Aluat dospit

Coronite aromate

In ultima vreme am cam renuntat la paine. Nu mi-am impus asta, a fost o renuntare fireasca, ce a venit de la sine. Mancam dimineata la micul dejun, ca atunci nu prea se poate fara, dar in rest…foarte putina, inspre deloc 🙂 Dar mai zilele trecute mi s-a facut dor de o paine pufoasa, calda, cu coaja crocanta si miez pufos pe care sa o rup cu mana si sa o mananc asa „degeaba” :)) fara nimic alaturi.

Am facut aluatul si l-am lasat la dospit. Am profitat de pauza si de faptul ca piticii dormeau de pranz, mi-am facut o cafea si m-am apucat sa colind prin blogosfera, sa ma pun la curent cu ce mai e nou, nou pentru mine ca pentru altii is vechi 😀 Nu, n-am sa ma apuc acum sa ma plang de ritmul nebun al activitatilor mele, de faptul ca timpul „a intrat la apa”… nu cred ca sunt singura in aceasta situatie. O sa spun doar ca uneori imi place si iubesc la nebunie blogosfera culinara, plina de idei faine si apetisante, de oameni faini si interesanti… uneori nu-mi place ce citesc, dar asta e o alta poveste!

Asa… si mi-au placut tare mult coronitele ce le-am vazut la Laura. Ale ei erau dulci, dar cum eu aveam deja aluatul facut si niste unt aromat cu busuioc care astepta frumos pe masa sa se intalneasca cu niste cartofi 🙂 mi-am zis ca niste coronite aromate ar fi tocmai bune pentru a-mi potoli pofta de aluat pufos.

Dar gata cu vorba si sa trecem la treaba…

Coronite aromate

Ingrediente

  • 250 ml lapte
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita sare
  • 7 g drojdie uscata
  • ~500 g faina
  • In plus:
  • ~75 g unt
  • sare si piper
  • busuioc verde
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 2-3 linguri lapte
loading...

Mod de preparare Coronite aromate:

Punem faina intr-un castron si o amestecam cu zaharul, sarea si drojdia uscata. Laptele caldut il amestecam cu uleiul si turnam incet peste faina. Framantam un aluat omogen si nelipicios. In functie de tipul de faina folosit mai adaugam daca este necesar putin lapte daca aluatul este prea vartos sau putina faina daca aluatul este moale si lipicios. Acoperim cu un prosop curat si lasam la dospit la loc caldut pana isi dubleaza volumul.

  • Aluatul se poate prepara si la masina de paine.
  • In loc de lapte puteti folosi si apa

Untul moale, lasat la temperatura camerei, se amesteca bine cu sare si piper dupa gust, apoi cu busuiocul verde tocat.

Aluatul crescut il rasturnam pe masa unsa cu putin ulei si-l impartim in bucati aproximativ egale, depinde de marimea pe care o dorim. Fiecare bucata de aluat se intinde subtire sub forma ovala. Se unge bine cu unt aromat, apoi cu un cutit bine ascutit se taie fasii inguste de cca 1 cm, pe latura cea mai lunga a foii de aluat.

Fiecare bucata de aluat astfel taiata se ruleaza (rularea ar trebui sa se faca oblic, eu am omis acest aspect, dar pana la urma a fost ok) , apoi se rasuceste sub forma de spirala. Capatul se baga bine dedesubt, sa nu se desfaca in timpul coptului.

Coronite aromate

Lasam coronitele sa creasca la loc caldut, timp in care amestecam galbenusul cu putin lapte. Cu acest amestec ungem coronitele, pe care le dam mai apoi la cuptorul in prealabil incins, la foc mediu, pana se rumenesc.

Pofta buna! 😉

Coronite aromate

Tags: , ,
loading...

Comentarii prin facebook

12 Comentarii

  1. Laura Laurentiu says:

    Minunate! Sa va fie de bine!

  2. Si eu le-am vazut pe blogul Laurei si abia astept sa le incerc. Ti-au iesit asa frumoase si rumene. O zi buna!

  3. Au iesit super misto! si imi place si mai mult ca sunt sarate, fix cum imi plac!
    PS: credeam ca tii regim de nu ai mai mancat paine 😛 :))))

  4. Ce frumoase sunt! Ma tenteaza ;;)

  5. Cat de faine pot sa fie!! Acum mi-ai facut si mie pofta deci o sa ma pun pe treaba 😀

  6. esti foarte priceputa la aluaturi si nu numai >:D<

  7. Mena says:

    Arata minunat!

  8. Tare frumusele si pufoase ti-au iesit !
    Pupici!

  9. resiga says:

    Esti bestiala! La multi ani !Mirela

  10. Arata minunat! 🙂

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Rulouri cu branza si leurda

Rulouri cu branza si leurda

Mod de preparare Rulouri cu branza si leurda: Aluat: Punem faina intr-un castron si o amestecam cu drojdia uscata. Incalzim laptele intr-o craticioara, adaugam sarea, zaharul si untul. Amestecam pana la omogenizare. Facem o gaura in mijlocul fainii, adaugam ouale, uleiul de masline si laptele si framantam pana obtinem un […]

Aluat de pizza – reteta de baza

Aluat de pizza – reteta de baza

Mod de preparare Aluat de pizza – reteta de baza: Punem faina intr-un castron si o amestecam cu drojdia uscata, sarea si zaharul. Facem o gaura in mijloc, adaugam uleiul de masline si apa calduta si framantam pana obtinem un aluat omogen si relativ moale. Acoperim castronul cu folie alimentara […]

Paine fara framantare (fara gluten)

Paine fara framantare (fara gluten)

Mod de preparare Paine fara framantare (fara gluten): Faina se cerne si se amesteca intr-un castron cu sarea, zaharul si drojdia uscata.  Se face o gropita in mijloc si se toarna uleiul si apa calduta. Se amesteca totul cu un tel, pana la omogenizare. Vom obtinem un aluat destul de […]

Focaccia cu dulceata de ardei iute

Focaccia cu dulceata de ardei iute

Mod de preparare Focaccia cu dulceata de ardei iute: Intr-un castron amestecam faina cu drojdia uscata, cu zaharul si sarea. Adaugam apa si uleiul si framantam un aluat omogen, moale dar nelipicios. Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. aluatul se poate prepara si la masina de paine Punem aluatul […]