Aluat dulce / Retete de prajituri

Cuiburi pufoase cu nuca de cocos

Chifle dulci umplute cu nuca de cocos

Cred toata lumea stie de concursul organizat de Laura Laurentiu, cine n-a aflat inca mai are timp sa se inscrie, asa ca mine pe ultima suta de metri. :)))

Aceasta este prima reteta pe care o voi inscrie, reteta preluata de pe blogul Laurei, asa cum se cere in regulament. Le aveam in plan de mai multa vreme, dar acum a trebuit sa ma mobilizez si sa-mi spun: „azi fara ciocolata” :))))

Apetisante, moi, pufoase si aromate… niste cuiburi pufoase cu nuca de cocos ce merita sa le incercati. Sunt excelente!

Chifle dulci umplute cu nuca de cocos

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 350 g faina
  • 180 ml lapte
  • 50 g unt
  • 1 galbenus
  • 75 g zahar
  • 7 g drojdie uscata
  • sare
  • esenta de vanilie
  • coaja de portocala confiata
  • Pentru umplutura:
  • 5 linguri nuca de cocos
  • 1 lingura coaja de portocala confiata
  • smantana dulce pentru frisca
  • Pentru sirop:
  • 100 ml lapte
  • 50 g zahar
  • coaja proaspat rasa de portocala (1/2 lingurita)
  • esenta de vanilie
  • 2 linguri nuca de cocos
  • In plus:
  • 30-40 g unt moale pentru uns tava si placintelele
loading...

Mod de preparare Cuiburi pufoase cu nuca de cocos:

Aluat:

Drojdia se amesteca cu 1 lingura de zahar, apoi dizolva in putin lapte caldut. Faina o punem intr-un castron, facem o adancitura la mijloc si turnam amestecul de drojdie.

Separat frecam galbenusul cu putina sare, apoi turnam incet restul de lapte caldut, restul de zahar si aromele. Acest amestec il turnam peste drojdia umflata, apoi incepem sa framantam aluatul. Dupa ce s-au incorporat toate ingredientele, turnam putin cate putin untul topit si framantam pana obtinem un aluat neted si nelipicios. Se acopera castronul cu un prosop si se lasa la crescut la loc caldut, pana isi dubleaza volumul.

  • Daca e necesar mai adaugati 1-2 linguri de faina.
  • Pentru operatia de framantare se poate folosi masina de paine.

Pentru umplutura:

Laura a folosit dulceata de coji de portocale. Eu n-am avut si nici n-am gasit de cumparat, asa ca am improvizat, dupa metoda prezentata de Alison.

Intr-un castron amestecam nuca de cocos cu coaja de portocala confiata, apoi turnam putin cate putin smantana pentru frisca, pana obtinem o pasta ferma si consistenta.

Sirop:

Se dau in clocot laptele, zaharul, coaja rasa de portocala si cocosul. Se da deoparte, se aromeaza cu vanilie si se tine la cald.

Aluatul crescut il rasturnam pe masa unsa cu ulei si il impartim in 12 bile, aproximativ egale.

  •  Se pot face si mai mici si atunci impatiti in mai multe parti.

Fiecare bila de aluat se aplatizeaza, apoi pe mijlocul fiecaruia se pune cate o lingurita de umplutura. Se ridica marginile, se strang si se lipesc, formand o bocceluta 🙂

Tava (25/35 cm) se unge bine cu unt si se aseaza boccelutele, cu inchizatura in jos. Se ung cu unt din abundenta si se lasa la crescut pentru 30-40 de minute. Se baga tava in cuptorul incins la foc mediu. Cand cuiburile incep sa se rumenesca (dupa 15-20 minute) incalzim din nou siropul si fierbinte il turnam deasupra. Bagam tava din nou la cuptor si tinem pana se absoarbe tot siropul si cuiburile sunt rumenite frumos.

RETETA IN IMAGINI

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , , , ,
loading...

Comentarii prin facebook

6 Comentarii

  1. Ce dragalase-s.
    Bafta!

  2. Bune tare trebuie sa fie.O zi buna Miha

  3. Ce frumoase sant…si cu nuca de cocos yumi,yumi ca salivez! Bafta Miha!

  4. Ce faine ti-au iesiiiiit! Succes la concurs!

  5. daniela oradea says:

    are un aspect frumos¡¡¡cred ca si gust’curaj

  6. Pingback: Tort cu ciocolata si bezea

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Cozonac Bradut

Cozonac Bradut

Aveam in plan pentru Craciun acest cozonac Bradut, mi s-a parut o idee interesanta si foarte draguta, care va arata fooooarte bine pe masa de sarbatoare. Si pentru ca tocmai facusem un aluat de cozonac pentru niste rulouri cu unt si scortisoara, preferatele copiilor, am „furat” o bucata de aluat, […]

Rulouri cu unt si scortisoara

Rulouri cu unt si scortisoara

Nu stiu cum o fi la voi, dar la mine, atunci cand se lasa frigul, imi place sa miroasa-n casa a scortisoara. Multa scortisoara! 🙂 Asa ca, azi avem rulouri cu unt si scortisoara – cu aluat asemanator celui de cozonac, doar ca fara oua. Este un aluat moale si […]

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors

Cand am facut aceste cornulete fragede cu bors, nu m-am gandit neaparat ca vreau neaparat o reteta de post. Chiar nu conteaza ca nu au lapte, unt sau oua. Sunt fragede si atat de bune! Se pastreaza foarte bine, ba chiar sunt mai bune dupa cateva zile. Daca rezista atat! […]

Bascute cu nuca si ciocolata

Bascute cu nuca si ciocolata

Am pornit catre bucatarie cu gandul sa fac un aluat dospit. Nu stiam sigur cu ce sa fie, cert e ca-mi trebuia ceva ce sa pot pune in pachetelul copiilor pentru scoala. Mi-am adus aminte de bascutele Pocai de pe culinar.ro si de cat de mult mi-a placut ideea. Dulceata […]