Aluat dulce / Retete de prajituri

Gogosi berlineze

cum se fac gogosile

Nu stiu cum o fi la voi, dar la noi cuvantul „gogosi” e cuvant magic. :)) E de ajuns sa-l rostesc o data si deja casa se umple de chiote de bucurie si deodata :)) am cei mai ascultatori copii. :)) Oare ar trebui sa fac zilnic gogosi? :)))

Aceste gogosi berlineze sunt moi si pufoase si se pot umple cu dulceata sau crema de ciocolata. Noi le-am papat simple, pudrate cu zahar aromat cu pudra de portocale.

Gogosi pufoase

cum se fac gogosile

Ingrediente

  • 270 ml lapte
  • 50 g zahar
  • 2 galbenusuri
  • 25 g drojdie proaspata
  • 50 g unt
  • 1/2 lingurita sare
  • 500 g faina
  • coaja de portocale rasa

     

  • ulei pentru prajit
loading...

Mod de preparare Gogosi berlineze:

Intr-un castron punem drojdia si o amestecam cu zaharul si laptele caldut, apoi adaugam galbenusurile, untul topit si racit si coaja de portocale. Amestecam bine cu un tel. La sfarsit incorporam faina cernuta si amestecata cu sarea. Aluatul se framanta pana se uniformizeaza si devine neted si elastic. Lasam la dospit la loc caldut.

In acest timp pregatim 20 de patratele de hartie de copt (~10/10 cm) sau 30 de patratele daca vreti sa faceti gogosile mai mici.

Rasturnam aluatul pe masa infainata si-l framantam putin sa scoatem aerul. Il impartim apoi in 20-30 de bucatele. Fiecare bucatica de aluat de rotunjeste intre palme, dandu-i forma de bila, apoi se pune pe cate o bucatica de hartie de copt pregatita anterior.

Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut in jur de-o ora, poate si mai bine. Atat cat va duceti sa luati copilul de la gradinita. :)))

Gogosi berlineze

Punem ulei intr-un ceaun sau intr-o cratita adanca si-l lasam sa se incinga foarte bine. Luam cate o bila de aluat si o rasturnam cu atentie in baia de ulei. Se prajesc bine pe ambele parti, la foc mic spre mediu.

Se scot pe un prosop absorbant, sa se scurga de excesul de ulei, apoi se pudreaza cu zahar.

Va servesc cu drag! Pofta buna!

Sursa

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
Tags: , ,
loading...

Comentarii prin facebook

30 Comentarii

  1. Si la noi la fel!Nu poti s zici gogosi pentru ca in urmatoarea jumatate de ora tre sa te apuci de treaba!Arata grozav!

  2. Anonymous says:

    Ai sa ma omori de tot cu postarile tale ; oare eu de ce nu invat sa fac aluaturi si mi se par atat de dificile ?!? si-am mai ratacit si cartea tehnica a masinii de paine …
    Sa ma mai semnez ? te imbratisez de la Onesti .

  3. Multumesc Teo! :*
    Deci ma intelegi foarte bine, vad! :))

  4. wow…sunt grozave gogosile tale!

  5. Diana, draga mea prietena, nu e deloc atat de greu precum pare, mai ales ca ai masina de paine, pune-o la treaba. Aceeasi teama o aveam si eu, dar de cand cu masina de paine, am trecut peste toate temerile. :))

    Te imbratisez cu drag! :*

  6. La mine numai eu sunt bucuroasa cand fac gogosi :D…si andu e un pic daca le fac cu nutella, ca el papa nutella si eu gogoasa :)):)) foarte frumoase gogosile tale, pup

  7. Diana este fan gogosi,mai mereu ii pregatesc.Eu nu ma impac prea bine cu ele.Te pup!Ai un premiu la mine.sa vii sa-l ridici.

  8. daaa,si la noi e la fel!zici gogosi,trebuie sa te apuci de framantat!
    superbe!!!!!!!!!!!!

  9. fabuloase si usper delicioase 🙂
    trebuie neaparat sa invat sa fac si eu gogosi caci mor de pofta :))
    te pup scumpa mea!

