Dulciuri

Dulce de leche

dulce de leche

Va povesteam de curand ca am gasit de cumparat lapte condensat. E atat de bun si atat de multe deserturi si prajituri se pot face cu el…Laptele condensat despre care va spun nu este laptele condensat ce se gaseste la noi in magazine si se foloseste la cafea. Este un lapte gros, ca o smantana, cu gust intens de lapte si foarte dulce.

Nu stiu de ce la noi nu se comercializeaza acest lapte, in alte parti este chiar foarte popular. Eu il cumpar din Republica Moldova, in Iasi am inteles ca s-ar mai gasi din cand in cand in piata Alexandru, la moldovenii ce vin acolo cu diverse de vanzare. In Bucuresti, va explica Natalia unde anume puteti gasi, aici.
Ceea ce va voi prezenta astazi nu este de fapt o reteta, ci o metoda de a obtine acasa dulce de leche, o crema absolut delicioasa si care aproape ca se face singura.

Acest dulce de leche este foarte apropiat de caramel, ca aroma si textura, dar mult mai bun la gust. Gustul nu se poate descrie in cuvinte, trebuie neaparat sa gustati ca sa intelegeti ce spun. :))

Ingrediente

  • 1 cutie lapte condensat indulcit
loading...

Mod de preparare:

Exista mai multe metode de a obtine acest dulce de leche: fiertul pe foc mic mic, amestecand continuu, fierberea cutiei nedesfacute in baie de apa timp de 2 ore sau metoda lui David Lebovitz prezentata de Florin aici. Voi incerca si metoda prezentata de Florin, dar acum am optat pentru fierberea in baie de apa. Prima metoda e prea grea pentru mine. :))))

Cutia de lapte condensat nedesfacuta se pune intr-o cratita mai inalta si se acopera cu apa. Apa trebuie sa fie cu mult deasupra cutiei. Pe tot parcursul fierberii cutia trebuie sa fie acoperita de apa, daca apa scade prea mult se completeaza cu alta, altfel exista pericolul de explozie.

Dupa 2 ore de fiert (daca se depaseste timpul nu e nici un bai ) se da cratita deoparte de pe foc si se lasa pana la racirea completa.

Vom obtine astfel acest minunat dulce de leche.

Tags: ,
loading...

Comentarii prin facebook

46 Comentarii

  1. Miha,incearca, macar o data, si varianta laptelui fiert la foc mic. Eu am facut dulce de leche de foarte multe ori si e foarte usor de facut. Nici ma car nu a trebuit sa stau langa aragaz sa mestec continuu. Desi aici se gaseste pana si la benzinarii lapte condensat la cutii (indulcit si neindulcit), lapte evaporat (indulcit si neindulcit)..chiar gasesti cutii cu dulce de leche gata facut la orice supermarket in sectiunea pentru alimente mexicane…eu nu am folosit pana acum lapte condensat sau evaporat pentru nimic. O sa incer si eu sa fac o data varianta dulce de leche folosind o cutie de lapte condensat sa vad cum e…dar cea facut pe aparaz din lapte fiert la foc mic e foarte usor de facut si foarte naturala 🙂
    Uite reteta mea de dulce de leche http://kittytweedy-romanian.blogspot.com/2010/06/dulce-de-leche.html

  2. Din pacate nici eu nu gasesc aici lapte condensat. Desi imi place foarte mult si retetele cu lapte condensat sunt foarte bune. Dulce de leche n-am gustat niciodata dar banuiesc ca e un deliciu.

  3. e un deliciu..imi place mult dulce de leche….eu o gasesc gata facuta..:)
    felicitari Miha

  4. Deci urmeaza sa ne-o coci zici:)))interesanta treaba …de incercat…pup, o zi buna!!!

  5. Lale says:

    Draga mea, cu riscul sa ma injuri eu cred ca metoda ta de a fierbe laptele condensat este super periculoasa.Eu fac o gaura in cutie iasa putin lapte dar nu-i bai o pun intr-un vas cu apa cam 2cm de la capac completind daca se evapora.Mai mult de 2 ore nu se fierbe ptr. ca devine prea ,,cauciucos„.Mai este ceva de precizat laptele condensat trebuie sa fie indulcit.Sper ca nu te superi ptr. precizarile mele.Pupici

  6. Lale,
    Sa stii ce metoda asta de fiert conserva in apa este practicata de multi. Emeril Lagasse, care detine un imperiu culinar aici in America, intotdeaua face dulce de leche prin metoda asta. Uite un link unde explica cum se face corect. Daca intelegi Engleza, o sa inveti multe din aceasta reteta:) http://www.foodnetwork.com/recipes/emeril-lagasse/homemade-dulce-de-leche-ice-cream-recipe/index.html
    *simmer=a fierbe la foc mic, NU in clocote.
    *double boiler=insemana metoda baine marie…adica ai o oala cu apa care fierbe incet (nu in clocote…peste acea oala pui un castron neaparat din sticla (nu plastic sau inox. Fundul castronului NU trebuie sa intre in contact cu apa. In acest castron pui leptele condensat (fara conserva de metal bineinteles) si „fierbi” laptele condensat prin aceasta metoda in jur de 3-4 ore cum zice in reteta.
    Daca pastrezi corect temperatura apei in care fierbi conserva, nu o sa-ti explodeze 🙂
    Uite mai multe retete cu dulce de leche http://www.foodnetwork.com/search/delegate.do?fnSearchString=dulce+de+leche&fnSearchType=site

  7. Lale says:

    kittyweedy,sper sa nu se supere Miha ca-i comentam metoda ei public..nu ma prea descurc in engleza multumesc de informatii.

  8. Lale, nu ma supar deloc. Facem schimb de pareri, opinii si experiente…

    Metoda prezentata de mine o stiu de cativa ani de la prietena mea Natalia. Am folosit-o de cateva ori pana acum cu succes. Cu un pic de atentie se pot evita neplacerile, nu trebuie decat ca acea conserva sa fie bine acoperita cu apa.

    Se poate incerca si metoda lui Florin, e mai safe, daca asta pare a fi periculoasa.

  9. Angie, multumesc de completari! :*

  10. OMG I love this recipe and I love Dulce de leche, nice recipe!! gloria

  11. Este foarte bun acest lapte.Mie mi-l aduce tot cineva de la Chisinau. Eu stiu 2 feluri:cel cu caramel (pe care il prezinti si tu aici) si cel simplu.Sincera sa fiu, mie imi place mai mult asta cu caramel.

  12. Anonymous says:

    lapte condensat, cum ziceti voi, este de fapt lapte dulce la noi. adika ala care-l luati de pe magheru, si daca il fierbi, obtii lapte condensat, varionka i se spune la noi, si se vinde gata facuta. nu cred ca nu este la magazinul de la magheru. metoda asta de foerbere e veche si da bataie de cap:)

  13. O fi la Magheru, nu te contrazic. La noi in Iasi (si in multe alte orase din tara) nu se gaseste nici macar lapte condensat, daramite dulce de leche. 🙂 Si atunci apelam la diferite metode de a obtine ceea ce nu putem cumpara. 😉

  14. Simo’,mi-am comandat lapte condensat,si astept sa-mi soseasca!Pana atunci vreau sa te mai intreb o data,e sigura metoda de obtinere a Dulche de Leche,prin fierberea cutiei nedesfacute?atata doar sa am grija ,sa fie mereu ,nivelul apei peste cutie?

  15. Anca, mai e metoda prezentata de Florin, vezi ca am pus link in prezentare. Am folosit-o si eu de cateva ori, cand aveam altceva de facut si imi era teama ca voi uita de cutia care fierbe. :)) Nu stiu daca o fi fost laptele de vina sau metoda, dar n-a iesit la fel de dens si gros ca cel fiert in cutia nedesfacuta. Dar a fost bun, a avut gust de caramel. :))

  16. Miha draga….ghici cu ce ma rasfat eu acum?….cu…Dulce de Leche…ohhh…o bunatate.Am stat azi-noapte si am fiert la foc mic-mic ,o doza de lapte condensat,vreo doua ore,ca mi-era somn deja.Si,azi dupa ce amdus piticii la „servici” (la gradinita) m-am pus sa deschid cutia!Superrrr bun!Am sa-i fac si poze.
    La culoare si consistenta nu e ca al tau,in sensu’ ca e mai fluid si un maro mai deschis,dar …gustul…papilele mele gustative sunt in delir!
    Poate ca daca il fierbeam mai mult sau la foc mai iute,imi iesea ca al tau,dar pt. prima data sunt multumita.Imi era frica sa nu-l fierb nici prea mult,nici sa nu imi fac explozie etc…etc.
    Iti multumesc inca o data pt. sfaturi.
    Sa ai o saptamana frumoasa in continuare.

