Retete de prajituri / Torturi

Blat de tort cu cacao

Torturile sunt nelipsite din meniul aniversarilor sau sarbatorilor petrecute in familie sau cu prietenii. Diversitatea este destul de mare, incepand de la tortul clasic cu cacao, pana la cele etajate si frumos ornate de maestrii cofetari, cu creme fel de fel, cu frisca sau fructe, insiropate sau nu, cu glazuri diverse.

Blatul clasic de tort este cel de pandispan. El poate fi pregatit cu cateva zile inainte si pastrat la loc uscat si racoros.

Asadar, azi v-am adus o reteta de blat de tort, o reteta pe care eu o consider perfecta si pe care o folosesc adesea la torturile pe care le fac sau la diverse retete de prajituri.

blat de tort cu cacao

Ingrediente

  • 6 oua
  • 6 linguri zahar pudra
  • 3 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • esenta de rom
  • 1 lingurita praf de copt (optional)
loading...

Mod de preparare Blat de tort cu cacao:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

Blat de tort cu cacao

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de rom, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri. Daca albusurile sunt batute bine si corect, emulsia va ramane deasupra, nu se va lasa la fund. Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu cacaoa si praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Praful de copt nu este obligatoriu, dar il poti adauga pentru siguranta. 😉

Blat de tort cu cacao

Compozitia o turnam intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar, cu fundul in sus, se scoate hartia de copt si se lasa la racit.

Blatul obtinut se taie pe orizontala in 2 felii. Daca doriti un blat mai inalt, din acelasi numar de oua coaceti intr-o forma mai mica, de 22 cm diametru.

Sper sa va fie de folos!

Puteti incerca si reteta de blat de tort fara cacao

Blat de tort cu cacao

Tags: ,
loading...

Comentarii prin facebook

14 Comentarii

  1. Superb arata! Sa stii Miha ca de la tine am facut multe prajituri cu blat dintr-asta bun, imi place mult cum se comporta. Paste fericit iti doresc draga mea! Pup

  2. Zaharul pudra se adauga tot odata?Eu am vazut cand adaug zahar pudra la un blat ca in loc sa se intareasca albusurile se inmoaie ,compozitia devine mai lichida.Oare unde gresesc?

  3. Multumesc mult ptr retetele bune pe care le dai.

  4. sararu maria luisa says:

    Buna dragii mei, acum am sa incerc si eu aceasta minunata reteta sper sa imi iasa, va pop si va doresc multa sanatate!!!

  5. Pingback: Tort cu crema caramel

  6. corina elena says:

    Foarte buna reteta pentru blat. Mersi mult.

  7. Livia says:

    Pt forma de 26 1 si 1/2 compozitie?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura turnata cu gem si nuca

Prajitura turnata cu gem si nuca

Mod de preparare Prajitura turnata cu gem si nuca: Blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai groasa, […]

Prajitura turnata cu visine

Prajitura turnata cu visine

Mod de preparare Prajitura turnata cu visine: Umplutura: Visinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau la rece pentru cateva ore, pana isi lasa zeama. Se cerne amidonul deasupra, se amesteca bine si se pune cratita la foc mic, pana compozitia se leaga. Dam deoparte si lasam sa […]

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Tort de inghetata de caramel si vanilie

Mod de preparare Tort de inghetata de caramel si vanilie: Blat de biscuiti: Biscuitii ii punem in vasul robotului de bucatarie si ii rasnim pana obtinem un pesmet foarte fin. Adaugam zaharul vanilat si untul topit si mixam inca putin, pana obtinem o compozitie ca niste firimituri. Rasturnam intr-o tava […]

Prajitura turnata cu branza si cacao

Prajitura turnata cu branza si cacao

Mod de preparare Prajitura turnata cu branza si cacao: Pentru blat: Mixam ouale cu un praf de sare, pana se albesc si isi dubleza volumul. Adaugam zaharul pudra, esenta de vanilie, uleiul si laptele, apoi faina amestecata cu praful de copt. O sa avem o compozitie ca o smantana mai […]