Dulciuri / Prajituri de post / Retete de prajituri

Baclava

Avem nevoie de:

#1 pachet foi de placinta
# 300 g nuca macinata
# 2 linguri scortisoara
# 200 g unt (se va inlocui cu ulei pentru varianta de post)

# Pentru sirop:
# 150 g zahar
# 120 g miere
# 240 ml apa
# vanilie

Foile de placinta le taiem la marimea tavii in care vom coace, apoi le impartim in 3.

Nuca macinata o amestecam cu scortisoara, apoi o impartim in 2 parti.

Punem in tava unsa cu unt prima parte de foi, unse fiecare in parte cu unt topit, din abundenta. Punem deasupra jumatate din cantitatea de nuca,apoi acoperim cu cea de-a doua parte de foi, de asemenea unse cu unt. Urmeaza cea de-a doua jumatate din cantitatea de nuca si la sfarsit ultima parte din foi, de asemenea unse cu unt.

Cu un cutit bine ascutit portionam baclavaua, dupa bunul plac, romburi, patrate sau dreptunghiuri. ­čÖé Dam la cuptorul incins la foc mediu, pentru 20-30 de minute, pana incepe sa se rumeneasca usor deasupra.

Intre timp preparam siropul.

Punem apa la fiert impreuna cu zaharul si mierea. Lasam la fiert pana incepe sa faca spuma deasupra. Spumuim, adaugam si vanilia. Turnam fierbinte peste baclavaua abia scoasa din cuptor.

Se lasa la racit.

Daca va place insiropata tare, mariti cantitatile de la sirop. Intocmai se poate proceda si cu cantitatea de nuca sau zahar.

Tags: , , , , ,

Comentarii prin facebook

22 Comentarii

  1. M-ai terminat cu baclavaua….in ultimile zile vad doar baclava pe net, caut ce caut si dau de baclava si acum vii si tu cu reteta asta…..cred ca ma bantuie baclavaua, trebuie facuta neaparat.

  2. Baclavaua asta e tare usor de facut…fata de original,zic!N-am mancat inca cu foi de placinta,insa a ta arata demential.
    E de incercat!Sincer,balesc la greu!:)

  3. Hallo Miha,

    acuma tare serios doresc s├Ą-ti spun c├Ą asta este cea mai aspectoas├Ą Baclava care am v├Ązut-o in Viata mea.
    Si de peste 30 de Ani sint confrontat cu Buc├Ąt├Ąria Turceasc├Ą.
    Respect, Respect !!

    Multe Salut├Ąri Jacob

  4. Oana, daca ai sti de cat timp visez si eu la baclavaua asta. Ei, uite ca mi-am facut damblaua. :))

  5. Ana-Maria, asta e varianta cea mai usoara. Nu stiu daca si cea mai buna, dar cu siguranta cea mai usoara. ­čÖé

  6. Wow Jacob…multumesc! Un asemenea compliment venind de la tine ma face tare mandra de mine. :))

  7. Hallo Miha,

    Corect v├Ązut nici nu a fost Compliment, a fost numai recunoastere a Calit├Ątii.
    Da uite c├Ą acuma te si compliemntez. Compliment.
    Baclava am mincat prima Dat├Ą acuma 32 de Ani cind am venit in Germania
    si de atuncia in o mie de Variante.
    Si Afirmarea c├Ą nu este ca si original este fals.
    Original se face asa Baclava.
    Restul Rezetelor sint tot Felul de Adapt├Ąri si Variante.

    Multe Salut├Ąri Jacob

  8. Arata foarte bine ,Miha…si intradevar,asta e varianta scurta…Ai incercat sa faci si cu arahide?Arahide prajite…e foarte buna…

  9. mmm,ce deliciu e!cu mult sirop vreau!

  10. Wow Miha! Baclava ta este superba si deosebit de apetisanta, iar reteta de neiertat. Trebuie incercata negresit. Felicitari, le poti face cu brio concurenta turcilor. Merci de vizita ta pe blog si te mai astept cu drag pe la mine! Pupici dulci!