  10. Arata grozav de bine si-mi dau seama cat de bune sunt!!!!! Am salvat reteta si sigur le voi incerca. Pupici!

  11. si eu am facut nu chiar demult cu sirop de trandafir si miere de albinute dar cum de astea nu te saturi niciodata ma invit la tine da promit sa aduc cafea:)))pup o zi faina sa ai!

  12. Ce frumoase sunt!!! ador gogosile…si acum chiar mi-ai facut pofta…trebuie sa fac si eu zilele urmatoare.

  13. As manca zilnic gogosi! Pup

  14. Gogosile sunt ceva de la care nu ne prea oprim!!!

  15. Delicioase gogosile!!!Ce pofta mi-ai facut!Pup!

  16. Arata fabuloooos!!! Miha esti nr.1!

  17. Miho vreau gogosi! Mi-e foame de nu te vad si e ora 10 seara. Unde ma apuc eu acum sa fac gogosi. Dar la masina de paine nu se poate face aluatul?

  18. Anonymous says:

    super produse super poze!!!dar nu inteleg ce rol au bucatiile de hartie?!!!

  19. Bau! Iau gogosi, las un premiu. Te pupic, sa vii sa-l iei 😛 :))

  20. Multumesc tuturor de aprecieri! Va invit cu drag la o gogoasa! :))

  21. Gabi, multumesc draga mea! Esti tare draguta! :))

  22. Anonim, multumesc!
    Hartiutele au si ele rolul lor. Lasand bilele de aluat la crescut, ele se umfla foarte tare. Atunci cand le pui la prajit le pui direct de pe hartiuta fara a mai pune mana pe ele, riscand astfel sa le stricam forma. 😉

  23. Minoki, poti sa faci aluatul si la masina de paine, desigur! 😉

  24. Ce bune gogosele ai facut!buna ideea cu hartiuta
    te pup!

  25. Mai ai una si pentru mine? Chiar mi-e pofta si arata asa bineee!

  26. Daca sunt gogosi vin si eu.Arata suuper bine.

  27. ah, de cand ma tot pregatesc sa fac ! Acum mi-ai dat ultimul avant ! Ti-au iesit minunat

  28. gogooosi ! foarte bune ! oricand binevenite !

  29. stefana says:

    Daca se pune iaurt in loc de lapte ies ok?

  30. Da Stefana, poti pune iaurt, fara probleme. 🙂

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Mai multe rețete...

Cozonac Bradut

Cozonac Bradut

Aveam in plan pentru Craciun acest cozonac Bradut, mi s-a parut o idee interesanta si foarte draguta, care va arata fooooarte bine pe masa de sarbatoare. Si pentru ca tocmai facusem un aluat de cozonac pentru niste rulouri cu unt si scortisoara, preferatele copiilor, am „furat” o bucata de aluat, […]

Rulouri cu unt si scortisoara

Rulouri cu unt si scortisoara

Nu stiu cum o fi la voi, dar la mine, atunci cand se lasa frigul, imi place sa miroasa-n casa a scortisoara. Multa scortisoara! 🙂 Asa ca, azi avem rulouri cu unt si scortisoara – cu aluat asemanator celui de cozonac, doar ca fara oua. Este un aluat moale si […]

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors

Cand am facut aceste cornulete fragede cu bors, nu m-am gandit neaparat ca vreau neaparat o reteta de post. Chiar nu conteaza ca nu au lapte, unt sau oua. Sunt fragede si atat de bune! Se pastreaza foarte bine, ba chiar sunt mai bune dupa cateva zile. Daca rezista atat! […]

Bascute cu nuca si ciocolata

Bascute cu nuca si ciocolata

Am pornit catre bucatarie cu gandul sa fac un aluat dospit. Nu stiam sigur cu ce sa fie, cert e ca-mi trebuia ceva ce sa pot pune in pachetelul copiilor pentru scoala. Mi-am adus aminte de bascutele Pocai de pe culinar.ro si de cat de mult mi-a placut ideea. Dulceata […]