Aluat dulce / Retete de prajituri

Cozonac cu nuca si cacao

Va povesteam zilele trecute atunci cand am facut cornurile pufoase cu nuca si cacao cat de incantata sunt de aluatul acesta. Si cum de Paste vreau sa fac cozonac, nelipsit de pe masa de sarbatoare, am facut o proba, sa vad cu ce ma voi prezenta in fata familionului. :)))

Aluatul este intocmai ca si la cornuri, deci voi rescrie reteta cu totul.

Cozonac cu nuca

Ingrediente

  • 2 oua
  • 10 g drojdie uscata
  • 100 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 60 g unt
  • 550 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingura coaja de portocale confiata
  • Pentru umplutura:
  • 200 g nuca macinata
  • 50 g cacao neagra
  • 100 g zahar (sau mai mult, daca va place f dulce)
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • esenta de rom
  • lapte (atat cat se „cere” pentru a obtine consistenta dorita)
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte

Mod de preparare Cozonac cu nuca si cacao:

Nuca macinata se amesteca impreuna cu zaharul si cacao, esenta de rom si scortisoara, apoi se toarna lapte fierbinte deasupra. Se pune lapte pana se obtine consistenta dorita.

Aluat:

Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, 50 ml lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata.

Punem maiaua in cuva masinii de paine, adaugam apoi ouale, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, coaja de portocale, laptele ramas si faina putin cate putin. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.

  • In cazul in care nu aveti masina de paine aluatul se poate framanta si manual

Scoatem aluatul pe masa usor infainata si il impartim in 4. Fiecare parte o intindem cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara de cca 0.5 cm grosime si lunga cat tava in care vom coace cozonacul.

Repartizam nuca pe fiecare bucata de aluat, apoi rulam.

Cozonac de casa cu nuca si cacao

Vom avea astfel 4 rulouri, pe care le vom impleti 2 cate 2, obtinand astfel 2 cozonacei frumosi si dolofani. :))

Punem in tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt, lasam la crescut la loc caldut pentru vreo 20 de minute. Ungem cu galbenus de ou desfacut cu putin lapte si dam la cuptor la foc mediu pana se rumenesc frumos deasupra. Se lasa la racit in tava, se scot pe un gratar. Se taie dupa ce s-au racit complet.

Cozonac cu nuca si cacao

Tags: , , , , ,

Comentarii prin facebook

32 Comentarii

  1. doar 2 oua?
    pt un cozonac e reteta, sa inteleg?

  2. Da Alice. Doar 2 oua. ;)
    Depinde probabil si de marimea tavilor. Eu am niste tavi mici de 20-25 cm, nu stiu exact cat au. Daca e nevoie masor.

    • unh says:

      Pare interesant cozonacul tau, dar tot nu am inteles care sunt dimensiunile tavilor tale de cozonac, spuneai ceva de 20-25 cm, nu pot sa cred ca sunt dimensiunile adevarate, pot fi doar pentru un mini chec, zic eu… Te rog sa le masori si sa-mi zici dimensiunile exacte, nu pot incerca reteta daca nu stiu un ordin de marime al tavilor, volumul lor. Multumesc anticipat.

      • Spuneam ca sunt de 25-30 cm si chiar asa sunt. Le-am si masurat acum…30/12 cm Poate sunt si mai mari de atat, nu stiu… eu nici n-am vazut si nici n-am avut.

  3. Asa am si eu, tavi mici…
    multumesc..
    te-am adaugat la mine in blogroll..mersi fain

  4. Imi palce, as minca si eu

  5. Mama, ce m-am pierdut pe blogul tau, cautam feed-ul si nu-l gaseam… Vad ca ai rezolvat, ca la mine apar retetele de pe blogul tau.
    acum mi s-a facut foame, pot servi o felie de cozonac ?… asa ca sa nu ma vada nimeni… sssttt… sa nu ma spui…

  6. Anonymous says:

    foarte bun miha! crezi ca o sa-mi iasa bine cozonacul daca il coc intr-o tava de sticla yena? nu am din acelea de metal un salut, mihaela!

