Aluat dulce / Retete de prajituri

Covrigi polonezi

S-a deschis de curand la noi in cartier o brutarie. Si zilnic, in drumul spre parc, dam cu nasul in mirosul innebunitor de paine proaspata. Desi fac periodic paine de casa, intr-o seara am cazut prada mirosului si am intrat sa cumpar o paine. Nu conta de care, proaspata sa fie. :))) Pe langa paine am mai cumparat si 2 covrigi polonezi, ca au vrut piticii. Asa mult le-au placut si cu atata pofta au mancat, ca mi-am zis “maine fac si eu. Ce poate fi asa de greu?”

Si n-a fost greu, ba chiar dimpotriva. Mai ales ca aluatul l-am facut impreuna cu prietena mea, masina de paine. :))

100 g unt
250 ml lapte
10 g drojdie uscata
75 g zahar
1 lingura zahar pudra aromat cu lamaie
1/2 lingurita sare
~550 g faina

In plus:

50 g unt
1 lingura zahar pudra aromat cu lamaie

Pentru uns:

1 galbenus
2-3 linguri de lapte

Pentru sirop:

3 linguri miere
100 ml apa

Proportia ingredientelor pentru sirop ar trebui sa fie de 1:1, dar eu am pus asa cum am crezut eu ca e potrivit de dulce. :) Se poate face si mai mult sirop daca doriti covrigii foarte insiropati.

Untul il topim,apoi turnam deasupra laptele si zaharul. Amestecam bine sa se topeasca zaharul. Intr-un castron punem faina amestecata cu sarea si drojdia uscata. Facem o gropita la mijloc si turnam incet amestecul de lapte cu unt. Framantam bine, pana obtinem un aluat neted si nelipicios. Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.

Framantam aluatul crescut, sa scoatem aerul din el, apoi il impartim in 2 parti. Fiecare parte se intinde intr-o foaie dreptunghiulara de cca 0.5 cm grosime, apoi se unge bine cu untul ce l-am lasat la temperatura camerei si l-am amestecat cu zaharul aromat.

Indoim foaia de aluat, apoi taiem fasii de cca 2 cm latime. Fiecare fasie o taiem in 2, lasand un capat netaiat (ca un V de la “victorie” :)) ) Cele 2 fasii subtiri astfel formate le infasuram una in jurul celeilalte, apoi formam covrigul, unind capetele la mijlocul fasiei.

Punem covrigii intr-o tava tapetata cu hartie de copt, ungem cu galbenus de ou desfacut cu putin lapte

Dam la cuptor la foc mediu pana cand se rumenesc usor.

Intr-o craticioara punem mierea si apa si punem pe foc. Tinem atat cat sa se incalzeasca bine apa si sa se dizolve mierea.

Scoatem tava din cuptor si turnam deasupra lor siropul.

Sursa de inspiratie

Tags: ,

Comentarii prin facebook

19 Comentarii

  1. super deliciosi si frumosi :*

  2. arata delicios si pare chiar simplu de facut… poate incerc si eu :D

    te-am adaugat in blogroll…:D
    si eu mai gatesc… mai mult prajiturele… astazi vreau sa fac un post cu savarine.. :D

    xoxo
    D.

  3. Ce bine arata; trebuie sa fie foarte gustosi. Pe culinar scrie un mare NU cu unt; vad ca tu ai pus unt (si eu as pune tot unt) a fost ok asa? Zi frumoasa sa aveti!

  4. Alina, de obicei folosesc unt. La fel am facut si la acesti covrigi, care au fost foarte buni. Poate cu margarina vor fi si mai buni? Nu stiu…

  5. Multumesc Cherry Queen! :*

  6. Multumesc Emily! Ca de obicei, esti tare tare draguta! :* :*

  7. Anonymous says:

    Imi permit un sfat pentru sirop. Pentru insiropari se pot folosi intre 4-8 linguri de miere (90-180 g) la 100 ml apa. Astfel vom avea o concentratie de 16-20 grade Baume. Daca se foloseste zahar in loc de miere, se reduce cantitatea de zahar cu 1/5. Precizez ca 1 lg rasa de miere are 22,5 g iar 1 lg rasa de zahar 13,3 g. Pentru exemplificare 16 grade Baume reprezinta siropul din 100 ml apa si 190 g zahar sau 228 g miere si se foloseste la conserve fructe. Pentru insiropari blat tort, intre 56-140 g zahar la 100 ml apa. Mult succes si sa auzim de bine.

  8. Hmmmm! Ce buni!

  9. Anonymous says:

    De-ai stii Miha de cand ma gandesc sa fac niste covrigi polonezi…imi aduc aminte de copilarie…erau preferatii mei…ti-au iesit fantastic!

  10. Anonymous says:

    Ah…am uitat sa ma semnez…Ruxy! Pup cu mare drag!

  11. Deliciosi acesti polonezi!!!!

  12. Mmm, nu am mai mancat de mult polonezi!!!Arata perfect!Pup!

  13. Tocmai mi-am cumpart o covata pentru framantat aluatul si acum stiu cu ce reteta o voi incerca ;)

  14. Un covrig cald de la tine ar fi minunat!!

  15. cam cati covrigi ies din compozia asta de aluat??

  16. Silvia says:

    Arata demential dar…vezi ce faci?Acum trebuie sa ma apuc de facut covrigi polonezi..ntzzntzzntzzz..:)Oricum,daca imi ies macar pe jumatate asa bine ca tie,se merita!:)

  17. vio says:

    Arata super deliciosi. Felicitari!!! I-mi puteti da si mie un sfat ? Facand covrigi umpluti cu gem, nu stiu care ar fi motivul…dar dupa ce se racesc, devin cauciucati. Multam fain.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai multe rețete...

Chifle cu ciocolata si scortisoara

Chifle cu ciocolata si scortisoara

Mod de preparare Chifle cu ciocolata si scortisoara: Incalzim laptele intr-o craticioara. Adaugam untul, zaharul si sarea. Amestecam pana la omogenizare. Daca s-a incalzit prea tare lasam sa se racoreasca. Intr-un castron amestecam faina cu drojdia uscata. Facem o gaura in mijloc si punem ouale,  coaja de lamaie, laptele  si […]

Cornuri cu nuca si ciocolata

Cornuri cu nuca si ciocolata

Mod de preparare Cornuri cu nuca si ciocolata: Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, 50 ml lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata. Punem maiaua intr-un castron, adaugam apoi ouale, restul de zahar, untul topit si […]

Mucenici moldovenesti (de post)

Mucenici moldovenesti (de post)

Mod de preparare Mucenici moldovenesti de post: Intr-un castron amestecam toate ingredientele uscate: faina, sarea, zaharul si drojdia uscata. Turnam treptat apa calduta, incorporam esenta si coaja confiata de portocale si framantam pana obtinem un aluat omogen, usor lipicios. Punem si uleiul si framantam pana aluatul nu se mai lipeste […]

Placinta-floare cu nuca si scortisoara

Placinta-floare cu nuca si scortisoara

Mod de preparare Placinta-floare cu nuca si scortisoara: Aluat: Punem faina intr-un castron si o amestecam cu zaharul, sarea si drojdia uscata. Laptele caldut il amestecam cu uleiul si apa, apoi turnam incet peste faina. Framantam un aluat omogen si nelipicios. In functie de tipul de faina folosit mai adaugam […]