Aluat dulce / Retete de prajituri

Cornuri cu ciocolata

Cine ma cunoaste stie deja ca-mi plac lucrurile bine facute, dar facute repede. :)))  Imi doream de multa vreme sa fac aluat de foietaj, din care sa fac niste cornuri simple sau cu ciocolata, dar procesul de fabricatie mi-a taiat tot elanul. Asa se face ca atunci cand am gasit reteta de aluat de foietaj rapid intr-o carte veche de bucate m-am grabit sa o testez.

Update: Si pentru a evita orice fel de confuzii sau neplaceri, tin sa precizez ca aceste cornulete sunt mai degraba crocante, nu tari, dar suficient de crocante incat sa faca „crantz” :))))  Pentru un rezultat moale si pufos, vezi reteta de croissant 🙂

Cornuri cu ciocolata

Ingrediente

  • 600 g faina
  • 100 ml ulei
  • 1 ou
  • 1 lingura otet
  • 1 lingurita sare
  • 200 g unt
  • 200 ml apa
  • 100 g ciocolata pentru umplutura
  • 1 galbenus + 2 linguri lapte pentru uns
loading...

Mod de preparare Cornuri cu ciocolata:

Punem faina intr-un castron, facem o gaura in mijloc si punem oul, uleiul, otetul si sarea. Framantam apoi adaugand apa calduta, putin cate putin, pana obtinem un aluat elastic si nelipicios.

Aluatul obtinut se intinde in foaie subtire si rotunda. Se unge apoi cu untul moale, la temperatura camerei. Taiem foaia in 8 segmente de cerc, egale intre ele, lasand mijlocul netaiat. In continuare, fiecare segment de cerc se intoarce peste cercul din mijlocul foii, lipindu-le. Ordinea de intoarcere si asezare se face succesiv, numai din pozitiile opuse fata in fata. Astfel vom suprapune: 1 cu 2; 3 cu 4; 5 cu 6; 7 cu 8.

Cornuri din foietaj rapid

Coca se acopera cu folie alimentara si se da la rece pentru 2 ore.

Se intinde apoi cu sucitorul o foaie de cca 0.5 cm grosime, pe care o impaturim in 3, pe lungime, apoi inca o data in 3.

Foietaj rapid

Se intinde din nou cu sucitorul, in foaie subtire si dreptunghiulara. Taiem foaia in 2 pe lungime, apoi fiecare parte o taiem in triunghiuri. Pe fiecare triunghi punem cate un patratel de ciocolata, apoi rulam de la baza catre varf.

Asezam cornurile in tava tapetata cu hartie de copt si le ungem cu galbenusul de ou desfacut cu putin lapte.

Cornuri din foietaj

Dam la cuptor la foc mediu spre mare, pana se rumenesc.

Foietaj rapid cu ciocolata

Cornuri cu ciocolata din foietaj

Cartea din care am luat aceasta reteta este o carte veche de bucate de Nicolae Olexiuc, nu stiu cum se cheama pentru ca nu mai are nici coperti saraca. 🙂

Carte de bucate veche

Tags: , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

31 Comentarii

  1. Ce frumoase sunt!!!

  2. Trop mimi ces croissants, l’idéal pour le bonheur des enfants, bravo!

    bisous

  3. foarte delicios !!!

  4. Ce metoda interesanta de impaturit aluatul! Pare mai simpla decat cele pe care le stiu eu. Poate imi fac curaj si le incerc. Felicitari, arata bestial!

  5. Ce carte interesanta trebuie sa fi fost! Poti sa-mi spui cum se numeste, sa o caut si eu?

  6. Laura, am pus o poza ca cartea, nu stiu cat ti-o fi de folos. 😀

  7. Arata intr-un mare fel!
    Felicitari! :*

  8. Arata super bine! Am si eu o carte veche, am si reteta , asa deci pe treaba! Pana atunci ma servesc de la tine ca e cu cioco! Pupicei!!

  9. Sunt pe placul mofturoasei mele.pup!

  10. Multumesc, Miha, clar ca e super carticica daca are consemnate astfel de procedee de care sunt si eu foarte interesata. O sa caut sa mi-o procur, macar scanata. btw, foarte faine cornuri ti-au iesit!

  11. Bune cornurile ! 🙂

  12. Fragede si tare bune!!!Servesc unul cu mare placere:)Pup!

  13. Foarte delicioase cornurile tale! servesc si eu 2-3 buc 🙂

  14. Anonymous says:

    Foarte tare blogul. Felicitari

  15. interesant aluat. foarte bune cornuletze !!

  16. superbe si delicioase croissantele tale! Pupicei

  17. yummy…..primesti gogosi la schimb? :))

  18. Acum 30 de ani faceam un aluat fraged din acesta , dar cu Unirea , dar mult mai simplu , nu impaturire asa elaborata .
    Excelente cornuri , dai si mie ?

