Blat simplu de tort – reteta de baza

Dragii mei, m-am gandit (cam mult, ce-i drept! šŸ˜€ ) ca pe langa toate retetele culinare ce vi le aduc in atentie, sa va aduc si cateva retete de baza, numai bune pentru incepatori.

Cu ceva vreme in urma v-am aratat reteta de blat de tort cu cacaoĀ  si daca am fost intrebata „dar pe cel fara cacao cum il faci?” astazi va voi prezenta reteta de blat de tort cu vanilie, o reteta simpla, dar atat de buna de folosit la orice prajitura sau tort šŸ˜‰

Blat de tort cu vanilie

Blat de tort cu vanilie

Ingrediente

  • 6 oua
  • 6 linguri zahar pudra
  • 3 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • esenta de vanilie
  • 1 lingurita praf de copt (optional)
loading...

Mod de preparare Blat simplu de tort – reteta de baza:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

  • Este foarte important ca albusurile sa fie bine batute. Alta regula de baza nu am pentru acest blat

Albusuri batute pentru blat de tort

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri.

  • Daca albusurile sunt batute corect, emulsia va ramane la suprafata, nu se va lasa la fund.

compozitie pentru blat de tort cu vanilie

Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

  • Praful de copt nu este obligatoriu, dar il poti adauga pentru siguranta.Ā 

Compozitia o turnam intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Blatul obtinut se taie pe orizontala in 2 felii.

  • Daca doriti un blat mai inalt, din acelasi numar de oua coaceti intr-o forma mai mica, de 22 cm diametru.

Sa va fie de folos!

Blat de tort

Blat de tort din pandispan

 

loading...

Comentarii prin Facebook

Comentarii

  1. Pingback: Tort cu capsuni
  2. Pentru un tort (80 de persoane ) blatul de cate oua trebuie facut? Multumesc ptr raspuns

  3. Blatul trebuie copt la foc mediu, ceea ce inseamna 180-190 de grade. Din pacate, nu am experienta in ceea ce priveste cuptorul electric, nu stiu daca dureaza mai mult coacerea.

  4. Multumesc pt reteta.am multe blaturi dar toate cu alte cantitati.O sa incerc acesta cu crema de nuca.imi place mult.pupici.

  5. Este vreo problema daca adaug colorant in blat? Trebuie adaugat mai mult praf de copt in acest caz?

    1. Imi cer scuze, eram sigura ca am raspuns la aceasta intrebare… Nu stiu ce s-a intamplat šŸ™
      Nu este nicio problema daca adaugi colorant in blat si nici nu trebuie mai mult praf de copt

    1. Uneori sa stii ca mai uit sa-l aprind inainte si a iesit bine. Totusi, ca sa fii sigura… preincalzeste-l šŸ™‚

  6. Acum il fac si eu si compozitia a iesit ok pana acum. Sper sa fie si bun. Multumesc de reteta.

  7. Am facut si euu dar am pus 3lg cacao, caci vreau sa-i pun crema de iaurt cu banane šŸ˜€

  8. cantitatile sigur sunt bune?eu am o tavita dinaia speciala pentru tort…sigur o sa incapa?

    1. Eu folosesc zahar normal pe care-l rasnesc in rasnita de cafea.
      Daca nu ai poti pune si zahar normal, doar ca trebuie batut albusul mai mult, pana nu se mai simt cristalele de zahar.

  9. Am folosit o tava dreptunghiulara mai mare, cantitatile x3, blatul a iesit super, doar ca nu a crescut f mult.. adica pot zice ca a ramas aproape la fel.. e normal? multumesc. oricum reteta de nota 10! cel mai bun blat!

    1. Parerea mea, din cate am observat de-a lungul timpului, cu cat tava e mai mare/intinsa… cu atat blatul nu va creste prea mult in inaltime.

    1. n-am folosit niciodata sirop de artar, nu stiu cum se comporta preparat termic.
      Am mai facut blaturi cu miere, dar au o alta textura decat blatul de aici

  10. Foate tare reteta…. am zis sa incerc si uimire a crescut tare tare si apoi cand mai avea 5 minute a scazut.

      1. Mersiii pentru sfat…Aveam nevoie a ști cum să nu mai Ć®mi ardă dedesubt blaturile, prăjiturile…

  11. Cea mai tare rețetă de blat de tort! Mi-a ieșit perfect, pufos,fără burtă, neted la suprafață. Mulțumesc din suflet šŸ˜™

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *