Prajituri / Retete de prajituri

Choux cu crema de mascarpone si capsuni

Choux a la creme sau eclerele cu crema de vanilie sunt niste prajituri de casa cu care nu prea dau gres atunci cand avem musafiri 😉 Poate ca sunt si persoane carora sa nu le placa, dar eu inca nu le-am intalnit 😀

Imi plac toate variantele, cu ciocolata sau cu crema de vanilie, cu frisca sau fara frisca, dar dintre toate aceste choux cu crema mascarpone si capsuni au fost de departe cele mai bune. Crema fina si usoara cu mascarpone, nu foarte dulce, capsuni dulci si aromate si gogosele de aluat oparit… toate au facut casa buna in acest desert 😉

choux-cu-crema-mascarpone-si-capsuni-3

Ingrediente

  • Pentru choux:
  • 250 g faina
  • 100 g unt
  • 100 g ulei
  • 500 ml apa
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingura zahar
  • 6-7 oua
  • Pentru crema de mascarpone:
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 250 g mascarpone
  • 100 g zahar
  • esenta de vanilie (dupa gust)
  • capsuni

Mod de preparare Choux cu crema de mascarpone si capsuni:

Choux:

Apa se pune la fiert impreuna cu untul, uleiul, zaharul si sarea. Cand incepe sa fiarba se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe vas. Lasam putin sa se racoreasca, apoi adaugam ouale pe rand mixand bine dupa fiecare.

  • se poate folosi si telul pentru a incorpora ouale, dar cu mixerul merge mai repede si mult mai bine
  • in functie de marimea oualor, puneti 6 daca sunt mari sau 7 daca sunt mai mici. La final trebuie sa aveti un aluat gros, care curge valuri de pe paletele mixerului

Aluatul se pune intr-un posh si se spriteaza in tava tapetata cu hartie de copt. Tava se da la cuptor la foc mare (maxim) pentru 15 minute, apoi inca 10-15 minute la foc mediu (150 grade cuptor electric cu ventilatie).

  • primele 15 minute nu se deschide usa cuptorului

Crema de mascarpone:

Smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa (nu neaparat si ferma). Se adauga zaharul, mascarponele si esenta de vanilie. Se mixeaza din nou pana crema devine ferma.

Dupa ce gogoselele din aluat oparit s-au racit li se taie un capacel si se umplu cu crema. Se pune peste crema un strat de capsuni taiate cubulete, se pune capacelul taiat si se dau la rece (dupa ce mananci 2 pe nerasuflate :)))) )

Pofta buna! 😉

RETETA IN IMAGINI

Tags: , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura Krantz

Prajitura Krantz

Mod de preparare Prajitura Krantz: Blat: Vom imparti ingredientele pentru blat in 2 parti si vom coace separat 2 foi in tava mare de aragaz (40/30 cm) Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce […]

Paleuri cu crema de lamaie

Paleuri cu crema de lamaie

Mod de preparare Paleuri cu crema de lamaie: Paleuri: Untul topit partial se mixeaza cu zaharul, un praf de sare si coaja de lamaie pana devine ca o crema si nu se mai simt cristale de zahar. In crema de unt adaugam ouale, unul cate unul, si mixam bine dupa […]

Prajitura rasturnata cu prune si nectarine

Prajitura rasturnata cu prune si nectarine

Mod de preparare Prajitura rasturnata cu prune si nectarine: Caramel: Intr-o craticioara caramelizam zaharul la foc mic, avand grija sa nu se arda. Adaugam untul si omogenizam. Dam deoprate si lasam sa se racoreasca. Blat: Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la […]

Prajitura cu piersici si mascarpone

Prajitura cu piersici si mascarpone

Mod de preparare Prajitura cu piersici si mascarpone: Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu fulgii […]