  19. Draga Miha, arata super bine!!!!!Si delicioase……!!!O zi minunata:X

  20. Miha, sunt super cornurile tale! Felicitari! :*

  21. Anonymous says:

    Buna Mihaela,
    spune-mi te rog aluatul nu contine deloc drojdie?
    Multumesc!
    P.S. : Felicitari pentru retetele minunate pe care le pregatesti! Te urmaresc cu interes si ma inspir adesea de la tine.

  22. Buna.
    Aluatul nu are drojdie, deloc.

    Multumesc si ma bucur ca pot fi sursa de inspiratie. Zi frumoasa!

  23. Anonymous says:

    Super! Multumesc pentru raspunsul atat de rapid! Chiar acum pregateam coronita cu carne si mai aruncam un ochi pe reteta cand am vazut ca deja mi-ai raspuns.
    Numai bine, Doamne ajuta!
    Monica

  24. Miha, te-a satisfacut produsul finit? E din categoria acelora pe care le-ai repeta, sau ramai la o alta reteta pentru cornuri?
    Multumesc!
    Lavinia

  25. Lavinia, n-as putea spune cu siguranta. Asta nu pentru ca n-ar fi bune, ci pentru ca sunt crocante si mie nu-mi plac chestiile care fac mizerie :))) iar copiilor nu le place sa li se impuna sa-si manance desertul la bucatarie, ca sa nu faca firmituri prin casa. :))) Si alta ordine de idei…prietena cu foietajul nu prea sunt, prefer alte chestii. Dar e vorba numai de gust si preferinta pana la urma, nu?

  26. Ai dreptate si tu! Pana la urma no fi foc odata sa experimentez si aces gen de aluat!!!
    Multumesc!

  27. Lavinia, eu sper sa-ti placa! Pup si seara buna.

  28. Anonymous says:

    cornurile au iesit super tari.nu ne-au placut

  29. Rezultatul final este unul putin crocant,dar nici intr-un caz „super tare”, nu stiu de ce tie ti-a iesit asa.

    In alta ordine de idei, primul comentariu nu ti l-am aprobat pentru ca e malitios si lipsit de argumente. Imi pare rau ca niciodata nu ti-au iesit retetele mele, dar esti sigura ca e (numai) vina mea? Si daca e asa de ce mai insisti? Sau de ce nu m-ai intrebat niciodata nimic referitor la retete? Formularul acesta de comentarii e si pentru asta, nu numai pentru…critica nefondata.:)

    O zi frumoasa iti doresc!

  30. camelia says:

    Buna ziua,

    Ma numesc Draghici Camelia si vreau sa va zic o poveste trista de viata.
    Am divortat anul trecut si mi-a ramas in intretinere o fata minora,eleva la un liceu bun din Rm.Valcea.Fata cea mare si-a pierdut serviciul si singurul nostru venit este 225 de lei pensia de intretinere si alocatia celei mici.
    Aici in Valcea locuim cu chirie intr-o garsoniera foarte mica,fara bucatarie si pentru care trebuie sa platim lunar 250 lei.
    Fata cea mica invata foarte bine si ar fi pacat sa abandoneze scoala datorita situatiei financiare.Riscam sa ajungem in strada acum in toiul iernii dar nu avem ce face si unde ne duce.Fostul sot este violent si se comporta urat cu copiii si nu putem locui impreuna cu acesta in aceeasi casa.
    Nu se poate scrie in cuvinte durerea unei mame atunci cand copilul iti cere mancare si nu ai ce sa.i dai ?
    Nu am pe nimeni pe lumea asta si de aceea va rog din suflet pe dvs sa.mi ajutati fetele.
    Va rog ajutati un copil sa mearga la scoala.

    Va multumesc si in speranta ca nu veti ramane indiferenti va dau si un numar de

    telefon: 0767971837 !

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Cornuri pufoase cu ciocolata

Cornuri pufoase cu ciocolata

Mod de preparare Cornuri pufoase cu ciocolata: Am pus faina in cuva masinii de paine si am amestecat-o cu drojdia uscata. Am setat programul framantare + dospire. In laptele caldut am dizolvat zaharul si sarea si am turnat peste faina. Vom obtine un aluat omogen, usor lipicios. Lasam la dospit. […]

Chifle cu ciocolata si nuca

Chifle cu ciocolata si nuca

Mod de preparare Chifle cu ciocolata si nuca: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste […]

Cozonac Floare cu caramel

Cozonac Floare cu caramel

Mod de preparare Cozonac Floare cu caramel: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste faina […]

Cozonac fara framantare

Cozonac fara framantare

Mod de preparare Cozonac fara framantare: Aluat: Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul, sarea si coaja de portocale. Incalzim la foc mic, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget si untul se topeste. Lasam sa se raceasca si punem galbenusurile. Amestecam bine pana la omogenizare. Separat, intr-un castron amestecam […]