  17. Anca, e bun bun. Si ma bucur ca-ti place si tie.

    Consistenta finala depinde si de timpul de fierbere, dar si de ceea ce mai contine laptele condensat. In afara de lapte si zahar ce mai contine laptele de la DeLatte?

  18. Miha,pe cutie scrie asa:”Lapte pasteurizat (53%) ,Zahar (47%).Nu contine gluten.”

  19. Anca, e ok. Sunt alte firme care mai adauga „diverse” in compozitie. Incearca si fierbe mai mult data viitoare. Sau il fierbi 2 ore, apoi lasi cutia sa se raceasca in cratita cu apa in care a fiert.

    Pup!

  20. a auzit cineva de cineva careia sa-i fi explodat cutia? eu nu, deci o sa incerc cind o sa am timp de pazit. Mi se pare mai buna metoda asta ca poti face mai multe in acelasi timp si sa le pastezi pt a le folosi oricind doresti. Zic bine?

  21. Asa este Cris! Eu de asta o prefer, fierb mai multe cutii o data si le pastrez apoi pentru atunci cand am nevoie. In timpul fierberii imi pun ceasul sa sune dupa 1 ora, sa nu uit :))) completez cu apa daca e nevoie si gata.

    Pup si duminica frumoasa!

  22. Arata delicios! Presupun ca si gustul e nemaipomenit!

  23. Daaa…e super! Bine ca e cam dulce, altfel as da gata toata cutia. :)))

  24. Dulce de leche,un rau necesar.
    Eu il fac din lapte gras de la o vacuta,iese super.
    Succes in tot ceea ce faci!

  25. Dulce de leche,un rau necesar.
    Eu il fac din lapte gras de la o vacuta,iese super.
    Succes in tot ceea ce faci!

  26. MUltumesc Mihaela!

    N-am incercat niciodata sa-l fac acasa, din lapte proaspat. Bine… nici lapte de vacuta n-am de unde sa iau. 🙂

  27. Pingback: Chec cu banane si dulce de leche

  28. Pingback: Dulce de leche Cupcakes

  29. Pingback: Prajitura cu dulce de leche

  30. simonica says:

    mor de frica dar trebuie sa incerc si eu metoda asta!! din cate am inteles eu trebuie focul mic mic de tot si apa peste nivelul cutiei/cutiilor… dar cat peste nivelul cutiei?… si completez cu apa fierbinte sau rece?…e bine sa pun ceva sub cutii sau le pun direct pe fundul cratitei?…scuze pt. pisalogeala :))

    • Simona, focul mic dar nu foarte mic :)))) Mic inspre mediu. Cutia sa fie acoperita in permanenta cu apa, macar de 2 degete. Daca scade completezi cu alta, rece sau calda, nu conteaza. Eu pun rece.

      In cratita poti pune un prosop caci in timpul fierberii cutia va face zgomot, va trepida de la apa care clocoteste. Poti sa nu pui nimic daca nu te deranjeaza fonic. :))

      Cam atat. Nu e mare lucru, doar ca trebuie putina atentie. Bafta!

      Nu ma pisalogesti! :))) Daca mai ai nelamuriri raspund cu drag!

      • simonica says:

        yupiiii!!! o facui! mi-a iesit de n-am cuvinte…nu ma mai satur…doamne ce buna este!!..cred ca trebuie s-o las mai moale altfel pun instant 5 kile pe mine 🙂 foarte foarte multumesc!!

  31. Valentina says:

    as vrea sa stiu si eu cum se face dulce de leche.din lapte de vaca. daca stie cineva.,sa/mi scrie!multumesc anticipat!

  32. Buna ziua
    Dulce de leche se face de multe ani in latino america din Mexico pana la Argentina, si este mai usor si sanatos sa fac asa: Eu folosec lapte cruda de la piata (1 l.), un tuc, lingura de lem, putin vainilla,zahar 400 sau 500 gr (depinde gustul personal), bicarbonato(optional). Se fierve lapte si cum mare atentie si rebdare, pina ca se intereasca, si se face culoare galben inchis. Si lapte condensat este un pas inainte de „dulce de leche” cand este incepe sa se intereasca si are culuare galben deschis. Multumesc si sper sa fie de ajutor. (scuze pentru eroare gramaticale)

  33. Elena says:

    Deci,e musai,laptele condensat(la cutie) trebuie neaparat fiert 2 ore la foc mic,ptr a fi bun de”gustarit” nu? am vazut multe retete si as vrea sa fac ptr copii,dar nu cunosc nimic despre „pregatirea ” lui dupa ce il cumpar.Va rog,daca nu va suparati , sa ma lamuriti si pe mine,ce si cum….multumesc

    • Elena, daca vrei dulce de leche e musai sa fierbi cutia de lapte nedesfacuta intr-o cratita cu apa, timp de 2 ore. La modul de preparare am descris intocmai cum am facut eu, nu e greu. 😉

  34. monica istrate says:

    miha, iti urmaresc cu mare placere blogul si eu si fiica-mea.referitor la dulce de leche, vreau sa-ti spun ca am luat de la delatte si sunt profund dezamagita, pentru ca in cutie am descoperit ca dupa ce ca gustul nu e ca a celui din spania(de la mama lui), era zaharisit, adica are cocoloase de zahar, deci nu-l pot folosi la nimic.te intreb ce pot sa-i fac?am luat 10 cutii de teama ca nu mai gasesc. daca poti sa-mi dai un sfat, astept si iti multumes.

    • Monica, ii pare rau de experienta ta neplacuta.
      Cocoloasele alea de zahar sunt mari? Adica daca mixezi dulce de leche nu se omogenizeaza?

      Eu zic sa nu fii foarte suparata. Chiar daca nu-l vei folosi ca atare, cu siguranta va fi ok daca-l vei folosi preparat termic. Vei putea face niste cheesecake-uri delicioase, chiar si o negresa…;)

      Foloseste cautarea din blog pentru „dulce de leche” si-ti vor aparea mai multe retete ce le-am facut de-a lungul vremii. Poate gasesti ceva sa-ti placa. Daca ai nevoie de ajutor sa-mi scrii.

      Zi frumoasa! >:D<

      • monica istrate says:

        miha, multumesc pentru raspuns. cocoloasele de zahar sunt de marime cam cat un bob de porumb si foarte tari. cand am incercat sa-l incalzesc s-a branzit, asa ca am renuntat.am inteles de la laura l. ca s-ar gasi la auchan, dar la valcea nu avem, nu am de unde sa iau.daca sti alt loc poate imi dai un semn.te pup si la cat mai multe retete.

  35. Sorin says:

    Laptele condensat se gaseste la Lidl, eu de acolo l-am cumparat mereu, am cautat si in alte supermarket-uri si hypermarket-uri, insa doar acolo am gasit.

    • Laptele condensat de la Lidl nu este indulcit si este in cutii de carton. Nu poti face dulce de leche din el.
      De ceva vreme am descoperit ca este lapte condensat indulcit in Auchan 😉

      • Sorin says:

        Nu… Eu am gasit lapte condensat, cel gros si foarte dulce, in „conserva” in Lidl 😀 Nu-mi amintesc exact unde. La raionul de cafea, daca nu ma insel.

  36. Pingback: Prajitura pe bat – Cake Pops | Dulciuri fel de fel

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Panna Cotta cu caramel

Panna Cotta cu caramel

Mod de preparare Panna Cotta cu caramel: Gelatina o punem la hidratat in apa rece, atat cat sa fie bine acoperita cu apa. Punem laptele, smantana pentru frisca, zaharul si semintele de vanilie intr-un vas pe foc mic si aducem la punctul de fierbere. Fierbem fara a da in clocot, […]

Trufe din lapte condensat

Trufe din lapte condensat

Mod de preparare Trufe din lapte condensat: Laptele condensat cu cacao se pune intr-o craticioara impreuna cu untul. Se pune la foc mic si amestecand continuu se fierbe (nu cred ca a durat mai mult de 5 minute) pana compozitia se ingroasa usor. Se adauga biscuitii macinati si se omogenizeaza. […]

Papanasi prajiti

Papanasi prajiti

Mod de preparare Papanasi prajiti: Intr-un bol amestecam branza cu zaharul, esenta de vanilie,un praf de sare si ouale. Adaugam treptat faina si praful de copt si omogenizam. Vom avea un aluat moale, usor lipicios, dar care poate fi usor de modelat. Lasam aluatul sa se „odihneasca” 10-15 minute, il […]

Crema de vanilie – reteta de baza

Crema de vanilie – reteta de baza

Mod de preparare Crema de vanilie: Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se albesc si devin ca o crema. Se adauga amidonul si se omogenizeaza. In loc de amidon se poate folosi faina, dar crema va trebui fiarta mai mult, sa nu ramana faina cruda Turnam laptele amestecand usor, sa […]