Condimente / Dulceata/Gem

Dulceata de ardei iute

Cand spui „dulceata” gandul te duce la micul dejun, o cana de lapte si paine cu unt, eventual niste clatite… :)) Dulceata de ardei iute nu este nici pe departe una pentru micul dejun sau pentru clatite, dar se poate folosi cu succes la orice fel de friptura rece sau calda, la marinarea carnii sau la condimentarea mancarii. De asemenea, se poate servi cu diverse tipuri de branza sau legume crude.

Exista mai multe variante de preparare a acestei retete de dulceata, cu zahar mai mult sau mai putin, cu diverse condimente ( piper, usturoi, ghimbir) sau simpla. Eu am ales sa prepar varianta simpla, doar ardei iute, zahar si otet si va asigur ca e foarte buna.

Inainte de a trece la reteta propriu zisa vreau sa va rog sa rupeti 5 minute din timpul vostru si sa raspundeti la cateva intrebari despre acest blog si despre blogurile romanesti in general. Link-ul chestionarului: https://www.surveymonkey.com/s/TVBB5HQ Va multumesc anticipat!

Dulceata de ardei iute

Dulceata de ardei iuti

 

Ingrediente

  • 500 g ardei iute rosu
  • 250 g zahar
  • 250 ml otet

Mod de preparare Dulceata de ardei iute:

Ardeii se taie pe lungime si se curata de nervuri si seminte.

  • Pentru aceasta operatiune folositi manusi chirurgicale, altfel s-ar putea sa va cam usture mainile

Se pun apoi in vasul robotului de bucatarie si se toaca marunt.

Zaharul si otetul se pun intr-o cratita pe foc mediu. Se fierbe pana se topeste zaharul si siropul ramane ca o pelicula fina pe dosul lingurii. Se adauga ardeiul tocat, se omogenizeaza si se fierbe la foc mic pana dulceata ajunge la consistenta dorita.

Dulceata de ardei iute

Dulceata de ardei iute se pune fierbinte in borcane. Se pun capacele si se intorc borcanele invers. Le invelim cu un prosop si le lasam la racit pana a doua zi.

Pofta buna! 😉

Dulceata de ardei iuti

Tags: , ,
loading...

Comentarii prin facebook

26 Comentarii

  1. Arata minunat, nu am gustat niciodata aceasta dulceata, este iute ? si cu ce se asociaza?

    • Nu este foarte iute, dar depinde cred si de cat de iuti sunt ardeii. Se poate folosi la friptura rece sau calda, la marinarea carnii sau la condimentarea mancarii. De asemenea, se poate servi cu diverse tipuri de branza sau legume crude.
      Multumesc! 🙂

    • Atena says:

      Bună ziua. Incercati aceasta minunata dulceata cu sarmale. Este ceva foarte special. Cu drag

  2. Ma gandeam sa combin cu niste ardei Kapia copt, sa iasa mai consistenta. Poate pun si niste suc de rosii . Oare ce-o iesi ? Merci de reteta Miha !

  3. O dulceaţă pe gustul meu. De încercat şi preparat. Sunt fan ardei iute. Cât mai iute. Mersi!

  4. gabriela says:

    Am auzit,am vazut,dar ma cucerit cu adevarat cand am gustat!Un deliciu culinar ce nu trebuie sa lipseasca din camara!

  5. Diana says:

    Si eu am facut in acest an , dar in cantitate egala cu ardei capia si dubla … este DEMENTIALA , dar n-as mai face repede ; cu tot cu manusi , m-au usturat degetetele si a doua zi , sa nu mai zic daca utilizam apa calda la ceva , imi explodau degetele .

    • Eu n-am patit asa cand am facut, sper sa fie asa si anul asta.
      Imi pare rau de experienta ta neplacuta 🙁

  6. Elena says:

    Cum pot subtia dulceata?

  7. radu says:

    e prea iute, cum pot sa o remediez? va multumesc

  8. radu says:

    stau in Italia, pot pune ardel gras? capia nu gasesc. multumesc

  9. radu says:

    am rezolvat.Multumesc frumos

  10. Buna ziua asi dori sa fac si eu dulceata de ardei iute la 3;5 jumate cat zahar pun multumesc frumos

  11. radu says:

    am pus ardel gras, a iesit foarte buna. Multumesc

  12. Lorena says:

    Buna, am si eu nevoie urgent de un sfat: am pus dulceata in borcanele mici dar unele nu s-au sigilat. Ce pot face cu ele? sa rastorn dulceata intr-o cratita, sa o reancalzesc si sa o torn din nou in borcanele spalate si sterilizate in prealabil? Multumesc.

    • Buna,
      Eu le-as pastra pentru consumul imediat (la frigider) sau as pune borcanele la sterilizat in cuptor 🙂

  13. ploiesteanu says:

    Nu se face cu oțet sau cu ardei capia. Se face ca orice dulceață cu ardei cât mai usturați. 2 Kg. ardei (de-ți pică gura) 2 Kg zahăr, 1 litru apă. Ardeii prin mașina de tocat. Mânuși groase și aerisire bună a încăperii (hotă)Dacă a intrat în contact cu mâna pe timp îndelungat se va folosi laptele. La fiert folosiți ochelari să nu intrați în contact cu aburul. Evitați să stați prea mult timp lângă oală.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Snitele crocante la cuptor

Snitele crocante la cuptor

Mancarurile cu carne sunt preferatele copiilor. Mare tragedie daca avem vreo zi fara carne. :)) Asa se face ca permanent trebuie sa variez retetele pentru a veni cu ceva nou, nu neaparat pentru ca ei o cer, ci pentru ca asa ma simt eu bine. :)) De aceasta data, pentru […]

Pudra de portocale

Pudra de portocale

Mod de preparare Pudra de portocale: Portocalele se spala foarte bine cu apa calda, apoi se curata de coaja cu ajutorul curatitorului de legume. Vom curata coaja foarte fin, fara partea alba. Intindem cojile intr-o tava, pe o bucata de hartie si se lasa la uscat pentru cateva zile. Cand […]

Sunca de curcan

Sunca de curcan

Mod de preparare Sunca de curcan: Prepararea presupune doua etape consecutive: fierbere si coacere. Mai intai am legat bucata de carne cu ata alimentara dandu-i forma de sul. Se pune intr-un vas termorezistent, se adauga apa (sau supa), 2 linguri de ulei, foile de dafin, crengutele de rozmarin si cateii […]

Unt aromat

Unt aromat

Mod de preparare Unt aromat: Usturoiul, cozile de ceapa cu rozmarin, sare si piper se pun intr-un castron (sau mojar daca aveti) si se piseaza pana devin pasta. Untul moale la temperatura camerei se mixeaza pana devine pufos, apoi se adauga peste pasta si se omogenizeaza. Se foloseste pentru aromatizarea […]