Aluat dulce

Coltunasi ca la mama acasa….

O reteta de coltunasi ce-mi aduce aminte intotdeauna de copilarie…

Coltunasi cu branza

Ingrediente

  • Pentru aluat avem nevoie de:
  • 400 g faina
  • 1 ou
  • 2 linguri ulei
  • sare
  • Pentru umplutura avem nevoie de:
  • 250 g branza de vaci
  • 2 oua
  • 100 g zahar
  • 3 linguri smantana
  • esenta de rom
loading...

Mod de preparare Coltunasi:

Ingredientele pentru umplutura le-am pus la robot si le-am mixat pana au devenit o crema fina si pufoasa.

Se pune faina intr-un castron, se face o gaura la mijloc, in care se adauga oul, putina sare, uleiul si 1 cana de apa calduta. Se amesteca pana se incorporeaza toata faina. Daca mai este nevoie se adauga putina apa.

Coca obtinuta se framanta pana nu se mai lipeste de mana si nici de castron. Daca aluatul este prea moale se mai adauga putina faina.

Cand este gata,se intinde pe masa unsa cu faina o foaie subtire,care se taie in patrate

Preparare coltunasi

sau se decupeaza cercuri cu un pahar.

La mijlocul fiecarei forme se pune cate o lingurita de umplutura,

Preparare coltunasi cu branza

iar marginile se lipesc,dandu-li-se astfel forma de triunghiuri

Cum se fac coltunasii

sau de semiluna.

Cum se fac coltunasii moldovenesti

Eu am presat si cu furculita sa fiu sigura ca nu se desfac. :))

Coltunasii se fierb in apa cu sare in jur de 15 minute.Se scot pe un platou si se presara cu zahar tos.

Tags: , ,
loading...

Comentarii prin facebook

32 Comentarii

  1. Vreau si eu o portie de coltunasi… recunosc ca maninca doar la mama acasa, adica am mincat ultima oara acum doi ani, sper sa maninc din nou anul asta, daca nu la mama, fac o vizita la tine…

  2. Te astept cu drag cuscra! Pup!

  3. astia-s preferatii lui husband?mai ai,ca-l trimit la tine…eu nu fac…:)))

  4. Alison,nu mai am,dar il poti trimte la mine. Il invat cum se fac si poate iti face el tie! :)))

  5. Anonymous says:

    taaaaaare

  6. Anonymous says:

    sunt tare buni fata mea are diabet si a mancat la buzias si i-a placut enorm am sa-i fac si eu mersi mult mult KAMI

  7. Kami, ma bucur tare mult ca ti-a placut reteta si ca ii vei face si fetei. Nu stiu cat e de buna reteta asta pentru cei ce sufera de diabet, dar tu stii mai bine.

    O zi frumoasa si multa sanatate. :*

  8. Anonymous says:

    Miha, azi am facut coltunasii, eu impreuna cu baiatul cel mare de 13 ani…bucatari priceputi..ce mai…Au iesit excelenti, e prima data cand fac si a mancat si cel mic, care de obicei are o problema cu branza de vaci…Te pup si multumesc mult,
    Gabriela si baietii…de pe forum

  9. Eiii…Gabriela…ce surpriza!!! Ma bucur tare mult ca v-au placut. Te mai astept pe aici, poate vei mai gasi ceva idei pentru mofturosi. :))

    Pup cu drag!

  10. Anonymous says:

    Buna.Ma numesc Simona si am o intrebare.Locuiesc in Franta,si aici branza de vaci vanduta in magazine este mai cremoasa,ca smantana.Va rog sa imi spuneti,daca stie cineva,ce mai pot adauga in umplutura ptr coltunasi ca sa fie mai groasa,ptr ca daca pun doar branza,smantana si ouale iese chiar foarte lichida.Va multumesc si va pup.

    • ralu says:

      SPer ca nu este mult prea tarziu pentru raspuns 🙂
      Eu tot in Franta stau de ceva ani si am suferit mult timp fara branza de vaci. Am descoperit insa „la faisselle” care trebuie scursa intr-o bucata de tifon sau perdea si obtii exact branza de vaci bine scursa! Extra pentru papanasi sau coltunasi 🙂

  11. Buna Simona.
    Poti face asa: renunti la smantana, branza o amesteci cu zaharul si doar galbenusurile. Si mai poti adauga 1 lingura de amidon.

