Prajituri / Retete de prajituri / Torturi

Blat simplu de tort – reteta de baza

 

Blat de tort cu vanilie

Blat de tort cu vanilie

Ingrediente

  • 6 oua
  • 6 linguri zahar pudra
  • 3 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • esenta de vanilie
  • 1 lingurita praf de copt (optional)
loading...

Dragii mei, m-am gandit (cam mult, ce-i drept! 😀 ) ca pe langa toate retetele culinare ce vi le aduc in atentie, sa va aduc si cateva retete de baza, numai bune pentru incepatori. Cu ceva vreme in urma v-am aratat reteta de blat de tort cu cacao  si daca am fost intrebata „dar pe cel fara cacao cum il faci?” astazi va voi prezenta reteta de blat simplu de tort cu vanilie, o reteta simpla, dar atat de buna de folosit la orice prajitura sau tort 😉

Mod de preparare Blat simplu de tort – reteta de baza:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam zaharul pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

  • Este foarte important ca albusurile sa fie bine batute. Alta regula de baza nu am pentru acest blat

Albusuri batute pentru blat simplu de tort

Separat frecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri.

  • Daca albusurile sunt batute corect, emulsia va ramane la suprafata, nu se va lasa la fund.

compozitie pentru blat simplu de tort cu vanilie

Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

  • Praful de copt nu este obligatoriu, dar il poti adauga pentru siguranta. 

Cum se face Blat simplu de tort – reteta de baza:

Compozitia o turnam intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Blatul obtinut se taie pe orizontala in 2 felii.

  • Daca doriti un blat simplu de tort mai inalt, din acelasi numar de oua coaceti intr-o forma mai mica, de 22 cm diametru.

Sa va fie de folos!

Blat simplu de tort din pandispan

Blat simplu de tort

Pentru mai multe recomandari va astept si pe pagina de Facebook (AICI)

Tags: , ,
loading...

Comentarii prin facebook

68 Comentarii

  1. Pingback: Tort cu capsuni

  2. Pingback: Tort cu ananas caramelizat

  3. Pingback: Tort cu bezea si piersici

  4. Daria Strava says:

    Dar daca pun scorțișoară in loc de vanillie e vro problema ?

  5. Cristina says:

    Pentru un tort (80 de persoane ) blatul de cate oua trebuie facut? Multumesc ptr raspuns

  6. dar daca nu iese albusul asa de gros ce se intampla??

  7. Bia says:

    Sti cumva la cuptorul electric cat trebuie lasat si la cate grade? 🙂

  8. Blatul trebuie copt la foc mediu, ceea ce inseamna 180-190 de grade. Din pacate, nu am experienta in ceea ce priveste cuptorul electric, nu stiu daca dureaza mai mult coacerea.

  9. voica says:

    la cuptorul electric 30 min la temp 18o

  10. Cristyna says:

    Multumesc pt reteta.am multe blaturi dar toate cu alte cantitati.O sa incerc acesta cu crema de nuca.imi place mult.pupici.

  11. Lorena says:

    Eu am adaugat si fulgi de migdale in compozitie

  12. mary says:

    Multumesc, e foarte bun

  13. corina says:

    magnifica reteta dar nu contine lapte??????????????????

  14. Mihaela says:

    Este vreo problema daca adaug colorant in blat? Trebuie adaugat mai mult praf de copt in acest caz?

    • Imi cer scuze, eram sigura ca am raspuns la aceasta intrebare… Nu stiu ce s-a intamplat 🙁
      Nu este nicio problema daca adaugi colorant in blat si nici nu trebuie mai mult praf de copt

  15. Lucy says:

    Blatul din 6 oua (copt in cratita de 22cm) este suficient de inalt sa fie taiat in 3?

  16. Oana says:

    Blatul se introduce la copt in cuptorul preincalzit?

    • Uneori sa stii ca mai uit sa-l aprind inainte si a iesit bine. Totusi, ca sa fii sigura… preincalzeste-l 🙂

  17. Oana says:

    multumesc!

  18. Irina says:

    Acum il fac si eu si compozitia a iesit ok pana acum. Sper sa fie si bun. Multumesc de reteta.

  19. Larisa says:

    L-am facut si eu! Foarte, foarte bine a iesit.

  20. raloo cica says:

    Am facut si euu dar am pus 3lg cacao, caci vreau sa-i pun crema de iaurt cu banane 😀

  21. alexandra Elena says:

    cantitatile sigur sunt bune?eu am o tavita dinaia speciala pentru tort…sigur o sa incapa?

  22. Gina says:

    Am facut blatul..a iesit super de bun..complimenti

  23. elena says:

    pot pune in loc de esenta de vanilie ,esenta de rom?

  24. maria says:

    si eu lam facut si mia ioesit

  25. garcea says:

    dar daca nu am zahar pudra

    • Eu folosesc zahar normal pe care-l rasnesc in rasnita de cafea.
      Daca nu ai poti pune si zahar normal, doar ca trebuie batut albusul mai mult, pana nu se mai simt cristalele de zahar.

  26. dana says:

    Din 10 uoa e aceeasi compozitie

  27. Elena says:

    Am folosit o tava dreptunghiulara mai mare, cantitatile x3, blatul a iesit super, doar ca nu a crescut f mult.. adica pot zice ca a ramas aproape la fel.. e normal? multumesc. oricum reteta de nota 10! cel mai bun blat!

    • Parerea mea, din cate am observat de-a lungul timpului, cu cat tava e mai mare/intinsa… cu atat blatul nu va creste prea mult in inaltime.

  28. Andreea says:

    Daca folosesc doar doua oua mai iese tortul bine?

  29. andrei says:

    Daca inlocuiesc zaharul cu sirop de artar sau cu ltceva este vreo problema?

  30. andrei says:

    Este vreo pproblema daca inlocuiesc zaharul cu sirop de artar sau altceva ?

    • n-am folosit niciodata sirop de artar, nu stiu cum se comporta preparat termic.
      Am mai facut blaturi cu miere, dar au o alta textura decat blatul de aici

  31. flor says:

    Foate tare reteta…. am zis sa incerc si uimire a crescut tare tare si apoi cand mai avea 5 minute a scazut.

  32. Angela says:

    Intr-o tava de 26 cm diametru din ce cantitati ar trebui sa fac blatul ☺

  33. Iulia Dobre says:

    Pot sa ung tava de copt cu ulei si sa nu mai pun hartie de copt

  34. Andreea says:

    Eu am un cuptor normal la aragaz dar imi arde dedesupt blatul ce pot face?

  35. Elena says:

    Cea mai tare rețetă de blat de tort! Mi-a ieșit perfect, pufos,fără burtă, neted la suprafață. Mulțumesc din suflet ?

  36. Pingback: Prajitura cu caise | Dulciuri fel de fel

  37. Pingback: Prajitura cu blat pufos si caise | Dulciuri fel de fel

  38. Pingback: Tort Trenulet (2)

  39. Violeta says:

    Dak fac din 12 ouă sau mai multe ouă si măresc doza corespunzator pt fiecare ingredient in parte imi va iesi am o tava dreptunghiulară ft mare

    • Pentru o tava mare, cum e cea de aragaz, eu as face blatul din 12 oua, dar as coace foile separat.
      12 albusuri sunt greu de batut, astfel incat sa obtii consistenta corecta, asta in cazul in care nu dispui de un mixer profesional. Si in tava mare de aragaz nu vei reusi sa obtii un blat suficient de inalt, astfel incat sa-l poti taia in 3

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura cu cacao si crema de lapte

Prajitura cu cacao si crema de lapte

Daca zilele din timpul saptamanii sunt despre cornuri, cornulete, briose sau orice alta prajitura de casa ce poate fi pusa in pachetelul pentru scoala, week-endul este despre prajituri cu crema si momente de relaxare alaturi de prieteni dragi, la cafea. Prajitura cu cacao si crema de lapte este o prajitura […]

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Azi am pentru voi o prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba, o reteta de care as putea spune ca m-am indragostit si pe care o voi repeta ori de cate ori voi avea ocazia 😉 O prajitura de casa, fina si delicata pe care o puteti face si […]

Prajitura din piscoturi cu caramel

Prajitura din piscoturi cu caramel

Mod de preparare Prajitura din piscoturi cu caramel: Crema pentru prajitura din piscoturi se prepara astfel: Gelatina se pune la hidratat in apa rece (atata apa cat gelatina sa fie bine acoperita) Smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa. Nu e necesar sa fie si ferma. Intr-un castron incapator […]

Prajitura cu blat pufos si crema de ciocolata alba

Prajitura cu blat pufos si crema de ciocolata alba

E atat de simplu de facut aceasta prajitura cu blat pufos si crema de ciocolata alba si atat de buna, incat iti garantez ca o vei repeta si in saptamana urmatoare 😉 Mod de preparare Prajitura cu blat pufos si crema de ciocolata alba: Blat pufos cu nuca: De cele […]