  11. Wow Miha! Baclava ta este superba si deosebit de apetisanta, iar reteta de neiertat. Trebuie incercata negresit. Felicitari, le poti face cu brio concurenta turcilor. Merci de vizita ta pe blog si te mai astept cu drag pe la mine! Pupici dulci!

  12. Foarte bien arata . Sambata am sa o fac si eu . Si puiul cu cascaval la fel am sa il fac ­čÖé

  13. Moaaama, ce pofta mi-ai facut. Numai bunatati faci!
    Pup, pup!

  14. Ana-Maria, n-am incercat cu arahide, caci Robert e alergic. Ramanem deocamdata la varianta cu nuca. Pup!

  15. Davella, multumesc de invitatie! Bineinteles ca voi mai veni! Pup!

  16. Sandytza, multumesc!

    Sambata o sa papati bun bunut! ­čÖé

  17. Multumesc Gabi!

  18. yum-yum, sunt innebunita dupa bucataria turceasca, fac si eu in we:)

  19. Adra, cum au iesit baclavalele? ­čÖé

  20. bun.
    Dacă doriţi să încercaţi un alt pilulă a venit să-mi

  21. Va urmaresc din Turcia- semaerbay.blogcu.com. Retete gustoase dar m-a surprins balcavaua ­čÖé Vad ca este o adaptare dupa gustul dumneavoastra. Nu am sa comentez decat faptul ca baclavaua traditionala care este numita „regina” deserturilor este facuta fara mirodenii. Simtiti din bel┼čug gustul de nuca, alune sau fistic depinde cu care este facuta ┼či untul. Poate ajungeti ─▒ntr-o zi ─▒n Turcia sa mancati multe feluri de deserturi ─▒nsiropate a┼ča cum este baclavaua….

  22. Hallo Sema,

    asta este numai o Variant├Ą si Miha a si declarato asa.
    Eu sint mare Fan de Turcia si de 30 de Ani visitez Tara si de fiecare dat├Ą vin si mai fermecat inapoi( special Gastronomia) si cunosc Baclava.
    Varianta asta este inc├Ą foarte delicioas├Ą. Un pic mai European├Ą.

    Multe Salut├Ąri din N├╝rnberg jacob

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Mai multe re╚Ťete...

Panna Cotta cu ciocolata si sos de capsuni

Panna Cotta cu ciocolata si sos de capsuni

Mod de preparare Panna Cotta cu ciocolata si sos de capsuni: Gelatina o punem la hidratat in apa rece, atat cat sa fie bine acoperita cu apa. Punem laptele si fulgii de cocos intr-un vas pe foc mic si aducem laptele la fierbere. Dam deoparte, acoperim si lasam sa se […]

Pasta de zahar

Pasta de zahar

Mod de preparare Pasta de zahar: Zaharul pudra ce l-am folosit a fost din comert. V-am zis doar ca am preferat varianta cea mai simpla! :)))┬á Daca aveti o rasnita buna il puteti pregati voi acasa: rasniti zaharul foarte fin, apoi il cerneti printr-o sita fina si il amestecati cu […]

Inghetata de vanilie – reteta de baza

Inghetata de vanilie – reteta de baza

Mod de preparare Inghetata de vanilie – reteta de baza: Galbenusurile, semintele de la pastaia de vanilie si zaharul se mixeaza pana se obtine o crema. Se toarna incet laptele si smantana pentru frisca si se omogenizeaza. Se pune vasul la baine marie si se fierbe compozitia pana se infierbanta […]

Panna cotta cu ciocolata (fara zahar)

Panna cotta cu ciocolata (fara zahar)

Mod de preparare Panna cotta cu ciocolata (fara zahar): Smantana pentru frisca se amesteca intr-un vas impreuna cu laptele si ciocolata. Se pune pe aragaz, la foc mic. Cand a ajuns la punctul de fierbere adaugam cele 2 linguri de Green Sugar si fierbem timp de 1 minut, amestecand continuu, […]