Prajituri / Retete de prajituri

Choux cu crema de mascarpone si capsuni

Choux a la creme sau eclerele cu crema de vanilie sunt niste prajituri de casa cu care nu prea dau gres atunci cand avem musafiri 😉 Poate ca sunt si persoane carora sa nu le placa, dar eu inca nu le-am intalnit 😀

Imi plac toate variantele, cu ciocolata sau cu crema de vanilie, cu frisca sau fara frisca, dar dintre toate aceste choux cu crema mascarpone si capsuni au fost de departe cele mai bune. Crema fina si usoara cu mascarpone, nu foarte dulce, capsuni dulci si aromate si gogosele de aluat oparit… toate au facut casa buna in acest desert 😉

choux-cu-crema-mascarpone-si-capsuni-3

Ingrediente

  • Pentru choux:
  • 250 g faina
  • 100 g unt
  • 100 g ulei
  • 500 ml apa
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingura zahar
  • 6-7 oua
  • Pentru crema de mascarpone:
  • 400 ml smantana pentru frisca
  • 250 g mascarpone
  • 100 g zahar
  • esenta de vanilie (dupa gust)
  • capsuni

Mod de preparare Choux cu crema de mascarpone si capsuni:

Choux:

Apa se pune la fiert impreuna cu untul, uleiul, zaharul si sarea. Cand incepe sa fiarba se pune faina, toata deodata si se amesteca energic cu un tel, pana se desprinde aluatul de pe vas. Lasam putin sa se racoreasca, apoi adaugam ouale pe rand mixand bine dupa fiecare.

  • se poate folosi si telul pentru a incorpora ouale, dar cu mixerul merge mai repede si mult mai bine
  • in functie de marimea oualor, puneti 6 daca sunt mari sau 7 daca sunt mai mici. La final trebuie sa aveti un aluat gros, care curge valuri de pe paletele mixerului

Aluatul se pune intr-un posh si se spriteaza in tava tapetata cu hartie de copt. Tava se da la cuptor la foc mare (maxim) pentru 15 minute, apoi inca 10-15 minute la foc mediu (150 grade cuptor electric cu ventilatie).

  • primele 15 minute nu se deschide usa cuptorului

Crema de mascarpone:

Smantana pentru frisca se mixeaza pana devine pufoasa (nu neaparat si ferma). Se adauga zaharul, mascarponele si esenta de vanilie. Se mixeaza din nou pana crema devine ferma.

Dupa ce gogoselele din aluat oparit s-au racit li se taie un capacel si se umplu cu crema. Se pune peste crema un strat de capsuni taiate cubulete, se pune capacelul taiat si se dau la rece (dupa ce mananci 2 pe nerasuflate :)))) )

Pofta buna! 😉

RETETA IN IMAGINI

Tags: , , , , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Prajitura rasturnata cu mere – varianta rapida

Prajitura rasturnata cu mere – varianta rapida

Mod de preparare Prajitura rasturnata cu mere – varianta rapida: Merele se curata de coaja si cotor si se taie felii subtiri. Se stropesc cu zeama de lamaie. Topim la foc mic zaharul pentru caramel. Cand a devenit lichid il turnam in tava in care vom coace prajitura (20/30 cm) […]

Prajitura „Tavalita cu nuca de cocos”

Prajitura „Tavalita cu nuca de cocos”

Mod de preparare Prajitura „Tavalita cu nuca de cocos”: Blat: Ouale si un praf de sare se mixeaza pana isi dubleaza volumul. Adaugam zaharul, mierea, esenta de vanilie, coaja de lamaie si untul topit si mixam pana obtinem un amestec spumos. Punem apoi faina amestecata cu praful de copt, cate […]

Paleuri cu nuci caramelizate

Paleuri cu nuci caramelizate

Mod de preparare Paleuri cu nuci caramelizate: Paleuri: Untul topit partial se mixeaza cu zaharul, un praf de sare si esenta de vanilie pana devine ca o crema si nu se mai simt cristale de zahar. In functie de preferinta voastra se poate adauga mai mult zahar in compozitie In […]

Cornulete cu rahat

Cornulete cu rahat

Mod de preparare Cornulete cu rahat: Untul topit partial se mixeaza cu un praf de sare, coaja de portocale, galbenusurile si smantana pentru frisca. Se adauga praful de copt si faina si se framanta un aluat elastic si nelipicios. In functie de tipul de faina folosit e posibil sa trebuiasca […]