plac, romburi, patrate sau dreptunghiuri. 🙂 Dam la cuptorul incins la foc mediu, pentru 20-30 de minute, pana incepe sa se rumeneasca usor deasupra.

Intre timp preparam siropul.

Punem apa la fiert impreuna cu zaharul si mierea. Lasam la fiert pana incepe sa faca spuma deasupra. Spumuim, adaugam si vanilia. Turnam fierbinte peste baclavaua abia scoasa din cuptor.

Se lasa la racit.

Daca va place insiropata tare, mariti cantitatile de la sirop. Intocmai se poate proceda si cu cantitatea de nuca sau zahar.

Tags: , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

22 Comentarii

  1. M-ai terminat cu baclavaua….in ultimile zile vad doar baclava pe net, caut ce caut si dau de baclava si acum vii si tu cu reteta asta…..cred ca ma bantuie baclavaua, trebuie facuta neaparat.

  2. Baclavaua asta e tare usor de facut…fata de original,zic!N-am mancat inca cu foi de placinta,insa a ta arata demential.
    E de incercat!Sincer,balesc la greu!:)

  3. Hallo Miha,

    acuma tare serios doresc sä-ti spun cä asta este cea mai aspectoasä Baclava care am väzut-o in Viata mea.
    Si de peste 30 de Ani sint confrontat cu Bucätäria Turceascä.
    Respect, Respect !!

    Multe Salutäri Jacob

  4. Oana, daca ai sti de cat timp visez si eu la baclavaua asta. Ei, uite ca mi-am facut damblaua. :))

  5. Ana-Maria, asta e varianta cea mai usoara. Nu stiu daca si cea mai buna, dar cu siguranta cea mai usoara. 🙂

  6. Wow Jacob…multumesc! Un asemenea compliment venind de la tine ma face tare mandra de mine. :))

  7. Hallo Miha,

    Corect väzut nici nu a fost Compliment, a fost numai recunoastere a Calitätii.
    Da uite cä acuma te si compliemntez. Compliment.
    Baclava am mincat prima Datä acuma 32 de Ani cind am venit in Germania
    si de atuncia in o mie de Variante.
    Si Afirmarea cä nu este ca si original este fals.
    Original se face asa Baclava.
    Restul Rezetelor sint tot Felul de Adaptäri si Variante.

    Multe Salutäri Jacob

  8. Arata foarte bine ,Miha…si intradevar,asta e varianta scurta…Ai incercat sa faci si cu arahide?Arahide prajite…e foarte buna…

  9. mmm,ce deliciu e!cu mult sirop vreau!

  10. Wow Miha! Baclava ta este superba si deosebit de apetisanta, iar reteta de neiertat. Trebuie incercata negresit. Felicitari, le poti face cu brio concurenta turcilor. Merci de vizita ta pe blog si te mai astept cu drag pe la mine! Pupici dulci!

  11. Wow Miha! Baclava ta este superba si deosebit de apetisanta, iar reteta de neiertat. Trebuie incercata negresit. Felicitari, le poti face cu brio concurenta turcilor. Merci de vizita ta pe blog si te mai astept cu drag pe la mine! Pupici dulci!

  12. Foarte bien arata . Sambata am sa o fac si eu . Si puiul cu cascaval la fel am sa il fac 🙂

  13. Moaaama, ce pofta mi-ai facut. Numai bunatati faci!
    Pup, pup!

  14. Ana-Maria, n-am incercat cu arahide, caci Robert e alergic. Ramanem deocamdata la varianta cu nuca. Pup!

  15. Davella, multumesc de invitatie! Bineinteles ca voi mai veni! Pup!

  16. Sandytza, multumesc!

    Sambata o sa papati bun bunut! 🙂

  17. Multumesc Gabi!

  18. yum-yum, sunt innebunita dupa bucataria turceasca, fac si eu in we:)

  19. Adra, cum au iesit baclavalele? 🙂

  20. bun.
    Dacă doriţi să încercaţi un alt pilulă a venit să-mi

  21. Va urmaresc din Turcia- semaerbay.blogcu.com. Retete gustoase dar m-a surprins balcavaua 🙂 Vad ca este o adaptare dupa gustul dumneavoastra. Nu am sa comentez decat faptul ca baclavaua traditionala care este numita „regina” deserturilor este facuta fara mirodenii. Simtiti din belşug gustul de nuca, alune sau fistic depinde cu care este facuta şi untul. Poate ajungeti ıntr-o zi ın Turcia sa mancati multe feluri de deserturi ınsiropate aşa cum este baclavaua….

  22. Hallo Sema,

    asta este numai o Variantä si Miha a si declarato asa.
    Eu sint mare Fan de Turcia si de 30 de Ani visitez Tara si de fiecare datä vin si mai fermecat inapoi( special Gastronomia) si cunosc Baclava.
    Varianta asta este incä foarte delicioasä. Un pic mai Europeanä.

    Multe Salutäri din Nürnberg jacob

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Papanasi prajiti

Papanasi prajiti

Mod de preparare Papanasi prajiti: Intr-un bol amestecam branza cu zaharul, esenta de vanilie,un praf de sare si ouale. Adaugam treptat faina si praful de copt si omogenizam. Vom avea un aluat moale, usor lipicios, dar care poate fi usor de modelat. Lasam aluatul sa se „odihneasca” 10-15 minute, il […]

Crema de vanilie – reteta de baza

Crema de vanilie – reteta de baza

Mod de preparare Crema de vanilie: Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza. In loc de amidon se poate folosi faina, dar crema va trebui fiarta mai mult, sa nu ramana faina cruda Turnam laptele amestecand usor, sa […]

Inghetata de casa cu Dulce de Leche

Inghetata de casa cu Dulce de Leche

Mod de preparare Inghetata de casa cu Dulce de Leche: Cel mai simplu ar fi daca ati gasi de cumparat Dulce de Leche. Daca nu, il puteti prepara acasa dintr-o cutie de lapte condensat indulcit, dupa cum am aratat AICI Se poate prepara cu cateva zile inainte si se foloseste […]

Churros

Churros

Mod de preparare Churros: Apa se pune la fiert impreuna cu untul, uleiul, zaharul si sarea. Cand incepe sa clocoteasca se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe fundul vasului. Lasam putin sa se raceasca, apoi adaugam ouale unul cate […]