Dulceata de ardei iute

Cand spui „dulceata” gandul te duce la micul dejun, o cana de lapte si paine cu unt, eventual niste clatite… :)) Dulceata de ardei iute nu este nici pe departe una pentru micul dejun sau pentru clatite, dar se poate folosi cu succes la orice fel de friptura rece sau calda, la marinarea carnii sau la condimentarea mancarii. De asemenea, se poate servi cu diverse tipuri de branza sau legume crude.

Exista mai multe variante de preparare a acestei retete de dulceata, cu zahar mai mult sau mai putin, cu diverse condimente ( piper, usturoi, ghimbir) sau simpla. Eu am ales sa prepar varianta simpla, doar ardei iute, zahar si otet si va asigur ca e foarte buna.

Inainte de a trece la reteta propriu zisa vreau sa va rog sa rupeti 5 minute din timpul vostru si sa raspundeti la cateva intrebari despre acest blog si despre blogurile romanesti in general. Link-ul chestionarului: https://www.surveymonkey.com/s/TVBB5HQ Va multumesc anticipat!

Dulceata de ardei iute

Dulceata de ardei iuti

 

Ingrediente

  • 500 g ardei iute rosu
  • 250 g zahar
  • 250 ml otet
loading...

Mod de preparare Dulceata de ardei iute:

Ardeii se taie pe lungime si se curata de nervuri si seminte.

  • Pentru aceasta operatiune folositi manusi chirurgicale, altfel s-ar putea sa va cam usture mainile

Se pun apoi in vasul robotului de bucatarie si se toaca marunt.

Zaharul si otetul se pun intr-o cratita pe foc mediu. Se fierbe pana se topeste zaharul si siropul ramane ca o pelicula fina pe dosul lingurii. Se adauga ardeiul tocat, se omogenizeaza si se fierbe la foc mic pana dulceata ajunge la consistenta dorita.

Dulceata de ardei iute

Dulceata de ardei iute se pune fierbinte in borcane. Se pun capacele si se intorc borcanele invers. Le invelim cu un prosop si le lasam la racit pana a doua zi.

Pofta buna! 😉

Dulceata de ardei iuti

loading...

Comentarii prin Facebook

Comentarii

    1. Nu este foarte iute, dar depinde cred si de cat de iuti sunt ardeii. Se poate folosi la friptura rece sau calda, la marinarea carnii sau la condimentarea mancarii. De asemenea, se poate servi cu diverse tipuri de branza sau legume crude.
      Multumesc! 🙂

    2. Bună ziua. Incercati aceasta minunata dulceata cu sarmale. Este ceva foarte special. Cu drag

  1. Ma gandeam sa combin cu niste ardei Kapia copt, sa iasa mai consistenta. Poate pun si niste suc de rosii . Oare ce-o iesi ? Merci de reteta Miha !

  2. Am auzit,am vazut,dar ma cucerit cu adevarat cand am gustat!Un deliciu culinar ce nu trebuie sa lipseasca din camara!

  3. Si eu am facut in acest an , dar in cantitate egala cu ardei capia si dubla … este DEMENTIALA , dar n-as mai face repede ; cu tot cu manusi , m-au usturat degetetele si a doua zi , sa nu mai zic daca utilizam apa calda la ceva , imi explodau degetele .

    1. Eu n-am patit asa cand am facut, sper sa fie asa si anul asta.
      Imi pare rau de experienta ta neplacuta 🙁

  4. Buna, am si eu nevoie urgent de un sfat: am pus dulceata in borcanele mici dar unele nu s-au sigilat. Ce pot face cu ele? sa rastorn dulceata intr-o cratita, sa o reancalzesc si sa o torn din nou in borcanele spalate si sterilizate in prealabil? Multumesc.

    1. Buna,
      Eu le-as pastra pentru consumul imediat (la frigider) sau as pune borcanele la sterilizat in cuptor 🙂

  5. Nu se face cu oțet sau cu ardei capia. Se face ca orice dulceață cu ardei cât mai usturați. 2 Kg. ardei (de-ți pică gura) 2 Kg zahăr, 1 litru apă. Ardeii prin mașina de tocat. Mânuși groase și aerisire bună a încăperii (hotă)Dacă a intrat în contact cu mâna pe timp îndelungat se va folosi laptele. La fiert folosiți ochelari să nu intrați în contact cu aburul. Evitați să stați prea mult timp lângă oală.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *