Aluat dulce / Retete de prajituri

Branzoaice

Robert a vrut placinta cu branza, astfel ca a trebuit sa ma conformez. Si atunci mi-am adus aminte de branzoaicele lui Lory si-am zis ca e cea mai buna ocazie sa le incerc, sa-mi incerc maiestria. :))) Nu, n-am reusit sa fac trandafiri , aluatul a crescut mult, dar am reusit sa fac niste placinte cu branza bune si pufoase. ;))

Branzoaice trandafir

Ingrediente

  • 2 oua
  • 10 g drojdie uscata
  • 100 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 60 g unt
  • ~550 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • esenta de vanilie
  • Pentru umplutura:
  • 350 g branza de vaci
  • 150 g zahar
  • 2 oua
  • esenta de rom
loading...

Mod de preparare Branzoaice:

Umplutura:

  • Daca branza este moale se pune numai 1 ou sau se adauga 1-2 linguri amidon.

Branza se mixeaza cu blenderul vertical cu oua, zahar si esenta de rom pana devine ca o crema.

Aluatul:

Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, 50 ml lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata.

Punem maiaua in cuva masinii de paine (sau intr-un castron daca se framanta cu mana), adaugam apoi ouale, restul de zahar, untul topit si racit, esenta de vanilie, laptele ramas si faina putin cate putin. E posibil sa trebuiasca mai putina faina, in functie de tipul de faina, de gradul ei de absorbtie.

Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

Impartim aluatul in bucati potrivite ca marime, de cca 70 g fiecare. Fiecare bucata de aluat o intindem cu sucitorul, apoi se cresteaza pe margini, ca si cum am face un X, doar ca nu intersectam liniile. Ufff… greu cu explicatiile… :))) Punem cate o lingura de branza in mijloc, apoi adunam „petalele”, formand un soi de trandafir. :))

Punem placintele intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasam putin la crescut.

Un galbenus de ou il desfacem cu 2 linguri de lapte si ungem bine placintele cu o pensula. Dam la cuptor la foc mediu pana se rumenesc.

Se pudreaza cu zahar si se servesc ca atare, calde sau reci sau alaturi de un pahar cu lapte sau iaurt, dimineata la micul dejun.

Placinta cu branza

Tags: , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

54 Comentarii

  1. Ce mult imi plac,sunt delicioase!Pupici!

  2. Un desert sau un mic dejun delicios!
    Imi place modul de impachetare.
    O seara placuta.

  3. Frumoasa taietura!retinut!Te pup si o seara buna!

  4. Foarte frumoase placintele. Numai ca eu tot nu-mi dau seama cum vin petalele.

  5. Imi place cum ti-au iesit.Iar la gust cu siguranta delicioase.O seara cat mai placuta.

  6. Sunt xcelente! Pup si o seara placuta!

  7. Delicioase si pufoase! O bunatate!Pupici!

  8. Ce frumoase le-ai facut !! si bune rau .. pupici

  9. Anonymous says:

    impecabila prezentare si foarte bine explicat! o sa incerc si eu dar nu prea am curaj… nu stiu de ce aluaturile ma cam sperie mai repede pa apuc de un tort :). un salut, mihaela!

  10. Yumm, yumm, Miha!Tare pofta mi-ai facut!

  11. delicioase cred , iar dimineata langa o cana de lapte sunt nemaipomenite!!!

  12. Îmi plac mult, si arata fantastic! Ca de altfel tot ce faci! :*

  13. Anonymous says:

    Coscodina mai esti tu , Miha draga … auzi ,, un soi de trandafir” hihihi
    Am pastrat-o la favorite , sper sa-mi fac si curaj ptr a o pune-n practica , biensure , la masina de paine
    Diana te imbratiseaza cu drag !

  14. Foarte fain le-ai impachetat. Cred ca au fost si gustoase.

  15. mai ai? ca vin si eu acu….

  16. Flory, multumesc! :*

  17. Gratiela, si mie mi-a placut de cum l-am vazut la Lory. 😉 Chiar ies niste placinte frumusele.

  18. Multumesc Teo! Nu-i asa ca faci si tu? 😉 Pup!

  19. Cristina, nu stiu cum sa fac sa explic mai bine. Nu e greu de facut, cat e de explicat. :))) Intinzi aluatul, apoi il crestezi pe margini (vezi poze). Pe mijloc, se pune o lingura de umplutura, apoi fiecare bucata de aluat se ridica peste gramajoara de branza. Cam cum faci tu florile alea superbe pentru torturi. 😉

  20. Multumesc Haplea! Zi frumoasa iti doresc! Si cu spor! 😉

  21. Zi frumoasa Adela. Pup!

  22. Multumesc Licuta! Pup!

  23. Pupici Antonina, multumesc!

  24. Mihaela, nici eu nu-s tare prietena cu aluaturile, dar copiilor le plac, asa ca…ma conformez, ca vreau sa u ca nu vreau… :)))

    Multumesc! :*

  25. Minoki, pune masina de paine la treaba. Si sa-mi trimiti si mie una cand faci. :))

  26. Asa e, Pisicuto…ai dreptate! 😉 Pup!

  27. Multumesc Maya, ma flatezi. Pup!

  28. Diana, asa-i ca-s coscodina? :)))) Si ma mai fac! :))))

    Pupici si ma bucur ca te pun la treaba. :)))))

  29. Multumesc Raluca! Pup!

  30. Alice, te astept! :*

  31. Foarte misto trandafirul 🙂

  32. Mihaelaaaaaaaa (am strigat prea tare?!)vreau si euuuuuu!!!:)))

  33. Arata de poveste 😉

  34. Anonymous says:

    nu am inteles prea bine cum se aduna petalele alea

  35. Quelle jolie gourmandise
    Je te souhaite une belle nuit
    Valérie.

  36. Miha, ce norocos e puiutul tau drag:D!
    Arata super branzoaicele tale! Ce sa mai, deja le-am trecut pe listuta:D.

  37. Alina T. says:

    Foarte bune branzoaicele astea. Sotul meu a fost incantat (in principal de gustul lor),iar eu de aspect. Desi nu credeam, mi-au iesit foarte frumoase. Nu imi placea sa fac „poale in brau” clasice pentru ca la copt nu ramaneau frumusele,dar asa…. o sa fac mai des. Multumim de reteta.
    Te pup.

  38. Alina, ma bucur tare mult ca ai facut aceste placinte. Sunt de acord cu sotul tau…sunt foarte bune. :)) dar sunt de acord si cu tine, ca sunt tare frumusele. :))

    Pupici si te mai astept!

  39. Iulia, sper ca puiul sa constientizeze asta intr-o zi. Acum e inca prea mic sa am pretentii. :)))

    Pupici!

  40. Mersi beaucoup Valerie! Bisous!

  41. Anonim, imi cer mii de scuze ca am ajuns atat de tarziu aici. Sper ca te-ai lamurit pana la urma cum vin petalele alea. Ii explicasem Cristinei intr-un cometariu mai sus.

    Daca mai ai nelamuriri scrie-mi, PROMIT sa raspund repede. :* :* :*

  42. Amous draga mea, multumesc tare mult. Esti o draguta! :*

  43. Ufff…Azizule drag…se pare ca trebuia sa strigi si mai tare. :))) Ca n-am auzit si uite cat de tarziu am ajuns aici. Pupici!

  44. Multumesc Iulian! 🙂

  45. Anonymous says:

    Ce bine arata. Imi trezeste amintiri de cand eram copil.
    Felicitari pentru site si pentru retetele pe care le impartasesti cu noi.

  46. Multumesc si eu! :*

  47. Anonymous says:

    sa sti ca le-am incercat si eu iar trandafirii mi-au iesit la precizie 🙂 le-au placut la toti…pe langa ca arata exceptional sunt si mortal de gustoase:) chiar azi vreau sa mai fac o portie…nu ma pot rabda pt ca sunt super bune:))) mersi ca ai postat aceasta minunata reteta….Deci fetelor merita sa incercati…pt mine e reteta preferata de branzoici:) sa aveti o zi faina:)

  48. Multumesc tare mult de aprecieri si ma bucur tare mult ca v-au placut!

    :* :*

  49. Bianca says:

    Buna seara. Se poate inlocui drojdia uscata cu 25g drojdie proaspata?Multumesc.

  50. FF FRUMOASA BRANZOICA
    NU AM FACUT NICIODATA , DE MANCAT AM MANCAT
    SANT FF BUNE
    LA MINE IN DOBROGEA , NU SE FACEAU .
    FF BUNE RETETE AI MIHA , SANATATE , BUCURII .
    RODICA . RE . ITALIA

  51. Am încercat şi eu brânzoaicele! Cu siguranţă am să le mai fac!

    Aluatul e moale şi pufos şi mi-a plăcut mult aşa. Le-am împachetat şi eu sub formă de trandafiri şi prezentarea a fost foarte apreciata 😉 Parcă şi stau mai bine (decât cele dreptunghiulare, din care mai curge brânza).

    Am câteva precizări:
    1. Drojdia uscată (de ex. dr Oetker) nu trebuie dizolvată, se pune direct in făină. Un plic de 7gr e suficient să dospească 500-550gr făină. E comod. De obicei drojdia proaspătă se freacă cu zahăr şi lapte.

    2. Margarina în loc de unt, folosită în aluat, il face parcă mai pufos/uşor (mie aşa mi s-a părut)

    3. Probabil e o chestiune de preferinta şi de brânză (mai acră sau mai dulce), dar cantitatea de zahar din umplutura de branza mi se pare mare (e aproape 50% din proportia de branza…) La asta se mai adaugă zahărul din aluat şi zahărul pudrat.. Destul de mult, mai ales că nu te poţi opri la mâncat o simgură brânzoaică. 😉

    4. Pentru a rămâne moi, eu am acoperit tava cu un prosop de bucătărie (din bumbac) imediat ce am scos-o din cuptor. Am lăsat de probă o brânzoaică dezvelită la răci şi coaja rumenă s-a uscat.

    Multumesc pt reţetă! Am mai ochit una alta pe aici, abia aştept să le încerc 🙂
    C.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Cornuri pufoase cu ciocolata

Cornuri pufoase cu ciocolata

Mod de preparare Cornuri pufoase cu ciocolata: Am pus faina in cuva masinii de paine si am amestecat-o cu drojdia uscata. Am setat programul framantare + dospire. In laptele caldut am dizolvat zaharul si sarea si am turnat peste faina. Vom obtine un aluat omogen, usor lipicios. Lasam la dospit. […]

Chifle cu ciocolata si nuca

Chifle cu ciocolata si nuca

Mod de preparare Chifle cu ciocolata si nuca: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste […]

Cozonac Floare cu caramel

Cozonac Floare cu caramel

Mod de preparare Cozonac Floare cu caramel: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste faina […]

Cozonac fara framantare

Cozonac fara framantare

Mod de preparare Cozonac fara framantare: Aluat: Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul, sarea si coaja de portocale. Incalzim la foc mic, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget si untul se topeste. Lasam sa se raceasca si punem galbenusurile. Amestecam bine pana la omogenizare. Separat, intr-un castron amestecam […]