    Spor la treaba! 😉

  12. Azi e a doua reteta pe care o fur! N-am umblt suficient pe blogul tau. Doar ce am gasit pe fb si mai rar pe bloger. Trebuie sa-l iau la puricat, dar nu prea am timp. Noroc ca tu le mai actualizezi! Multumesc!

  13. irina says:

    deliciosi

  14. ralu says:

    I-am facut! au iesit super buni! Si ce frica mi-era sa ma apuc (mama imi spunea ca ei nu-i ieseau niciodata). Multumesc pentru reteta si mult succes in continuare!

  15. aurelia says:

    Dar in Italia care este branza de baci?

  16. aurelia says:

    branza de vaci

  17. aurelia says:

    am gasit tot la tine in blog, ricotta:)

    • Ricotta are o alta consistenta decat branza de vaci, dar e ok sa faci si asa. Cred ca vor fi la fel de buni 😉

  18. aur says:

    Ciao Miha. Am facut compozitia cu ricotta si a iesit foarte subtire, am pus miste faina ca sa o leg si tot nimic, ma gandesc sa pun gris(daca gasesc). Ajutor…

    • Ricotta avand o alta consistenta trebuiau „ajustate” si celelalte ingrediente (oua, smantana) Nu stiu ce sa zic de grisul in compozitie, nu prea folosesc ricotta si nu stiu cum se comporta.
      Daca ar fi dupa mine as schimba totalmente directia si as face un cheesecake. 😀 Decat sa stric ingredientele mai degraba fac altceva bun si las coltunasii pe data viitoare 😉

  19. Azi ii facem! mi-am luat si aparat de impaturit coltunasii, abea astept! Pupici!

  20. loredana says:

    Cum Dumnezeu cu numai 1 ou la 400 g faina va iese voua aluat? E aberanta reteta.

    • daca ai sa citesti reteta pana la capat ai sa vezi ca am scris: „Se pune faina intr-un castron,se face o gaura la mijloc,in care se adauga oul,putina sare,uleiul si 1 cana de apa calduta. Se amesteca pana se incorporeaza toata faina.Daca mai este nevoie se adauga putina apa.” 😀

  21. roxana says:

    Dragilor care locuiti in italia,ricota inseamna urda si nu este buna pt coltunasi incercati robiola cu putina faina adaugata

  22. din atatea feluri de branze bune care le au italieni doar ricota ati gasit???

  23. Cristina says:

    Daca nu adaug smantana are ceva….pentru ca numi imaginez smantana intr-o compozitie de branza dulce

  24. Tamara says:

    ROxana ai dreptate…
    robiola iese bine, inca si in placinte…
    ricotta nici in placinte nu iese prea buna..

  25. Tamara says:

    Miine am planuit si eu sa prepar coltunasi Moldovenesti pentru o familie de Italieni..

  26. Luminita says:

    Eu de exemplu nu am pus smantana si am pus branza 2 parti si urda o parte ca asta am avut. Au iesit deeeliciosi;)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Cornuri pufoase cu ciocolata

Cornuri pufoase cu ciocolata

Mod de preparare Cornuri pufoase cu ciocolata: Am pus faina in cuva masinii de paine si am amestecat-o cu drojdia uscata. Am setat programul framantare + dospire. In laptele caldut am dizolvat zaharul si sarea si am turnat peste faina. Vom obtine un aluat omogen, usor lipicios. Lasam la dospit. […]

Chifle cu ciocolata si nuca

Chifle cu ciocolata si nuca

Mod de preparare Chifle cu ciocolata si nuca: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste […]

Cozonac Floare cu caramel

Cozonac Floare cu caramel

Mod de preparare Cozonac Floare cu caramel: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste faina […]

Cozonac fara framantare

Cozonac fara framantare

Mod de preparare Cozonac fara framantare: Aluat: Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul, sarea si coaja de portocale. Incalzim la foc mic, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget si untul se topeste. Lasam sa se raceasca si punem galbenusurile. Amestecam bine pana la omogenizare. Separat, intr-un castron amestecam […]