Cozonac fara framantare

De Sarbatori mai toata lumea cauta solutii de eficientizare a timpului alocat pentru pregatiri. Retete simple, rapide, cu ingrediente la indemana si cat mai gustoase.

Reteta de cozonac fara framantare poate fi acea reteta care iti salveaza mult timp si munca, in toiul pregatirilor pentru Sarbatori. Poate aveti retineri in ceea ce priveste aceasta metoda, va inteleg pentru ca si eu am avut 🙂 Dar va spun ca nu aveti de ce, cozonacul iese la fel de bun si pufos ca si cel framantat mult si bine.

Cozonac fara framatare

Ingrediente

  • Aluat:
  • 525 g faina
  • 100 g unt
  • 300 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 7 g drojdie uscata
  • 1 lingurita sare
  • coaja de portocale Finesse
  • Umplutura:
  • 200 g nuca macinata
  • 100 g zahar
  • 30 g cacao
  • coaja de portocale Finesse
  • lapte, cat nuca sa devina legata, ca o pasta
  • In plus:
  • 1 galbenus
  • 1 lingura lapte
loading...

Mod de preparare Cozonac fara framantare:

Aluat:

Intr-o craticioara punem laptele, untul, zaharul, sarea si coaja de portocale. Incalzim la foc mic, pana ajunge la o temperatura suportabila la deget si untul se topeste. Lasam sa se raceasca si punem galbenusurile. Amestecam bine pana la omogenizare.

Separat, intr-un castron amestecam faina cu drojdia uscata. Facem o gropita in mijloc si turnam amestecul lichid. Amestecam cu o spatula pana aluatul devine omogen, moale si usor lipicios. Acoperim castronul cu folie alimentara si lasam la dospit, pana isi dubleaza volumul. O ora, poate o ra si jumatate va fi timpul de dospie, in functie de cat este de cald in incapere.

Daca nu aveti cuptorul ocupat cu alte bunatati puteti scurta timpul de dospire punand castronul cu aluat in cuptorul incalzit la 40 grade.

Cand aluatul este dospit il mutam in frigider, pentru minim 12 ore. Daca va sta mai mult nu e nicio problema.

Pentru umplutura, amestecam nuca macinata cu zahar, cacao si coaja de portocale. Turnam apoi lapte fierbinte, putin cate putin, pana nuca devine legata ca o pasta.

Umplutura se poate aromatiza cu orice aroma va place: rom, vanilie, scortisoara sau lamaie. Se pot adauga stafide sau rahat, dupa preferinta.

Aluatul dospit se imparte in 2 parti. Fiecare parte se intinde in foaie subtire pe masa usor infainata. Foaia se unge cu nuca, lasand libera o margine de cca 2-3 cm, apoi se ruleaza cat mai strans. Se procedeaza intocmai si cu a doua parte de aluat. Cele 2 suluri obtinute se impletesc si se pun in tava de cozonac, tapetata cu hartie de copt.

Lasam din nou la crescut, la temperatura camerei pana cozonacul creste putin. Se unge cu galbenusul de ou „desfacut” cu lapte si se da la cuptor la 150 grade (cuptor electric cu ventilatie) pentru cca 50 de minute. Cozonacul trebuie sa fie bine rumenit. Faceti proba cu scobitoarea. Daca scobitoarea nu iese curata acoperiti cozonacul cu o bucata de hartie de copt si mai dati la cuptor pentru cca 10-15 minute, cat mai este necesar ca sa fie bine copt.

Vom avea o minunatie de cozonac fara framantare, rumenit si pufos. Il lasati sa se raceasca, apoi il taiati felii.

Pofta buna! 😉

Cozonac rapid fara framantare

RETETA IN IMAGINI

 

loading...

Comentarii prin Facebook

Comentarii

  1. Buna ziua!
    Am încercat si eu reteta ,dar coca are un gust acru.
    De ce?
    La frigider a stat aprox 24 h.

      1. Probabil ca are gust de drojdie dospita, nu?
        Eu n-am gustat aluatul, dar avea miros de drojdie.
        Dar la final a fost foarte bun.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *