Aluat dulce / Retete de prajituri

Covrigi polonezi

Covrigi polonezi

Ingrediente

  • Aluat:
  • 100 g unt
  • 250 ml lapte
  • 10 g drojdie uscata
  • 75 g zahar
  • 1 lingura zahar pudra aromat cu lamaie
  • 1/2 lingurita sare
  • ~550 g faina
  • In plus:
  • 50 g unt
  • 1 lingura zahar pudra aromat cu lamaie
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 2-3 linguri de lapte
  • Pentru sirop:
  • 3 linguri miere
  • 100 ml apa

Mod de preparare

Mod de preparare Covrigi polonezi:

  • Proportia ingredientelor pentru sirop ar trebui sa fie de 1:1, dar eu am pus asa cum am crezut eu ca e potrivit de dulce. 🙂 Se poate face si mai mult sirop daca doriti covrigii foarte insiropati.

Untul il topim,apoi turnam deasupra laptele si zaharul. Amestecam bine sa se topeasca zaharul. Intr-un castron punem faina amestecata cu sarea si drojdia uscata. Facem o gropita la mijloc si turnam incet amestecul de lapte cu unt. Framantam bine, pana obtinem un aluat neted si nelipicios. Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.

Framantam aluatul crescut, sa scoatem aerul din el, apoi il impartim in 2 parti. Fiecare parte se intinde intr-o foaie dreptunghiulara de cca 0.5 cm grosime, apoi se unge bine cu untul ce l-am lasat la temperatura camerei si l-am amestecat cu zaharul aromat.

Indoim foaia de aluat, apoi taiem fasii de cca 2 cm latime. Fiecare fasie o taiem in 2, lasand un capat netaiat (ca un V de la „victorie” :)) ) Cele 2 fasii subtiri astfel formate le infasuram una in jurul celeilalte, apoi formam covrigul, unind capetele la mijlocul fasiei.

Punem covrigii intr-o tava tapetata cu hartie de copt, ungem cu galbenus de ou desfacut cu putin lapte

Dam la cuptor la foc mediu pana cand se rumenesc usor.

Intr-o craticioara punem mierea si apa si punem pe foc. Tinem atat cat sa se incalzeasca bine apa si sa se dizolve mierea.

Scoatem tava din cuptor si turnam deasupra lor siropul.

Covrigi polonezi insiropati

RETETA IN IMAGINI

Sursa de inspiratie

Tags: ,

19 Comments

  1. super deliciosi si frumosi :*

  2. arata delicios si pare chiar simplu de facut… poate incerc si eu 😀

    te-am adaugat in blogroll…:D
    si eu mai gatesc… mai mult prajiturele… astazi vreau sa fac un post cu savarine.. 😀

    xoxo
    D.

  3. Ce bine arata; trebuie sa fie foarte gustosi. Pe culinar scrie un mare NU cu unt; vad ca tu ai pus unt (si eu as pune tot unt) a fost ok asa? Zi frumoasa sa aveti!

  4. Alina, de obicei folosesc unt. La fel am facut si la acesti covrigi, care au fost foarte buni. Poate cu margarina vor fi si mai buni? Nu stiu…

  5. Multumesc Cherry Queen! :*

  6. Multumesc Emily! Ca de obicei, esti tare tare draguta! :* :*

  7. Anonymous says:

    Imi permit un sfat pentru sirop. Pentru insiropari se pot folosi intre 4-8 linguri de miere (90-180 g) la 100 ml apa. Astfel vom avea o concentratie de 16-20 grade Baume. Daca se foloseste zahar in loc de miere, se reduce cantitatea de zahar cu 1/5. Precizez ca 1 lg rasa de miere are 22,5 g iar 1 lg rasa de zahar 13,3 g. Pentru exemplificare 16 grade Baume reprezinta siropul din 100 ml apa si 190 g zahar sau 228 g miere si se foloseste la conserve fructe. Pentru insiropari blat tort, intre 56-140 g zahar la 100 ml apa. Mult succes si sa auzim de bine.

  8. Hmmmm! Ce buni!

  9. Anonymous says:

    De-ai stii Miha de cand ma gandesc sa fac niste covrigi polonezi…imi aduc aminte de copilarie…erau preferatii mei…ti-au iesit fantastic!

  10. Anonymous says:

    Ah…am uitat sa ma semnez…Ruxy! Pup cu mare drag!

  11. Deliciosi acesti polonezi!!!!

  12. Mmm, nu am mai mancat de mult polonezi!!!Arata perfect!Pup!

  13. Tocmai mi-am cumpart o covata pentru framantat aluatul si acum stiu cu ce reteta o voi incerca 😉

  14. Un covrig cald de la tine ar fi minunat!!

  15. cam cati covrigi ies din compozia asta de aluat??

  16. Silvia says:

    Arata demential dar…vezi ce faci?Acum trebuie sa ma apuc de facut covrigi polonezi..ntzzntzzntzzz..:)Oricum,daca imi ies macar pe jumatate asa bine ca tie,se merita!:)

  17. vio says:

    Arata super deliciosi. Felicitari!!! I-mi puteti da si mie un sfat ? Facand covrigi umpluti cu gem, nu stiu care ar fi motivul…dar dupa ce se racesc, devin cauciucati. Multam fain.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Cornuri pufoase cu ciocolata

Cornuri pufoase cu ciocolata

Mod de preparare Cornuri pufoase cu ciocolata: Am pus faina in cuva masinii de paine si am amestecat-o cu drojdia uscata. Am setat programul framantare + dospire. In laptele caldut am dizolvat zaharul si sarea si am turnat peste faina. Vom obtine un aluat omogen, usor lipicios. Lasam la dospit. […]

Chifle cu ciocolata si nuca

Chifle cu ciocolata si nuca

Mod de preparare Chifle cu ciocolata si nuca: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste […]

Cozonac Floare cu caramel

Cozonac Floare cu caramel

Mod de preparare Cozonac Floare cu caramel: Aluat: In cuva masinii de paine punem faina si drojdia uscata. Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul si sarea. Incalzim usor atat cat sa se topeasca untul si zaharul sa se dizolve. Aromam dupa gust cu vanilie si coaja de portocale. Peste faina […]

Cozonac fara framantare

Cozonac fara framantare

Mod de preparare Cozonac fara framantare: Aluat: Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul, sarea si coaja de portocale. Incalzim la foc mic, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget si untul se topeste. Lasam sa se raceasca si punem galbenusurile. Amestecam bine pana la omogenizare. Separat, intr-un castron amestecam […]