  7. Ce bine arata Miha,am s-o testez si pe-asta!Te pup!

  8. Que maravilla, madre mía, esta me la apunto.

    Saludos

  9. superb arata!

  10. Cum sa ma lipesc eu de tine ptr niste asa cozonaci ??? Fa-mi si mie rost de niste curaj sa fac si eu cozo … rusine mie , n-am facut asa ceva cam de 30 de ani …
    Pe podium cu ei !!!

  11. foarte bine arata !in masina de paine adaugi faina treptat pe masurace amesteca ?

  12. Ce faini sunt! Eu nu sunt mare fana cozonac, dar asta al tau arata foarte fain. Trebuie neaparat sa incerc si cornuletele!

  13. Bianka, multumesc. Cu drag te poftesc la o felie. :)

  14. Cuscra, sper sa fi rezolvat problema…nu stiu…

    Dau 2 feliute de cozonac. :))

  15. Mihaela, tava e ca si cea de cozonac/chec doar ca e din yena?

  16. Flory, pupici si multumesc! :*

  17. Saludos, Jose Manuel. :)

  18. Multumesc Craita draga! Esti o draguta! :*

  19. Diana, inteligenta e de mare ajutor. :))) Tu doar intinzi aluatul, il ungi cu nuca si-l pui in tava. :))

  20. Pansy, da. E posibil ca in functie de faina sa intre mai mult sau mai putin. Si atunci o adaug treptat.
    Pupici!

  21. Mirela, nici eu nu sunt mare fan, dar copiilor le place. Mie imi place doar atunci cand e foarte proaspat.

  22. Cum ii Miha? Ii bun rau asa precum arata?? !! O sa-l testez si eu sometimes . Te pup

  23. Arata f bine!!

  24. Miha, ai dreptate. Mie imi place cald, sa simt zaharul crocant de pe deasupra. Auch! Cred ca o sa fac unul mai micut cat sa-l mancam cald :))

  25. Anonymous says:

    si eu fac aceasta reteta sa vedem daca iese

  26. Pingback: Prajitura cu foi si ciocolata

  27. Acum i-am scos din cuptor. Sper ca si la interior sa arate la fel de bine ca si la exterior.

  28. Pingback: Retete prajituri pentru Craciun

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai multe rețete...

Chifle cu ciocolata si scortisoara

Chifle cu ciocolata si scortisoara

Mod de preparare Chifle cu ciocolata si scortisoara: Incalzim laptele intr-o craticioara. Adaugam untul, zaharul si sarea. Amestecam pana la omogenizare. Daca s-a incalzit prea tare lasam sa se racoreasca. Intr-un castron amestecam faina cu drojdia uscata. Facem o gaura in mijloc si punem ouale,  coaja de lamaie, laptele  si […]

Cornuri cu nuca si ciocolata

Cornuri cu nuca si ciocolata

Mod de preparare Cornuri cu nuca si ciocolata: Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, 50 ml lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata. Punem maiaua intr-un castron, adaugam apoi ouale, restul de zahar, untul topit si […]

Mucenici moldovenesti (de post)

Mucenici moldovenesti (de post)

Mod de preparare Mucenici moldovenesti de post: Intr-un castron amestecam toate ingredientele uscate: faina, sarea, zaharul si drojdia uscata. Turnam treptat apa calduta, incorporam esenta si coaja confiata de portocale si framantam pana obtinem un aluat omogen, usor lipicios. Punem si uleiul si framantam pana aluatul nu se mai lipeste […]

Placinta-floare cu nuca si scortisoara

Placinta-floare cu nuca si scortisoara

Mod de preparare Placinta-floare cu nuca si scortisoara: Aluat: Punem faina intr-un castron si o amestecam cu zaharul, sarea si drojdia uscata. Laptele caldut il amestecam cu uleiul si apa, apoi turnam incet peste faina. Framantam un aluat omogen si nelipicios. In functie de tipul de faina folosit mai adaugam […]